Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

drundrun

Трудно стартиране на стар компютър

Препоръчан отговор


Здравейте, от известно време стария ми комп(10-11 годишен) среща затруднения при пускане да кажем като не е работил 1 ден. Всъщност тръгва виждам пост екрана но след това когато трябва да се появи зареждането на вин-а екрана е тъмен(монитора не изгася свети зелено копчето) и си зарежда нормално, чува се мелодията на вин-а, но екрана е черен и така до след 3-4 рестарта. Частите са CPU: amd duron 950mhz, MB-asus(не го помня,ако трябва ще го видя) ram 384mb hard-ibm 30gb video-geforce2 100/200 32mb. За тази липса на картина ме навежда до видео картата, тия дни ще го почистя от прах да видя дали ще има резултат, но ако може нещо вие да кажете по въпроса ще съм благодарен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мен ме съмняват изсъхнали кондензатори вече. 10 години с е много...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако си решил да караш с този комп, намери си приятелче с поялник и разбиращ от кондензатори, да ти ги смени..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Със смяната на кондензаторите сам сигурно няма да се справиш, но след като си решил да чистиш прахоляк ти предлагам да изчистиш и контактните повърхности... 1. Изключваш захранващия кабел и натискаш бутона за включване на компютъра за да се разредят всички кондензатори, евентуално някои вентилатори ще се завъртят за малко и всичко ще спре. 2. Вадиш едната плочка РАМ като натискаш двете странични щипки навън и надолу. С бяла гумичка за триене изтъркваш до блясък златистите контактни пластинки на платката. Издухваш останалите парченца гума за да не пречат после като върнеш плочката на дъното. С прахосмукачката изсмукваш прахоляка насъбрал се в и около слота за РАМ. Сгъваш едно картонче няколко пъти и с него като го вкарваш и изкарваш от слота изчистваш контактните му "пружинки". Пак с прахосмукачката... Повтаряш това за всяка плочка рам. Може да ги извадиш и всичките стига да запомниш коя къде е включена, ако са повече и с различни обеми може да стане някакво объркване после. 3. Вече оттренираната процедура с почистване на платки и слотове повтаряме с АГП видеокартата и всички останали ПЦИ платки (мрежова карта, звукова карта и т.н.) ако има такива. PCI картите се захващат само от едно болче за кутията, а видеокартата обикновено има и едно чопче, от другата страна на самия слот, което трябва да се отключи за да се извади. 4. Добра идея е всички захранващи кабели да се изкарат и вкарат по няколко пъти за да се поизчистят и те от окисляването. Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Към всичко описано по-горе ще добавя, че има специални спрейове за целта, за почистване на електрически контактни повърхности.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Днеска намерих време да го чистя, светна като "нов" на пръв поглед всичко е наред вътре. Ще видя как се държи тия дни и дали пак трудно ще тръгва. Иначе компа го ползват родителите ми да си пишат документи и да гледат някой друга страница в нета, но честно не знам как е издържал толкова време без проблеми.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.