Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

luckyboy

"Дойче веле": България – страната на безделниците

Препоръчан отговор


Публикувано изображение

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка. Тревожната констатация е описана в материал на българската секция на „Дойче веле”, озаглавен „Безделниците на България”.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева, изчислява авторитетното издание.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия. „Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров. Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто. „Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров. Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%. Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто. „Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров. „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.http://www.btv.bg/

Напълно съм съгласен с написаното по-горе!Такъв е манталитета на българина и никога не ще се промени!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не мога да се съглася с това, че българинът има манталитет на безделник. По социалистическо време проблемът с безделниците беше решен. Имаше работа за всички, а за тези, които наистина безделничиха по собствено желание имаше предвидени санкции. Българинът започна да безделничи след 10.11.1989 година. Някои станаха безделници по принуда, а други по убеждение. За жалост все повече млади хора предпочитат да не учат и да не работят, а да получават пари от далавери, кражби, наркотици и т.н.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нормална реакция срещу управление, което се грижи само за собствената си изгода. Не визирам само настоящото, а всичките до сега... Образованите са куражлии, но бягат навън, другите вегетират тук....имали друг избор...????

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не мога да се съглася с това, че българинът има манталитет на безделник.

По социалистическо време проблемът с безделниците беше решен.

Имаше работа за всички, а за тези, които наистина безделничиха по собствено желание имаше предвидени санкции.

Българинът започна да безделничи след 10.11.1989 година.

Някои станаха безделници по принуда, а други по убеждение.

За жалост все повече млади хора предпочитат да не учат и да не работят, а да получават пари от далавери, кражби, наркотици и т.н.

Бе не съм съгласен, че безделник се става по принуда.Безделник си по природа.

Образованите са куражлии, но бягат навън, другите вегетират тук....имали друг избор...????

Имат, да следват примера на първите!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“,

А циганките се "българизират", или по-точно малките дето ще се пръкнат от подобни бракове.

-------------- ------------------ -------------------

На мен пък не ми е ясно как така хем учат 5 години в университет някакъв и хем после работят за ниски заплати ???

Толкова ли не им стига акъла да научат един език и да се спасяват по единично?

Това да си безделник в бг е доста тъпа работа. Същата дейност е много по-приятна 2000 км на запад.

Сега има интернет, сателитна телевизия, кво им трябва повече за да научат ГЕРМАНСКИ ?

То е ясно че ги мързи, ама чак пък цял живот да ги мързи, не бива.

Аз си мисля че ако се смени българския език с английски да стане официален и единствен употребяван от радио, телевизия и обществени администрации, тогава държавата ще потръгне.

Просто да се смени езика, това е.

Изучава се Ганка за фризьорка и заминава да бачка в Англия, щото знае езика. Изкарва си и спестява мъни с много мизерстване и се връща в бг и си отваря собствен бизнес. А сега същата Ганка за къде е с тоя български ?

Проблемът на България е българският език. Това от мен да го знаете.

Я си представете след 25 години ако всички родени сега говорят перфектно английски, щото в училище се учи само на него и телевизията е само на него и вестниците са само на него. Като се чуди някой холандец дали да отиде на Черно море на почивка, простичкият факт че навсякъде ще му говорят на английски без да заекват, ще му е много приятно. Същото ще важи и скандинавците и разни други северни народи, които си нямат топло море.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А сега я си представи, че всички англичани говорят на белгийски след 20 години. Къде ли ще бъдеш ти по стълбичката? Не ми казвай, че няма белгийски. Има. А ако няма, ще го направим по лесния начин - българин плюс французойка=белгиец. ПП: Това бе до безделника от Белгия, дето по цял ден гледа на каките под полите по улицата...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А сега я си представи, че всички англичани говорят на белгийски след 20 години.

Къде ли ще бъдеш ти по стълбичката?

След 20 години не е сигурно дали ще има още белгийци, щото "братятa" фламандци може да си извоюват свободата и да са си направили фламандска република.

Та аз през зимата може да съм валонец, пък от май до края на септемри да съм си в България, да си харча пенсията със здраве. Което ще е добре за икономиката там, понеже ще идват готови евро да стимулират продажбите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А някои не смятат да работят на това правителство. Като мен например. Да не сме луди да им подпомагаме богатствата им с още!!!!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо...

Според мен такива вестникарски статии са червена лампичка, сигнализираща за подготвянето на нови "реформи" в България - например отрязването на помощите за безработни и бъдещо принудително въдворяване на младежи в принудителен труд без пари!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Статията не се отличава с особена обективност.И от друга планета се вижда, че обслужва кампанията на Германия за съкращаване размерите на присъединителните фондове и програми заради разходите около кризата в Гърция. Евтина пропаганда. Че си имаме проблеми е вярно, но че не са чак в такива размери.България е внесла в бюджета на ЕС повече от колкото е получила като помощи.Няма защо в такъв случай тия юнаци да плачат, че видите ли ЕС храни българските безделници.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи...аз много съжалявам, че не се захванах с далавери, а почнах да работя за ония, дето правят далавери :) Така, че приветствам младите българи, решили да не работят за чорбаджията, а за себе си. На Запад може да е добре да почнеш работа я някоя компания и да се издигнеш с времето, тук обаче ако почнеш отдолу, се издигаш до там, където почва шуробаджинащината. По-нагоре няма как.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи...аз много съжалявам, че не се захванах с далавери, а почнах да работя за ония, дето правят далавери :) Така, че приветствам младите българи, решили да не работят за чорбаджията, а за себе си. На Запад може да е добре да почнеш работа я някоя компания и да се издигнеш с времето, тук обаче ако почнеш отдолу, се издигаш до там, където почва шуробаджинащината. По-нагоре няма как.

Браво! Много точно казано! ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...