Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли разлика между истинско 3D и конвертиране на 2D в 3D

Featured Replies

Искам да знам дали има разлика когато гледаш филм който е качен в 3Д формат и ако е същия в 2Д и го конвертираш от телевизора.Питам,защото гледам ,че повечето филми които ги има в 2Д и 3Д  тези в 3д са повече гигабайти и дали има смисъл да дърпам такива ,или да си ги конвертирам от телевизора.От 2 дена имаме такъв и сега искам да го пробвам..

• Отговори 56
  • Прегледи 17,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Искам да знам дали има разлика когато гледаш филм който е качен в 3Д формат и ако е същия в 2Д и го конвертираш от телевизора.Питам,защото гледам ,че повечето филми които ги има в 2Д и 3Д  тези в 3д са повече гигабайти и дали има смисъл да дърпам такива ,или да си ги конвертирам от телевизора.От 2 дена имаме такъв и сега искам да го пробвам..

Разбира се че има разлика.

• Автор

Разбира се че има разлика.

По принцип знам ,че има ,но питам в смисъл ако е един и същ филм (примерно Прометей) и ако е в 3д и 2д дали ефектите ще са същите ако го издърпам в 2д и го конвертирам от телевизора.

По принцип знам ,че има ,но питам в смисъл ако е един и същ филм (примерно Прометей) и ако е в 3д и 2д дали ефектите ще са същите ако го издърпам в 2д и го конвертирам от телевизора.

Тази функция на телевизора за която говориш - от 2D към 3D е почти безполезна. Ефектите които се получават чрез такова конвертиране са отратителни. Сваляй 3D формат филма ако искаш хубаво качество. Има си причина да са по-големи тези файлове... 

• Автор

Тази функция на телевизора за която говориш - от 2D към 3D е почти безполезна. Ефектите които се получават чрез такова конвертиране са отратителни. Сваляй 3D формат филма ако искаш хубаво качество. Има си причина да са по-големи тези файлове... 

Ами като направя конвертиране от 2д към 3д на някоя програма се вижда много добре,но за филмите явно е така както казваш.Тази вечер ще пробвам и затова исках да попитам.Благодаря ти за отговора.

Вместо да питаш и да чакаш отговор, може да пробваш.

Може би така е най-добре ,но исках все пак да се допитам до хора,които вече са пробвали,за да не се занимавам излишно,но и това е вариант ....

Все още няма истинско 3D, а няколко метода направени с цел да създадат лъжлива представа за обем. Единият е по-добър от другите.

• Автор

Все още няма истинско 3D, а няколко метода направени с цел да създадат лъжлива представа за обем. Единият е по-добър от другите.

По тази логика няма смисъл филма да е в 3Д , а може и да е в 2Д и да се конвертира от телевизора-така ли да го разбирам ?

По тази логика няма смисъл филма да е в 3Д , а може и да е в 2Д и да се конвертира от телевизора-така ли да го разбирам ?

Ако е 3D и някой плисне една кофа вода - ще те залее . Ако е 2D към 3D - водата ще падне на пода пред телевизора.... :D

• Автор

Ако е 3D и някой плисне една кофа вода - ще те залее . Ако е 2D към 3D - водата ще падне на пода пред телевизора.... :D

Aко правилно съм разбрал значи при конверсията няма да са активни изкачащите ефекти.Благодаря за този отговор,Почнах да свалям един филм в 2Д ,но явно ще го дръпна и в 3Д варианта му!

Не, разбира се както писах, единият от вариантите дава по-добър видим ефект на обемност от другия. Но реално 3...впрочем 4D, ще има ако и когато се масовизира холографското видео. Високият клас видеокарти вече имат достатъчен изчислителен капацитет да плейват съответният код, но няма подходящ софтуер, драйвери, изходящи интерфейси с достатъчна пропускателна способност и най-вече няма подходящи средства за изобразяване в масово производство. Има обаче демонстрационни платформи и малки серии и също поръчкови бройки холографска техника, най-често използувана на концерти на известни състави...Също и в кино индустрията.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Aбе май нещата са ясни-ще се теглят 3д вариантите ,апък някой ден може и да доживеем да гледаме и холограми.

Първо-както са ти ,,подсказали,, по горе  из торентите едва ли ще намериш ,,истинско,,3D (Side by Side) и (Top and Bottom) със сигурност не са такова-но са най разпространени.Мисля истинското е от оригинален 3D Blu-Ray диск! И ...Второ-ако искаш да е мааалко по-истнско-тегли си ги в 3D вариант както вече си се досетил ;)

• Автор

Aми снощи гледахме Прометей който го свалих в 2д и 3д вариант и след като пробвах и двата начина по описанияя от мен начин забелязах а и не само аз ,че няма рзлика в 3дто.Не знам каква разлика виждате ,но при нас се виждаше еднакво както като го пуснахме в 3д варианта така и когато е в2д и се направи конерсията от телевизора.Не искам да изпадам в спорове а исках да кажа това ,което видяхме.Странно според вашите коментари но е така.

....Не знам каква разлика виждате ,но при нас се виждаше еднакво както като го пуснахме в 3д варианта така и когато е в2д и се направи конерсията от телевизора.Не искам да изпадам в спорове а исках да кажа това ,което видяхме.Странно според вашите коментари но е така.

Има една подробност - никъде не видяхме за какъв телевизор става дума, по-точно за размера на екрана му. 3Д-то изисква голям диагонал, за да се почувства илюзията, инак се самозаблуждаваме, че гледаме нещо.

И тук излиза основният проблем (за момент изключвам най-важният за повечето потребители - финансовият) - проблемът с разликата в качеството на сигнала. При HD сигнал (истински, а не набеден за такъв) екранът все ти се струва малък, защото перфектната картина сякаш сама напира за по-голям екран (за разстояние до 3 м - 50-55-60" или толкова, че да не ти се налага да си въртиш главата, за да четеш субтитрите), но идва момент, в който пускаш SD канал и възторгът ти от големия екран мигом се доближава до ужаса - на голям екран всички кусури на сигнала сякаш се удесеторяват.

Ще дам пример със себе си - телевизорът е 42", гледа се от около 2,8 м. За 2D HD сигнал е добре, също както и за качествените SD канали, но за 3Д, пък колкото и да е непълноценно в някой случаи, ми се ще тия 42" да са поне 60". 

Aми снощи гледахме Прометей който го свалих в 2д и 3д вариант и след като пробвах и двата начина по описанияя от мен начин забелязах а и не само аз ,че няма рзлика в 3дто.Не знам каква разлика виждате ,но при нас се виждаше еднакво както като го пуснахме в 3д варианта така и когато е в2д и се направи конерсията от телевизора.Не искам да изпадам в спорове а исках да кажа това ,което видяхме.Странно според вашите коментари но е така.

Какъв ли модел е телевизора? По-скоро пасивна технология доколкото разбирам. и най-вероятно седите прекалено далече от него за да не можете да направите разликата. Имам един приятел с който гледахме вкъщи 3D и той ми казва на една сцена - е че то и без очила си гледам, какво е това 3D... Следва да му обясня че образа който е на преден фон не е размазан защото той е най отпред, а размазването се получава на фона зад този образ, за да се придаде дълбочина ... Но пак се отклонихме от темата, като другите колеги които се изказаха и те объркаха допълнително.

По темата... Разлика има, тя е огромна и ясно осезаема. Или 3D филма който си свалил е бил с прекалено лошо качество или самия филм - Прометей (не съм го гледал) няма достатъчно 3D ефекти освен дълбочина.. Това са единствените варианти да не забележиш разлика... Това конвертирне от телевизора е предназначено да се ползва при гледане на телевизия, която няма от къде да я вземеш в 3D - но ефекта клони към нула. Най-добре се получава при солидни цветове - анимации и др. но пак не е много за предпочитане. Получените по този начин ефекти са само за дълбочина и то при повече сянка или различни цветове дори това не се получава. 3D формат би трябвало да е в пъти по-добро качество на 3D ефектите във всички случаи. 

Ако телевизора е пасивен, най-вероятно няма да можеш да плейваш 3D Blu-Ray както те посъветваха по-горе, но мога да споря с всеки който казва че там качеството е много по-добро от SBS или TopBottom... Просто технологията е различна... 

4D е едно .... 3D е съвсем друго... 

Ще доживеем и до холограмите, засега още прокарваме LCD бавно да измести кинескопа... 

Редактирано от eminem_vr (преглед на промените)

• Автор

По темата... Разлика има, тя е огромна и ясно осезаема. Или 3D филма който си свалил е бил с прекалено лошо качество или самия филм - Прометей (не съм го гледал) няма достатъчно 3D ефекти освен дълбочина.. Това са единствените варианти да не забележиш разлика... Това конвертирне от телевизора е предназначено да се ползва при гледане на телевизия, която няма от къде да я вземеш в 3D - но ефекта клони към нула. Най-добре се получава при солидни цветове - анимации и др. но пак не е много за предпочитане. Получените по този начин ефекти са само за дълбочина и то при повече сянка или различни цветове дори това не се получава. 3D формат би трябвало да е в пъти по-добро качество на 3D ефектите във всички случаи.

Телевизора е Samsung 46 инча от таз годишните модели ,но точно какъв незнам-баща ми го купува а на него май не пише пък да не ровя сега в книжките му.Качеството на филма и в двата вариянта е възможно най-високото,по скоро както казва eminem_vr няма достатъчно такива ефекти като изкачане извън екрана-както каза и друг за разликата с кофата с водата.Явно просто няма добри 3д ефекти иначе като качество и образ няма разлика дали е 3д или 2д-в 3д.Тава поне забелязахме аз и брат ми като го гледахме..

...Качеството на филма и в двата вариянта е възможно най-високото...

Предполагам, че имаш предвид BluRay версията, която е 42 ГБ (.m2ts) или поне "малката", която е 30 ГБ (.mkv). Филмът не е като да няма ефекти, та дори са в излишък.

Опитай с корекция на дълбочината при 3Д възпроизвеждане. 

Предполагам, че имаш предвид BluRay версията, която е 42 ГБ (.m2ts) или поне "малката", която е 30 ГБ (.mkv). Филмът не е като да няма ефекти, та дори са в излишък.

Опитай с корекция на дълбочината при 3Д възпроизвеждане. 

С корекция на дълбочината няма да получи това,,изкачане,,на обекта :) Нямам опит на телевизора ,но съм изгледал почти на 70 процента 3D филмите по кината и това си зависи от това как е сниман филма и какви са точно ефектите - другото е просто дълбочина ;) И...под ефекти разбирай не просто взривове,каскади, ,,зашеметяващи,, сцени и прочее ,а именно тези ,които карат даден обект да излиза извън екрана.Има доста добри 3D демо клипове при някои от които ,,наблягат,, точно на това.Иначе това 3D за мен си е една по-дълбока картина ,която като качество несравнимо по ми харесва.Другото----зависи какво въображение имаш :D ПП това се отнасяше за iskam da znam :)

Редактирано от skalata_73 (преглед на промените)

Има доста демонстрационни клипчета с подчертано изскачащи кадри. Доскоро държах едно такова с лекоатлетически дисциплини - дълъг скок, овчарски скок, тласкане гюле, хвърляне копие, бягане с препятствие (и водното) - бяха силно впечатляващи, едва "оцелях" след гледането им ;)

Телевизора е Samsung 46 инча от таз годишните модели ,но точно какъв незнам-баща ми го купува а на него май не пише пък да не ровя сега в книжките му.Качеството на филма и в двата вариянта е възможно най-високото,по скоро както казва eminem_vr няма достатъчно такива ефекти като изкачане извън екрана-както каза и друг за разликата с кофата с водата.Явно просто няма добри 3д ефекти иначе като качество и образ няма разлика дали е 3д или 2д-в 3д.Тава поне забелязахме аз и брат ми като го гледахме..

Пасивно 3D ли е? Очилата с батерии ли са или са обикновенни? :) Има разлика младеж... Както и да го свържеш :)

Конвертирането на 2D към 3D от телевизора в реално време няма почти никакъв ефект или ефекта е 3D с лошо качество - изключение правят анимации и например разни програми дето казваш че си пускал, защото там цветовете са солидни и по-лесно се наслагват един пред друг. 

Как така не си забелязал разлика? Почвам да се чудя телевизора ли ти е дефектен, очилата да не са нещо.... Огромна разлика има. То ако беше същото можеше да си конвертираш с тоя телевизор постоянно и телевизия и филми всичко... За какво ти е да си купуваш 3D филми и защо ли изобщо ги снимат така, щом вълшебния ти телевизор (подозирам че само твоя е такъв) конвертира от 2D със абсолютно същото качество? Хах... Е сериозно вече... това е голяма глупост което го твърдиш. Хайде погледай още малко 3D-та , та да осъзнаеш кое какво е и да направиш разликата щом не можеш от пръв поглед. 

• Автор

Ами ние с брат ми пък продължаваме да твърдим ,че няма разлика :D Едва ли е от екрана е да нашите бяха обещали да вземат 50 инчов ,но не знам защо взеха 46.Не вчрвам пък заради тези 4 инча да недовиждаме.Иначе се поразрових и свалих няколко 3Д демо клипчета и там е много добро 3Д -то .Има с едни пеперуди дето направо хвъркат из стаята :D

,,Приятелче,,  iskam da znam --ще ти споделя нещо-Наскоро и аз си купих телевизор  и имах подобен въпрос в ,,една друга тема,, макар и не точно такъв---след настройки на лаптопа (защото имах един проблем) се убедих ,че ,,истинското,,3D (както го наричаш) е макар и малко по добро от конвертирането.Днес обаче направихме един експеримен с един мой колега ( понеже и аз искам да знам и обичам да си павя експерименти :) )-донесе си Blu-Ray-a плеъра в нас ( има 3D Blu-Ray плеър) и ми пусна един оригинален 3D Blu-Ray диск.За мое учудване след като телевизора ,,разпозна,,3D сигнала познай как точно направи ,,възпроизвеждането,,---от опциите за 3D правеше точно конвертиране от 2D  в 3D,Почти бях убеден,че ще направи това с последователните кадри ( мислех ,че се отнасят за,,истинското,,3D-или поне това ,което е от оригинален диск) обаче тази опция не беше ,,актуална,, Правеше си точно конвертиране от 2D в 3D.Така , че и аз взех да се чудя вече !!!Дано се ,,изкаже ,, и някой по-компетентен от нас по този въпрос,защото и аз вече взех  да се чудя за това,което питаш и ти...

• Автор

Aми и аз това викам ,ама никой не вярва ,че няма разлика.

Aми и аз това викам ,ама никой не вярва ,че няма разлика.

Защото само който и идея си няма какво представлява стерео видеото - т.нар 3D, може да си помисли че няма разлика.

Ако това което skalata_73 казва е вярно, значи просто неговият телевизор не подържа 3D blu-ray или филма не е снимано 3D, ами компютърно генерирано.

Незнам за колко могъща мислите компютърната обработка, че да приказвате така.

Истинските стерео сигнали имат по 2 кадъра снимани от различен ъгъл, които се показват чрез очилата всеки на съответното око.

Преобразуваните, вземат единствения кадър с който разполагат, и се опитват да направят 2 кадъра от него така че да изглеждат все едно се виждат под различен ъгъл. Да, ама част от информацията която е необходима за това я няма. Зависи от филма и обекта. Основно разлики ще се виждат при (относително) дълги обекти насочени срещу зрителя просто няма как да се разбере от само един кадър необходимата дълбочина. Или още повече, при много близки обекти - тогава част от обекта ще е видима за едното око, но не и за другото.

м/у другото ходете на IMAX филм (не просто в киното IMAX, ами на филм сниман от IMAX.) и ще си говорим за конверсията пак...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.