Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте, Аз съм на 14 години,но имам намерения да се занимавам и да уча IT.Искам да ми дадете съвети да ми разясните всичко ако може.кои език е най лесен и такива. Благодаря Предварително

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Аз съм на 14 години,но имам намерения да се занимавам и да уча IT.Искам да ми дадете съвети да ми разясните всичко ако може.кои език е най лесен и такива.

Благодаря Предварително

1. ИТ не е само програмиране, по-точно програмирането е една много малка част от ИТ

2. Дефинирайте лесен език, за всеки (в зависимост от начина му/й на мислене) различни неща са лесни

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

off До къде води чата на шлокавица ! Още от заглавието и груба правописна грешка. Дано компилаторите да ги направят по интелигентни че иначе ...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма лесен и труден език. Има сериозно учене, безсънни, нощи и доста нерви. Естествено накрая всичко се отплаща. IT както е написал Капитана са огромно нещо. Ще трябва да си избереш. Дай малко повече информация какво мислиш да правиш в бъдеще, за да може да те ориентираме или да дадем мнение. И не се притеснявай ако въпросите са ти тъпи. По добре сега да са тъпи, когато си на 14 години, отколкото когато си станал специалист.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1. ИТ не е само програмиране, по-точно програмирането е една много малка част от ИТ

2. Дефинирайте лесен език, за всеки (в зависимост от начина му/й на мислене) различни неща са лесни

ем разяснете ми..ако може

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Налягай си парцалите и учи /най-вече математика/! Вземи добра диплома за средно образование /над 5.50/ и кандидатствай в "Техническия университет" в София!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Налягай си парцалите и учи /най-вече математика/! Вземи добра диплома за средно образование /над 5.50/ и кандидатствай в "Техническия университет" в София!

:laughing4::laughing5:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:laughing4::laughing5:

Добре се заливаш от смях, но имаш ли по-добро предложение?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре се заливаш от смях, но имаш ли по-добро предложение?

Да.

r0ssk0o В никакъв случай не прахосвай 4 години от живота, чакайки в МЕИ-то да те научат на програмиране (не дай си боже да ти се падне една конкретна преподавателка там), ами да захващай който си решиш език от сега - като понаучиш нещо, ще разбереш по-точно искаш и винаги можеш да продължиш да учиш него. В интернет има ужасно много неща, които са общи за програмирането като алгоритми, дизайн на софтуер и т.н. Както каза Emokostov това което ти трябва е много много четене. И колкото от по-рано започнеш толкова по-добре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да.

r0ssk0o В никакъв случай не прахосвай 4 години от живота, чакайки в МЕИ-то да те научат на програмиране (не дай си боже да ти се падне една конкретна преподавателка там), ами да захващай който си решиш език от сега - като понаучиш нещо, ще разбереш по-точно искаш и винаги можеш да продължиш да учиш него. В интернет има ужасно много неща, които са общи за програмирането като алгоритми, дизайн на софтуер и т.н. Както каза Emokostov това което ти трябва е много много четене. И колкото от по-рано започнеш толкова по-добре.

Предложи по-добро учебно заведение в България, където може да изучава IT технологии. Иначе, всеки може да бъде най-добрия, самоук програмист или IT специалист, но без образование и ценз трудно ще пробие в България.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предложи по-добро учебно заведение в България, където може да изучава IT технологии.

Каквото и да предложа, няма гаранции, че след 4 години ще бъде същото. В този сектор нещата се изменят много бързо. Но щом си рекъл - "Информатика" в Софийския?

Иначе, всеки може да бъде най-добрия, самоук програмист или IT специалист, но без образование и ценз трудно ще пробие в България.

Тук изобщо не си прав.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ем разяснете ми..ако може

Имате технически съпорт, имате валидатори/QA, имате ОС администратори, имате администратори на бази данни, имате интегратори, имате билд инженери и сигурно още десетки специалности

Каквото и да предложа, няма гаранции, че след 4 години ще бъде същото. В този сектор нещата се изменят много бързо. Но щом си рекъл - "Информатика" в Софийския?

Тц, не е това за което си говорим, СУ е прекрасно учебно заведение, но е прекалено теоретично

Аз също подкрепям МЕИ-то, инженерна специалност, (сигурно, защото аз самият съм инженер) :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тц, не е това за което си говорим, СУ е прекрасно учебно заведение, но е прекалено теоретично

Аз също подкрепям МЕИ-то, инженерна специалност, (сигурно, защото аз самият съм инженер) :)

Ами и аз съм учил в МЕИ-то, но програмирането, може много повече да се нуждае от теория отколкото от инженерни знания. Зависи за какво пишеш. Ако си програмист на вградени системи, (като мен) тогава ти трябва и хардуер, няма как. А между другото в МЕИ-то не ме научиха на нищо което не знаех за програмирането... Може би щото бях комуникации.
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами и аз съм учил в МЕИ-то, но програмирането, може много повече да се нуждае от теория отколкото от инженерни знания. Зависи за какво пишеш. Ако си програмист на вградени системи, (като мен) тогава ти трябва и хардуер, няма как. А между другото в МЕИ-то не ме научиха на нищо което не знаех за програмирането... Може би щото бях комуникации.

За теорията съм съгласен изцяло. А мен успяха в МЕИ да ме научат на едно нещо и то ми помага цял живот: не да помня информацията, а да помня къде мога да я намеря. И съм благодарян на шефа на катедрата за това че макар да бяхме машинна специалност всеки семестър сме учили някакво ИТ, от числени методи до цифрова електроника
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи факт е ,че програмирането е 99,9% практика.Тоест ти ако искаш и в Харвард отиди,пак може да не си добър програмист.За да си добър програмист,най-важното е да имаш практика.Но това съвсем не означава да имаш голям опит в някоя фирма.Голям опит се постига и с някакви си твои малки или големи проекти.А и сега с Интернет,даже и само средно образование да имаш можеш да станеш и по-добър програмист и от най-големия отличник в Харвард.Просто ти трябва много детерминация и мотивация!Иначе трябва да решиш къде точно ще разработваш.В Уеб,за Десктоп,мобилни приложения и т.н.И да се концентрираш там.Но не боли да знаеш поне:C/C++,Java,C#,PHP,HTML/CSS/JS,Python,Perl и др. има,но...ами това:чети,чети,пиши,пиши и не се страхувай да грешиш и да питаш!!!Експериментирай и се учи от провалите си.Ако си съсредоточен и си сериозен относно софтуерната разработка няма значение в кой Университет си отишъл.Мога да ти дам веднага примери за софтуерни разработчици,които после са станали предприемачи или просто са създали нещо много добро...и крака им никога не им е стъпвал в университет...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи факт е ,че програмирането е 99,9% практика.Тоест ти ако искаш и в Харвард отиди,пак може да не си добър програмист.За да си добър програмист,най-важното е да имаш практика.Но това съвсем не означава да имаш голям опит в някоя фирма.Голям опит се постига и с някакви си твои малки или големи проекти.А и сега с Интернет,даже и само средно образование да имаш можеш да станеш и по-добър програмист и от най-големия отличник в Харвард.Просто ти трябва много детерминация и мотивация!Иначе трябва да решиш къде точно ще разработваш.В Уеб,за Десктоп,мобилни приложения и т.н.И да се концентрираш там.Но не боли да знаеш поне:C/C++,Java,C#,PHP,HTML/CSS/JS,Python,Perl и др. има,но...ами това:чети,чети,пиши,пиши и не се страхувай да грешиш и да питаш!!!Експериментирай и се учи от провалите си.Ако си съсредоточен и си сериозен относно софтуерната разработка няма значение в кой Университет си отишъл.Мога да ти дам веднага примери за софтуерни разработчици,които после са станали предприемачи или просто са създали нещо много добро...и крака им никога не им е стъпвал в университет...

Не, този факт е тотално грешен, разходете се из разделите за програмиране и ще видите стотици примери на хора, които не знаят как да обърнат квадратна матрица или да намерят максимална стойност на вектор. АКо нямате солидна подготовка и не разбирате от математически методи не ставате за нищо. Алгоритмите а основата!!!
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, този факт е тотално грешен, разходете се из разделите за програмиране и ще видите стотици примери на хора, които не знаят как да обърнат квадратна матрица или да намерят максимална стойност на вектор. АКо нямате солидна подготовка и не разбирате от математически методи не ставате за нищо. Алгоритмите а основата!!!

Относно математиката:ДА ЗНАМ!!И съм го споменавал не веднъж из форума,но както и да е.Не разбрах,защо факта,че програмирането е почти изцяло практика,да е грешен.Аз и 14134 книги за ООП,примерно,да прочета пак няма да мога да го разбера,нали?Аз лично не се занимавам от много време и изключително сложни алгоритми и математики не съм ползвал,е ползвал съм,но не нещо на изключително високо ниво.Но,примерно,един уеб дизайнер,той пак си се води програмист...но на него пък не му трябват алгоритми...Но както и да е,автора не е казал нищо за уеб дизайн,но говори по принцип.Вероятно сте чували за Шон Паркър .И като малък е хаквал и сайтове на ФБР,сега е предприемач,но и добър програмист и никога не е отивал в университет.Това ми бе и мисълта,че можеш да успееш много и без да отиваш в най-престижния университет,а не без да учиш.Просто исках да стане ясно,че мита,че за да имаш много знания и умения трябва да си отишъл в университет.Автодидактизма е голямо нещо!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Относно математиката:ДА ЗНАМ!!И съм го споменавал не веднъж из форума,но както и да е.Не разбрах,защо факта,че програмирането е почти изцяло практика,да е грешен.Аз и 14134 книги за ООП,примерно,да прочета пак няма да мога да го разбера,нали?Аз лично не се занимавам от много време и изключително сложни алгоритми и математики не съм ползвал,е ползвал съм,но не нещо на изключително високо ниво.Но,примерно,един уеб дизайнер,той пак си се води програмист...но на него пък не му трябват алгоритми...Но както и да е,автора не е казал нищо за уеб дизайн,но говори по принцип.Вероятно сте чували за Шон Паркър .И като малък е хаквал и сайтове на ФБР,сега е предприемач,но и добър програмист и никога не е отивал в университет.Това ми бе и мисълта,че можеш да успееш много и без да отиваш в най-престижния университет,а не без да учиш.Просто исках да стане ясно,че мита,че за да имаш много знания и умения трябва да си отишъл в университет.Автодидактизма е голямо нещо!

Защото програмирането не е само писане на код, а и мислене. А за предприемачи - мога да ви дам много по-добър пример, Бил Гейтс, и той е писал програми в началото. Но не това е важното, а бизнес усета

П.П. И не смесвайте тези неща, това че някои някога са били програмисти не ги прави добри или много добри в тази насока. И аз съм писал код за управление на бойни глави преди 25 години но това не ме прави добър програмист :)

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защото програмирането не е само писане на код, а и мислене. А за предприемачи - мога да ви дам много по-добър пример, Бил Гейтс, и той е писал програми в началото. Но не това е важното, а бизнес усета

Да мислене и то бая мислене е...но Гейтс пък е учил "Право" не "Информатика" той също се е самообучавал и предполагам,че е бил и добър програмист,освен добър предприемач.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре момчета ще започна да уча C++ да знаете че започвам от нищото,смисъл незнам нищо ,но това не е пречка ще науча.ако може да ми препоръчате книги от сорта на как да започна..и такива подобни

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, Аз съм на 14 години на пълно начинаещ даже нямам прецтава как да започна но ще видим.Искам да попитам каква е разликата между C++ и Java кое какви предимства има за какво се използва и такива.Защото се чудя какъв език да започна да уча

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Аз съм на 14 години на пълно начинаещ даже нямам прецтава как да започна но ще видим.Искам да попитам каква е разликата между C++ и Java кое какви предимства има за какво се използва и такива.Защото се чудя какъв език да започна да уча

Няма смисъл да пускате друга тема!

А за разликата: ами това са два доста различни езика за програмиране, и двата си приличат по това че са обектно ориентирани, но примерно единия се компилира до изпълним файл (С++) докато джава се компилира до байткод, който трябва да се пусне във джава виртуална машина.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И за това по-добрия вариант си е C++.Защото в пазара за крайни потребители много повече се използва C++ (поправете ме ако греша)!Точно,защото Java се изпълнява във VM.И трябва да е инсталирана предварително,за да може да се използва програмата.

Редактирано от FaceGoogler-2 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И за това по-добрия вариант си е C++.Защото в пазара за крайни потребители много повече се използва C++ (поправете ме ако греша)!Точно,защото Java се изпълнява във VM.И трябва да е инсталирана предварително,за да може да се използва програмата.

Възможно е за крайните потребители да е така, но базата на сървърно базирани приложения е много по-голяма, а там джавата е безспорен доминант

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от Магдаленаг
      Please guys if u have time to spare I'd be extremely and beyond greatful
      Да се разработи уеб сайт по тема музикални изпълнители. 
      Сайтът трябва да съдържа поне 4 страници, всяка от които да отговаря на:
      Задължително трябва да се предвиди версия за ниска разделителна способност на екрана (800 x 600 пиксела) и реализирана с CSS; за този случай може да се използва свободно избрана и 
      независима схема за разположение, като единственото изискване е за запазване на 
      използваемостта.
      Сайтът трябва да включва всички технологии - HTML/XHTML, 
      CSS, DOM, JavaScript.
      Всички страници трябва да се валидират по HTML5. Допустимо е да има минимален брой 
      грешки от валидацията.
      Сайтът трябва да бъде придружен от документация, която да включва:
      1. Заглавна страница.
      2. Задание с посочените варианти:
      /списък на елементите :
      1. Меню, съдържащо rollover бутони, реализирано чрез JavaScript. При посочване на бутон да 
      се променят неговите цвят на фона и цвят на текста. Използването на изображения за 
      бутоните е по желание на студента.
      3. Номериран списък с римски цифри и форматиран със CSS, така че всички нечетни редове 
      да бъдат в курсив (наклонени).
      4. Неномериран списък, използващ собствено изображение подредба на елементите по 
      хоризонтал (т.е. елементите да не са на нов ред).
      6. Формуляр, съдържащ текстови полета за въвеждане на собствено име, фамилно име, email, 
      голямо поле за съобщение, избор чрез радио бутони на приоритета на съобщението –
      „нисък”, „среден” или „висок” и два бутона – „Изпрати” и „Изчисти”. Чрез CSS на 
      текстовите полета и бутоните да се зададе цвят на фона и цвят на текста./
      3. Използваните HTML и CSS код, с които е реализирана зададената схема на 
      разположение:
                            header
                        навигация
                Осн                              За
      съдържание               контакти
      4. Използваният или собствен JavaScript код. 
      5. Резултати от валидацията на отделните страници.
      6. Списък на източниците, от където е заимстван готов код, текст или снимки.
    • от Fiori
      Добър ден! Отново се обръщам към вас с молба за помощ. Не е кой знае какво за някои от вас, но мен ме затруднява махането на фон от гиф. Нямам си ни най-малка представа как се случва. На изображение знам, но гифчетата явно си имат някакъв чалъм, който ако някой знае - да ми сподели. Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросът не е към тази графа във форума. 
    • от Martin Baychev
      Здравейте,
      След като не мога да си харесам лаптоп, който да отговаря на изискванията ми като параметри, цена, качество и т.н.. Реших да пиша тук и  се надявам, че ще ми дадете идея за добра конфигурация. Търся си пц до 1000-1100. Ще се използва за програмиране, най-вече уеб, вдигане на няколко виртуалки, гледане на 4К филми, може и за разцъкване на някоя друга игра (стратегия), като Heroes of might and magic 5, WarCraft 3... все класики.
      Търся нещо от сорта на i3-8100 (мисля че вградената карта UHD630 ще ми бъде достатъчна), 16GB ram, 250GB SSD или 500GB SSD, малка кутия тип куб (например fractal design node 304). Знам, че повечето такива кутии могат да поберат само mini atx дънни платки за съжаление, което мисля че ще оскъпи малко нещата. 
    • от An-Mari Ivanova
      Здравейте, имам въпрос за MacBook- Можете ли да ми кажете мнение, дали си струва да взема Macbook Pro втора ръка mid 2012 ? Занимавам се с графичен дизайн и ми трябва най-вече за работа с Photoshop, Illustrator, т.н Сегашния ми лаптоп е Lenovo от миналата година, взех го чисто нов, но вече доста забива ( i3 процесор, 4GB ram ) и се чудя дали си струва да го сменя с втора ръка MacBook? Много ще съм благодарна ако ми кажете мнения и дадете съвети!
    • от Frozen11
      Здравейте,
      Имам следната задача:
      Единственото, което успях да направо дотук е страницата за вход/регистрация с две взаимно изключващи се форми. При регистрация успях да направя създаването на XML файл, но всеки път се създава нов с името на потребителя, а ми трябва един. Ще се радвам някой да откликне. Благодаря.
  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.