Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

tanka11

Препоръчайте ми монитор

Препоръчан отговор


Ще си вземам монитор, който може би ще е втора употреба, но проблема е, че нищо не разбирам. Искам да е квадратен( не знам как му се вика), да е 17'' и да подържа 100Hz. Ще се използва за игри ( най-вече цс). Сегашният ми монитор е от ония старите, големите и беше време да купя по-нов.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съдейки по изискванията ти, твърдя че нямаш представа какво търсиш. Ако искаш да направиш покупка и да не съжаляваш за нея, първо трябва да се обсъдят изискванията ти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Алоо , човека иска квадратен Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казах 17 '' ! И да ако не си прочел в темата пише, че нищо не разбирам ?! Имам един онлайн приятел който казва,че е с монитор 17'' и поддържа 100Хз. Но от доста време не съм го засичал за да го питам. И пак казвам НИЩО НЕ РАЗБИРАМ. И гледам пише в обявите ''време за реакция'' и примерно 5 мс или 20 мс . Кое е по добре ?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

20" Dell 2007FP

размер 20 инча, 1600х1200 (4:3), матрица S-IPS, време за реакция 16ms, яркост 300:1cd/qm, контраст 800:1, ъгли на видимост 178/178, DVI-I, D-SUB, USB HUB, S-Video, Composite, Картина в картината, Пивот. Мониторите са като нови.

Монитори втора ръка с 12м. гаранция

цена: 200 лв

LCD 100 херцово няма има 120 херцови дето се водят 3D и струват една торба пари. Този който е на картинката е с най хубавата матрица за тоя вид монитори (предава най реални цветове и има големи ъгли на видимост) . Монитора става за игри ,филми а бе изобщо за всичко което се сетиш.Върти се във всички възможни посоки . Аз имам по стария модел със същата матрица и смея да твърдя че е перфектен за ежедневна употреба като размер и цветове. С матов дисплей е и няма да ти се отразява околната светлината и да ти блести в очите. За тия пари едва ли има нещо по качествено на пазара.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен че ми трябва квадратен... :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен че ми трябва квадратен... :D

пич ти изобщо сигурен ли си за нещо :D поне кажи бюджета какъв е

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И гледам пише в обявите ''време за реакция'' и примерно 5 мс или 20 мс . Кое е по добре ?

Тук дори не е нужно да имаш знания, нужно е само елементарно логично разсъждение.

И друг път си казвай бюджета.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Болгарин тук никой не те пита какъв ти трябва и без това май не си ми прочел темата и си показал някакъв който не отговаря. Бюджета е 150-170 може и малко по-скъп.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Болгарин тук никой не те пита какъв ти трябва и без това май не си ми прочел темата и си показал някакъв който не отговаря. Бюджета е 150-170 може и малко по-скъп.

за тези пари може да вземеш хубав 18.5 до 21.5 инчов монитор , тези 17 инчовите всички са изчезнали , много рядко може да намериш нов , но иначе 2-ра ръка има ! Аз също продавам един 17 инчов AOC (в перфектно състояние) - 100 лв. ако си заинтересован пиши на скайп: tigara_987

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нов монитор за 170 лева ще е с TN матрица и лъскав дисплей.Като ще си взима монотор поне да е свестен а не тия боклуци дето не дават 1 реален цвят и са пълни дървета.Монитора е периферията която ще гледате през цялото време докато сте на компютъра и с него компромиси не се правят.Качествени матрици са S-PVA,МVA и S-IPS както и навлязлата в последно време е-IPS ( по евтина е за изработка ) . Maрковите и качествени монитори струват по 700+ лева нови както е дадения от мене примерно.Помислете добре какво ще си купите ,че после да няма къде и е черния цвят и защо като си легна да гледам филм и картината става гадна. Така и така човека не разбира (не е и длъжен) поне му предложете нещо качествено. Наистина 17" е малко и не чак толкова удобно за работа.Моя е на поне 6 години модел и не е мръднал изобщо. Пич разрови се в интернет по сайтовете за втора ръка и ще си намериш това което ти трябва . Монитор,жена и уредба се взимат с тест на място :) да няма изненади после. Успех с покупката и каквото и да си избереш да си го ползваш дълго. Ето и малко за чете от мен с цел да добиеш елементарна представа за какво иде реч.И новото ми предложение за монитор :

20" Dell 2007WFP

размер 20 инча, 1680х1050 (16:10), матрица S-IPS, време за реакция 16ms, яркост 300:1cd/qm, контраст 800:1, ъгли на видимост 178/178, DVI-I, D-SUB, USB HUB, S-Video, Composite, Картина в картината, Пивот. Мониторите са като нови.

Монитори втора ръка с 12м. гаранция

цена: 195 лв

Публикувано изображение

Видовете LCD матрици

Почти не съществува човек, който поне веднъж в ежедневието си да не е чувал за съкращението LCD. За много потребители обаче LCD (или Liquid Crystal Dipslay) представлява определена технология, която се свързва единствено с недотам новите и доста популярни тънки и леки монитори.

По спецификации LCD представлява най-обикновен дисплей, който първоначално е намерил широкото си приложение в разработката на електронни калкулатори и дигитални часовници. Впоследствие технологията бива доразвита и започва да се използва в компютърните технологии при производството на тънки монитори за преносимите компютри. Днес, доста усъвършенствана и постоянно доразвивана (с цел постигане на по-високо качество на изображението), технологията се радва на голям потребителски интерес при закупуване на нов дисплей за дома или офиса.

В сърцето на всеки LCD дисплей стоят два листа поляризиран материал, между които е поставен разтвор от течни кристали. Когато през двата материала протече електричен ток, кристалите от течността заемат такова положение, че през тях да не може да премине светлина. На практика LCD дисплеите биват два основни вида – монохромни и цветни. Монохромните LCD дисплеи (тези, които се използват при калкулаторите и аналоговите часовници) визуализират изображенията като сини или тъмносиви изображения върху сиво-бял фон. Положението при цветните LCD дисплеи изглежда малко по-различно – за представянето на цветни изображения се използват две основни техники – т.нар. пасивна и активна матрица.

Пасивните матрици използват две технологии за визуализиране на картина – CSTN и DSTN. Първите произведени матрици от тези типове се използваха с голям успех при преносимите компютри. Сериозен техен недостатък представлява по-ниският контраст на изображението и тесните хоризонтални и вертикални зрителни видими ъгли. От финансова гледна точка пасивната матрица е доста по-евтина от активната, което я прави достатъчно изгодно решение за направа на цветни дисплеи за съвременните мобилни апарати (GSM телефони и др.).

Активната матрица използва друг тип технология, наречена TFT (Thin Film Transistor). Тя дава възможност за възпроизвеждане на детайлни цветни изображения, които могат да бъдат съизмерими с тези от старите CRT монитори. Сравнена с пасивната матрица, този тип е по-скъп за производство от технологична и финансова гледна точка и се използва за направата на настолни монитори и дисплеи за преносими мобилни системи. При мониторите, използващи матрица от този тип, всеки пиксел се контролира от един до четири транзистора.

Клетките при активната матрица са по-големи от тези на пасивната, което на практика означава, че през тях може да премине по-голямо количество светлина. Това от своя страна води до значително увеличение на ъгъла на видимост и позволява по-високи контрастни съотношения. В това отношение те са доста по-добри от пасивните матрици.

Всички LCD дисплеи използват поляризирана светлина, която преминава през няколко филтъра. Всеки един от тях изпълнява конкретна функция, като преди преминаването й през последния – цветовия, светлината прониква в слой, пълен с течни кристали. Тези кристали се контролират от транзистори, като след прилагане на напрежение върху течните кристали те се подреждат по точно определен начин в пространството. В зависимост от ъгъла на поляризация на светлината тя се поглъща напълно или отчасти. По този начин може да бъде създаден всеки един полутон от черно до чисто бяло. Всеки един пиксел при LCD дисплеите е съставен от три компонента – червен, зелен и син. В момента най-широко разпространени са следните три типа LCD дисплеи – TN TFT, IPS и MVA.

TN TFT или ТН+Film TFT

Twisted Nematic + Film(пласт)

На практика това представляват най-разпространените типове LCD дисплеи на пазара. От историческа гледна точка TN TFT е първата официално представена LCD технология. При тях е добавен допълнителен външен слой, благодарение на който се постига значително увеличение на хоризонталните и вертикалните зрителни ъгли. Широкото разпространение на този тип дисплеи се дължи на ниската цена на производство, поради което до ден днешен продължават да се произвеждат.

При по-старите LCD дисплеи се забелязваше сериозен недостатък по отношение на тесните вертикални зрителни ъгли и неточно възпроизвеждане на черния цвят. През годините обаче TN TFT технологията се разви с бързи темпове и днес, 15- и 17-инчовите полупрофесионални LCD дисплеи могат да предложат повече дълбочина на цвета при показване на тъмни сенки от сиво към черно. Друг проблем при този тип дисплеи се проявява, когато се появят първите „мъртви пиксели”. Появата на мъртви пиксели е съвсем нормален технологичен процес и се проявява, когато управляващият пикселите транзистор „умре”. При TN TFT дисплеите това води до появата на светла „мъртва” област, която е силно забележима с просто око.

Този тип дисплеи се характеризират с недобро цветоподаване, което обаче не е критично в случаите на избор за дома и офиса. Това обаче ги прави неприемливи за професионалистите, които се занимават с предпечатна подготовка и дизайнерска дейност.

Super-TFT или IPS

In-Plane Switching

Това представлява следващата технологична разработка на LCD дисплеи, ориентирана към професионалния сектор. Обявена официално през 1996 година от компанията Hitachi, технологията има мисията да коригира недостатъците на вече съществуващата в този момент TN – лошото цветоподаване и тесни зрителни ъгли.

Въпреки значителните подобрения контрастните съотношения остават на същото ниво, на което са тези при TN TFT технологията, а времето за реакция на пикселите дори е нараснало (при първите IPS модели достига до 50 ms!). Положителната страна при този метод е това, че „умиращите” пиксели автоматично стават черни за разлика от чисто белите при TN TFT панелите. IPS има съществено подобрение в случаите, при които изгарят управляващите транзистори (и появяващите се впоследствие „мъртви“ пиксели). При тази технология, след като „умрат” пикселите, вместо появата на светла дразнеща точка върху дисплея то се почерня и не прави почти никакво впечатление на крайния потребител.

Малко по-късно бе обявена технологична доработка на IPS технологията, която за простота бе наречена S-IPS (Super – IPS). Освен че предлага всички предимства на IPS, тя се отличава и с доста бърза скорост за реакция на пикселите. LG пък доразвиха технологията, обявявайки TW-IPS (True Wide – IPS), с което освен добрите качества и бързото време на реакция бе постигнато значително увеличение и на зрителните ъгли при S-IPS дисплеите.

Като цяло IPS е предназначена за професионалния пазарен сегмент, където качеството определя покупката. Позната е още под разновидностите S-IPS (Super IPS) и DD-IPS (Dual Domain IPS).

MVA

(Multi-Domain Vertical Alignment)

Това представлява трета технология за LCD монитори, която е разработена от Fujitsu през 1998 година и представлява компромис както в ценово, така и в техническо отношение между TN и IPS дисплеите. Технологията се нарича MVA (Multi-Domain Vertical Alignment или Многоадресово Вертикално Разположение). Едно от основните предимства на технологията е в значителното понижаване на времето за реакция на пикселите. За сметка на това от технологична гледна точка този тип дисплеи се характеризират с по-сложна структура на поляризиращите филтри. Това води до висока цена на производство и не позволява на производителите да се възползват от качествата на технологията поради техническите проблеми и сложността на самия процес на производството. За момента делът на пазара на MVA технологията е малък, но се забелязва тенденция към увеличаването й.

Казва се, че MVA е компромисен вариант между TN и IPS дисплеите, тъй като тази технология предлага доста по-широки зрителни ъгли от тези на TN и малко по-лошо цветово възпроизвеждане.

Почти по същото време компанията Samsung представя и PVA (Patterned Vertical Alignment) матрицата. Тя страда от същите недостатъци като тези на MVA, но за смекта на това пък се отличава с много добър контраст при визуализация на изображенията. S-PVA (Super – PVA) представлява подобрение на PVA технологията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо пишете изобщо. Задължително е да е КВАДРАТЕН !!!! .....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тея 100Hz ги забрави. Ето ти един монитор: Eizo L565.

Ако стария ти е CRT, по-добре си остани с него. Ще къртиш на цееса. И спазвай добрия тон. Никой не ти е длъжен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо пишете изобщо. Задължително е да е КВАДРАТЕН !!!!

.....

Никой не ви е освободил от спазване на добрия тон! И квадратни монитори няма, правоъгълни са всичките

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо пишете изобщо. Задължително е да е КВАДРАТЕН !!!!

Затваряйте темата тука са пълни крет*ни.

Проблемът е, че нови почти не се намират, освен някой, който е останал. И се казва формат 4:3. ;)

Ето едно предложение, стига да е актуално.

PS: Иначе този тип монитори имат едно много добро предимство заради по-малкия зрителен ъгъл по широчината на картината, което натоварва очите една идея по-малко, но сега модата се държи от мониторите 16:9.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е как да спазвам след като съм написал,а вие даже не сте прочели.!? Очаквах да ми препоръчате нещо такова: http://promo-zone.in...ls17mjvks).info . Каквото е дал gothicrock. Но нищо не им разбирам. Четох уж в интернет,кво съм чел не е ясно. Гледам някакви ''Време за реакция'', ако някой ми обясни за монитора какво значи и премерно 5мс ли е по-добре или 20мс. Нищо не разбирам затова питам.

Държа монитора да е ''4:3''

Сегашният ми монитор е боза.МНого стар мисля, че максимум поддържа 85Hz ,не съм сигурен,аз търся някой с най-малко 100hz. Модел: Samsung SyncMaster 550s

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е как да спазвам след като съм написал,а вие даже не сте прочели.!? Очаквах да ми препоръчате нещо такова: http://promo-zone.in...ls17mjvks).info . Каквото е дал gothicrock. Но нищо не им разбирам. Четох уж в интернет,кво съм чел не е ясно. Гледам някакви ''Време за реакция'', ако някой ми обясни за монитора какво значи и премерно 5мс ли е по-добре или 20мс. Нищо не разбирам затова питам.

Държа монитора да е ''4:3''

Сегашният ми монитор е боза.МНого стар мисля, че максимум поддържа 85Hz ,не съм сигурен,аз търся някой с най-малко 100hz. Модел: Samsung SyncMaster 550s

Казано опростено времето за реакция е за колко време един пиксел може да започне да свети в друг цвят. Колкото това време е по-малко толкова по-гладко ще се променя образа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Виж сега, забрави за тея МHz. Някой те е излъгал, че трябва монитора ти да поддържа 100MHz честота на опресняване, за ти върви по-добре цееса. Е няма да стане. Честотата на опресняване представлява броя пъти в секунда, които монитора изобразява подадената му картина. Това, което казваш, се отнася за CRT монитори, при LCD-тата, най-близкото до понятието честота на опресняване са кадрите, които може да изобрази за единица време, които обикновено за заключени на 60. Което няма да ти представлява проблем при игрите. Казаха ти и че има монитори, поддържащи 120Hz честота на опресняване, но тук вече говорим за съвсем друга ракия. Колкото то времето за реакция, съвсем накратко - колкото е по-ниско, толкова по-добре. Имаш предложения за монитори, а и гледам и сам си си намерил. И честно казано, за 120-150 лв. какъвто и монитор да вземеш 4:3 17" - все тая.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http://subincho.com/img/dell_e176.jpg

17" Dell E178FP

НОВ НЕРАЗОПАКОВАН, размер 17 инча, 1280x1024 (5:4), матрица TN, 5ms (r+f), 300:1 cd/qm, 800:1, 160/160, D-DUB. НОВ МОНИТОР.

Монитори с 12м. гаранция

цена: 80 лв

Този става ли? Втора употреба е, но не ми трябва нов.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Става :wink12: Още повече,че той реално си е нов.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е как да спазвам след като съм написал,а вие даже не сте прочели.!? Очаквах да ми препоръчате нещо такова: http://promo-zone.in...ls17mjvks).info . Каквото е дал gothicrock. Но нищо не им разбирам. Четох уж в интернет,кво съм чел не е ясно. Гледам някакви ''Време за реакция'', ако някой ми обясни за монитора какво значи и премерно 5мс ли е по-добре или 20мс. Нищо не разбирам затова питам.

Държа монитора да е ''4:3''

Сегашният ми монитор е боза.МНого стар мисля, че максимум поддържа 85Hz ,не съм сигурен,аз търся някой с най-малко 100hz. Модел: Samsung SyncMaster 550s

И след като нищо не разбираш, защо се заяждаш с тия, дето поне малко разбират или са чели нещо по въпроса?

4:3 е отживелица. Никой вече не се занимава с тоя стандарт. От това следва и това, че никой вече не разработва нови технологии за монитори със съотношение 4:3. От това пък следва, че купуваш само това, което вече е разработено преди години. Или с други думи казано -= напразно хвърляне на пари. По-добре е да си вземеш 16:9 монитор. Не играя и не съм играл никога CS, но ме съмнява всички, играещи тая игра да е играят на монитори 4:3. И какъв е смисъла? Играта пак ще си бъде 4:3, ако няма други резолюции. Сега може да вземеш монитор за CS, но след някоя друга годинка ще ти омръзне, а монитор се сменя рядко. Тогава какво правиш? Ако питаш мен, голяма глупост е да вземаш малък монитор. Има достатъчно добри монитори 21.5 инча за около 200-220 лева. Предимството на по-големия 16:9 монитор е възможността за изобразяване на повече информация, което не е никак маловажно. Освен това си предпазваш и очите с по-лесният за четене текст. Очите ти не са за 10 или 20 години, за да ги пренебрегваш толкова лесно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За цс е по-добре 4:3 И някой ако ми каже този монитор,който съм показал колко Хз поддържа ще му бъда благодарен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...но ме съмнява всички, играещи тая игра да е играят на монитори 4:3...

Аз играя на 16:10, 24 инча :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.