Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Moira

Ще блокират ли сметките на Столична община?

Препоръчан отговор


Публикувано изображение

В момента има голям скандал с отчуждаването на терените в София, заяви премиерът Бойко Борисов пред TV7.

Той обясни, че има опасност сметките на Столичната община да бъдат запорирани, защото общината е осъдена да плати 12 млн. лв. по отчуждителни процедури за земи по бул. "Тодор Каблешков".

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще докладва за проблема на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи още Борисов.

"Какви са тези съдии, които са дали и сa осъдили общината за няколко имота на Тодор Каблешков за 12 млн. лв. при отчуждителни процедури", възмути се премиерът.

В момента има опасност да се запорират всички сметки на общината, защото трябва да плати на няколко хора имотите, допълни той.

Борисов се закани, че случаят ще бъде широко огласен, тъй като парите излизат от джоба на софиянци.

Днес.бг

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знам добре за какви имоти става въпрос, защото всеки ден минавам по бул."Т. Каблешков". В никакъв случай цената не може да е 12 млн. лв.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Запорираха банкови сметки и акции на Столична община

Публикувано изображение

Акциите на Столичната община в Централни хали са запорирани, заедно с банковите й сметки в 31 банки, от страна на частния съдия изпълнител Иван Чолаков.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причината за запорите било обезпечение на дело срещу общината за отчуждаването на имот за изграждането на пробива на бул. "Ген. Данаил Николаев".

Фандъкова нарече „рекет" високите суми за отчуждаване, които системно се налага да плаща общината на собствениците на терени, върху които се строи инфраструктура.

По-рано премиерът Бойко Борисов предупреди за голям скандал, който се развихря в София.

Сезирали сме прокуратурата относно запора на банковите сметки и акциите на общината, каза още кметът Фандъкова.

Цялата процедура по отчуждението на терена тръгва през декември 2008 година. Първоначалната оценка е за над 9 млн. лв. за 4585 кв. м. „Очевидно е, че това се е сторило много на моите колеги по онова време. Главният архитект е поискал разрешение на кмета Бойко Борисов да се възложи нова оценка за този имот", разказа Фандъкова.

Стойността на новата оценка е 4 539 150 лв.На база на тази оценка кметът издава заповед за отчуждаване на терен, собственост на фирма "Ирис БН" ЕООД. Оценката е обжалвана, съдът е отменил заповедта на кмета на Столична община за оценката от 4 539 150 лв. и е увеличил размера на паричното обезщетение на 8 588 572 лв., което е почти два пъти повече, коментира Фандъкова.

Накрая се запорират сметките на Столична община от частен съдия-изпълнител, най-напред в банките, а вече има и запор на акциите на общината в Централните хали в София.

БЛИЦ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Фандъкова: Завишават се изкуствено цените на имоти за отчуждаване

Публикувано изображение

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в сутрешния блок на TV7, че има установени порочни практики да се завишават изкуствено цените на имоти, които трябва да се отчуждят.

Фандъкова даде пример с имоти, заради които от сметките на общината са блокирани 11 милиона лева. "Става дума за сериозен рекет", коментира кметът на София.

"Първоначалната оценка за терена на улица "Козлодуй от 4500 кв. м. е около 4,5 млн. лева. След което състав на СГС постановява почти два пъти по-голяма стойност. Това е абсолютно недопустимо. Използвани са всички правни хватки", поясни Йорданка Фандъкова.

БЛИЦ

Всички софиянци пълним джобовете на хора, които не подбират средства, за да забогатеят. Това не е от вчера и съм много учудена защо до сега никой не е обърнал внимание. :)

Може пък на някои общинари да им е изнасяло да си затварят очите?! :mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.