Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Позволявам си да копирам във форума още една статия по темата пасивна сграда. Дано да е полезна някому.

**************

Защо показателят въздухонепроницаемост е толкова важен за пасивните сгради?

Как може да бъде измерен?

Как да проектираме и изпълним въздухонепроницаема сградна обвивка?

В съвременните сгради се влагат усилия и средства за изграждане на високо ефективна топлоизолация, на модерни дограми и скъпи стъклопакети, които да възпрепятстват загубата на топлина. Често обаче в потвърждение на поговорката „Скъпи на триците – евтини на брашното” се пренебрегват загубите от директния пренос на топлина през процепи, фуги и недобре уплътнени места, които лесно и евтино се отстраняват, допълвайки обичайните мерки за енергийна ефективност.

Достигането на много високо ниво на херметизация на сградната обвивка е едно от изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, за да могат критериите на стандарта пасивна сграда да бъдат достигнати. Защо е толкова важен показателят въздухонепроницаемост, как може да се измери, как да проектираме и изпълним въздухонепроницаема сградна обвивка?

В страните с умерен континентален климат, като Германия и Белгия, например, е изчислено, че въздухонепроницаемостта може да намали енергийната консумация с над 10 %. Това е еквивалентно на монтирането на слънчев колектор на покрива. Когато една сграда е добре херметизирана, наред с намаляването на топлинните загуби се осигуряват по-добри условия за работа на вентилационната система, тъй като движението на въздушните потоци отговаря на проектните предположения и няма дисбаланс в системата. Предпазват се сградните конструкции от рушащо въздействие на водните пари, които се движат с въздуха през неуплътнените места. Елиминира се и дискомфорта за обитателите, тъй като няма условие за възникване на въздушни течения. И не на последно място, значително се подобрява звукоизолацията.

Нивото на херметизация на сградата се измерва чрез т.нар. Blower door test - метод с нагнетяване с вентилатор, известен още като тест n50. С помощта на мощен вентилатор (няколко вентилатора, в случай на сгради с голям обем), монтиран на подвижна рамка на някой от отворите на сградата - обикновено вратата, се нагнетява/всмуква въздух до достигане на разлика в налягането между помещенията и околната среда от 50 Ра. След това се отчита съотношението между обема на инфилтриралия въздух и отопляемия обем на сградата. С други думи се измерва кратността на въздухообмена за час.

Един от вариантите за извършване на теста е преди да започнат довършителните работи. Така могат лесно и евтино да се отстранят евентуално констатираните дефекти във въздухонепроницаемата обвивка. В този случай най-напред в сградата се създава отрицателно налягане (въздухът се всмуква) и се търсят „утечките”. С помощта на генератори на дим се проверяват всички слаби места – връзки, фуги, отвори и пробиви по сградната обвивка.. Дори през ключалките може да има изтичания на въздух. Това е детайлна и систематична работа, всички помещения трябва да се проверят едно по едно, а строителният екип да е на разположение за незабавно отстраняване на дефектите на момента. Накрая се правят серии от нагнетявания на въздуха и в двете посоки. Загубите от инфилтрация се констатират и се съотнасят към обема на сградата, с което измерването приключва, а възложителят получава сертификат от изпитването, съгласно стандарт EN 13829.

При избора на изпълнител на изпитването за въздухонепроницаемост трябва да сте сигурни, че операторът може да гарантира спазване на изискванията на стандарта за условията на провеждане на теста и начина на документиране на резултатите. Освен това е разумно да се спрете на специалисти с опит в строителството, за да могат да насочват строителните работници къде са слабите места и да дадат идеи как най-бързо дефектите да бъдат отстранени.

Тестът за въздухонепроницаемост, който потвърждава достигането на кратност на въздухообмена в пасивните сгради от 0,6 h-1 е задължителен. Той, наред с резултатите от пакета програми за проектиране на пасивни сгради (PHPP) дава гаранция за постигане на изискванията на стандарта и служи за (само)контрол на изпълнителите за качеството на извършените работи. Изпитването, обаче може да се приложи и при конвенционалното строителство – в сгради с вентилационна система, за да се гарантира правилното и функциониране; при монтаж на прозорци, където в нашата строителна практика няма стандарт за качество на монтажа; при сглобяеми и леки рамкови конструкции, където фугите могат да останат скрити и незапечатани; при всички сгради с претенции за постигане на енерго-ефективност над минималните законови изисквания.

Blower door тестът е финалът на един процес, който включва:

o осъзнаване на важността на проблема с херметизацията в сградите;

o щателно проектиране и обмисляне, дори на най-малките детайли за осигуряване на непрекъснат въздухонепроницаем контур на сградата;

o прецизно изпълнение на всеки един детайл;

o използване на подходящи специализирани материали.

За облепване на проблемните фуги и съединения се използват ленти, уплътнения, уплътняваща пяна, които са въздухоплътни и много по-устойчиви на въздушно налягане от обичайните строителни лепенки. За малки отвори и пробиви за инсталации се предлагат специализирани маншети, които опростяват облепянето. При леки рамкови конструкции е задължително използването на пароизолационни мембрани от към топлата страна и ветробариери от към студената/външна стена на сградната обвивка, които се застъпват при монтаж, укрепват се механично и се запечатват добре.

Blower door тестът е познат и широко използван, защото позволява бързо и евтино да се проконтролират строителните работи и да се провери прецизността на изпълнението на детайлите по проекта. В някой страни той е задължителен елемент от енергийната паспортизацията на сградите. В Европа през 2009 година има над 2500 уреда за извършване на теста. С развитие на строителството на пасивни и ниско-енергийни сгради се очаква тестът да стане популярен и у нас.

Светла Бонова, ИГ Пасивни сгради България

сп. Още за къщата март 2011

Гледайте изпитване на въздухонепроницаемост на:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=5Cv5XJ0notk&feature=player_embedded

Източник: http://www.passive.bg/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всичко което е написано е супер , но българина има съвсем друга практика Публикувано изображение Викаме пишман-майстори които на око определят как да се изолира апартамента ни и после се чудим защо дори с топлоизолация пак не е топло ! Откъде пишман-майстора да знае , че това нещо не се прави на око , а е цяла наука и се прави не само външна , а и вътрешна топлозолация за да има ефект ! И дебелината и вида на изолацията се определя със сметки , а не от пишам-специалист !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вътрешната изолация не ти ли изключва фактора "акумулиране на енергия в стените", още повече, че вече имаш външна изолация, защо ти е и вътрешна? :P Статията е добра! :wors: Българина никога не е мислил перспективно, за да се замисля за добра изолация и качествено строителство :wors:

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вътрешната изолация не ти ли изключва фактора "акумулиране на енергия в стените", още повече, че вече имаш външна изолация, защо ти е и вътрешна? :mad:

Статията е добра! :) Българина никога не е мислил перспективно, за да се замисля за добра изолация и качествено строителство :)

Не изключва ! Вземи малко прочети относно топлоизолацията и тогава карай наизуст като пишман-майсторите !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Прекарах почти целия януари 2011 в София. В една от Младостите, в съвсем нов блок и апартамент. Все бях очаквал, да има некачетсвени неща но честно казано бях леко изненадан от грозотиите. По- темата - още на третития ден някъде си лежа на диванчето, уморен от тичане нагоре-надолу и в един момент усещам, че пердето около вратата за единия балкон се люлее. Пак унесен, ставам, отварям и затварям вратата. Викам си - забравил съм я открехната. Но секунди по-късно се усещам, че си беше затворена... Като духне вятър и люлее здраво цялото перде. Пак станах и огледах т.н. чисто нова дограма... Ужас, имаше пролуки за едно малко детско пръстче да мине. Не намерих една врата и един прозорец да се затварят плътно. До момента учсещах, че понякога е по-топло, понякога по-хладно но си мислех, че парното пропада и затова... Горещ ветер, изключително грозно изпълнение. Просто на моменти е имало вятър, на моменти не... Поразгледах и по съседите акк е... Майко мила, да ги пребиеш с камъни тия т.н. майстори.

Мога да споделя и за ел.инсталацията примерно... Същата история. Ама айде да не омесвам темите http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Зимата наближава и е време да започнем с подготовка на жилището си за по-агресивните метеорологични условия на този сезон. Нарастването на цените на енергоносителите предполага използването на по-малко енергия за отопление и максималната оптимизация в дома ни.

Публикувано изображение

Blower door тестовете заедно с термографски анализ за въздушни течове и определяне на коефициета “U” на топлопреминаване ще Ви покаже реалната картина на енергийната ефекйтивност на имота Ви. Основните топлинни загуби в еднофамилните къщи са зоните на покривите, дограмите и основите на къщата. Технологията Blower door test позволява да се определят тези зони и да се пристъпи към тяхното херметизиране.

Публикувано изображение

Застудяването на времето позволява да се направят много качествени термограми при локализацията на въздушните течове в сградата.

Публикувано изображение

Прецизността на този вид обследваниия е без аналог в строителството и позволява да се постигнат добри енергийни спестявания след прилагане на мерките по херметизация на жилището.

Публикувано изображение

В зоната на оосновите и около таблата за газификация, електро и ВиК захранване на къщата също се наблюдават подобни явления, които влошават микроклимата в жилището.

Публикувано изображение

Редактирано от hexagon (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всичко хубаво, ама като няма никой с уменията, познанията и техниката който да ги прави тези неща...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Всичко хубаво, ама като няма никой с уменията, познанията и техниката който да ги прави тези неща...

Странно,

вече две години тестваме сгради с Blower door в България....Дори и над 10 етажни...И производствени халета и складове...

:eek:

Публикувано изображение

Редактирано от hexagon (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.