Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Foka

Предложете идея за по-добър въздушен поток

Препоръчан отговор


Здравейте :) след като сложих друга видео карта в кутията, вътре започва да става страшна жега при процесора. Кутията е тази http://blog.naver.com/PostView.nhn?blogId=lovenabi93&logNo=126677736&categoryNo=33&viewDate=&currentPage=1&listtype=0 като разполага с един 120мм. отпред в долната част при харда, един 140мм. и един 120 мм. в горната част на кутията, отзад един 120мм. и на страничния капак още два 120мм. вентилатора. Предложете ми как да накарам тези вентилатори да правят по-добър въздушен поток защото вече се изчерпах. Вентилаторите работят на минимални обороти от 580 за 120мм. и 730 за 140 мм. Искам да поясна, че видео картата е Sapphire 4890 Vapor-X и задната част на картата отделя много топлина към процесора, а той е Intel G620 със стоково охлаждане и в момента достига температура в диапазона от 50 до 55 градуса под товар, а картата е тиха и хладна. С друга видео карта процесора достигаше до 45-6 градуса под товар, а охлаждането не се чуваше.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за тая кутия не може. противоречи на принципите на термодинамиката. за въздушен поток трябва тунел. тоест отвори само отпред и отзад... и захранването горе... така и без допълнителни вентилатори потокът е по добър. за твоята кутия гледай си захранването щото за 2 месеца от ново става неузнаваемо от прах... темепературата на процесора ти е нормална за интелския боклук който охлажда процесора. друго от което зависи температурата - яка карта на бавен процесор - картата го чака да смята, а процесора се товари, слаба карта - процесора я чака и не грее толкова...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина процесора и е слабичък, но на 4870x2 процесора не грееше толкова.

 

и захранването горе

 

Горе? Изобщо видя ли снимките на кутията? Захранването е доло, а не горе. Отпред да вкарва въздух няма да може ... Така са направили, че вентилатора охлаждащ хардовете изобщо не ги охлажда. Някакви малки отвори са оставили и почти не минава въздух от там. В началото двата горни и задния дърпаха въздуха, а страничните вкарваха, но така набутвам горущия въздух от картата в процесора. Реших да смена тактиката и обърнах потока, но ефект нямаше. Започвам да се чудя дали да не си върна нещата в CM 430 Black.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

  Пробвай как ще е само с 2 вентилатора- отпред и отзад, като им вдигнеш малко оборотите. Аз съм със CM 430 със 2 120ки на около 1200об. и в нито един момент съм нямал проблем с температурите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Наистина процесора и е слабичък, но на 4870x2 процесора не грееше толкова.     Горе? Изобщо видя ли снимките на кутията? Захранването е доло, а не горе. Отпред да вкарва въздух няма да може ... Така са направили, че вентилатора охлаждащ хардовете изобщо не ги охлажда. Някакви малки отвори са оставили и почти не минава въздух от там. В началото двата горни и задния дърпаха въздуха, а страничните вкарваха, но така набутвам горущия въздух от картата в процесора. Реших да смена тактиката и обърнах потока, но ефект нямаше. Започвам да се чудя дали да не си върна нещата в CM 430 Black.
имам в предвид че захранването трябва да е горе - това е според принципите на термодинамиката - топлият въздух се издига естествено нагоре се издухва през захранването... когато захранването ти е долу има 2 варианта: с перката надолу - вкарва прахоляци и се самозадръства за 1-2 месеца или с перката нагоре - смуче от въздушния поток, като така по малка част от него отива към видеокартата и процесора... кутията е мислена от идиоти или дизайнери - надупката е като цедка, обаче на най важните места няма отвори за въздух, липсва техническа мисъл и инженерно мислене... най добре е горните два вентилатора въобще да не се включват - те просто намалят въздушния поток който отива към процесора

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
имам в предвид че захранването трябва да е горе - това е според принципите на термодинамиката - топлият въздух се издига естествено нагоре се издухва през захранването... когато захранването ти е долу има 2 варианта:

с перката надолу - вкарва прахоляци и се самозадръства за 1-2 месеца или с перката нагоре - смуче от въздушния поток, като така по малка част от него отива към видеокартата и процесора...

кутията е мислена от идиоти или дизайнери - надупката е като цедка, обаче на най важните места няма отвори за въздух, липсва техническа мисъл и инженерно мислене... най добре е горните два вентилатора въобще да не се включват - те просто намалят въздушния поток който отива към процесора

Дрън дрън............

 

Много по практично е захранването да е долу така то взима студен въздух от вън. 

Ако е горе топлия въздух от кутията минава през него и охлаждането му се натоварва допълнително.

При качествените кутии има едно филтърче и прахоляк няма, ако не ми вярваш мога да ти направя една две снимки.

 

При долно разположение на захранването в  кутия среден клас смъквам до 10 градуса в летните жеги от всички компоненти.

 

На предния панел ниско долу е необходимо да има вкарващ вентилатор. на тавана на кутията един голям изкарващ и един вентилатор горе на задния панел това е напълно достатъчно.

 

Страничните вентилатори не вършат кои знае каква работа.

 

Публикувано изображение

 

 

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Дрън дрън............   Много по практично е захранването да е долу така то взима студен въздух от вън.  Ако е горе топлия въздух от кутията минава през него и охлаждането му се натоварва допълнително. При качествените кутии има едно филтърче и прахоляк няма, ако не ми вярваш мога да ти направя една две снимки.   При долно разположение на захранването в  кутия среден клас смъквам до 10 градуса в летните жеги от всички компоненти.   На предния панел ниско долу е необходимо да има вкарващ вентилатор. на тавана на кутията един голям изкарващ и един вентилатор горе на задния панел това е напълно достатъчно.   Страничните вентилатори не вършат кои знае каква работа.
  захранването може да работи на много по високи температури от процесора - мосфетите могат и на 150 градуса да работят и нищо няма да им стане (въпросът е, че кондензаторите държат до 85)... температурата на захранването не достига и 60 градуса с напълно спряла перка. досега не въм виждал захранване, на което да изключва термичната защита при нормално работеща перка. а захранването като взема отдолу студен въздух добре, но след 2 месеца спира да взема каквото и да е от прахоляци (или се пълни цялото с прахоляци или се задръства филтъра пред перката, ако има такъв)...идиотщина е захранвнето да е отдолу - дори с перката на горе ще се задръсти бързо - тогава ще смуче прахоляци отгоре. чистил съм достатъчно кутии за да знам, че това място не е удачно. знаеш ли че няма нито една вертикална сървърна кутия и захранването да е долу? въпреки че обикновено сървърите работят в комуникационен шкаф със филтри и много вентилатори... нещо повече то няма и комуникационни шкафове които да имат отдолу или отстрани вентилатори - монтират ги винаги на горния капак... има една приказка "посмали Манго" - за тия 10 градуса, ти си ги свалил с перки, не с поток, при равни условия - равен брой перки, особено ако той е минимален класическата кутия сваля повече (но само при добре обмислен въздъшен поток)...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Професоре не те знам колко РСта си почистил и колко сървъра си видял на, но си леко в грешка.

Високият клас захранвания са с умни вентилатори който работят когато има нужда и ако такова захранване е разположено горе нуждата да работи перката ще е в пъти по голяма защото през него минава вече загрят въздух от видеокартата и процесора. Когато захранването е разположено от долу и перката е както трябва в долната част за да вкарва свеж не затоплен въздух то тя може и да с не се включва доста дълго време така че теорията за повечето прах е леко несериозна. 

 

Към автора не се занимавай с глупости температурата която споделяш от 50-55 градуса под товар е чудесна.

Определено си попрекалил с тия всичките вентилатори и това което постигаш е не намаляване на температурата аа увеличаване на прахта която минава през РСто ти.

 

Когато захравнането е разположено долу два вентилатора са достатъчни освен ако не си предприел някакъв екстремен клок. Един отпред долу и един отзад горе.

 

Ако си толкова голям привърженик може да оставиш единия на страничния капак да духа към видеото и единия на горния капак на кутията, но останалите вентилатори не помагат с нищо.

 

Недей да ми вярваш направи си няколко опита остави само един вкарващ и един изкарващ и виж какви ще са температурите на фона на сегашните ти. 

 

За температурите трябва да се притесняваш когато се покачат с 50% спрямо сегашните ти или иначе казано стигнат в диапазона 70+ градуса под максимален товар.

 

С толкова вентилатори ще си докараш някоя пневмония от течението което се създава около кутията ти:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може да не Ви се вярва, но като съм обърнал потока на въздуха от горе на доло и при страничния капак излиза доста топъл въздух. Плевнония няма да хвана :D Имам и CM 430 Black където мисля, че ще се справи по-добре с охлаждането, но не ми се занимава да местя всичко. Проблема при процесора е в това, че вентилатора започва да върти много и шуми доста. В началото си мислех, че е за паста, а тя беше сменена есента, а като видях каква жега излиза ми стана ясно, че не е от нея. CM 430 Black вкарва отпред със 140 мм вентилатор и един отдоло, като така харда и картата ще имат по-гладен въздух, въпреки че този отдоло ми се струва, че е само за окрашение. Проблема идва от горещия въздух на видеото, което не е с онези референтни охлащадия и не изкарва горещия въздух от кутията, а тази го разпръсква вътре в нея и отива към процесора, който започва да върти повече и е на по-високи температури. Горе има два и един отзад , които издърпват добре горещия въздух. При този Colorful отпред има  един 120 мм. и той е там като да отбие номера. Нито охлажда харда, нито вкарва хладен въздух навътре към кутията. Единствения плюс е въздуха от страничните, но пък те ми се струва, че само разпръскват горещия в кутията. Ясно е че с потока няма да се оправим, но се чудя дали да не местя всичко в CM 430.

 

Професоре и аз не знам нищо за теб или работата ти, но хубавите кутии са с долно разположение на захранването, а аз повече не бих си взел такава със горно разположение. Просто няма смисъл захранването да дърпа жегата и да го нагрява, като може да си "диша" спокойно, а това да чистиш филтри е най-лесно. За да не се изгуби ефекта от перката на захранването горе има друг вентилатор на неговото място и той също дърпа въздуха. Така, че е все тая за въздушния поток дали захранването ще е горе или не, но за самото захранване със сигурност ще е по-добре доло.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Човек съвсем се обърках с тоя твоя поток. 

Я кажи последно кой вентилатор на къде движи въздухя че след последния ти пост останах с впечатлението че имаш горе три изкарващи на страничния капак два изкарващи и отпред един вкарващ. Ако е така просто нямаш никакъв поток в кутията а торнадо с неясна посока.

Дебита на изкарващите вентилатори трябва да е равен или малко по-голям от този на вкарващите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До вчера беше така - Отпред 120 вкарва, горе 140 и 120 изкарват, отзад 120 изкарва, а на страничния капак 2х120 вкарват (един към видеото и един към процесора)

В момента е така - Отпред 120 вкарва, горе 140 и 120 вкарват, отзад 120 изкарва, а на страничния капак 2х120 изарват

 

Ефекта при двата варианта е един и същи, като този отпред не го брийте защото той не духа на върте към кутията. При пускане на вентилаторите на максимум ефекта не се променя.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 Добре, че нямаш повече отвори за вентилатори... Това или ти е някаква фиксидея или имаш много свободно време. Сложи по един вентилатор отпред и отзад и не се занимавай с глупости.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Болестно състояние е :D Отпред ако сложа ефект няма да има. Този отпред дори не охлажда харда и следователно няма да има какво да вкарва въздух, но това е при Colorful, а при CM-а ще има голяма ефект. Там е 140 мм. и вкарва доста и не е запушено всичко, като при colorful. Явно ще местя нещата в CM :( въпреки, че няма по-хубав вид ама както и да е. Като ги преместя утре ще кажа дали има ефект.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Професоре не те знам колко РСта си почистил и колко сървъра си видял на, но си леко в грешка.

Високият клас захранвания са с умни вентилатори който работят когато има нужда и ако такова захранване е разположено горе нуждата да работи перката ще е в пъти по голяма защото през него минава вече загрят въздух от видеокартата и процесора. Когато захранването е разположено от долу и перката е както трябва в долната част за да вкарва свеж не затоплен въздух то тя може и да с не се включва доста дълго време така че теорията за повечето прах е леко несериозна. 

 

Към автора не се занимавай с глупости температурата която споделяш от 50-55 градуса под товар е чудесна.

Определено си попрекалил с тия всичките вентилатори и това което постигаш е не намаляване на температурата аа увеличаване на прахта която минава през РСто ти.

 

Когато захравнането е разположено долу два вентилатора са достатъчни освен ако не си предприел някакъв екстремен клок. Един отпред долу и един отзад горе.

 

Ако си толкова голям привърженик може да оставиш единия на страничния капак да духа към видеото и единия на горния капак на кутията, но останалите вентилатори не помагат с нищо.

 

Недей да ми вярваш направи си няколко опита остави само един вкарващ и един изкарващ и виж какви ще са температурите на фона на сегашните ти. 

 

За температурите трябва да се притесняваш когато се покачат с 50% спрямо сегашните ти или иначе казано стигнат в диапазона 70+ градуса под максимален товар.

 

С толкова вентилатори ще си докараш някоя пневмония от течението което се създава около кутията ти :)

точно "умните" захранвания вършат достатъчно работа по охлаждането. верно е че ако се сложи глупаво, което не си регулира перката, ще свали още няколко градуса. ама след няколко месеца работа (особено ако при компютъра се пуши) не може да видиш къде са били отворите за въздуха (и температурите става доста по висок от колкото с умно захранване)... това нещо при "умно" захранване става в пъти по бавно или никога не се  задръства така..

Публикувано изображение

така става при глупаво захранване...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
В момента е така - Отпред 120 вкарва, горе 140 и 120 вкарват, отзад 120 изкарва, а на страничния капак 2х120 изарват.

 

Е познал съм в тая кутия няма нищо което да се нарече въздушен поток. Що не вземеш да си монтираш частите в гардероба и после само с едно зеге правиш дупки и слагаш вентилатори от какъвто размер искаш и колкото искаш, може и до 100 да ги докараш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Pconline защо не ми кажеш тогава как да направя вентилаторите, че да има ефект? Колкото до захранванията :) моето никога не достига до такава мизерия и винаги е чисто. Така, че стига с тези глупости. Чел съм и други постове на г-н. Научен Капацитет и ми е ясно, че не харесва CM и долно разположените захранвания. Темата не е за захранвания!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Pconline защо не ми кажеш тогава как да направя вентилаторите, че да има ефект? Колкото до захранванията :) моето никога не достига до такава мизерия и винаги е чисто. Така, че стига с тези глупости. Чел съм и други постове на г-н. Научен Капацитет и ми е ясно, че не харесва CM и долно разположените захранвания. Темата не е за захранвания!

Да, темата е за кутията! Пробивате дупки и слагате вентилаторите отпред. И ще имате подходящ въздушен поток

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ха-ха добра идея, но мисля да не правя подобни неща. Благодаря за предложението все пак :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Pconline защо не ми кажеш тогава как да направя вентилаторите, че да има ефект? ..........

 

Какъв е проблема с вентилатора на фронт панела?

Публикувано изображение

 

Аз не виждам какво те притеснява там да има един вкарващ и отзад един изкарващ вентилатор.

Още преди няколко поста ти предложих да го направиш това да откачиш останалите 4 вентилатора и да кажеш дали има промяна в температурите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре ще го направя, но хардовете влизат странично в кутията и има едни отвори, които са запушени от пластмасите където се слагат хардовете и въздушния поток умира. Като махна пластмасите и оставя само единя хард става, но утре ще пробвам и ще пиша какъв е ефекта.

 

EDIT: Малко се забавих заради празниците, но все пак направих теста и при ниски обороти дори е по-зле, но като пусна и двата вентилатора да въртят силно ефекта се усеща, но не е нищо особенно. Целта ми е да има някакво охлаждане при всички вентилатори на ниски обороти за да ми е тихо. Сега върнах вентилаторите и продължавам с експериментите като предния пак вкарва и горе в средата 140мм вкарва въздух а останалите дърпат и може да се каже, че за момента не е зле, но ще видим дали ще ги задържа така или ще сменя охладителя с по-тих.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз бих продал двете кутии и бих инвестирал парите в NZXT Tempest 410  !

Перките бих ги настроил 1000об./120мм и 700об./140мм.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз бих продал двете кутии и бих инвестирал парите в NZXT Tempest 410  !

Перките бих ги настроил 1000об./120мм и 700об./140мм.

 

За 5 минути попадам на второ твое странно изказване и не издържах.

Ти въобще прочете ли темата?

Защо да се продава нова кутия и да се взима друга след като и в нея може да се направи добър въздушен поток?

Що не вземеш да ни светнеш как се настройват 6 вентилатора в кутия след като нямаш фан контролер и са вързани към молексите на захранването?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много се извинявам, но съм пропуснал да кажа, че имам фан контролер Zalman ZM-MFC3, освен това и самата кутия има някакъв, който като го намаля до края дори спират да въртят вентилаторите, но на него съм закачал само този пред харда. Идеята да продам и двете кутии не ми допада. Colorful я взех на добра цена, а също така има по-хубав вид от CM 430, поне за мен. Ако някога ще сменям кутия ще е към HAF. Сега пуснах 120-ките на 950-960 оборота(ако врътна още малко отиват на 1020), като не се чуват много, но ще видим. Обаче 140 мм. вентилатор не мога да го сваля под 740, но мога да го пусна на 1270 ама става много шумен. Явно проблема с шума на гадния вентилатор на процесора ще се реши с някое по-добро охлаждане за него.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.