Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

shadey

Какво трябва да знаем за батериите на преносимите компютри.

Препоръчан отговор


Здравейте !

Не можах да намеря никаде из форума нещо за батериите на преносимите компютри, а намерих доста въпроси относно тях . Реших да напиша малко материал как да удължим живота им и как правилно да ги експлоатираме. Извинявам се предварително ако има нещо което се повтаря или темата е на грешно място.

Батерията е важна част за всяко устройство, което предоставя на потребителя мобилна функционалност, т.е. когато устройството може да се използва, без да бъде включено към електрическата мрежа. Батерията на преносимия компютър е от критична важност, ако често пътувате заедно с вашия лаптоп – независимо дали ще „убивате времето” с някой филм или ще вършите част от задачите си. Така че преди да закупите новия си мобилен компютър, проверете колко издържа неговата батерия, за да не останете разочаровани след това.

Технологиите в днешно време непрекъснато се променят с цел осигуряване на все повече и повече функционалност и удобство, които пък натоварват батерията. Ето защо основен проблем за потребителите на преносими компютри е краткият живот на батерията. Нови процесори, графични адаптери и безжична комуникация консумират все повече и повече енергия.

Въпреки това, както при останалите компоненти, така и при батериите има положителни промени. Производителите осигуряват все повече време на потребителя да изживее своята „мобилна свобода”. По-дългият живот на батерията в днешно време не се дължи само на самата нея, а е комбинация от множество характеристики.

Да, вече има преносими компютри, които осигуряват 8-10 часа работа на батерия с едно зареждане (ултра-портативните решения). Но за никого не е тайна, че времето, с което разполагаме за работа при захранване от батерия, силно зависи от приложенията и от нейния капацитет. Например, при игрите, в повечето случаи вашият лаптоп издържа около 45 мин. или най-много час, което определено е недостатъчно.

При стандартна употреба, батериите от тип NiMH осигуряват около 1.5 до 2.5 часа работа на лаптопа, докато масово използваните в момента Li-ion батерии предоставят 2–3 часа. Тези средни резултатите зависят от множество фактори: дали използвате някакви режими за съхраняване на енергия, от температурата в стаята, където работите, или от градусите навън, ако сте с лаптопа на открито. Важно е да се знае също така, че Li-ion батериите имат живот около 400-700 цикъла на презареждане, или около 3 години.

Видове батерии

Никел Кадмий (NiCd) - това са първите презареждащи се батерии за лаптопи. Те са евтини, но имат един основен проблем - т. нар. „memory effect”, който изисква да се грижите добре за батериите, за да можете да ги използвате по най-ефективния възможен начин. NiCd трябва да бъдат напълно разредени преди зареждане, за да постигнете максималния им капацитет.

Никел Метал Хидрид (NiMH) – бележат голямо подобрение, що се отнася до мощност, надеждност, цена, сигурност и капацитет. И при тях е налице споменатият проблем, но не в такава степен. Този вид батерии все още може да бъде открит при старите модели лаптопи.

Литий Йон (Li-ion) – в момента са най-популярното решение, тъй като “memory effect” е напълно елиминиран. Освен това са по-леки, в сравнение с предишните два типа батерии.

Грижа и поддръжка

След като знаете ориентировъчно какъв е животът на батерията, е добре да положите съответни грижи за нея, за да постигнете възможно най-добри резултати.

Новите батерии идват обикновено незаредени и изискват напълно зареждане преди употреба. NiCad и NiMH батериите обикновено трябва да бъдат зареждани около 16 часа, докато при при Li-ion времето е между пет и шест часа. Също така, за да достигнат до нормалния си режим, батериите се нуждаят от цикъла на разреждане/зареждане, обикновено между два и четири пъти. Задължително прочетете книжката, която идва с преносимия компютър, за да се убедите дали производителят не предлага по-различен начин за привеждане на батериите в максимално ефективно състояние.

Когато зареждате батерията за първи път, индикаторът може да покаже, че процесът е приключил само след 10-15 минути. Това е нормално при презареждащите се батерии. Новите батерии са трудни за зареждане от устройството, тъй като никога не са били напълно заредени, както и не са „мъртви при пристигането”. Понякога устройството за зареждане може да спре да зарежда новата батерия, преди тя да бъде напълно заредена - ако това се случи, махнете батерията и я поставете отново, за да “рестартирате” цикъла на зареждане. Това може да се повтори няколко пъти през първото зареждане на батерията, но няма място за притеснение.

След като веднъж приключите първоначалното зареждане на батерията, при последващата експлоатация също трябва да спазвате определени правила. Например, NiCad батериите трябва първо да бъдат напълно разредени и след това да ги заредите, също напълно. Ако по някаква причина това условие не бъде изпълнено, значително ще намалите живота на батерията.

Тъй като „ефектът на паметта” е незначителен при NiMH батериите, а Li-ion нямат въобще такъв проблем, не се изисква спазване на специална техника при презареждането им.

Малко повече за Li-ion батериите

Почти всички днешни преносими компютри използват Li-ion батерия, била тя с 4, 6 или 9 клетки. Ако няма да я използвате за дълго време, трябва да „свалите” заряда й до около 40%.

Много важна е също и температурата, при която използвате и съхранявате лаптопа - високата температура е сериозен враг на батерията. От друга страна, ниските температури забавят саморазреждането на батерията. Така че, съхранявайте батерията на хладно място, докато не я използвате. Ако решите да сложите батерията в хладилника, преди това я опаковайте в пластмасова торбичка. След като я извадите от хладилника, при никакви обстоятелства не я поставяйте веднага обратно на нейното място, а изчакайте да достигне стайна температура.

Въпреки всичко казано дотук, пред всеки потребител стои един основен въпрос: дали да остави батерията на мястото й, когато работи на адаптер? И двата възможни варианта на действие имат своите плюсове и минуси.

В първия случай, когато батерията остава в лаптопа, предимството е, че имате на разположение постоянен източник на енергия, който при спиране на тока ще спаси работата ви от безвъзвратно загубване. Минусът е, че се достигат високи температури, които не са особено полезни за батерията. Освен това се намаляват циклите на зареждане, т.е. скъсява се живота й.

При втория вариант, батерията е премахната и „карате” на адаптера. В този случай пестите цикли на зареждане и в допълнение можете да съхранявате батерията на хладно. Минусът е, че ако спре токът, всичките ви незаписани документи ще бъдат загубени. Ето защо, при отговорна работа, този вариант налага използване на UPS.

Удължаване на живота на батерията

След като разгледахме основните принципи за правилна експлоатация, нека да погледнем и някои от вариантите за удължаването на живота на батерията. Ето няколко съвета.

- Намалете яркостта и така можете да си осигурите поне още десет минути автономна работа.

- Изключете неизползваните устройства, като Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet адаптер и др.

- Намалете активността на твърдия диск. За да направите това, първо извършвайте често дефрагментиране, като по този начин ще оптимизирате разположението на данните и съответно ще осигурите по-бързото им откриване. Освен това, ако добавите още памет, ще намалите нуждата от използване на виртуална памет на твърдия диск.

- Премахнете ненужните стартиращи се заедно с операционната система програми. По този начин ще спестите системна памет.

- Затворете програмите, работещи на заден план, от рода на различни плеъри и всичко останало, което не е от критично значение, докато сте на батерия.

- Гледайте филмите от твърдия диск, а не от оптичното устройство. Колкото и енергия да изисква твърдият диск, CD и DVD устройствата го побеждават по консумация.

В крайна сметка, ако се грижите добре за батерията си, тя ще ви се отплати с възможно най-дългия експлоатационен период, на който е способна. Ако пътувате и ви се налага да работите продължително време в движение, можете да се замислите и за втора, допълнителна батерия.

Източник: technews http://kaldata.com/article-4678.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.