Към съдържанието
Снимка
- - - - -

Осъдени от Топлофикация - има ли решение?


 • Моля влезте за да отговорите
7 отговора в тази тема

#1 HristoX

HristoX

  Редовен потребител

 • Потребители
 • PipPipPip
 • 249 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:Шумен

Публикувано 02 януари 2012 - 20:13

Здравейте, Днес разбрах от майка ми, че сме получили (преди 10-тина дни) от частен съдебен изпълнител "Покана за доброволно изпълнение" за около 3200 лв., които трябва да се платят до 5-ти. Основанието за това, е дело заведено от Топлофикация - Шумен, което е приключило през 2006 г., и което осъжда родителите ми на по 500-600 лв. В края на 1999 г. спираме парното и топлата вода и си изчистваме сметките, но тъй като до към 2005/2006 все още имаше ползватели в блока Топлофикация ни таксувала за тръбите. Както виждам изпълнителният лист е с дата 03.07.2006 г. Баща ми вече не е между живите и затова сега и аз съм страна. Тъй като топлофикацията в Шумен май вече не работи ми се струва, че всички подобни дела са взети от някой частник, който разчитайки на страха и незнанието ще гледа да рекетира хората. Лошото е, че чак сега научавам и ще трябва бързо да намеря някой читав адвокат и затова се сетих междувременно да пиша и тук. Въпросът ми е - имаме ли някакъв шанс? Няма ли някаква давност все пак за тези неща? Мерси, много!

#2 HristoX

HristoX

  Редовен потребител

 • Потребители
 • PipPipPip
 • 249 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:Шумен

Публикувано 03 януари 2012 - 15:16

За тези, които попаднат в такава ситуация: Ако след решението на съда никой не ви е търсил, за да събере вземането (а в нашия случай дори не са ни известили, че сме осъдени), след 3 до 5 години изтича давностния срок. Ако ви потърсят след този срок може да заведете дело, което е малко вероятно да не спечелите. Това е, което разбрах.

#3 Мойра

Мойра

  няма титла

 • VIP Потребител
 • 9932 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:София
 • Интереси:Постоянни и временни

Публикувано 16 февруари 2012 - 12:51

ГЕРБ предлага да се криминализира кражбата на топлоенергия

Да се криминализира кражбата на топлоенергия и наказанията да бъдат такива, каквито се налагат при кражбата на ток, такива промени в закона за енергетиката, ще бъдат внесени от ГЕРБ след публични дискусии по темата, съобщи заместник-председателят на ПГ на партията Валентин Николов. По думите му по въпроса вече е налице принципното съгласие на ресорното министерство и на ДКЕВР.

Сред другите предложения за промени в закона е да се задължат фирмите за дялово разпределение да подменят уредите на абонатите, които да бъдат с радиозасичане и топлинните счетоводители да имат уреди, наречени термовизионни камери за заснемане, както и да се дадат повече правомощия на етажната собственост да се извършват проучвания за съседи с цел да бъдат хванати, ако има измами с топлинната енергия, каза Николов.

Депутатът изтъкна, че абонатите, които крадат енергия не ощетяват топлофикационните дружества, а съседите си. Според него етажната собственост трябва да решава тези проблеми и от тази възможност не следва да възникнат междусъседски войни.

Той допълни, че е предложил промяна в закона за енергетиката в частта за собствеността на топлинните уреди, с която те вече могат да бъдат под наем, а да не са задължени абонатите да ги купуват. По думите на Николов наемът на уред е лев на месец, като в тази цена влизат обслужването, засичането, фактурирането на енергията.

dariknews.bg


Отдавна трябваше да се криминализира кражбата на топлоенергия.
В нашия вход знаем кои крадат топлоенергия от години, но за съжаление нищо не можем да направим и плащаме по принуда и техните сметки. :(
Омръзна ни от тарикати!

Този пост е редактиран от Мойра: 16 февруари 2012 - 17:38

Нещата са такива, каквито са. 


#4 Препикану мушкату

Препикану мушкату

  С голямата патка

 • Потребители
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2526 мнения
 • Пол:Мъж
 • Град:СтараЗагора
 • Интереси:Да правя бррррррр....

Публикувано 17 февруари 2012 - 06:01

Според мен трябва да се криминализират и фирмите за топлинно счетоводство, ама кой ли ме чува........

По-добре малък,свой и отпред-отколкото голям,чужд и.....отзад.

2454b33a7b988a1e.gif

 

 

 

                                 ХУТИН

                                 ПУЙЛО


#5 fatherg

fatherg

  Потребител

 • Потребители
 • PipPip
 • 56 мнения

Публикувано 17 февруари 2012 - 08:37

все едно да се бориш с вятърни мелници. нас ни осъдиха по същия начин. разбрах за това 3 г. след като е минало делото. идват да ви връчат съобщението от съдия изпълнителя по двама човека. и ако няма никой в къщи първия дава на втория това съобщение и другия го подписва като свидетел че е връчено редовно. така започва да тече нов 5 г. давностен срок. през цялото време обаче течат лихви, които по-принцип абсолютно винаги са много, много повече от самата дължима сума. и даже си мисля, че за тях е по изгодно да не си взимат изцяло сумата, а да чакат лихвите. дължах 3 000, и вече съм внесъл 5 000 лв. и всъщност абсолютно винаги се разбира за дело заведено от топлофикациите няколко години след самото дело. така не можеш да реагираш по никакъв начин и си поставен пред свършен факт. дали е законно или не? това няма значение защото няма на кой да се оплачеш. държавата е направила така закона, че топлофикациите да не губят в никакъв случай. такова нещо никога не може да стане в нормална държава. и всеки който има фирма знае, че имаш ли дългове и не можеш да си оправиш задълженията - фалираш. топлофикациите обаче - нееее - държавата не дава, и всичко е за сметка на хората, които искат или не искат - имат тръби в апартаментите си. някой да е разбрал случайно какво пише в бележките за парното. килокалории, киловати, общи части, ала, бала - лудост. а топлата вода - в нашия вход вече достигна 40 лв. кубика ? а знаете ли какво измерват топломерите. мерят всичко друго, но не и топлоенергия. някакви числа които после се умножават по някакъв неясен коефициент (който всеки един момент е различен, според решението на самата топлофикация) извинете ме, че се наех, ама много съм им насъбрал на топлофикациите :) истината е една - който живее в апартамент с тръби - до живот ще е РОБ на частните топлофикации

#6 Мойра

Мойра

  няма титла

 • VIP Потребител
 • 9932 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:София
 • Интереси:Постоянни и временни

Публикувано 18 февруари 2012 - 10:49

"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно
Обикновено "отказалите се" натоварват сметките на съседите

Всички януарски сметки за парно с ръст над 17 процента спрямо декември 2011 г. ще бъдат проверени.

Това е поискала днес "Топлофикация София" от фирмите за топлинно счетоводство, съобщиха от дружеството.

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Дружеството очаква анализите да бъдат представени до края на февруари.

Столичната топлофикация, която от 2011 г. също работи като топлинен счетоводител, вече е започнала проверка на обслужваните от нея 155 сгради.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 процента над това за декември 2011 година.

Независимо от по-студеното време обаче 65 процента от клиентите имат януарски сметки до 150 лв. , посочват от топлофикацията.

Според Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", в интерес на клиентите на дружеството е компанията да поиска допълнителен анализ от топлинните счетоводители защо при някои абонати увеличението на сметките е с над 17 процента.

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високи от очакваното сметки се касае или за кражба на топлинна енергия в сградите, или за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.

Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално.

Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, посочват от "Топлофикация София".

От дружеството напомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне още един съсед.

Какъв е делът на отделните жилища от общото потребление на сградата всеки може да види от справката, която пристига ежемесечно при домоуправителя.

"Топлофикация София" е един от инициаторите на предложения за промяна на Закона за енергетиката, с които да се криминализирана кражбата на парно и да се предвидят мерки срещу нарушителите, отбелязват от дружеството.

dnes.bg


На "Топлофикация" е известно, че от много години част от абонатите крадат, декларирайки че са изключили всички или част от радиаторите си, но не предприемат никакви мерки.
Защо?
Защото тези, които ползват топлоенергия, плащат и за тези, които уж не ползват.
"Топлофикация" не е ощетена, ощетени са почтените и клиенти.
Отдавна трябваше да се измисли механизъм, според който служителите на фирмата (или други лица) да могат да правят внезапни проверки на всички, които са декларирали свалянето дори на един радиатор.
Така "Топлофикация" би спечелила нови почтени клиенти, което би било голям плюс за фирмата и нейните служители.

Нещата са такива, каквито са. 


#7 Мойра

Мойра

  няма титла

 • VIP Потребител
 • 9932 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:София
 • Интереси:Постоянни и временни

Публикувано 19 февруари 2012 - 17:32

Разкриха как "Топлофикация" София лъже

Нещата са такива, каквито са. 


#8 Мойра

Мойра

  няма титла

 • VIP Потребител
 • 9932 мнения
 • Пол:Жена
 • Град:София
 • Интереси:Постоянни и временни

Публикувано 21 февруари 2012 - 13:29

Фандъкова иска проверка на всички сметки с ръст над 17%
Хората издържат столичното топлофикационно дружество с парите си, каза кметът.

Ако януарската сметка за парно е непосилна за месечния ви бюджет, използвайте възможностите за разсрочено плащане, посъветва кметът на София Йорданка Фандъкова, която изискала от Топлофикация да провери всички сметки с ръст над 17 на сто спрямо декемврийските и да обърне внимание на всяка жалба за надвишена сметка, съобщи Дарик радио.

Една от основните задачи на столичното топлофикационно дружество е да върне доверието у своите клиенти, защото това са хората, с чиито пари то се издържа и работи, каза кметът на София и призова хората, когато имат някакви съмнения, да сигнализират към компанията. Тя изрази надежда, че ще се обърне внимание на всеки клиент.

Има сериозен проблем с остарялата инфраструктура на дружеството и в момента се правят различни проекти за подобряването й, осведоми кметът. Трябвало да се признае, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в „Топлофикация–София".

frognews.bg

Авторът на темата е пострадал от "Топлофикация" Шумен.
Не е лошо кметът на града да последва примера на г-жа Фандъкова, а авторът да заведе дело срещу дружеството, както го посъветваха по-горе.
В цяла България нарушенията в местните топлофикационни дружества са много сходни и би трябвало да се предприемат мерки навсякъде.

Нещата са такива, каквито са. 

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни