Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Анинфид

Перник в Португалия, или Българското посолство в Лисабон

Препоръчан отговор


Здравейте!

Днес си организирахме едно отиване до там, едни никакви си 400км ...

След мотане из тесните улички на Лисабон, (под тесни имам предвид, на места трудно човек може да мине), и опити за намиране на улички по които (цяла) кола може да мине, стигнахме до улицата на посолствата (една от всичките такива, защото има доста посолства).

Не съм я снимал, но с 2-3 думи, една достатъчно тясна улица, че да си поемаш дъх трудно, където са скупчили около 20 посолства.

Холандия, Финландия, Турция, Румъния, Словакия, САЩ, Китай (между други), всичките се намират на една улица, (може да съм пропуснал някоя държава де) а на тази улица се намира и Българското посолство - единствената Българска територия в Португалия.

Макар, че и преди съм го виждал в цяла прелест, този път реших, че е време да понапиша малко за него.

Като единствена Българска територия в Португалия, можем да очакваме, че ще е нещо добре изглеждащо, и привлекателно, нали ?

Ами... Не е точно така.

Стара малка постройка, със изтуписано 1 Българско знаме (тази година е ново, миналата година беше избледняло).

Вътре има опашка 30 човека, а 20 други чакат отвън.

Момент, да обясня как се влиза, и тн...

За да се влезне, се клика на един звънец, (преди няколко години звънеца беше конец които трябваше да се дръпне, за да може една камбанка да изпълни гордо функцията на звънец).

Отвътре, някой ти вика "Влизай, влизай!", буташ една зелена дървена врата, която леко скърца и попадаш пред едни стълби, които те водят на 2 метра под нивото на улицата.

С други думи, попадаме на това което е било част от двора на някои португалец преди около век, а може и по-малко. В този "двор" веднага забелязваме някакви странни плочки, които не са сменяни сигурно от времето на пра-пра дядото на този португалец, и един маркуч. Къде отива маркуча, не се знае, има една ограда на 10 метра след вратата, която не пречи да се види. Важното е, че все пак има един маркуч. Този маркуч винаги си стой там

, всеки път когато отиваме до посолството е там. Може би е модерна украса, или просто трябва вода за Голф-а на г-н. Консула.

Предполагам второто.

На дворчето, което е невероятно малко, около 20 човека се бутат един друг, защото не им се влиза във това което е било предполагам мазе на някой преди време - там е по-зле, 30 човека опашка.

Чуват се всякакви форми на Български език. От няколкото 4-5 годишни, се чува някаква смесица между Български, Португалски, и ... някакъв език, не мога да кажа точно какъв, защото не го разбирам изобщо.

От възрастните се чуват всякакви диалекти, даже мога да кажа 90% сигурност, че един на някакъв турско-български говореше.

Едни говорят меко, други по-меко. Доста хора вече мешат думите със Португалски, и не им прави впечатление.

Дочух, някаква майка говореше на децата си на португалски нарочно да се научат по-бързо.

Странно, според мен, защото те каквито са малки, по-добре български да научат, защото Португалския и без това ще го научат, доста по-бързо даже.

Не е хубаво човек да не може да говори на родния си език.

До колкото си спомням, все още се намираме в дворчето. Нека се огледаме, както казах има една ограда, до оградата има една малка стая със всякакви видове листове, формуляри, документи, и... Абе глупости, където пише на един А4 лист със големи букви:

„ЗА ПУШАЧИ“

Не ми се влизаше вътре, нямам желание да се опушвам, глупав спорт практикуван от поне

1/3 от човечеството. По-глупав и от футбола.

Поглеждайки на ляво обаче виждаме сградата на посолството.

Стара, не много добре на външен вид, и явно минала през някой друг пернишки майстор (може и да е повече от един де).

Нека да видим, какво са успели да направят:

Публикувано изображение

Фиг.1 Система за отваряне на прозорци използвайки чаши, и система за предполагаема тръба на аспиратор (забележете как излиза тръбата, и как минава през стъклото).

Публикувано изображение

Фиг. 2 Високо технологична пернишка система за видео наблюдение.

Ако ми кажете, че това е от Перник, а не от Португалия, бих повярвал!

Но, нека влезнем вътре, във самата сграда (мазето)...

Леко задушно, малко пространство, където има около 30 човека, които се опитват да свършат работа, в повечето случаи, изтичащи лични карти и паспорти и подобни.

Хората естествено както казах, няма къде да се преместят, вътре има един метален детектор (нормално), които заема около 25% от пространството в стаята.

Има и 3 гишета, от които традиционно на едно работи консула, (който прилича неочаквано много на Георги Пернишканов), едно което е затворено и едно на което са сложили един фотоапарат за снимки.

Или с други думи: едно гише работи.

Между всичката блъсканица, човек след 1 час стига до консула, които днес не бе кисел, невероятен късмет. Предаваш 2 листа и плащаш такса от между 10 и Х10х €, за тези нещица и РАДОСТНО излизаш от това архитектурно и артистично пернишко постижение.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Перник? Внимавай с изразните средства и промени заглавието, моля :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.