Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

LonelyInUniverse

Въпрос за FTP/UTP ,RJ45 , Инструменти

Препоръчан отговор


Здравейте Ще си подменям старата инсталация вкъщи и незнам коя марка и от къде да си купя кабели и консумативи. Ще ми трябва 70-80м FTP Cat5e , клещи за кримпване и обелване , и букси. От къде да си ги поръчам. По възможност да са хубави :) и директен линк. Благодаря предварително

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

UTP Cat5e 24AWG CCA 0,51mm

FTP Cat5e 24AWG CCA ПОМЕДНЕН

UTP Cat5e 24AWG CU МЕДЕН

FTP Cat5e 24 AWG 0,515mm МЕДЕН

FTP Cat5e 24AWG 0,51mm МЕДЕН

U/UTP DRAKA Cat.5e

UTP Cat6 23AWG

FTP Cat6 23AWG

S/FTP CАТ6 23AWG

S/FTP Cat.7 23AWG

Четох четох за кабелите и почнах да се обърквам вече...

обиколих целия гуугъл.

Какво е това Cat5, Cat5e, Cat6, Cat7

Какво е 24AWG 23 AWG

Какжо е CCA , CU

Само това ли се гледа на кабела за да разбереш кой е хубав и кой не е и дали ще ти свърши работа?

С две думи кабелите до колко разбрах са:

UTP , FTP , SFTP

Алуминиев, Алумин+Мед , Меден

Cat5..Cat6 КОлкото по голям Cat толкова повече скорот може да мине през него на големи разтояния ( или не ? )

0.50 , 0.51 , 0.52мм (дебелина на жилото ?)

Има ли друго което се гледа и което е важно за кабелите :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами уточни все пак каква домашна мрежа ще правиш. Като материал най-добрите са от злато, но няма да намериш такива. Следващите са от мед. Що се отнася до категорията Cat наистина колкото е по-голямо числото е по-добре като скорост на пренос на данните, но едва ли си заслужава да търсиш най-добрия. Кажи какво ще захранваш и какви скорости искаш да имаш. Интернета ти с каква скорост. Дали си заслужава всичко това?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом няма златни няма нужда да ми ги предлагаш... ПИтам кое е най-доброто (което съществува) а не с кой материал по-принцип ще е най-добре. Интересувам се за какво служат инициалите 24AWG , CCA , CU. Също така какво по-точно значи и каква е разликата между Cat5 Cat5e Cat6 освен в буквите и цифрите. И да ти отговоря на въпроса. От рутер TP LINK пускам 3 кабела до 2 лаптопа и 1 комп.. Най-далечната точка е около 20-25м другите са 5м и 10м. Интернета ми е 25Kbps. До колкото четох и разбрах в интернет като за мен идеално ще мие UTP Cat5е помеднено. Просто искам да науча повечко за тези кабели :) ако реша след време да правя нещо друго да знам какво да търся или най-малкото което ще мога след това да направя е да дам съвет. Също така ме интересува от къде да си купя кабел и какъв да е той , в смисъл не искам да е китайски който след 2 дена пак ще трябва да го сменям ,но и неща някой който ще е 2-3лв метъра.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отиваш в интернет доставчика си и ги питаш колко ще ти струва 2-ма техника да ти я направят (те си имат инструменти и необходимия опит). Другия вариант е да се разбереш с двама от тях на 'частно' да ти го направят. Ако сам искаш да си го направиш трябва да си купиш поне следното: 1. 10бр. букси RJ45 - да не са от китайските - около 50 ст. бройката. 2. 100м. UTP cat5 (5e) мрежов кабел (кашона е 305 метра и ще ти остане много) - разгледай какъв кабел влиза в рутер-а - такъв, ако намериш. Ориентировъчна цена 0,40лв./метър. 3. Клещи за кримпване на мрежи и уред за проверка (тестер) от някой приятел, който се занимава с това - няма смисъл да си купуваш - най-евтините 'прилични клещи' са около 60лв., а тестерите и те горе долу там отиват... Надявам се да съм помогнал... Ако напишеш за кой град/село става дума - може и да получиш конкретни предложения от съфорумци... Естествено, ако трябва да се пробива и да се слагат канали/первази, както и розетки - това би оскъпило нещата...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе хора кое по точно не разбрахте от това ,че искам да НАУЧА КАКВИ ВИДОВЕ КАБЕЛ ЗА ИНТЕРНЕТ ИМА И КАКВО ОЗНАЧАВАТ ТЕЗИ ИНИЦИАЛИ ПО КАБЕЛА. Не искам техници и не искам да ми казвате колко струват кримп клещите

Пари имам и не ме бърка 50лв ли струва 150 ли струват. ДАА съм казал някаде искам клещи до 10 лв ?

Искам ИНФОРМАЦИЯ. Искам ДА СЕ НАУЧА. Разглеждах в много интернет странциги, гугъл , уикипедиа не намерих нужната информация. ...Само когато не успея да намеря нещо чак тогава питам във форума.!!!

И така задавам въпроси и искам отговори. Ще съм много благодарен.

Въпроси

1. Какво е 24AWG ( две цифри и три букви... това го виждам. Нещо друго ? )

2. Какво е CCA , CU

3.Какво е Cat5 , Cat5e , Cat6... Каква е разликата и приликата между тях ?

4. Има ли други видове освен UTP , FTP ,STP

5. Други особенности за кабелите които са важни да се знаят ?

6. Разбрах ,че има видове кримпване на кабела ( прав ,кръстосан и обърнат/огледален ). От 8-те проводника само 4 саа за пренос на информация. Другите 4 тогаваа за какво саа :) ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е сложно да погледнеш wikipedia ?!?

AWG - http://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

Cat5 - http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5e_cable

Cat6 ( малко по-дебел ) - http://en.wikipedia.org/wiki/Category_6_cable

UTP - без екранировка

FTP - екранировка на кожуха

sFTP - екранировка и на отделните двойки

Щом няма значение парите -

Първо - за такива разстояния няма значение кабела ( освен китайски )

Второ - какъв е смисъла в случая от кабели ( губи се гъвкавост )

Трето - TP-Link ??? защо такъв евтин рутер

Четвърто - при тази скорост и друг кабел ( примерно за DSL, DialUp, Serial и много подобни ) ще ти свърши работа

Пето - Зада не сменяш години напред кабели сложи си оптика ......

Шесто - За какво е толко от значение кабелите ( хубави в България трудно ще намериш )

За последния ти въпрос ( че ми писна да пиша ) - останалите четири "висят" при 100 Mbps ( може да се ползва за пренос на малко ток примерно за крайно устройство ), а при 1 Gbps се ползват осемте проводника .

Айде със здраве

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе хора кое по точно не разбрахте от това ,че искам да НАУЧА КАКВИ ВИДОВЕ КАБЕЛ ЗА ИНТЕРНЕТ ИМА И КАКВО ОЗНАЧАВАТ ТЕЗИ ИНИЦИАЛИ ПО КАБЕЛА. Не искам техници и не искам да ми казвате колко струват кримп клещите

Пари имам и не ме бърка 50лв ли струва 150 ли струват. ДАА съм казал някаде искам клещи до 10 лв ?

Искам ИНФОРМАЦИЯ. Искам ДА СЕ НАУЧА. Разглеждах в много интернет странциги, гугъл , уикипедиа не намерих нужната информация. ...Само когато не успея да намеря нещо...

....

Категорията определя перформънса/производителността/ на мрежовото окабеляване според EIA стандартите. Колкото по-висока е категорията, по-добре.

На практика категория 5 е най-често използваният кабел и сравнително евтин, ползва се за 100Mbps мрежи, а категория 6 е предвидена за 1Gbps мрежи. 6а e за 10Gbps мрежи Кабелите под категория 5 не се използват за 100Mbps мрежи.

CU кабелите са медни, а CCA са с алуминиева сърцевина на проводника и облицовка от мед. Ползва се скин ефекта. Целта е по-евтин кабел.

AWG е диаметър на проводника, според American wire gauge standart-а./в случая-жилото/ Числага са в обратен ред-колкото е по-голямо AWG-то, по-малък е диаметъра..

UTP е неекранирана усукана двойка, FTP e фолирана усукана двойка, а STP екранирана усукана двойка.

Екранирането се използва, за да се намалят/ликвидират смущенията които могат да доведат до проблеми с връзката.

Правият кабел се използва за връзка между компютър и рутер/суич/хъб, които поддържат MDIX. При свързване директно между мрежовите карти на 2 компютъра се ползва кръстосан кабел.

От 8-те проводника се ползват 4 при 100Mbps връзка, като останалите могат да бъдат ползвани за втори линк или за захранване на мрежово оборудване.

При 1Gbps връзка се ползват и 8-те проводника.

1Сегмент от мрежа е максимум 100метра и принципно всеки един кабел категория 5 може да пренесе/понесе 100Mbps линк. Сегмент е разстоянието между компютър и мрежово устройство или 2 мрежови устройства. При по-евтин кабел е най-добре да се придържаме към 90 метра максимум, за да избегнем проблеми.

Едни клещи могат да се купят и за 20лв, аз имам такива и вършат добра работа, приставките те сменят и т.н.

Кабел на дребно се купува за около 40 стотинки на линеен метър, RJ45 конектори могат да се купят за 15-20стотинки на дребно.

От до тук написаната и така съставена тема ще ти кажа, че трябва да си намериш човек, който да свърши работата и да изгради мрежата.

Просто имаш явна липса на познания и е по-добре така, за да си спестиш излишни проблеми.

Meжду другото, дори Dual-Up-а по телефонната линия е ПОВЕЧЕ от 25Kbps. Или темата е гавра или хал-хабер си нямаш от нещата.

А като искаш да се научиш-сядаш и четеш, а не търсиш някой да ти сдъвче информацията. Не е като да не се намира.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо искам да благодаря на smitech и The_Ghosts за изчерпателните отговори.

Взех рутер TP LiNK защото такъв ми предложиха. Като заа мен бил супер. TP LINK TL-WR740N 150Мбпс 5dB.

Старата мрежа съм я изграждал аз преди 2г. някъде. Тогава не знаех толковаа и явно съм сгрешил някъде. Мислех ,че е лесно. Пускаш кабела , закачаш го и то тръгва. ДА тръгна но вече не :). Другото което ми направи впечатление е ,че заека ми прегриза кабела и го снаждах по стария начин ( жица в жица :D ). И до колкото знаех от техниците на интернет доставчика ми само 4-те жички с двата цвятаа са ми за нета ,а другите не ми вършат работа. Да но когато снадих кабела само с тея 4-ти жички не ми тръгна интернета. Пробвах после с другите 4-ри. Пак не тръгна. И чак когато свързах 8-те... тръгна. За товаа питам защо са другите 4-ри.

Моя грешка .. Нета ми не е 25кбпс... цените на доставчкиа ми са Цена: 20.00 лв. Скорост: до 50 Mbps Цена: 25.00 лв. Скорост: до 80 Mbps Цена: 35.00 лв. Скорост: до 95 Mbps

Аз съм на този от 25лв.

Другото което искам да попитам е защо каато правя speedtest за нета наа 3-те компа ми излизат раазлични данни.

Да обесня. 1-вия лаптоп е с 5м кабел ( купен готов ) излиза ми около 25 download 11 upload

2-рия е с 10м правен от мен кабел излиза ми 11-12 download 7upload

3-тия който е около 30м пак правен от мен и който е със снадката ми излиза 75 download i 15upload.

Това от кабела ли зависи ?

Четох в една тема за тези кабели и малко не разбрах това обяснение.

"

Част от тях (4) се използват за намаляване на ефекта "кръстосания говор"; основно "кръстосания говор" се отнася до шума, генериран от метала проводник, който ще е до него. 4 усукани двойки работят по този начин: 4 проводника носят данни, 4 носят шум далеч от тях.

"

П.С. simtech знам ,че има много информация в нета която може да ми помогне иии да прочетох доста теми и все пак са малко по-сложно обяснени (като за мен) за да ги разбера правилно. Може да са написали Зелено и Бяло а аз да съм разбрал Бяло и Зелено и от там да съм научил грешна информация. За това се допитвам и тук за даа не стане така ,че това което съм прочел/научил е грешно разбрано от мен. За което съм си виновен само аз.. признавам.

П.С.2 А и не съм много на ТИ с английския и за това ми е малко трдуно да прочета тези теми в уикипедиата. То и на български език да са трудно се разбира представи си ако аз си ги преведа от английски :D. Може да измисля тогава нов вид свързване и нов вид интернет :D който ще си го знам само аз ;)

Благодаря Ви отново за помоща

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, че заслужаваш, но ето ти един линк на БГ с просто обяснение на ВИДОВЕТЕ КАБЕЛИ и ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ:

http://193.192.57.24...on1_theme3.html

Един от стандартите за свързване на UTP кабел - има и други:

http://vmrejata.info/cross-straight.html

Всичко това го намерих в google за 5 мин.

Успех с ученето на мрежите, в пост 5 аз съм отговорил на първи пост от темата ти - моя грешка, че не съм го цитирал...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, че заслужаваш, но ето ти един линк на БГ с просто обяснение на ВИДОВЕТЕ КАБЕЛИ и ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ:

http://193.192.57.24...on1_theme3.html

Един от стандартите за свързване на UTP кабел - има и други:

http://vmrejata.info...s-straight.html

Всичко това го намерих в google за 5 мин.

Успех с ученето на мрежите, в пост 5 аз съм отговорил на първи пост от темата ти - моя грешка, че не съм го цитирал...

На практика, днешните ISP-та минават понякога и с UTP кабели.

FTP се ползва за външен монтаж, изграждане на инсталации в стени и места, където може да има значителни смущения.

Ако се прекарва кабел близо до електрическата мрежа, задължително FTP.

UTP-то по дефиниция е "офис-кабел", за открити мрежи например в къщи, офиса и т.н, където се очаква да няма значителни смущения.

STP/S-FTP кабелите пък се намират трудно, сигурно защото са по-скъпи от FTP.

Ако се прави 100Mbps мрежа, категория 5/5е кабел е напълно достатъчна. Ако ще се прави 1Gbps мрежа, категория 6 кабел е най-добре, но и с 5е става.

Не съм виждал още 10Gbps клиентско оборудване, така че него не го коментирам.

Между другото, категория 5 е изместена от категория 5е, а категория 5е в момента се измества от категория 6, но все още не е.

Crosstalk-a или "кръстосаният говор" е неприятен ефект, при който предаваната по 1каналк/проводник информация създава смущения в другият канал/проводник.

Например, при аналогова връзка, например аналоговите телефонни връзки/централи е възможно да чуваш шум от другите връзки/хора които говорят.

За да се ликвидира/намали се използва усуканата двойка/twisted pair.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ти отново за изчерпателния отговор.

И на теб благодаря krassleto въпреки ,че не заслужаваш :)

Не ,че се учудвам но в България винаги когато някой потърси помощ понеже не може , не знае , не иска или не е успял Винаги първо знаещия го оплюва , скарва му се ( понеже го е яд ,че не търси или не се старае достатъчно ) и след това му дава правилния отговор. То добре.. но ааз ако знам каде да търся и какво точно да търся мислите ли си ,че ще се занимавам да пиша из форумите а не да си го чета вече на готово от някъде. Както и да е :) живи и здрави най-важното ;)

Благодаря Ви отново за помоща

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

....

Има спецификации, pinout-ти и информация, но предимно на руски и английски и в сайтове доста различни от Wikipedia.

И да, някои хора се дразнят, когато някой иска готова сдъвкана информация, без да вложи необходимото старание.

Човек не се учи със сдъвкана информация и без да знае технически езици, ако иска да напредне се налага да ги усвои.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ти отново за изчерпателния отговор.

И на теб благодаря krassleto въпреки ,че не заслужаваш :)

Не ,че се учудвам но в България винаги когато някой потърси помощ понеже не може , не знае , не иска или не е успял Винаги първо знаещия го оплюва , скарва му се ( понеже го е яд ,че не търси или не се старае достатъчно ) и след това му дава правилния отговор. То добре.. но ааз ако знам каде да търся и какво точно да търся мислите ли си ,че ще се занимавам да пиша из форумите а не да си го чета вече на готово от някъде. Както и да е :) живи и здрави най-важното ;)

Благодаря Ви отново за помоща

В пост 1 търсиш помощ да си направиш/оправиш сам домашната мрежа, затова в пост 5 (моя) получаваш адекватен отговор по това питане. В пост 2 задълбаваш излишно с уточнения за кабелите - които не са ти необходими, за да си направиш домашната мрежа... В пост 4 ти все още упорстваш да научиш нещо повече за кабелите, като не уточняваш защо ти е... И чак в твоя пост 6 става ясно, че искаш да научиш повече за мрежи, а не да си оправиш само твоята си мрежа...

Мисля, че получи адекватни отговори дотук. И още веднъж успех с ученето на мрежи - както каза и колегата по-горе голяма част от стандартите са на английски (евентуално руски), както и литературата с теория. Има доста книги и на БГ, но или превода е некачествен или нещата са повърхностно засегнати. Ако сериозно си решил да учиш мрежи - първо научи 2 нива английски език - казва ти го човек с опит, който е минал по този път и още се учи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хах.. Стига бе хора :) "В пост 1 търсиш помощ да си направиш/оправиш сам домашната мрежа, затова в пост 5 (моя) получаваш адекватен отговор по това питане" В първи пост исках ЛИНК да си закупя кабел и букси. Както кабелите така и много други неща ( да не казвам всичко) го има Китайско(менте) и някаква марка която ще ми върши работа повече от 1г. :). И да отговор имаше... Върви си вземи 2 техника те ще ти оправят нещата.. и кабел си имат и букси си имат :) да имат си ,но аз искам ли техници ? и аз искам ли от техния гаден кабел ? А ти знаеш ли кабела им хубав ли е или не е ,че ме пращаш там :) ? А техниците добри ли са ? Виках ги вече казаха,че нямам никакъв проблем. Е нямам нямам ама през 5 мин ми спира нета просто когато бяха в нас ( около 30 мин ) не спря за моя гадост.. както и да е 2-ри пост Започнах да се интересувам повече за кабелите за да разбера какви видове има за да си преценя аз какъв да си сложа. Ако ти пречи нещо ,че искам да разбера просто недей да постваш. По-добре си замълчи а не да критикуваш и да създаваш излишни "караници". Задълбочавал съм... ами интересно ми е ,а темите в интернет не ми помогнаха да разбера за кабелите . Е то нали затова има форуми за такива неща да питаш ако не ти е ясно нещо или не си разбрал.. Ако по вашата логика трябва само да четем четем и пак да четем и четем и четем за да се научим то тогава форумите са излишни :) " В пост 4 ти все още упорстваш да научиш нещо повече за кабелите, като не уточняваш защо ти е..." Ами я ми кажи каакво разбрах аз от пост 3 ? ,че нямало златни кабели но ако има с тях е най-добре :). Къде виждаш отговори на въпросите ми от пост 2 ? какво е AWG какво е CU, какво е Cat? Вие не отговаряте на въпросите ми а се чудите и питате защо съм искал да си сменям у нас инсталациятя. АМи щот така си ме кефи :D искам да си я сменя просто. "И чак в твоя пост 6 става ясно, че искаш да научиш повече за мрежи, а не да си оправиш само твоята си мрежа..." А да тук си прав. Чак в 6-ти пост КАТО ГО НАПИСАХ С ГОЛЕМИ БУКВИ ВИе видяхте ,че аз съм питал за нещо Браво. Не ,че нещо ама във втори и шести пост питам кво е туй написаното по кабела ... AWG FTP и т.н. И да появи се The_Ghosts който ми отговори на тези въпроси ДАЖЕ по реда който съм ги задал. Благодаря ти The_Ghosts. След това ми помогна много и simtech с доста подробно обяснение. " Ако сериозно си решил да учиш мрежи - първо научи 2 нива английски език - казва ти го човек с опит, който е минал по този път и още се учи." Сега ми се е наложило да си сменя кабелите... не мога да науча английски за 2 дни за да си преведа всичко което ми е нужно. Моя грешка е ,че не съм учил английски... :) но ще послушам съвета ти и ще наблегна първо на англйския.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сега ще споделя какво бих направил аз, ако приятел ме помоли да му направя такава мрежа за в къщи и аз нямам никакви инструменти и уреди по ръка: 1. Питам къде е офиса на доставчика му на интернет и отивам да си купя кабел и букси, като предварително ще си измеря колко кабел ми трябва. На място доставчика ще ми кримне буксите на 3-те парчета срязан кабел и ще ми ги проверят с уред. Защо ще го взема оттам кабела и буксите - защото доставчика на интернет знае какво купува на едро. 2. После ще се върна до приятеля си и ще му прокарам кабелите на място и ще му пусна мрежата да работи. Не, че не мога да му кримпна 6 букси с отверка /плоска/, но някакси с клещи се получава по-добре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.