Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте аз съм на 14 имам намерения да се занимавам с програмиране и мисля да уча C++ ,но нямам никаква прецтава как защо и такаива..какво мислите за тази книга : http://www.book.store.bg/p21706/programirane-na-s-chast-pyrva-magdalina-todorova.html дали ще мога да разбера нещо?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Книгата,която искаш да прочетеш не е написано за начинаещи. И затова ако искаш да научиш програмиране от нулата тази книга (Програмиране на С++. Част първа) не е за теб.

На Бисерка Йовчева и Ирина Иванова има една книга "Първи стъпки в програмирането на C/C++", тя е много добра за начинаещи. Подробно е обяснено как да пишем, компилираме, тестваме , дебъгваме кода си.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от zerocool2 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е нужно да купуваш книги. Ето един много добър сайт за научаване на езика: http://www.cplusplus.com/

Не е нужно да лъжеш хората...

Редакция: Малко рязко беше. Само че само от този сайт C++ няма да научиш и ще ти останат съществени дупки в знанията, както забелязваш...

Редактирано от flare (преглед на промените)
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Книгата,която искаш да прочетеш не е написано за начинаещи. И затова ако искаш да научиш програмиране от нулата тази книга (Програмиране на С++. Част първа) не е за теб.

На Бисерка Йовчева и Ирина Иванова има една книга "Първи стъпки в програмирането на C/C++", тя е много добра за начинаещи. Подробно е обяснено как да пишем, компилираме, тестваме , дебъгваме кода си.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

имаш ли идея от кой сайт да сия поръчам ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е нужно да лъжеш хората...

Редакция: Малко рязко беше. Само че само от този сайт C++ няма да научиш и ще ти останат съществени дупки в знанията, както забелязваш...

Не лъжа хората.

Modedit : моля, недейте приканва хората към нарушаване на закона - да теглят произведения защитени с авторски права !

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не лъжа хората.

Затова се поправих. Но от поста ти изглеждаше, че може да научи C++ само от този сайт, което не е вярно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е нужно да лъжеш хората...

Редакция: Малко рязко беше. Само че само от този сайт C++ няма да научиш и ще ти останат съществени дупки в знанията, както забелязваш...

Този сайт е много добро начало http://www.learncpp.com/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз ти препоръчвам Практичен самоучител C и Практичен самоучител C++

Автор: Хърбърт Шилдт

Български издател: СофтПрес

Издател на оригинала: Osborne

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз ти препоръчвам Практичен самоучител C и Практичен самоучител C++

Автор: Хърбърт Шилдт

Български издател: СофтПрес

Издател на оригинала: Osborne

Колега, много програмисти, които са в час с материята, не препоръчват книгите на Хърбърт Шилдт като въведение в програмиране на C++.

Не съм програмист, но поне такива коментари открих в нета.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колега, много програмисти, които са в час с материята, не препоръчват книгите на Хърбърт Шилдт като въведение в програмиране на C++.

Не съм програмист, но поне такива коментари открих в нета.

Точно обратното съм чувал!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Точно обратното съм чувал!

Произволен цитат от нета.

I started off with "C++: A Beginner's Guide" by Herbert Schildt. Now I've learnt that the general consensus is that Schildt teaches bad practices.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма нужда да спорите за това коя книга на какви практики учи. В общия случай аз не съм видял една която да учи изцяло на добри практики. Например в никоя книга не съм видял да пишат (0 == x) вместо (x == 0) което е много дребно, просто и очевидно нещо, спестяващо брутални грешки в петък вечер...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма нужда да спорите за това коя книга на какви практики учи. В общия случай аз не съм видял една която да учи изцяло на добри практики.

Например в никоя книга не съм видял да пишат

(0 == x)

вместо

(x == 0)

което е много дребно, просто и очевидно нещо, спестяващо брутални грешки в петък вечер...

Аз мисля, че това е така, защото стойността се присвоява за "x".

P.S. обърках знака с присвояване, в случая е равно, но според мен, логиката е същата.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че това е така, защото стойността се присвоява за "x".

P.S. обърках знака с присвояване, в случая е равно, но според мен, логиката е същата.

това е сравнение, и е все едно дали ще сравняваш стойността на х със нула или обратното, Единствената разлика ще е (може би) много малко по-оптимален код защото вероятно х е вече в регистрите и няма да има нужда специално да се зарежда константата за да се сравнят
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много просто е, ако изпуснете без да искате едното равно - това се е случвало в даден момент на всеки, второто ще се компилира и което е по-лошо, даже може и да работи в някои случаи, оставяйки бомба със закъснител. Първото ще изгърми с грешка при компилация. Това е нещо дребно, не коства нищо да се прави, а доказано е мнооого полезно. Има десетки такива "дребни" нещица (нарочно избрах най-дребното), които не ги пише никъде а могат да ти спестят много мъка

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре ,но в край на сметка коя,каква книга да взема?Аз съм напълно начинаещ ама на 100% нямам грам прецтава какви кодове какви простотии и тем подобни.но пък имам желание за това като за начало ми препоръчайте някоя книга от която да разбера нещата.И все пак съм на 14 години Благодаря Предварително

Редактирано от r0ssk0o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някъде из нета пишеше че книгите на Шилдт са bullschildt.

Ето това може да помогне: http://stackoverflow...-guide-and-list

Редактирано от frozener (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

имаш ли идея от кой сайт да сия поръчам ?

Книгата не се продава online, но я има в книжарниците :)

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма нужда да спорите за това коя книга на какви практики учи. В общия случай аз не съм видял една която да учи изцяло на добри практики.

Например в никоя книга не съм видял да пишат

(0 == x)

вместо

(x == 0)

което е много дребно, просто и очевидно нещо, спестяващо брутални грешки в петък вечер...

Доколко това е добра практика е малко спорно.

Лично аз не я харесвам, защото:

  • изказът е неестествен и по-труден за четене. В повечето естествени езици структурата на изречението е „подлог, сказуемо, допълнение“. При този начин на писане имаме „допълнение, сказуемо, подлог“, което е обратното на това, което мозъкът очаква. Неслучайно тази практика е известна като „Yoda conditions“ (въпреки че изказът на Йода е по-скоро „подлог, допълнение, сказуемо“).
  • един код се чете много повече пъти и време, отколкото се пише. Затова е особено важно да е лесно четим. След време може би донякъде се привиква на този изказ, но си мисля, че това привикване би довело и до неща, като например да се пише for (int i = 0; 10 > i; i++)...
  • сравненията с константа са по-малко или най-много съпоставими по брой със сравненията с друга променлива. А тогава този метод не би помогнал, тоест сме далеч от тотално избягване на този проблем.
  • компилаторите имат възможност да откриват такива грешки и да извеждат предупреждение за това. Нещо повече, те могат да откриват грешката и в случаите на сравнение с друга променлива. Ненужно е да правим кода си по-трудно четим, след като имаме механизъм за справяне с този тип грешки.
  • лично аз нямам спомен скоро да съм правил такъв тип грешка. Струва ми се, че се случва рядко.
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

да се пише for (int i = 0; 10 > i; i++).......

...

точно такова дефиниране не е добра практика, защо не дефинирате експлицитно променливата на цикъла заедно с другите променливи а трябва да го правите във for цикъла?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Та какво мислите за тази книга ще ме въведе ли Първи стъпки в програмирането на C/C++

Редактирано от r0ssk0o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

изказът е неестествен и по-труден за четене.

Ами с това се свиква бързо. for примерът не ми се струва аналогичен. Освен това защо е неестествен - ами защото навсякъде пишат сравненията с константа подредени така. Което за мен е лошо обучение, защото самата операция е комутативна и не мога да си представя защо да прочета а == b е различно от b == a

компилаторите имат възможност да откриват такива грешки и да извеждат предупреждение за това. Нещо повече, те могат да откриват грешката и в случаите на сравнение с друга променлива. Ненужно е да правим кода си по-трудно четим, след като имаме механизъм за справяне с този тип грешки.

Да, но това си е валидна конструкция и може да искаш да я използваш нарочно и понякога прави кода по-четим. Така че не е правилно да се прави на грешка, а ако е предупреждение, лесно може да се пропусне.

лично аз нямам спомен скоро да съм правил такъв тип грешка. Струва ми се, че се случва рядко.

Тук си напълно прав и това е най-коварното - хората понякога спират да внимават. Имахме един случай такъв, в който присвоената стойност (идваше от хардуер), само веднъж на няколко часа работа беше грешна. И това водеше до грешно поведение в съвсем друга част на кода....

Аз не казвам че предложеният ми метод е идеален, казвам че употребата му е полезна.

Идеално би било в C/C++ оператора за присвояване да е малко по-различен - да кажем като Паскал...

Редактирано от flare (преглед на промените)
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

точно такова дефиниране не е добра практика, защо не дефинирате експлицитно променливата на цикъла заедно с другите променливи а трябва да го правите във for цикъла?

Тук зависи от школата. В новите практики променливите се дефинират при първа употреба и колкото може по-локални.

Така както Test42 го написа i-то съществува само в цикъла, тоест само където се ползва. Иначе си признавам доброволно, че и аз си дефинирам променливите в началото на блока. Но пък не отричам предимствата на "дефинирай, когато ползваш" стила.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от Georgi Kirchev
      Здравейте имам да предам курсова работа утре ,но не мога да я реша , ще бъда изключително благодарен ако може някой да ми помогне.

      Дефинирайте клас Телевизор, който да е родител на клас Самсунг и клас Сони. Клас Телевизор да има цена и брой продадени за година в сектор private. Класовете Самсунг и Сони да имат в сектор public функции за определяне на общата сума от продажби за година (цена * брой продадени за година). Всички класове да имат конструктори по подразбиране.
       
      Благодаря предварително !
    • от Магдаленаг
      If smb has time to spare please I'd would be very greatful :))
      Дадена е следната класификация:
                                      __________             
                            _______|__________|
      Медицина-|   
                           |          __________             
                           |________|__________|                
      Класификацията да се продължи поне на още две нива. Да се състави йерархия от класове, отразяваща класификацията. Да се декларират съответните класове.
      Да се дефинира виртуална функция, която извежда характеристиките на обект от всеки клас на йерархията. Във функцията main да се изгради масив от обекти от произволни класове в йерархията. Да се разработи функция, която обхожда масива и извежда информация за признаците на включените в него обекти.
      Декларациите на всеки клас от йерархията да бъдат оформени в отделни заглавни (.h) файлове. Дефинициите на всеки клас и функцията “main” да бъдат оформени в отделни модули (.cpp файлове).  Във всички файлове, съдържащи дефинициите на класовете и функцията “main”, чрез директивата #include да се включат съответните заглавни файлове, съдържащи декларациите на класовете. Да се създаде проект, състоящ се от създадените модули.
      Обяснителната записка съдържа заданието, пълно описание на декларираните класове, алгоритми и листинги на модулите.
       
  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.