Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Хлебопекарна


Препоръчан отговор

  • Отговори 92
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Номерът е маята да не е в контакт с друго освен с брашното и особено да не е в контакт със солта. Може да ги сложиш и обратно - мая, брашно и после другите съставки, но основно е първо течните като е хубаво всичко да е на стайна температура и накрая брашното с маята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Честита покупка! И аз ги слагам така - първо водата и солта, после захар и мазнина, ако ги има в рецептата, брашно и накрая маята. Спарвай точно мерките, това е важно, но според нуждата добави брашно или вода, ако видиш, че тестото не е както трябва. Препоръчвам ти като начало да започнеш с най-простата рецепта - такава, която не включва различни видове брашно, сухо мляко, мазнина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Номерът е маята да не е в контакт с друго освен с брашното и особено да не е в контакт със солта...

Това защо? Аз ги слагам - вода, брашно, и в кладенчето слагам сол, захар, мазнина, мая.

Гледай не толкова пропорциите и грамажите, ами консистенцията на тестото. Трябва като го натиснеш с пръст, да хлътва, но да не залепва по пръста.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Пуснахме я за първи път с най-простия, бял хляб, ама нещо не се получи, остана сякаш суров. Дали знаете каква грешка може да сме допуснали и евентуално да обясните по-подробно как точно се прави хляб (какви са пропорциите). Благодаря предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това защо? Аз ги слагам - вода, брашно, и в кладенчето слагам сол, захар, мазнина, мая.

Защото където и да съм чел за рецепти пише, че маята не трябва да се допира до сол, захар и течности защото пречи на маята да реагира и спира процеса на втасване. Това само при първоначалното разбъркване - после и без това всичко става "каша". При сухата мая може и да не е толкова осезаемо, но аз гледам да си ги разделям.

Пуснахме я за първи път с най-простия, бял хляб, ама нещо не се получи, остана сякаш суров.

Суров или сплъстен. Т.е. бухна ли или си остана една малка "тухличка" :yanim: Не и очаквай да бухне кой знае колко де - по принцип тези хлябове стават по-плътни от копешките, но за сметка на това пък с една филия и се наяждаш. Но пък и не е добре да остане тухла. Нещата зависят от много неща. Рецепти из форумите бол - важното е да си оцелиш твоята. НО също много важно е продуктите които ползваш и най-вече маята и брашното. Аз лично ползвам вече само суха мая на Д-р Йоткер и брашно на София-Мел Екстра - това за мен са най-качетсвените поне за сега и в моя район. Редактирано от icemans (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Пуснахме я за първи път с най-простия, бял хляб, ама нещо не се получи, остана сякаш суров. Дали знаете каква грешка може да сме допуснали и евентуално да обясните по-подробно как точно се прави хляб (какви са пропорциите).

Благодаря предварително!

В началото, докато нацелиш пропорциите ще е така.:yanim: Виж в упътването трябва да има програма за допичане.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Във форума на бгмама темата за хлебопекарната е една от най-дългите и най-изчерпателните. Мамите споделят многогодишен опит и може да им се вярва. Има отговори на всички поставени дотук въпроси: - скъпа /маркова/ или не - все тая; "При скъпите хляба ставал невероятно по-вкусен, а при евтините - боклук, не се изпичал равномерно, бил клисав". Е все някак трябва да се оправдаеш пред себе си, че си дал двойно повече пари за едно и също нещо. Това е мит. - с 1 или с 2 бъркалки - с 1. - защото тези с 2 се капват малко по-бързо; - къде се слага маята - задължително последна върху брашното. 1 сол, захар, олио, вода; 2 брашно; 3; подправки; последно - мая; Защо? Солта забавя а захарта усилва действието на маята, т.е. те са един вид катализатори. Предварителният контакт с тях е нежелателен т.к. резултатът ще е променлив. - с каква мощност да бъде - никакво значение. 600 вата са повече от достатъчни; - колко програми да има? Моята има 13 а на комшията 10. Аз 4 г. ползвам само една. - Ще варя ли сладко за зимата. Че аз имам тази програма а комшията - не. По избор. Само че се спича оста при лагера и започва да скърца и да се мъчи след това. Почти няма оправяне. - какво брашно да слагам - не знам. Някои твърдят, че има разлика. Аз съм сменил много видове. Купувам което е по-евтино. Не намирам никаква разлика. Успех на хлебопекарите. Аз със проста Аляска с 1 бъркалка /от Метро/ вече 4 г. не съм купувал хляб от магазина и не смятам и за в бъдеще. Изби си 75-те лева от всякъде. Хем по-вкусен, хем по-евтин, хем без "добавки" хляб.

Редактирано от KTT (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще пробвам да разделям маята от захарта и солта. Любопитно ми е да видя дали ще има разлика.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще приготвяш хляба веднага,няма да усетиш разлика,но ако ще ползваш отложен старт ще останеш неприятно изненадан.Правилото е първо течните съставки,сол,захар,брашно и последно маята.Моята хлебопекарна е Мидея и съм много доволен от нея.Някои хлебопекарни имат звуков сигнал(някъде на второто месене),където се поставят други продукти(маслини,семки,стафиди и т.н)

Редактирано от ekosse (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

KTT, не мисля, че тези с две се скапват по-бързо, мотора тъй или иначе е един. Програмите имат някакво значение все пак... И аз ползвам предимно една, но съм ползвал и почти всички други програми - за бърз хляб, тесто, багети, кейк, пълнозърнест и т.н., включително и програмата за сладко. За програмата за сладко може и да си прав, но според мен, ако се почисти добре около осите на бъркалките, не би трябвало да има проблем, след като е дадено да се ползва такава програма. Мощността може и да няма чак толкова голямо значение, но аз лично бих предпочел да е в повече, отколкото по-малко, а има и доста модели с под 600 вата.

За брашното и маята ползвам същите като на icemans, но конкретно за маята предпочитам турската суха мая, а за брашното - друго не съм и пробвал, може и да има разлика. Несполуки съм имал с пълнозърнестите хлябове и накрая се отказах да ги правя, но не съм ползвал готови смески. Там не знам каква е тайната за добър хляб, при мен не се получаваха много на вкус, но се изпичаха добре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

общо взето марката не прави хляб. Гледай следните неща:

1. Да е поне 650 вата

2. Да не е скъпа - няма смисъл

3.ако искаш по-големи хлябове вземи си с 2 бъркалки - аз имам за 129 лв от Карфур - тяхна си марка, подобна цена има и на марката Severin

и късмет ....

Здравей! Видях , че имаш хлебопекарна от Карфур.Искам да попитам имаш ли проблеми с нея? Купих на майка ми и нещо хляба не става като хората.Аз имам на мулинекс и всичко е ок.Казах и моята рецепта, но нещо .....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...Казах и моята рецепта, но нещо .....

Мисля, че го бях писал на по-предна страница - не гледай точните компоненти на рецептата, ами гледай консистенцията на тестото. Трябва като го натиснеш с пръст да хлътва, после да си възвърне формата, но да не залепва за пръста. Просто трябва малко практика. Аз не спазвам никакви пропорции, всичко на око слагам и всеки път си става страхотен хляба (като го наблъскам и със сусам и ленено семе, еле па ако имам и пармезааан....) :(
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че го бях писал на по-предна страница - не гледай точните компоненти на рецептата, ами гледай консистенцията на тестото. Трябва като го натиснеш с пръст да хлътва, после да си възвърне формата, но да не залепва за пръста. Просто трябва малко практика. Аз не спазвам никакви пропорции, всичко на око слагам и всеки път си става страхотен хляба (като го наблъскам и със сусам и ленено семе, еле па ако имам и пармезааан....) :(

Благодаря! И аз така и казах , но тя е на годинки и се притеснява да не е от машината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всички машини вършат работа. Просто трябва да й свикне. Да не се плаши да експериментира, винаги първите опити са неуспешни, но не свършва света с тях. Като свикне не машината и най-вече на различните видове мая, ще може да прави чудеса с нея :P

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще приготвяш хляба веднага,няма да усетиш разлика,но ако ще ползваш отложен старт ще останеш неприятно изненадан.Правилото е първо течните съставки,сол,захар,брашно и последно маята.Моята хлебопекарна е Мидея и съм много доволен от нея.Някои хлебопекарни имат звуков сигнал(някъде на второто месене),където се поставят други продукти(маслини,семки,стафиди и т.н)

От опит мога да кажа че разлика няма - рядко съставките престояват по-малко от 2-3 часа преди да започне месенето. Винаги слагам слагам захарта, солта, олиото и разтворената във водата жива мая отдолу и след това изсипвам брашното. Ако слагам някакви семки и др. просто ги наръсвам в-у брашното и повече не се занимавам с хляба. От както окото ми свикна с пропорциите, има изненади под 1%.

При моята Аляска има проблем с лагерната втулка на бъркалката на машината (не тази вътре в кофата). След определено време се износва от постоянното аксиално напрежение и започва да хлопа много гадно и цялата машина се тресе, ръмжи и скърца като ЗИЛ на черен път. Лечението е да се занесе на шлосер за изработка на нова втулка и да се смазва от време на време. Уви конструктивен дефект - въртенето се предава от ел. мотора на бъркалката чрез ремък... Предполагам това се случва със всички машини с подобна конструкция :P

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понеже гледам, че днес е отворена отново темата, просто искам да споделя впечатления от брашното на Била с тяхната марка - clever. Най-добрите резултати, които съм постигал до сега са с това брашно. Огромна разлика, супер ми бухна тестото, стана уникален хляб. Значи не било само от маята, да знаете. Аз повече от брашното на СофияМел няма да взимам, наистина голяма разлика, с една и съща мая и всичко останало, вече 4-5 път правя хляб с clever брашното, струва ми се много добро.

tyrmyk, лично за мен, това е аргумент да не се взима нищо с марката Аляска, Нео и т.н. Не говоря само за хлебопекарни. Аз съм с две бъркалки и нито се тресат, нито скърцат. Ако нещо не изгори, предполагам още много години ще си я ползвам без да се появят скърцания, тропания или тресения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Видях , че имаш хлебопекарна от Карфур.Искам да попитам имаш ли проблеми с нея? Купих на майка ми и нещо хляба не става като хората.Аз имам на мулинекс и всичко е ок.Казах и моята рецепта, но нещо .....

520 гр. брашно

300 мл. течни съставки - за мен това са 1 домашно яйце , 100 мл мляко и до 300 мл допълвам с вода

2-3 ч. л. захар

2 кафяни л. сол (не много пълни)

1-2 с.л. олио / зехтин

1/4 до 1/3 пакетче прясна мая или 1 суха

После: 1 програма, по-запечен , за малък хляб, старт! :)

Редактирано от dr.dechev (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Здравейте, моята е Мулинекс, с две бъркалки, след първата година и се скапа едната бъркалка на кофата- бъркалката взе да се вади и да протича вода. Не знам някой друг дали го има този проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Здравейте, моята е Мулинекс, с две бъркалки, след първата година и се скапа едната бъркалка на кофата- бъркалката взе да се вади и да протича вода. Не знам някой друг дали го има този проблем.

Точно заради това е повторено многократно, че е по-добре да е евтина. Тайната за вкусния хляб е в качеството на брашното, маята и пропорциите. 500 вата са достатъчни. За какво са тези 1350 или дори 1600 ? Аз помня как печеше хляб баба ми Йорданка и мога да ви уверя, че никога не е използвала повече от 180-200 градуса, нито е форсирала старата печка с дърва за бързото достигане на тая температура. Това за градусите си го измислям, но истината е някъде там. Качаствено брашно се намира трудно в скапаната ни територийка. Ние си имаме клиент в Ямбол с подобна дейност и си вземаме хубаво брашно но не всеки има тази въможност. Казано направо - много малко хора. Използваме хубав зехтин от около 18 лефчета килото, по желание се получават добри резултати и с добавяне на няколко яйца и сиренце. Като свирне за добавяне на семки/ядки и се слага раздробеното сиренце. Получава се малко като погача.

И предпоследно - нито една машина не може да замени ръцете на баба ми. Това, което тя месеше и печеше на ръка не може да постигне нито един Мулинекс от 1200 лева. Дори и от 5000 лева да е :) Но жената си отиде преди много години от тоя свят, а и от много десетки години е голям проблем в земеделска България да си купиш качествено брашно. както и яйца и сирене и т.н. Всички сме наясно по темата.

След няколко минути ще е готов хляба от Нео за 75 лева. Ние си печем в офиса хлебец... С пушени св.гърди и подобни зеленчукови подправки много върви хляба от домашна хлебопекарна :) Моля да бъда извинен за спама.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това със сиренцето ми изглежда като страхотна идея. Задължително ще се пробва :) Колкото до брашното, сигурно си прав, но засега общо взето каквото и да съм пробвал, все става много вкусен хлябът. Виж, баба ми точеше страашни кори за баница, ама сууупер тънки и после каква баница правешее.... Жалко, че вече е на годинки и със шипове и не може да точи :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

като лек спам по темата: http://vbox7.com/play:b971a9d8cb

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Какво значение има дали е НЕО или Мулинекс, като и двете пекат с 600 вата например. Само че за едното плащаш и за надписчето на капака, щото те са го измислили. Ватовете са си ватове, бъркалките бъркалки, брашното си е брашно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 години по-късно...

Здравейте! Бих желал да закупя хлебопекартна и съм се насочил към марката Kenwood и модела BM450, интересувам се дали някой от Вас притежава този модел и дали го препоръчва? Както и да дадете насоки към други марки, но според мен Kenwood е за предпочитане пред Moulinex, Panasoci и Philips.

 

Бях пуснал поста си в отделна тема, но благодарение на @haidukpikaso - ме насочи към правилната тема. Един друг колега от форума тук - @Wankata ме посъветва да избягвам Moulinex при всички случаи.

 

P.S. като гледам навсякъде пишат, че бъркалката на Kenwood BM450 остава във вече изпечения хляб и така всеки път трябва да се прави голяма дупка в хляба за да се извади... Дали този момент го има при Moulinex?

 

Моля за съвет за което предварително Ви благодаря!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Относно бъркалките-те също са с тефлоново покритие.След време когато то се наруши,почти сигурно винаги ще остават в хляба,или поне едната от тях.Това зависи и какво изпичане на коричката е зададено-ако е по-силно,толкова по-вероятно е бъркалките да остават в хляба.

Аз например имам Мулинекс,с две бъркалки,и с два реотана.

Предимства-може да опече голям хляб,изпича се много добре.Всъщност това е и голямо предимство.

Недостатъци-за сега дребни.Например на мерителната чаша за вода са много неясни графите за мерене,трябва да уцелиш подходящ ъгъл,под който да ги гледаш.Понеже е с две бъркалки,не винаги успява да обере добре брашното по ъглите.Налага се да помагам малко там,разбира се,ако искам или ако съм около нея.Възможно е това положение да го има и при ваничките с една бъркалка,не знам.

По принцип най-слабото място на хлебопекарните са осите на бъркалките,защото там са и големи натоварванията.Уплътненията на осите заминават,понеже и температурите не са малки,пък и така ги правят. Разбира се,като идеш в сервиза направо ти казват-ами няма друг начин,освен да си купите нова ваничка.Обаче цените им не са приятни.Тук идва за мен хубавият момент,че на моята приятелка баща и се намесва в случая.Човека си бърника разни неща и други такива.И какво правел той за неговите хлебопекарни.Купува семеринги с подходящ размер,годни за употреба с хранителни продукти.Струват стотинки. Малко ги шлайфа,да влязат лесно там.Малко масълче или грес на осите и готово.След година,защото горе долу толкова издържат,повтаря тази процедура.

Другият проблем който може да се случи,е изронване зъбците на предавката.

Или пък двигателчето да идва слабо- масово са така.

Това е общо взето от мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване