Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте,

От известно време Windows 7x64 неще да ми разпознае dvd rom-a.

Не се показва в Device Manager изобщо като устройство - все едно такова изобщо не е закачено.

Странното, обаче, е че се показва в Explorer. Когато цъкнеш на него казва, че няма диск.

Устройството работи абсолютно нормално и не е изгоряло:

1) Без проблеми работя с него под Linux

2) Мога да boot-вам cd-та от него

Чудя се какъв му е проблема на Windows-a?

Пробвах някакви "windows fix it" глупости, пробвах да махна от regedit HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}UpperFilter и LowerFilter.

Някакви идеи, че вече почнах да се изчерпвам? Кой знае каква "брилянтна" глупост е причината за това..

@PC Doctor

Устройството работеше преди и след това мистериозно спря да работи.

Хем го вижда (седи в exporer), хем не го вижда (няма го в Device manager).

Ползвам Nero portable, която е работеща (пробвал съм я на други компютри), но самото устройство го няма и не можеш да го избереш за да записваш с него.

Работи под линукс е буквално - работи под линукс, мога да чета и записвам. :D

Имам няколко OS-та качени на компютъра и ползвам lilo за да избера, коя да се пусне. Не ползвам Dual boot.

Когато си пусна линукса dvd rom-a работи без проблеми.

@krassleto

Да имам качен daemon tools.

Редактирано от tftd (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей ! Как да разбирам това "От известно време .... " .Устройството е работело под Уиндоус 7 до един момент и след това край ? Разбирам че си изчерпил знанията ,но ако нещо си спомниш как се е случило да не го разпознава ще е добре за да се ориентираме за какво точно става въпрос. Това с разпознаването дай малко повече обяснение ,не го виждаш като устройство или не реагира като пуснеш дискове ? Като пробваш да запишеш диск програмата която използваш намира ли го като устройство ? Две ОС ли използваш едновременно ? Какво значи работи под Линукс ?

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

инсталирана програма за емулация на cd/dvd у-ва от типа на Daemoon tools?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблема ти е точно от това използване на няколко ОС едновременно . При избирането на Уиндоус явно не ти зарежда всички устройства . Пипал си и по регистрите . Ако имаш диск с Уиндоус-а пускай го и лекувай .

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблема ти е точно от това използване на няколко ОС едновременно . При избирането на Уиндоус явно не ти зарежда всички устройства . Пипал си и по регистрите . Ако имаш диск с Уиндоус-а пускай го и лекувай .

Ще се опитам пак да ти обясня - не ползвам dual boot.

Това с пипането по регистрите е "known hack" и го пише на support.microsoft.com.

Пробвал съм windows 7 repair-a - не върши работа.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай това: Device Manager => CD/DVD-ROM Drivers => Scan for hardware changes

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Също така може да пробваш с друго или някое старо работещо оптично устройство.Деинсталирай и Daemon Tools и виж дали ще има някаква промяна.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай това:

Device Manager => CD/DVD-ROM Drivers => Scan for hardware changes

Да пробвах го това доста пъти... Не го разпознава изобщо :/

Също така може да пробваш с друго или някое старо работещо оптично устройство.Деинсталирай и Daemon Tools и виж дали ще има някаква промяна.

Нямам в наличност други устройства. Махнах daemon tools-a, но за съжаление и това не оправи работата.

На самото устройство нищо му няма - като го пробвам под друга OS или boot-вам диск си работи без проблеми.

Преди много време ми се беше случвало подобно нещо и го оправих с преименуването на UpperFilter/LowerFilter регистрите.

Сега поради някаква причина не става.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да пробвах го това доста пъти... Не го разпознава изобщо :/

А с Control Panel => Add Hardware?

На самото устройство нищо му няма - като го пробвам под друга OS или boot-вам диск си работи без проблеми.

Преди много време ми се беше случвало подобно нещо и го оправих с преименуването на UpperFilter/LowerFilter регистрите.

Сега поради някаква причина не става.

Явно регистрите са се омазали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте отново ! Уважаеми колеги ,автора на темата пише че устройството е видимо във експлоръра ,но не е видимо в диспечера на устройствата . Не може да бъде използвано защото има грешка в регистрите на файловата система и устройството не е разпознато като хардуерно такова именно от диспечера на устройствата . Продължавам да твърдя че проблема идва от това че при използването му посредством другата ОС,посредством програмата която автора използва за избор между ОС-ми се пренася от едната към другата начина на управление на това устройство и поради тази причина устройството в видно в експлоръра ,но това е просто това което е виждал използвайки Линукс-а. От тук на там за Уиндоус това устройство не може да се използва защото това устройство все едно е разкачено. Това се случва не рядко когато се използват наистина различни по структура ОС .Дори да бъде физически премахвано и отново поставяно няма как да се получат нещата . Автора може да опита едно нещо . Разкачване на устройството . Нека разкара lilo ,да настрой предварително да се стартира Уиндоус като ОС ,след като стартира и зареди всичко да закачи обратно и да се убеди сам дали Уиндоус ще да го разпознае и конфигурира или не .Ако не се получи това ще е и края на въпросите дали ще проработи нормално или не на този компютър при наличието на двете ОС ,поне в сегашното им състояние или ще се наложи да ги преинсталира отново .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И къде видя хардуерен дефект???????? Сам казваш, че под Убунту работи, значи е от Windows-а, а това е софтуер...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте отново ! Уважаеми колеги ,автора на темата пише че устройството е видимо във експлоръра ,но не е видимо в диспечера на устройствата . Не може да бъде използвано защото има грешка в регистрите на файловата система и устройството не е разпознато като хардуерно такова именно от диспечера на устройствата . Продължавам да твърдя че проблема идва от това че при използването му посредством другата ОС,посредством програмата която автора използва за избор между ОС-ми се пренася от едната към другата начина на управление на това устройство и поради тази причина устройството в видно в експлоръра ,но това е просто това което е виждал използвайки Линукс-а. От тук на там за Уиндоус това устройство не може да се използва защото това устройство все едно е разкачено. Това се случва не рядко когато се използват наистина различни по структура ОС .Дори да бъде физически премахвано и отново поставяно няма как да се получат нещата . Автора може да опита едно нещо . Разкачване на устройството . Нека разкара lilo ,да настрой предварително да се стартира Уиндоус като ОС ,след като стартира и зареди всичко да закачи обратно и да се убеди сам дали Уиндоус ще да го разпознае и конфигурира или не .Ако не се получи това ще е и края на въпросите дали ще проработи нормално или не на този компютър при наличието на двете ОС ,поне в сегашното им състояние или ще се наложи да ги преинсталира отново .

Мисля, че или нещо май не ме разбираш или не знаеш за какво говоря.

Lilo е bootloader. Bootloader-a се ползва за да можеш да избереш коя операционна система да пуснеш, когато имаш повече от една.

От там нататък всичко е в ръцете на самата ОС. Lilo-то няма абсолютно нищо общо с проблема.

А с Control Panel => Add Hardware?

Явно регистрите са се омазали.

Не може да се добави от там.. Нещо Daemon tools-a е омазал работата.

Решението на проблема всъщност се оказа следното нещо:

1) Следвате стъпките за "manual fix" (http://support.microsoft.com/kb/982116)

2) Рестартирате компютъра

3) Намирате драйверите за dvdrom-a и ги инсталирате

4) Рестартирате компютъра

5) Радвате се на dvd rom-a си.

Благодаря на всички, които помогнаха! :)

Редактирано от tftd (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че или нещо май не ме разбираш или не знаеш за какво говоря.

Lilo е bootloader. Bootloader-a се ползва за да можеш да избереш коя операционна система да пуснеш, когато имаш повече от една.

От там нататък всичко е в ръцете на самата ОС. Lilo-то няма абсолютно нищо общо с проблема.

Не може да се добави от там.. Нещо Daemon tools-a е омазал работата.

Решението на проблема всъщност се оказа следното нещо:

1) Следвате стъпките за "manual fix" (http://support.microsoft.com/kb/982116)

2) Рестартирате компютъра

3) Намирате драйверите за dvdrom-a и ги инсталирате

4) Рестартирате компютъра

5) Радвате се на dvd rom-a си.

Благодаря на всички, които помогнаха! :)

Драги приятелю ,ти въобще прочете ли какво ти написах в поста който си цитирал ? Казах ти ма махнеш лоудъра за да не избираш въобще коя ОС да ти стартира а да настроиш да ти стартира Уиндоус директно ,да разкачиш устройството и след като стартира ОС да го закачиш обратно за да го разпознае самата ОС от начало и да го конфигурира със драйвер със всичко ,и едва тогава да правиш нещо друго ако не се получи . Нали си със 7 ,ако не ти разпознае основно устройство като dvd rom-a и не може да го конфигурира самата ОС след монтирането му значи нещо не е наред . Ако беше наред нямаше да има нужда от допълнителни драйвери за това .Това е ,и дано нямаш повече проблеми ,въпреки че си мисля че въпреки че си сложил драйвер ръчно проблема ще се появи отново в даден момент ,както се е появил и преди .

И къде видя хардуерен дефект???????? Сам казваш, че под Убунту работи, значи е от Windows-а, а това е софтуер...

Къде се споменава за хардуерен дефект ?

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Решението на проблема всъщност се оказа следното нещо:

1) Следвате стъпките за "manual fix" (http://support.microsoft.com/kb/982116)

2) Рестартирате компютъра

3) Намирате драйверите за dvdrom-a и ги инсталирате

4) Рестартирате компютъра

5) Радвате се на dvd rom-a си.

Доста е озадачаващо да трябва да се слагат някакви специални драйвери за DVD-то. Но щом това е решило проблема, хубаво. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.