Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Три жертви на наводненията в Бисер

Публикувано изображение

50 души са евакуирани, а 10 са в болница, съобщи кметицата на селото

Мъж на възраст над 60 години е загинал при наводнението в харманлийското село Бисер, съобщи за Dnes.bg кметицата на селото Златка Вълкова.

По-късно бяха открити телата на двама мъже на около 80 и 90 години, които се издирваха. За тях се предполага, че са спели, докато имотите им потъвали във вода.

Все пак за разлика от сутринта, когато първите етажи на къщите в село Бисер бяха под вода заради скъсана стена на язовира в село Иваново, сега водата е около половин метър.

Язовир "Иваново” е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.

Над 50 души са вече евакуираните от село Бисер, съобщиха от МВР. Създадена е организация спасените да се настаняват в Харманли.

В момента се осигуряват и съответните общински помещения, в които да бъдат настанени, помещенията да бъдат отоплени, да им се предоставят дрехи при необходимост.

Над 10 човека от пострадалите в село Бисер са настанени в МБАЛ - Хараманли с измръзвания. От болницата призовават хората да помогнат с одеяла и топли дрехи.

С помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското село Стойково. Те бяха блокирани в затънал във водата лек автомобил.

Междувременно обаче се е скъсала друга язовирна стена - тази на водоема в село Елена. Така харманлийското село е заплашено от втора приливна вълна, коментира още кметицата на село Бисер Златка Вълкова.

Много тежка е метеорологичната обстановка в района, съобщи пред БТА командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев, който в момента е на единия от вертолетите, извършващи разузнавателни полети над селото.

Той каза, че в района има гъста мъгла и видимостта е силно намалена. Вече два вертолета са излетели от авиобаза "Крумово" с готовност за спасяване на бедстващи хора в село Бисер.

Първоначално машините правят разузнавателни полети. При нужда от авиабазата има готовност да излетят още два вертолета.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е задействан Националният план за защита при бедствия в частта "наводнения”.

Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На директорите на областните дирекции на МВР и звената "Пожарна безопасност и защита на населението” е разпоредено да предприемат всички необходими мерки във връзка с усложнената обстановка и обилните валежи на територията на страната.

Областните управители са уведомени да организират контрола на състоянието на язовирите и непрекъснато наблюдение с цел максимално изпускане на водните запаси, за да се осигури свободен обем за поемане на притока.

Изпратени са разпореждания до областните управители на Смолян, Стара Загора, Кърджали за обявяване на бедствено положение.

Свиленград също е обявено бедствено положение. Река Марица е заляла част от крайбрежието на града.

Заради бедствената обстановка в няколко области, премиерът е наредил на Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментаната обстановка в страната.

Информацията е актуализирана в 12.57

dnes.bg

Ужас :speak:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Свиленград нивото на водата стигна 1,60 метра

Публикувано изображение

Код „червено“ е обявен за областите Хасково и Смолян

В квартал Гебран на Свиленград на места нивото на водата достига 1,60 м. Предприемат се мерки за въвеждане на допълнителна високопроходима техника в града. При необходимост се извеждат хора от застрашени участъци, съобщи пресцентърът на МВР.

От квартала по-рано бяха изведени 30 жители и при необходимост се извеждат и други хора от застрашени участъци. Към 21 часа най-тежка е обстановката на територията на област Хасково. Там и в област Смолян е обявен код „червено“.

Продължава да е прекъснато движението на жп транспорта в участъците Раднево - Любеново, Симеоновград - Харманли и Харманли - Свиленград - Любимец.

При язовир Орешец ситуацията е овладяна, като към момента се изпускат контролирано водни обеми. Язовир „Ивайловград” продължава да прелива с водно количество 164 куб. м. в секунда от преливника и 269 куб. м. в секунда от ВЕЦ. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир “Студен кладенец”. Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 244 куб.м. в сек. и 269 куб. м. в секунда от ВЕЦ. Продължава да прелива и язовир Книжовник в района на Стамболово, област Хасково, като притокът му намалява и изпусканите водни маси намаляват до 30 куб.м. в сек. Очаква се преливането да бъде преустановено през нощта.

В общ. Джебел е отнесен мостът за с. Селянка. Частично е разрушен мостът за с. Софийци. Пътят „Хасково - Свиленград” е затворен за движение в участъците от Любимец до Свиленград и от Харманли до Любимец поради наводняване. Движението е пренасочено по магистрала „Марица”.

Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Очакват се валежи от мокър сняг в района на Хасково. По данни на НИМХ в близките 12 часа се очаква пик на водните нива в речните корита.

dnes.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бебе се роди в наводненото с. Бисер

В наводненото с. Бисер жена роди с помощта на нейна съседка, като акушерката от близкия град давала инструкции по телефона, съобщи агенция Ройтерс в информация за трагедията в харманлийското село.

Раждането е преминало без проблеми. Майката Марта Главова, на 24 г., възнамерява да кръсти момиченцето Снежана.

Пресцентърът на МВР съобщи за осем жертви в област Хасково.

Спасителните действия в района продължават.

Евакуация бе предприета и в свиленградския кв. "Гебран", който е наводнен, заради скъсана дига, водата продължава да се покачва и на места е 1,5 м.

Двама души от с. Бисер още се издирват, съобщи БНР.

повече подробности тук

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4538951


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемите тепърва ще започнат. Предстои пролетното снеготопене.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В продължение на пет-шест години стената на язовира е била спукана и това е известно. При обилни валежи, както сега какво следва? Естествено продължение на бедствията при управлението на тройната коалиция през 2008 г. Цитирам някаква си министърка и пр. високопоставена пионка от тогава:

Емел Етем: Бедствията не са мой ресор

В общи линии днес стана цирк. Всички управляващи отидоха на мястото на драмата. Всичко е точно. Няма промяна и едва ли ще има. Жалко за жертвите, да почиват в мир.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1 416 440 българи в риск от потоп

Приижда ли вода, бягайте на високо и по-далече от мостове.

1 416 440 българи живеят в зони, където могат да бъдат залети от наводнения. Това е описано в първоначалните планове срещу наводненията, които изработват басейновите дирекции на екоминистерството, пише 24 часа. Засега са готови единствено статистиките за минали наводнения и модели какви площи, заводи и жилища ще бъдат залети при бъдещи наводнения.

Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г., обясни екоминистърът Нона Караджова. Най-голям брой застрашени от наводнения има на територията на Дунавския басейн, който обхваща цяла Северна България и поречието на река Искър. В тази част от страната потенциално заплашените от високи вълни българи са над 1 млн. души.

Най-застрашените селища в тази част на страната са Плевен и още четири села по поречието на р. Тученица. Тук потенциалните жертви на високата вълна са 116 924 души. Следват Враца и Монтана, където в заливните зони живеят съответно 60 000 и 44 000 души.

На второ място по брой на застрашеното от заливане население е Западнобеломорският басейнов район, където влизат поречията на Струма, Места и Доспат. Тук потенциалните жертви са 305 053 души, като най-много са застрашени жителите на Перник. При наводнение в тази община потенциалните жертви са 87 541 души, като 78 920 от тях живеят в самия Перник.

110 235 са заплашените от наводнения граждани в Източнобеломорския район, в който влизат Тунджа, Марица и Арда. Тук най-големи щети наводнение би нанесло в Казанлък и Кърджали - по около 13 000 жертви. Само черноморската дирекция не е сметнала потенциалните жертви на наводнение.Държавата няма почти никаква представа какво е състоянието на над 3000 малки и микроязовира, които се стопанисват от общините, стана ясно вчера. (24 часа)

frognews.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дига на Марица се скъса край свиленградско село

Дигата на река Марица при свиленградското село Генералово се е скъсала и голяма приливна вълна отива към него и ГКПП-Капитан Андреево. Продължава евакуацията на хора от свиленградски квартал, също залят от Марица.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните, цитирани от "Фокус".

Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че е скъсана дигата на левия бряг на реката край Генералово.

"Предупреждаваме хората в Капитан Андреево и Генералово да се изтеглят на по-високите части от селата", каза Узунова, цитирана от Дарик радио. Тя допълни, че няма такава висока вълна, като вчера в харманлийското село Бисер, но това се прави с цел предотвратяването на каквато и да било опасност за хората.

Вчера в Бисер и съседните села загинаха 8 души, а двама все още се издирват.

Шефът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Хасково комисар Николай Вълчев допълни, че зад скъсаната дига има жп линия, която е на същото ниво, и водата се задържа в този участък, така че няма опасност за населението. По думите му на мястото веднага са изпратени екипи.

Междувременно началникът на пожарната в Свиленград главен инспектор Валентин Ангелов уточни, че продължава бедственото положение в един от кварталите на града по десния бряг на река Марица - "Гебран", в който живеят близо 1300 души. От снощи досега той е почти напълно залят, водолази и тежка техника евакуират хората. По думите на Ангелов на места нивото на водата достига до 1.8 метра, предаде БНР.

"Две трети и повече от квартала е под вода. В момента тече евакуация на всички желаещи да се евакуират. През изминалата нощ имахме проблеми с евакуацията, но днес се оказва, че хората са осъзнали, че трябва да напуснат домовете си. Засега обажданията за евакуация са много. С БТР-и от Министерството на отбрана извозваме хората на сухо. По левия бряг на река Марица, където са наводнени улиците "Граничар" и "Крайречна", също търсят евакуация, защото там водата също е над 80 см", допълни главен инспектор Ангелов.

източник : ДирБГ

Продължават :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Национален траур на 8 февруари

Публикувано изображение

Правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на български граждани при наводнението на с. Бисер, област Хасково.

Утре националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов каза, че има вероятност утрешният ден да бъде обявен за траурен.

Днес бяха обявени официално имената на всички загинали.

До този момент жертвите в село Бисер са четири. Възрастен мъж от село Лешниково е получил удар и е починал на място при вида на давещите се животни в двора му.

Край маджаровското село Бориславци смъртта застига двама съпрузи.

Друго семейство пък е пометено с автомобила си от водната стихия край село Иваново.

Двамата съпрузи също не оцеляха.

Още двама души от село Бисер се издирват от снощи, но все още не са открити.

БЛИЦ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Докато институциите си подават топката кой е виновен, частна компания помага на бедстващите в Хасковска област с дарение от 30 000 лв

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=850138

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Докато институциите си подават топката кой е виновен, частна компания помага на бедстващите в Хасковска област с дарение от 30 000 лв

http://dariknews.bg/...ticle_id=850138

Тези пари за въпросната компания е все едно човек със средна заплата да даде на някого 30 стотинки.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тези пари за въпросната компания е все едно човек със средна заплата да даде на някого 30 стотинки.

Може и така да е, но пак е нещо, при положение, че това е главно задължение на държавата в лицето на общини, Министерство на околната среда и водите и т.н. Не знам дали гледахте сутринта новините по Нова, където социалния министър каза, че ще отпуснат 325 лв. за бедстващите, което е смешно, явно впоследствие са се почуствали гузни и отпуснаха 1 млн. от държавната кесия

Тези пари за въпросната компания е все едно човек със средна заплата да даде на някого 30 стотинки.

Може и така да е, но пак е нещо, при положение, че това е главно задължение на държавата в лицето на общини, Министерство на околната среда и водите и т.н. Не знам дали гледахте сутринта новините по Нова, където социалния министър каза, че ще отпуснат 325 лв. за бедстващите, което е смешно, явно впоследствие са се почуствали гузни и отпуснаха 1 млн. от държавната кесия

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може и така да е, но пак е нещо, при положение, че това е главно задължение на държавата в лицето на общини, Министерство на околната среда и водите и т.н. Не знам дали гледахте сутринта новините по Нова, където социалния министър каза, че ще отпуснат 325 лв. за бедстващите, което е смешно, явно впоследствие са се почуствали гузни и отпуснаха 1 млн. от държавната кесия

За държавата съм съгласен. То ако някой се е интересувал какво се случва с този язовир, нямаше да се случи тази трагедия. :(

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За държавата съм съгласен. То ако някой се е интересувал какво се случва с този язовир, нямаше да се случи тази трагедия. :(

По принцип българинът започва да се интересува от нещо, ако друго нещо го принуди да се заинтересува...

Не мога да разбера, защо винаги сме сигурни, че нещастието ще ни подмине?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По принцип българинът започва да се интересува от нещо, ако друго нещо го принуди да се заинтересува...

Не мога да разбера, защо винаги сме сигурни, че нещастието ще ни подмине?!

Каквото сами си направим - и Господ не може да ни го направи.

Дали останалите язовирни стени са здрави

:mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дали останалите язовирни стени са здрави

:mad:

Казват, че са здрави...

Но дори да са опасни, вече е късно да се прави каквото и да било по укрепването им. :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казват, че са здрави...

Но дори да са опасни, вече е късно да се прави каквото и да било по укрепването им. :(

Преди 4 години и половина се удави попът в моето село, след подобен случай с язовир. Това е доста време да се предприеме нещо и за останалите язовири. Тая вечер в новините на БНТ един възрастен човек спомена, че язовирът е бил със спукана стена още от 1964 година.... Ако това е вярно, ясно е защо никой не обръща внимание близо 60 години. Идва един момент обаче, когато всичко рухва.

Тук имаше още близо два метра вода, след приливната вълна:

Публикувано изображение

Всъщност, това е част от същото наводнение в Цар Калоян, но там се вдигна шум, защото тоя град е с управа на ДПС, а тогава те бяха на власт, ако се сещате. Парите заминаха за там, а в моето село 3 години строиха някакъв мост, защото старият бе откъснал една част на селото. Стана и тогава една сага със сегашният шев на митниците Ваньо Танов, който между другото има вила на 200 метра от нас. Та архитектът искаше мостът да бъде на някакво ново място, далеч от старото му ( По-близо до къщата на Танов) . Вероятно причината бе, че наблизо има хотел, а това е природен парк, в който идват туристи не само от България. Само, че хората в селото се вдигнаха и малкият им бизнес се провали. Обаче бъдете сигурни, че ако тогава ГЕРБ бяха на власт, мостът щеше да бъде забутан на майната си, неудобен за голяма част от живеещите в тоя квартал. Та исках да кажа да следите, какво ще стане в следващите месеци и как ще изчезнат парите от помощи. Цветанов го подсказа по новините като спомена, че единият кмет действал много добре, а другият бил като безмоторен самолет. Познайте сега, кой кмет ще получи помощи :)

Съжалявам, че пиша тия неща, след такова неотшумяло бедствие, ама на някои хора трябва да се напомня постоянно за тяхната основна цел - печелене колкото се може повече пари, докато са на власт.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

8 джипа занесоха храна на наводненото село Бисер (снимки от селото)

Според МВР се очаква втора вълна да залее селото, тъй като има опасност от скъсване на стената на яз. "Елена"

P.s. На място нещата изглеждаха много по- потресаващо! Голяма трагедия и потресваща гледка си беше,все едно бомба беше разрушила селото!

Редактирано от Lost in (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако не ме лъже паметта, в БЪлгария си имаме един виден консултант-хидролог, много високо платен и следователно много вещ в областта. Защо ли сега не се намеси компетентно и отговорно, още повече, че в пострадалите общини се намира голяма част от неговите гласоподаватели.....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако не ме лъже паметта, в БЪлгария си имаме един виден консултант-хидролог, много високо платен и следователно много вещ в областта. Защо ли сега не се намеси компетентно и отговорно, още повече, че в пострадалите общини се намира голяма част от неговите гласоподаватели.....

Само дето забравяш че сегашните ни хидролози са още по-видни, особено със строителните си и развиващи кампании ;) .. и то за доста повече милиони от така злобно предъвквания от теб :whist: ... Освен да си правят медиен пиар и да се бият в гърдите за това колко пари ще отпускат и видите ли как ще помагат, да вземат да си свършат работата ....

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знамето на парламента замръзна, не могат да го свалят за траура

Днес е ден за траур заради жертвите при стихията в село Бисер и знамената на държавните институции би трябвало да са свалени наполовина.

Този знак на почит към паметта им е виден по знамето на сградата на Министерски съвет, по знамето на отсрещната сграда на президентство, сградата на БАН, но не и това на сградата на парламента.

Екипът на news.bg стана свидетел на няколко безуспешни опита да бъде свалено знамето на бившия партиен дом след 9 ч. тази сутрин.

Изглежда пилонът е замръзнал, защото към 10.15 флагът продължаваше да се вее.

Видео за наводненията от YouTube и Снимки от село Бисер

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само дето забравяш че сегашните ни хидролози са още по-видни, особено със строителните си и развиващи кампании ;) .. и то за доста повече милиони от така злобно предъвквания от теб :whist: ... Освен да си правят медиен пиар и да се бият в гърдите за това колко пари ще отпускат и видите ли как ще помагат, да вземат да си свършат работата ....

Ето че засегнах неволно един от избирателите...Или може би роднина на споменатия хидролог? Искрено се разкайвам за което!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето че засегнах неволно един от избирателите...Или може би роднина на споменатия хидролог? Искрено се разкайвам за което!

Тц, не познахте май аз засегнах вашите чувства , за което се извинявам, все пак си позволих волността да ви кажа колко сте крив и късоглед , злобеещ също ... все пак не върви нали , бие по реномето ..и то при условие че говорим истината ..

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бебе се роди в наводненото с. Бисер

...съобщи агенция Ройтерс...

Добре, че от Ройтерс знаят какво се случва, че и нашите да научат.

По принцип българинът започва да се интересува от нещо, ако друго нещо го принуди да се заинтересува...

Напълно съм съгласен. Всеки ден го виждам в отношението на клиентите ми към техниката.

А двамата спорещи за хидролозите, говорете по-открито, без заобикалки и намеци, за да ви разберем и другите и да се включим в спора.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване