Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Представяне MS Longhorn Server и MS Vistа


Препоръчан отговор


Всички тук сме чували за новата настолна операционна система на Microsoft - Vista, която се очаква да се появи на пазара в края на 2006 година. За нея е писано достатъчно, има откъде да се изтегли Beta 1 и версиите Pre Beta 2.

В тази тема ще насоча вниманието ви към новата мрежова операционна система на Microsoft - Longhorn Server, която ще наследи MS Windows 2003 Server догодина. Ще споделя впечатленията си за Beta 1 версията

Отново имаме две версии - 32 и 64 битова. Инсталацията е направена на следната машина:

MB Intel SE7520AF2

CPU 2x2.8GHz Xeon 1MB Cache

1GB DDR2 400MHz

2x300GB Seagate HDD SATA II

ATI Rage XL PCI Integrated 8MB

DVD - RW NEC DL

Както виждате - типично сървърна конфигурация. Инсталацията започва както и при Vista - с въвеждане на сериен номер. Следва избиране на име на компютъра и избор на място за инсталация. Наложи ми се да изтегля последните драйвери от сайта на Intel за MS Windows 2003 Server. Нямаше версия за Vista или Longhorn Server. Необходимо е, защото в противен случай няма да видите SATA дисковете, конфигурирани в RAID масив. След тази операция и запис на дискета, инсталационната програма си разпозна коректно дисковия масив и продължи с инсталацията. От този момент нататък вие нямате повече какво да въвеждате и да конфигурирате. Целия процес до края е автоматизиран. Инсталацията премина по-бързо от инсталацията на MS Windows 2003 Enterprise Server.

След приключване на инсталацията с Ctrl+Alt+Del се влиза в Administrator акаунт на системата. Той е вградения в системата. Имате абсолютно пълни права над нея. Десктопа по подразбиране е познатия ви от 2000 Server. Прави впечатление единния център за конфигуриране и управление на сървъра, чийто първи вариант видяхме при 2003 Server. Сега той е доразвит и обогатен с нови функции. Едва тук вече започва истинската настройка на системата според вашите нужди. Тук се задават потребителски акаунти, оправят се мрежови адреси, групи, регионални и езикови настройки. Тук вие избирате каква роля ще изпълнява вашия сървър и правите вашите настройки. Хубавото е, че всичко е събрано на едно място и улеснява много настройката и конфигурирането на системата.

Драйвери - разпозна без проблеми повечето драйвери. Наложи се да инсталирам старите драйвери за вградената видеокарта. На сайта на ATI нямаше драйвери за Rage XL за Vista. Но си работят без проблем. Останаха ми две устройства за които да търся драйвери. Едното е SCSI контролера, а другото е RAID контролера за SCSI дискови масиви.

Проблеми:

Проблем възникна при ъпдейта на AVG Antvirus Free Edition. Син екран и рестарт. Но впоследствие всичко работи нормално.

Пробвах как се държи при инсталация на Datecs Flex Type 2K. Ей така. Да видим какво става. По принцип програмата е способна понякога да срине и най-добрата система. Така и се получи. Блокира системата при инсталация, а след това непрекъснат рестарт. Преинсталация на системата беше единствения изход.

Има три вида основни групи потребители - Administrators, Power User и REestricted User.

За останалите неща от тази мрежова ОС по-късно. Нека се запозная по-обстойно с тях.

Това е за сега. Надявам се да съм ви бил полезен.

Редактирано от chichomitko (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както винаги полезен.За каква конкретна цел ползваш описаната ОС? Каква ще е цената на тази ОС? И не по темата-с какво захранване се обслужва машината?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Както винаги полезен.За каква конкретна цел ползваш описаната ОС? Каква ще е цената на тази ОС? И не по темата-с какво захранване се обслужва машината?

<{POST_SNAPBACK}>

Ами в момента я тествам в конфигурации - File Server и RRAS Server. След това ще мина през WEB Server и Domain Controler. Може да се избират различни настройки. В зависимост от предназначението.

За цена за сега няма как да се знае. Все пак е само Beta 1 версия

Относно захранването на сървъра - с оригинално Intel шаси е - модел SC5300 Base - 650W с възможност за 2х700W.Виж на сайта на Intel повече инфо. Там има и за дънната платка. Тя просто уникална с възможностите си.

Някои от тях:

SATA and SCSI controlers with RAID

Max 16GB DDR II ECC RAM

Memory RAID (RAM RAID)

Hot swap ( SATA & SCSI )

Max 512MB RAID Cache on Memory slot ( only SCSI RAID )

Надявам се да съм ти бил полезен с инфото.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предварително се извинявам за това, че отново поствам по темата след последния си пост.

За сега MS Longhorn Beta 1 е по-стабилен от MS Vista Pre Beta 2 build 5231. Какво установих до сега.

MS Longhorn:

Бързо се инсталира. Лесно се конфигурира в каквито и да било роли. Не се бъгва при сривове в захранването - днес енергото ни изненадаха 3-4 пъти и UPS не насмогваше на изпълненията им. Бързо обменя данни по мрежата - по-бързо от MS Windows 2003 Server и Vista.Без проблеми работи с NOD 32. Инсталира се нормално Nero 7 Premium. Има възможност да се ползва и като настолна ОС. Поддържа всички компоненти както и Vista и с малко играчка става супер.

MS Vista Pre Beta 2 build 5231:

При еднакви конфигурации се инсталира по-бавно от Longhorn Server. По-трудно приема стари драйвери на устройства. AVG Antivirus 7.1 увисна при инсталация. NOD32 се инсталира и работи, но товари процесора на 100%. Nero 7 Premium увисна при инсталация. Macromedia Dreamweaver 8 също увисна. Опит за деинсталация на това, което е инсталирано - никаква реакция - зависване отново. А работа в мрежа е много объркващо. Сложили един Network Center,който според мен е повече от объркващ, отколкото полезен. Не иска да се логва към сървърите, независимо от всичко. Възможно е да е от драйвера на мрежовата карта. За сега докато не излязат драйвери и софтуер, който да е пригоден за Vista май ще има проблеми. Очаквам следващия релийз, който ще е вече официална Beta 2 версия и в който ще се включат много предложения и ще са отстранени наличните досега бъгове. Надявам се да има и по-нов комплект драйвери от производителите. Явно това е един от основните проблеми.

В заключение. Longhorn Server за сега е по-стабилен и по-изчистен от Vista. Поне това е моето виждане.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 седмици по-късно...

Излязоха нови билдове на MS Longhorn Server и MS Vista с номерация 5270. Какво ново и интересно.

Представянето ще направя в следния ред: Дистрибутив, Инсталация, Нстройка, Работа, Проблеми.

Дистрибутив:

Разпространява се като DVD ISO файл с размер 2, 073GB. Файла се сваля и изпича на DVD. Има два регистрационни номера - единия за Longhorn Server и един за MS Vista.

Инсталация:

Инсталацията е лека и интуитивна. В зависимост от въведения номер се инсталира една от двете системи. Според мен това е интересно и добро решение от страна на Microsoft.

При Longhorn Server след въвеждане на серийния номер, зареждане на драйверите за SATA или SCSI RAID контролери и име на компютъра нямате повече грижи по инсталацията. Има две рестартирания - едното малко след началото и едно в самия край на инсталацията.

При MS Vista има малка разлика в инсталацията, касаеща създаването на потребителски акаунт за системата. По-късно ще бъде обяснено подробно това.

Инсталацията отнема около час в зависимост от системата.

Минимално изискуемата памет е 256MB за да се стартира процеса на инсталация.

Папката Windows при Longhorn Server е с големина от 5,5GB.

Папката Windows при MS Vista е с големина от 6GB.

Освен това при двете системи имате следните папки - Build, Packages, InstalledRepository, Boot, EFI, Users, wmpub, inetpub. От тях само Build e голяма - около 2,5GB.

Така, че ще ви трябва поне 10GB за системата. Това не бива да ви учудва - все пак е тестова версия и се качват много драйвери, които не ползвате. Те се ползват при тестове, за да не се занимава тестващия с постоянното ровене по компактдискове с драйвери.

При сървъра нямах проблеми с неразпознати устройства и неинсталирани драйвери. Видеокартата на сървъра ( описан по-горе в постовете ) я оставих с вградените на Microsoft. Няма проблеми. Работи си отлично. А ATI нямат драйвери за Vista за ATI Rage Integrated.

Работната станция, на която инсталирах MS Vista е със следната конфигурация:

MB GB 7VM400M-RZ

CPU AMD Sempron 2400+

RAM 768MB DDR 400

HDD 40GB ATA133

CD

CD-RW

Video S3 Integrated

LAN

Audio

Тук има проблем с едно устройство, по-точно контролер на дънната платка, но все още не мога да го реша. Създаваше проблеми, но след като го спрях и проблемите спряха. Отново няма драйвер за видеокартата. Вината не е на Microsoft, а на VIA. Не видях на сайта им никъде драйвери за Vista, така както има при nVidia и ATI. Но прие стария драйвер за вграденото видео, което естествено ме лишава от някои екстри (като прозрачността) на десктопа.

Настройки:

Тук ще ги разгледаме поотделно, защото вече се различават на база различното предназначение на двете системи.

Longhorn Server:

Тук по принцип сте с вградения администраторски акаунт. След като влезете в системата заедно със зареждането на десктопа се зарежда Initial Configuration Tsks системата и от нея се започва настройването на сървъра. Няма как точно да ви опиша всичко, защото всички настройки са съсредоточени в тази система. Тя е позната от MS Windows 2003 Server и предните билдове, но в този е разширена и обогатена.

Не бързайте с мрежата. След като настроите всичко, включително и мрежовите параметри, то не бързайте да ползвате мрежата. Имате достъп до Интернет без проблем, но не виждате локалната си мрежата. Тя ще се появи. просто системата сама сканира цялата ви мрежа, индексира мрежовите ресурси и това естествено отнема време. След около 20-30 мин. всичко е ОК.

Има повече възможности за настройка в зависимост от ролята на сървъра. Някои от тях все още не са активни.

MS Vista.

Тук при инсталацията е създаден акаунт с ограничени възможности. Както при Линукс. Нещо между администраторски и пауър юзър акаунт. При всяка промяна се иска вашето потвърждение дали да се изпълни действието. Затова препоръката ми е да се ползва вградения админ акаунт и да се направят всички настройки и инсталации оттам, а да се работи с потребителският. Настройките са лесни и са почти същите като в MS Windows XP, така че на тях няма да се спирам. Тук също още след настройването на мрежата имате Интернет. Но ако компютъра ви е част от локална мрежа то ще изчакате малко - около 5-10 мин за да обходи мрежата.

И при двете вече можете да променяте размера на иконите на десктопа. Това става със скрола на мишката при натиснат бутон CTRL. Също много добро решение. Функцията е налична и във всички прозорци, производни на Windows Explorer.

Едно от хубавите неща е, че най-после има вградена истинска фонетична българска клавиатура и няма да се налага да се слагат допълнителни програми.

Както и при XP и предните билдове на десктопа в началото имате само иконката на кошчето и тук още една свързана повече с тестовете. Иконите можете да си извадите по познатия начин.

Това е в общи линии.

Работа:

До този момент с MS Longhorn Server нямам проблеми с работата. Променил съм му десктопа да е като на Vista с разрешаване на Themes от сървайсите. Стабилен е. Не съм забелязал да има срив в работата. Не товари много сървъра.

MS Vista също работи нормално. Единственото е, че постоянно ползва диска, но като се поразрових разбрах, че това в повечето случаи е заради файловта система, която постоянно индексира информацията. Не съм забелязал това да намалява бързодействието на системата. Сравнително високо бързодействие демонстрира.

Нямах проблем при инсталацията на следните продукти:

MS Office 2003

Macromedia Dreamweaver

Macromedia Fireworks

Sothink DHTML Menu

Corel Draw 12

Adobe Acrobat 7 Professional

Jet Audio

QIP

Всички работят нормално и с добро бързодействие. И наистина има система, която ускорява приложенията, които най-често ползвате. Това е другата причина поради, която работи постоянно с диска. Кешира и това е.

Проблеми:

Както и преди, така и сега проблеми на антивирусните програми. Ето резултати:

AVG Antivirus Free Edition и 7.1 не завършиха инсталацията.

NOD32 се инсталира, пачва се, но след това товари процесора на 100% и системата се влачи едва едва.

Аvast Antivirus Professional последна версия също е с проблеми.

Това е за сега. До по-късно. Надявам се да съм ви бил полезен.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За сега работи нормално с F-Prot Antivirus. Нормално се инсталира и функционира.

Няма проблеми при работа с WiFi мрежи. Драйвера за WiFi USB LAN адаптера се инсталира нормално и след настройки се свърза с безжичната мрежа.

Едно от нещата, които липсват при работа в мрежа е наличието на икона за мрежовата връзка в систем трея на таск бара.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодара за невероятната информация :eek: Да питам от къде мога да си сваля тази версия на MS Vista. Ако може да ми дадете линк на ISO файла, предполагам и други ще имат желание да го пробват.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Оказа се, че с Avast Antivirus също работи, мо е необходимо да се изключи резидентния Интернет щит за да не се бърка със защитната стена на Майкрософт.

До този момент не съм забелязал сериозни проблеми със стабилността на работа и странно поведение на Vista. Може би малко новия формат на видеодрайверите товари малко системата когато се включат всички ефекти на десктопа, но пък може да се променят настройките така, че някои от ефектите да ги няма.

Ъпдейтва се редовно, когато има налични ъпдейти, а и отделно се пускат и пачове на сайта на Майкрософт.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По въпроса за антивирусните програми за Windows Vista - SYMANTEC ANTIVIRUS вече са разработили корпоративна версия

Symantec AntiVirus™ Corporate Edition 10.0.1 (support for Windows Vista™ prerelease builds)

версия 10.0.1.619

директен линк: http://81.177.3.217/-SoFTLaND.BiZ-/downloa...inVista-TBE.rar

Редактирано от alexdimov (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе хубаво ама да ви кажа 4е ще мине доста време докато ще можеме да ползваме

пълната функционалност на MS Vista. Sofware за OS ще ни бави бая време .

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

nickfox искам да попитам в тези версии активирана ли е WinFS и ако да как се държи. Смятам че и на другите тази информация ще е важна.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами мисля, че WinFS не е активирана все още. Доколкото знам ще бъде налична в крайната Beta 2, която ще излезе в началото на 2006 година.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз се надявам да ми върви нормално - под cpu: AMD Palomino 1700+ (~1450MHz); RAM: 512MB/400Mhz V-Data; vga: GF FX 5200 128MB/128bit; HDD: 120GB/8mb kache SAMSUNG. И под нормално разбирам както ми върви ХР в момента :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз се надявам да ми върви нормално - под cpu: AMD Palomino 1700+ (~1450MHz); RAM: 512MB/400Mhz V-Data; vga: GF FX 5200 128MB/128bit; HDD: 120GB/8mb kache SAMSUNG. И под нормално разбирам както ми върви ХР в момента :)

<{POST_SNAPBACK}>

На този етап от развитието си, когато е бета версия и не е оптимизирана не можеш да очакваш да е толкова бърза и безпроблемна. Надявам се до средата на годината да е наличен първия RC и тогава нещата да придобият по-ясни очертания.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ами ще върви ли на компютър IBM, CPU: Pentium 3 450 MHz, RAM: 384 MB?

Всъщност, малко тъп въпрос...

<{POST_SNAPBACK}>

:)

Малко е меко казано

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

Windows Vista CTP Build 5308

---------------------------------------------------

Date : 02/2006

Size : 1x4.7GB

Format : ISO

Protection: WPA

---------------------------------------------------

Installation Instructions:

1. UnRAR/Burn

2. Install

3. CD Key: DOWNLOAD RELEASE TO GET KEY!!

4. Extract Crack.zip and run AntiWPA-Vista.cmd in

safe mode to disable activation.

---------------------------------------------------

: : екрани : : > http://www.activewin.com/screenshots/vista/53081/

: : теглене : :

http://d01.megashares.com/?d01=385d2d850b721b8e3827ace588fcff9e

http://d01.megashares.com/?d01=2d761d7563f6adbe5d52d932ac30edef

http://d01.megashares.com/?d01=413a1cbb4b8149763f14f674de78f30a

http://d01.megashares.com/?d01=bc55ea5f810c10ae517a80a8dd20cae8

http://d01.megashares.com/?d01=4f52983251f0ab11c7e3ed16a688caf8

http://d01.megashares.com/?d01=869558d09810d7460af56bfa9d0df7ff

http://d01.megashares.com/?d01=b7b2016559c7c6dbd11cf8b29fd58758

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само да допълня с линк от Линкос за 32 битовата версия която обаче е с размер 2.72 GB.

ЛИНК

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

Нека дам няколко скрийншота:

Screen 1, Screen 2, Screen 3, Screen 4, Screen 5, Screen 6, Screen 7

Това са скрийншотове на новите офис продукти на Windows върху Windows Vista:

Word 2007, Excel 2007, Powerpoint 2007, Outlook 2007, IE (не е Office продукт ама все някъде трябваше и този скрийншот да сложа)

И така... Костваше ми големи усилия да изнамеря сайтовете, от които са тези скрийншоти и да подбера най-добрите за вас, така че надявам се да съм бил полезен :wors:

Редактирано от Мишо (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колко струва тоя Виндовс ?

// мъничък offtopic

btw Скоро няма да ни достигне чичко Бил :)

Линк1,Линк2,Линк3,Линк4,Линк5,Линк6

Лично мнение.

Редактирано от steady (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Колко струва тоя Виндовс ?

// мъничък offtopic

btw Скоро няма да ни достигне чичко Бил :)

Линк1,Линк2,Линк3,Линк4,Линк5,Линк6

Лично мнение.

Изконна мечта на всеки Linux потребител е да се набута в Windows тема и да каже колко неговата си операционна система е по-добра. Обратното правило обаче не е валидно. Чудно защо?!

На машината си имам Windows XP, Windows Vista 5308, Archlinux 0.7.1 (имам screenshot в галерията на linux-bg) и не се бутам да обяснявам колко е добра Vista-та във форума на linux-bg, нали? Място за сравнение според мен между ускорените десктопи на Novell и/или RedHat и Microsoft няма!

Можеш ли да си пуснеш нормално филм или игра с този XGL screenshot дето си го постнал?! Останалите са само красиви wallpaper-и и прозрачни панели...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

Въпросче към NICKFOX

как мога да направя и WinXP pro и WinVISTA да са dualboot,(демек да мога да зареждам и двете по избор)след install на Vista менюто се промени и WinXP pro изчезна.Моля за малко помощ и коментари.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване