Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Римляни 8:14

14. Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове

Душата е във всеки един човек по рождение, тя ни е вътрешно присъща. Защото всеки един човек е дете на Съществуванието - Божие чедо, в което гори искрата на Божия дух.

Друг е въпросът, че хората са я забравили тази искра, покрили са светлината й с пепелта на своите умствени заблуди - желанията си, проекциите си върху външния свят, търчането си подир амбиции, придобивки /материални и духовни/. И колкото повече забравят тази искра в себе си, толкова по-нещастни и празни от смисъл се чувстват хората. И още повече се втурват навън да търсят заместители на тази изгаряща празнота в себе си - опитват се да я запълнят я с пари, я с престиж и позиция в обществото, я с признания и други. Но нищо не може да замени това, което е твоята истинска същност и един ден го разбираш. Денят, в който разбираш, че цялото ти търчане насам натам, всичките ти придобивки, които си натрупал под една или друга форма, не струват нищо. А заради тях си заплатил прескъпа цена - пренебрегнал си единственото, което имаш, себе си. Заритал си се някъде в ъгъла, забравил си се и душата ти скимти и плаче, боли. И ако имаш късмет междувременно да не си си докарал някаква нелечима болест и нещо по-лошо /защото никой не може да пренебрегва душата си безнаказано/, разбираш, колко безразсъден и жесток спрямо себе си и душата си си бил.

Вярата и надеждата за един нов живот, която тя дава, са една фалшива утеха! Толкова хиляди години хората вярват и очакват новия живот, но както сами виждаме, с вяра и надежда не става! Точно обратното, вярата и надеждата те приспиват със сладки песни за утре, което така и никога не идва. А ти трябва да се събудиш възможно най-бързо, защото "злото сега надделява!" И то надделява, защото спейки и сънувайки, хората продължават да го творят в своята неосъзнатост. Всяко действие, извършено в неосъзнатост, е зло. И всяко действие, извършено в осъзнатост, е добро. Защото само когато човек се е осъзнал напълно и се е свързал с центъра на своето вътрешно същество, с душата си, този човек е "управляван от Божия дух". И каквото и да направи или помисли такъв човек, то ще бъде добро. Един осъзнат човек е като запалена свещ и от нейния пламък хиляди свещи могат да се разгорят по цялата земя, и да я осветят със светлината на доброто, докато един ден злото просто изчезне, погълнато от светлината на доброто.

Но това не става с вяра и надежда, а с осъзнаване на Божия дух вътре в теб. Никой друг няма да изгони ширещото се по земята зло вместо теб - нито една институция или бездушна структура, нито една мъртва организация от мъртви души на заплати, а само ти - живият човек със запалената Божия искра вътре в същността ти!

Всички пътища, които водят навън от теб, са пътищата на някой друг, не твоята пътека. Всеки човек си има своята пътека и тя е тази, единствената, която го води навътре към себе си, към центъра на съществото му, там, където Бог вече го чака от цяла вечност.

Книжниците, догматиците, вярващите в канони и постулати търсят Бог по следите от мастило върху хартия.

Истинските духовни търсещи са тези, които търсят Бог така, както ловецът търси елена - по миризмата на муск, разпръсквана от елена. И дори и да няма пътека, те следват уханието на елена през гората и проправят своя пътека.

Душата на човека е тази истинска и най-съкровена същност, най-вътрешния център на съществото му, запалената божествена искра. Всеки човек сам се свързва с душата си в състояние на молитвеност и медитация (осъзнаване) - никой друг не може да го направи вместо теб.Душата е олтарът на Бога в теб, този олтар, в който само ти можеш да влезеш, никой друг! Олтарът, в който истината е отдавна известна.

Пътят обратно в душата ти е като спреш да се отъждествяваш с ума си, и се спуснеш от главата в сърцето си, а оттам автоматично се спускаш в центъра на най-вътрешното си същество - душата си.

Когато се свържеш с душата си, ти вече си отворил портите на царството Божие.

Човешкото същество е енергия. То се състои от различни видове енергия. Човешкото тяло е триединство - като Светата Троица! Но много по-екзистенциално единство от Светата Троица.

Човешкото същество е единството на тяло, ум и съзнание (душа). Като тялото е най-грубата енергия. Умът е по-фина енергия, но е все още осезаем - има чувствителни хора, които "виждат" мислите на другите, защото мислите са енергийни вълни и ако един уред е достатъчно чувствителен, той може да ги отчете. Съзнанието е най-фината материя, осъзнаването е най-високия връх на възпримане и осезаване на реалността, който човек може да достигне.

Умът не е Съзнанието, не е Осъзнаването. Умът, това са другите в теб. Умът е това, което си заимствал от другите като информация, складирана в паметта на ума ти. Умът, това са обусловеностите, предразсъдъците, заблудите, програмирани в био - машината ум. Съзнанието не е умът. Само когато умът е трансцедентиран, т.е. овладян и контролиран от Съзнанието, от Истинския господар в теб, то тогава умът заема своето истинско място на твой инструмент, на слуга, който е създаден, за да ти служи във всекидневния ти живот. Хубав и полезен инструмент е умът, но само дотогава, докато е инструмент. В момента, в който се идентифицираш с него, ти си се оставил в ръцете на слугата и си в голяма опасност.

Подсъзнателният ум е част от ума ти - това са всички репресии и неосъзнати умствени проекции, мисли, илюзии, които не си успял да осъзнаеш и да извадиш на повърхността. Затова те са останали заровени дълбоко в теб, където те разяждат и те превръщат в тяхна лесна плячка. Само когато човек се осъзнае, т.е. позволи на съзнанието да огрее със своя слънчев лъч подсъзнателните репресии, човек е свободен.

Освен това Духът можем да наречем и с друга дума и тя е Съзнание. Съзнанието е Божият дух и то е, което е най-фината енергия в Божието мироздание. Не случайно Бог е рисуван на Изток само като едно /или две/ очи, наблюдващи те. Това око е символ на Божият дух, на Съзнанието. Божият дух или Съзнанието е вечният и безпристрастен свидетел на цялото творение. Този Божи дух-Съзнание е във всеки един човек, винаги е бил и винаги ще бъде. Когато хората го усещат в себе си, в началото те го усещат като нещо свое и са го нарекли душа. Постепенно, човек, който е достатъчно напреднал в духовното си развитие, престава да се разграничава като отделна душа и разбира, че душата не е отделена от Божия дух и е едно с него. Затова и Исус казва - Аз и Отец едно сме. Тези думи може да каже само човек, който е престанал да се възприема като отделно аз, като отделна душа и е разбрал, че на този свят има само един Божи дух- Съзнание.

Когато човек е в хармония и любов и с трите си енергии – тяло, ум, съзнание, знаейки, че те не са отделени една от друга, а съществуват като цветя вплетени в букет, тогава човек е балансиран и хармоничен. Чрез осъзнаване човек балансира своите енергии така, както диригинтът дирижира оркестър. От такъв балансиран човек звучи чудна музика и любов.Защото когато и трите енергии на човека са в хармоничен танц, тогава идва или по-точно се спуска и Четвъртото, Бог. Суфите го наричат просто четвъртото - турия. Четвъртото е качеството, ароматът на трите енергии в човека, танцуващи в хармония. Само когато трите енергии са в хармония, Четвъртото се спуска. То е като да разбереш една красива картина. Картината се състои от канава и бои, но цената и е в тяхното съчетание, в красотата й. Тази красота е Четвъртото, Турия, Бог.

А според Вас има ли човек душа и що е то - Душата ни човешката?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Грешен въпрос,поправи се-

има ли Душата човек ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Грешен въпрос,поправи се-

има ли Душата човек ?

В десятката.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кого застреля ся? Що и е на душата човек?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кого застреля ся? Що и е на душата човек?

:)

Как защо - за да осъществи Бог.

Ама няма... всички човечета се гиздят само с природни души.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Розелана с беличките! Вземи един път се изкажи като людете. Кой са сървисите, кои са ентитите, как взаимодействат помежду си. Ти обаче искаш да ни откраднеш велисопедо. Забъркваш тук едни теста от душа и човек и хоп - изпичаш Бог. Айде сега да се изкажеш поред. Моля!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Розелана с беличките! Вземи един път се изкажи като людете. Кой са сървисите, кои са ентитите, как взаимодействат помежду си. Ти обаче искаш да ни откраднеш велисопедо. Забъркваш тук едни теста от душа и човек и хоп - изпичаш Бог. Айде сега да се изкажеш поред. Моля!

Защо ти е нужен глас човешки, каквото търсиш само ще те намери.

Оспамихме и тази тема... :ph34r:

Иначе не ми казвай, че не си чувал, че човек има две души. Природна и духовна.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ми нали съм прост инженер и не съм чувал. Ще разкажеш ли?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ми нали съм прост инженер и не съм чувал. Ще разкажеш ли?

Не..., но не защото не искам...

Толкова бих искала да можех да ти разкажа...

Но Валентинус може. И на онзи адрес могат, който ти даде Валентинус.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи ще си остана прост. Но не защото ти искаш, но не можеш да ми разкажеш. Ами защото съм много скептичен и не бих водил беседа от подобно естество, с човек който не познавам. За това този адрес ще си остане там...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понякога Душата не случва на човек.

Гадно не гадно-ми не става от тоя нищо.

Аре пак ще се връщам.

Белким някой стане Човек.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи ще си остана прост. Но не защото ти искаш, но не можеш да ми разкажеш. Ами защото съм много скептичен и не бих водил беседа от подобно естество, с човек който не познавам. За това този адрес ще си остане там...

И аз бях така. И един ден се престраших. И знаеш ли какво стана... - разпознах ги.

Сякаш си ме прибраха в къщи...

Е, ти ще си останеш неразпознаващ щом така искаш :ph34r:

иначе и мен не ме познаваш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

иначе и мен не ме познаваш.

Аз и себе си не познавам, ама си се доверявам :ph34r: Пък теб те познавам дотолкова, че да знам, че си приятен събеседник и мога да говоря за щуротии с теб! От далеч :computer2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всяка Човешка Душа има по няколко човека, които едновременно живеят в различни епохи и се различават като физика и донякъде като емоционален багаж (поради хормонални различия). Ако не се лъжа, будистите нямат Души. Те имат нещо, дето гледа през очите и слуша с ушите, но за съжаление не знам добре дефиницията и ще спра до тук да се опитвам да я цитирам. От тук следват два въпроса : Какво следва от факта, че човек има или няма Душа ? и Може ли човек да има Душа, ако в неговото религиозно изповедание тази концепция не съществува ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ха, щом го ударихме на прагматичен анализ. Хайде да дефинираме, що е душа! Или поне, какво би трябвало да бъде според разбиранията на всеки от участниците в дискусията. След това, ако се наложи ще решаваме колизии?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз и себе си не познавам, ама си се доверявам :) Пък теб те познавам дотолкова, че да знам, че си приятен събеседник и мога да говоря за щуротии с теб! От далеч :P

Именно. За мен това не са щуротии а начин на живот... (казвам го с осъзнатия риск Мастера или някой друг да ме замере с камъни : )))

Не мога да ти разкажа нито да си говорим просто така за това. Има си ред. Едни 12 писма които можеш да получиш на мейла си от Валентинус или Багира (или атомче, за други не знам, възможно е да има и други) и след като ги прочетеш да си прецениш дали те интересува. Или да беседваш с тях по писмата и така да научиш всичко, което ти е нужно. Информативно само. Дори в процеса на четене може би ще знаеш вече дали те интересува или не, може изобщо да не ги дочетеш :P

А аз мога да ти дам два линка да си се ровиш и толкова. И да ти говоря небивалици по темите тук което е твърде безполезно. Изобщо говоренето е безполезно...

Елфче, будистите нямат понятието душа, и аз не знам как я наричат, но това не оправдава липсата и при някои от тях или наличието и при други... :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Именно. За мен това не са щуротии а начин на живот...

Бивало и небивало, биващо и небиващо, знайно и незнайно, възможно и невъзможно - всички прагматично непознати, недоказуеми и непредсказуеми твърдения, учения, предположения - всичко, което дава нови хоризонти и нов вид знания. Това са щуротиите, за които говорех. Не съм казал, че твоят начин на живот е щуротия. Обикновено няколко думи са ми достатъчни, за да знам дали ще прегърна въпросната новост или ще я оставя да отлежава. Провокирах те да кажеш "най-правилните" за целта думи. Извинявай, не съм искал да ти създавам дискомфорт...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бивало и небивало, биващо и небиващо, знайно и незнайно, възможно и невъзможно - всички прагматично непознати, недоказуеми и непредсказуеми твърдения, учения, предположения - всичко, което дава нови хоризонти и нов вид знания. Това са щуротиите, за които говорех. Не съм казал, че твоят начин на живот е щуротия. Обикновено няколко думи са ми достатъчни, за да знам дали ще прегърна въпросната новост или ще я оставя да отлежава. Провокирах те да кажеш "най-правилните" за целта думи. Извинявай, не съм искал да ти създавам дискомфорт...

Но ти не си ми създал дискомфорт...

Ти да не мислиш че е случайно дето точно тези неща са ти "щуротиите" на дневен ред, а не бутилката и хапването само :D

А тази новост не е новост, по-стара от света е. Богомили, катари, гносис. Безинтересно, нали... :)

Мога не две думи, навярно мога фермани да изпиша за красотата на техните истини, за верността на пътя им, за...

Само че това ще бъда аз, а не каквото търсиш наистина.. и няма начин да го разкажа понеже още не го знам. Но съм жена, ще ти подхвърля ябълката от дървото за изгонване от рая - ако дори мъничко те дърпа натам, поискай онези писма. Тогава ще имаме общи "щуротии" за обсъждане.

Ох, Вальо, тръгвай да ми чистиш спама.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Но ти не си ми създал дискомфорт...

Ми тогава, що казваш, че те боли. И заблуждаваш потребителите само...

Ти да не мислиш че е случайно дето точно тези неща са ти "щуротиите" на дневен ред, а не бутилката и хапването само :D

О, не е случайно - търся ги.

Мога не две думи, навярно мога фермани да изпиша за красотата на техните истини, за верността на пътя им, за...

Добре де и четири може като за начало, и две хиляди, но наистина не-повече, особено ако си майстор :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Грешен въпрос,поправи се-

има ли Душата човек ?

Грешен за кого - за каламбура ли?!

Душата е в човека и човекът й принадлежи - колкото и да се опитва да не си го признае :)

От тук следват два въпроса : Какво следва от факта, че човек има или няма Душа ?

Ами че човек има Душа! И ако смяташ, че си човек, се оглеждаш и се опитваш да си я намериш. Защото що за човек си, ако не се познаваш?! :P

и Може ли човек да има Душа, ако в неговото религиозно изповедание тази концепция не съществува ?

А какво общо има религиозното изповедание с теб?! Ти си живо същество, а не някакъв си концепт върху прашна страница.

Ха, щом го ударихме на прагматичен анализ. Хайде да дефинираме, що е душа! Или поне, какво би трябвало да бъде според разбиранията на всеки от участниците в дискусията. След това, ако се наложи ще решаваме колизии?

Да дефинираш душата е като да се опитваш, когато си жаден, да търсиш дефиниция за водата, да ровиш в дебелите книги за формулата на водата, за тази и онази теория. От което ставаш още по-жаден.

Единственият начин да познаеш любовта не е като четеш дебелите томове и слушаш другите да ти разказват за нея, а като сам започнеш да обичаш.

Единственият начин да познаеш душата си е като започнеш да се обичаш и осъзнаваш. :cool:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре де и четири може като за начало, и две хиляди, но наистина не-повече, особено ако си майстор :P

Ясно. Ще трябва да пропиша хайку... :huh:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Има ли човек Душа?

не, човек няма душа, защото човешкото съзнание е изградено от единна мисловна енергия и това нещо е едно и само едно, то мисли живее и преживява всичко, няма нещо друго което да е във вас, сега всички тези преживявания които идвали от душата всъщност те са си все ваши, а не на някаква си въображаема душа. (това е в идеалния случай ако ги нямаше летачите)

сега да не забравяме за летачите (извънземните енергийни разуми нашественици), всъщност те се правят на човешката душа и пускат така по-специални преживявания (мисли) на човешкото съзнание (мисловна енергия), по този начин енергийните разуми ви пускат по цветисти преживявания и вие отделяте повече мисловна енергия за тях и имат и още други цели с това да държат на дневен ред вярването за съществуването на някаква човешка душа.

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре де, не разбирам защо продължаваш да ги пишеш тези работи, след като летачите в качеството си на медиатори, няма да ни позволят да ги прочетем тези неща - особено, ако са опасни за тях...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

...не, човек няма душа, защото човешкото съзнание е изградено от единна мисловна енергия и това нещо е едно и само едно, то мисли живее и преживява всичко, няма нещо друго което да е във вас, сега всички тези преживявания които идвали от душата всъщност те са си все ваши, а не на някаква си въображаема душа.

Разбира се, че човек има душа - или казано с други думи, съзнание. И това е, което отбелязвам в коментара си - душата е съзнанието е Светият дух - въпрос на терминология! :speak:

И душата - съзнание, запалена от Светия дух не е нещо, което е извън нас и няма как да бъде - това е нашата истинска същност, нашето най-вътрешно същество, нашата сърцевина.

За разлика от ума ни - който не е истинската ни същност, а е само наш инструмент, с който да си служим. Био-компютър, който като всеки компютър може да бъде програмиран (от другите) и поради това е твърде ограничен и повърхностен. Освен това е и машина за илюзии - умът, поради своята повърхностност, може всичко да си въобрази, да си измисли каквато си иска въображаема "реалност" (като например някакви летачи :baby: ... или подхвъркачи - изобщо каквито искаш Междузвездни войни)

За разлика от Душата - душата знае Истината от край време и е абсолютно екзистенциална - а не творец на Заблуди, нито на вярвания! :ph34r:

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Aliya, Нека задам един въпрос към Вас, защото усещам, че в написаното от Вас има Истина а и може би то е Истината. Ако човек успее да открие да достигне Душата или истинския Аз, но с течение на времето отпадне от истината и погуби този дар - има ли шанс този човек отново да стигне до Душата си или Истината или този шанс се дава на всеки само веднъж в живота?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...