Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Trichocephalus

Античен СПА център и стъкларска работилница откриха под ЦУМ

Препоръчан отговор


16 дка подземен музей, покрит със стъклен купол, ще разкрие догодина богатствата на антична Сердика. Тогава софиянци ще вървят по автентичната настилка на главната римска улица “декуманус максимус” сред останки от обществени сгради, жилища, храмове и бани.

Публикувано изображение

В сряда пред премиера Бойко Борисов, строителният министър Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова министърът на културата Вежди Рашидов ще получи близо 16 млн. лв. за изграждането на античния културно-комуникационен комплекс “Сердика”. Средствата са от оперативна програма “Регионално развитие”. Екип на “24 часа” провери кои са най-интересните находки, открити до момента под платната на бул. “Мария Луиза”.

Докато отгоре, макар и в стеснен участък, заради строителството на метрото, върви трафикът, на метри под него над 50 човека вадят от земята сърцето на антична Сердика. Пръснати са във всички краища на терен от около 3 дка. Изведнъж сред археолозите настъпва оживление. Открита е поредната находка - теракотена оброчна плоча. С просто око личат очертанията на богиня в храм, а до нея - мъжка фигура с шлем на главата.

Находката е уникална, защото за първи път на терена се открива оброчна плоча от теракота. Преди това са намерени две, но от мрамор и не толкова добре запазени.

Древните сердикийци са се разхождали върху богато украсени подове в черно, червено, бяло, сиво и жълто. За това свидетелстват откритите фрагменти от мозайки в обществената баня. Мозайките са имали поне 3 мотива - две плетеници и розети, които са най-добре запазени. До момента са открити 8 помещения към банята, която експертите датират от IV в.

“Сградата е по-различна от останалите терми, защото е била обществена. За разлика от Рим, където баните са били безплатни, за тази се е плащало. Може да се каже, че е била нещо като античен СПА център”, разказа Валерия Ноева, член на археологическия екип, който работи под бул. “Мария Луиза”.

Банята се е простирала на над 250 кв. м. Запазени са части от подовото й отопление, както и дървена вана с тухлен под.

Голяма е 2 на 2 м, а край нея личат фрагменти от оригиналната мазилка. По-късно банята се е превърнала в сграда с обществени функции. Доказателството е затрупаната система за подово отопление и новият хоросанов под върху мозайките. Смята се, че преобразуването на банята е станало през VI в.

Около сградата се виждат тротоарите на античните улици. До един от тях излиза оловен водопровод, който е рядко срещан по земите ни. Обикновено античните тръби са керамични. Оказва се, че върху 3-те дка има два оловни водопровода. На една от улиците пък е запазена градска чешма, малко по-надалече от нея е разкрит и кладенец от каменни пръстени. В единия край на банята, подулицата от IV-VI в., излиза най-старата жилищна постройка, датирана от I в. Тя е скромна, а стените й са от кирпич.

Археолозите се натъкват и на стъкларска работилница. Находката е неочаквана, защото подобни производства са били забранени в рамките на крепостните стени на античния град. Работилницата излиза под едно от помещенията на банята и вероятно е от III в. Екипът се шегува, че тя е пример как по нашите земи още в античността са се нарушавали правилата.

Големи амфори, домашни пещи, олтари, кандилници и монети свидетелстват за бурния живот, който се е развивал на това място.

До всички тези находки софиянци ще могат да се докоснат след около година, когато с метрото ще е готов и подземният музей. Той ще се простира върху площ от 16 дка и ще свърже МС, президентството и съществуващата метростанция "Сердика".

Над ларгото - концерти, отдолу - изложби и антики

Cтъклен купол ще покрива ларгото, което ще се простира на 60 м между сградите на Министерския съвет и президентството. Самото ларго и над 16-те дка подземен музей, под който ще се движи метрото, трябва да са готови до есента на 2012 г.

Куполът щял да глътне много пари и е възможно монтажът му да се отложи за по-нататък.

Пешеходната зона между двете сгради, в които се вземат най-важните решения за страната, е предвидена за концерти.

Какво точно ще има под ларгото, ще определи археологията, която сега излиза под него. Заради разкопките Столичната община четири пъти променя проекта.

Единствената ницел е да запазим уникалните останки от древна Сердика, казва главният архитект на София Петър Диков в отговор на твърденията, че ценните находки се унищожават и заливат с бетон.

Така, за да се опази автентичният вид на главната римска улица - “декуманус максимус”, се променя изцяло конструкцията под археологическия пласт при ларгото. Тя е гредова, а тунелите се копаят на ръка под археологичното ниво.

По същата причина ще се събори и част от стената на съществуващия подлез между “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2, както и стълбището на подлеза откъм Министерския съвет. То ще се премести на запад.

Така след около година всеки ще може да тръгне на подземна обиколка из антична Сердика, започвайки от източната порта на града, която е експонирана в подлеза, ще продължи да върви по "виа принципалис" ( другото име на главната римска улица), стъпвайки върху оригиналната й настилка, ограден от постаментите на колонадата, която е имало.

После ще мине покрай изложбен комплекс и ще продължи през подземния музей.По средата между античните находки под ларгото и под бул. "Мария Луиза" пък ще застанецърквата "Св. Петка Самарджийска".

Идеята е точно срещу нея, на мястото на сегашното заведение, да е културно-информационният център на столицата. Под ларгото кръгла сцена пък ще приютява талантливи артисти. От другата страна, до ЦУМ, ще се разположат портретисти и антики.

“Пред ЦУМ ще се оформи тераса, от която ще се вижда какархеолозите продължават разкопките, а бул. "Мария Луиза" ще си функционира нормално", обясни Диков.

Той е категоричен, че магазини не са предвидени.

Дори общината се опитала да си върне търговските помещения в подлеза на сегашната метростанция, за да разшири ларгото. Оказало се обаче, че освен 7-8 обекта, останалите са продадени преди години.

“Ще покажем 1/10 от античния град. Никъде другаде по света не е правено подобно нещо. Ние започнахме и си създаваме проблеми, но това няма да ни откаже", отсече Диков.

След ларгото плановете на общината са да стартират и проучвания какво крие земята под пл. “Св. Неделя”. Предполага се, че там има терми или пък дворецът на император Константин. Идеята е след време находките под площада да се свържат с подземния музей. (24часа)

още по темата - на страниците на "24 часа"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.