Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Trichocephalus

Кошмарът за НАТО е на път да се сбъдне -Русия да си купи Кипър и да получи база

Препоръчан отговор


Кипър готов да даде военна база на Русия

 

Публикувано изображение

 

Военни самолети прелитат над Червения площад в Москва по време на репетиция за парада на 9 май - Деня на победата. Москва и Никозия преговарят за споразумение, което ще позволи на самолетите на руските ВВС да ползват кипърска военна база.

 

Русия и Кипър подготвят споразумение за използването на кипърската военновъздушна база "Андреас Папандреу" в Пафос от руски военни самолети, съобщи кипърският в. "Филелефтерос". Изданието информира за резултатите от разговорите между външните министри Сергей Лавров и Йоанис Касулидис на Международния икономически форум в Санкт-Петербург през уикенда. След като в момента Русия може да използва кипърското пристанище Лимасол за зареждане на военните си кораби, сега сътрудничеството се засилва и с възможното използване на ВВС базата, коментира медията. По негови данни принципната договореност трябва да бъде постигната възможно най-бързо, планира се самото споразумение за базата да бъде подписано при бъдещото посещение на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва. Тогава ще бъдат подписани три двустранни споразумения. Датата на визитата се уточнява, твърди "Филелефтерос".

Вестникът коментира също, че използването на ВВС базата ще даде сериозни възможности на Русия в Източното Средиземноморие и ще задълбочи двустранните отношения. В момента в региона Кремъл може да разчита само на сирийското пристанище Тартус за материално-техническото снабдяване на флота си. Наскоро Москва обяви, че руският флот ще се намира постоянно в Средиземно море. Президентът Владимир Путин разясни, че възстановяването на постоянното присъствие на руския ВМФ в региона не е "дрънкане на оръжие". "Ние много направихме заедно с нашите партньори, включително с партньорите от НАТО, във връзка със заплахата от престъпните сили, в това число и в борбата срещу пиратството", каза той. Той изрази увереност, че руските военни моряци ще установят добри и партньорски отношения с колегите си от другите страни на Средиземноморието.

"Филелефтерос" пише още, че главната тема в преговорите Лавров-Касулидис е бил "кипърският въпрос". Домакинът е уверил госта, че страната му ще подкрепя Никозия при решаването на този проблем. Руската страна също е приветствала инициативата на Никозия за връщането на окупирания град Фамагуста. На свой ред Касулидис призова Русия да поощрява компаниите в разработката на находищата в изключителната икономическа зона на Кипър и в строителството на терминал за втечнен газ във Василикос. Москва е потвърдила правото на Кипър да провежда изследвания в тази зона, срещу което обаче възразява Турция. Двамата министри се съгласили за създаването на постоянен канал за свръзка.

Русия и Кипър изживяха усложнения на отношенията заради глобалната финансова криза. По-рано т.г. по искане на кипърската страна Москва удължи с 2 години срока за погасяване на кредита, отпуснат на Кипър, като плюс това понижи лихвата на 2.5% годишно. Заемът от 2.5 млрд. долара бе отпуснат през 2011 г. с 5-годишен срок за погасяване при лихва 4.5% годишно. В същото време Москва отказа нов кредит от 5 млрд. евро, поискан в разгара на банковия колапс в Кипър. Освен това руски вложители пострадаха от решението на Кипър да обложи с 6.75% данък влоговете до 100 000 евро и с 9.9% вложенията над тази сума. Никозия взе това решение, за да получи заем от 10 млрд. евро от международните кредитори.

 

(в-к "Сега", 24.06.2013 година ) 

 

за това още преди месеци пишеха някои анализатори : 

 

 

Кошмарът на Германия е Русия да купи и измъкне Кипър от кризата, сдобивайки се със стратегически остров в Средиземно море.
Не бива да забравяме,че в момента Русия губи единствената си военно-морска база в района-тази в Тартус,Сирия.
Днес представители на еврокомисията и руското правителство ще обсъждат Кипърската криза.
Мартин Шулц критикува решението на Меркел за финансова помощ за Кипър, включващо принудително отписване на част от депозитите в банките на острова.
Според Шулц основен приоритет за ЕП е съхраняването депозитите на гражданите на ЕС в рамките на региона и изпълнението на закона за застраховане на депозитите в ЕС,който предвижда гарантиране на депозитите в размер до 100 000 евро в банките на ЕС.
Немското разузнаване смята, че основните печеливши от спасяване на Кипър от страна на еврозоната ще бъдат руските олигарси, бизнесмени и мафиоти и това е основна причина кипърските вложители да бъдат принудени да вземат участие в спасяването на страната, което е решение без прецедент в Европа.
"Бизнес моделът на Кипър доведе до това, че страната вече не е платежоспособна, руски вложители съхраняват в Кипър милиарди и не върви парите им да бъдат спасявани за сметка на европейските данъкоплатци" казва Шойбле.
Путин обаче може да спре доставките на газ за Германия, основния мотор на споразумението за спасителна помощ за Кипър.
Русия може да отвърне нестандартно на възприеманото като нападение върху нейните граждани и техните пари.
В Кипър около 68 млрд. долара, са на чужденци, повечето от които около 35 млрд. на руснаци,като се допуска наличието на над 18 млрд. мръсни долара в депозити на руската мафия.
19 млрд. са на хора и фирми,а около 40 млрд. долара са били отпуснати като кредити на руски компании, базирани в Кипър.
На руснаци в Кипър, не им бяха задавани въпроси за произхода на парите,а 10%-я корпоративен данък и споразумението между Кипър и Русия за избягване на двойното данъчно облагане окончателно решават нещата.
Германия заплашва да приложи контролиран фалит на двете най-големи банки на острова - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Банк.В Никозия пък замислят да се национализират резервите на здравноосигурителните фондове за около 3.5 милиарда евро или най-вероятно и нежелано от Германия, парите да дойде от нов заем от Русия.
Има идеи за национализация и на пенсионните фондове на компаниите с държавно участие, в които има около 2-3 млрд. евро. ,като сумата да бъде трансформирана в държавни облигации.
Кипър иска от Русия разсрочване на заема от 2.5 млрд. евро с още 5 години,при по-ниска лихва, който Кипър получи през 2011 г. от Русия и нов кредит от поне 5 млрд. евро.
Заговори се за покупка на кипърска банка Popular Bank от "Газпром" срещу 4 млрд. евро и още нещо,което никак няма да хареса на Европа.
Никозия иска да предостави като някакъв вид обезпечение за руска помощ неразработените и недоказани още офшорни газови залежи край Кипър.
Към края на днешния ден разбираме,че Кипър иска да излиза от еврозоната и има единомислие за създаване на инвестиционен "фонд за солидарност",който под формата на законопроект, който ще бъде внесен в парламента.
За гаранции ще бъдат използвани средства на кипърската църква, пенсионния фонд на страната, както и Централната банка на Кипър и нейните златни резерви. Никозия се надява, че по този начин ще може да събере общо 4,8 милиарда евро.
Огромно мнозинство от жителите на Кипър са съгласни страната да напусне еврозоната в знак на протест срещу безпрецедентния данък върху банковите влогове.
91% от кипърците подкрепят решението на парламента да отхвърли предложението за данък върху депозитите. 67% от анкетираните биха предпочели страната да излезе от еврозоната и да укрепи отношенията си с Русия.
Русия поставя също доста жестоки условия и наистина е поискала банки,летища,пристанища и газови находища разкрива кипърски депутат.
Финансовата криза в Кипър се задълбочава,фондова борса обяви, че няма да работи до следващата седмица.
Банкоматите на Кипърската народна банка, втората най-голяма банка на острова са блокирани.

 

(Йордан Халачев ,  публикувано на 21.03.2013 ) 

 

Явно сме свидетели и съвременници на нещо много по-голямо от нашите политически борбички тук, в България.

Руския флот и авиация в Средиземно море - на хвърлей място от половината горещи точки в Близкия Изток ....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не виждам нищо лошо в това. И наш кораб бе в Средиземно море. Американски пък колкото искаш. Американци гърмяха и в България по времето, когато атакуваха Милошевич.  Не виждам нищо лошо в това, Русия да търси своето място. Надявам се някога да бъдем отново заедно с тях. 

 

Най-голямата ни грешка преди години бе,че зарязахме пазарите на Русия в името на някаква криворазбрана европейска интеграция. Да, вярно, интегрираха ни - умовете на Запад, простотията в периферията. Заляха ни със стоки, но изведнъж се оказа, че техните стоки са от Турция, Китай...Избягахме от бай Иван и се преселихме в манастира Шао Лин. Е, руснаците поне им разбираме какво говорят и какво пишат против нас. На китайците някой разбира ли нещо? На където и да се обърна сега, все китайски стоки. Дори и най-неочакваното е китайско. Благодаря за тоя "завой" на Запад. Не да си изнасяме доматите и дините за Русия, а да внасяме такива от Египет, Турция и няма да се учудя, ако някой е прехвърлил и нещо тайничко от Китай :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кой каквото и да говори САЩ и Русия са суперсилите-пари,власт,въоръжение и прочее и прочее -всичко е при тях.Затова си правят каквото си искат с ,,останалия свят,,!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, Русия е държава с която всеки се съобразява. Жалко, че загубихме един необятен пазар като руския. Изнасяхме всичко. Там можехме да продадем всяка стока. За сметка на това, вече сме Европейци и внасяме боб от китай и домати от Турция.

Затворихме приватизираните си заводи и фабрики. Имахме един от най-големите заводи на Балканите за слънчогледово олио - Калиакра Добрич. Завода е купен от евреите от Юниливър, и си внасяме маргарин Калиакра от Румъния и олио Калиакра от Унгария.

Въведохме визов режим за Русия, но за сметка на това тук се заселват англичани /алкохолици/ . А от туризъм бихме могли да печелим много повече.

За сведение - Турция е премахнала визовия режим с Русия и гражданите на Русия могат да влизат безвизово в Турция и да прекарат на нейна територия 30 дни. Същите права получават и турците, ако искат да пътуват и да пребивават в Русия. Сред тях са десетки екзотични дестинации като: Аржентина, Бразилия, Куба, Доминиканската република, Перу, Еквадор, Гватемала, Никарагуа, Колумбия, Чили, Венецеула, Малта, Галапагоските острови, Шри Ланка, Тунис, Тайланд, Мароко, , Южна Корея, Лаос, Малайзия, Филипините, Малдивите, Виетнам, Израел.

 

Русия взаимно си отмени визите с Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора, Сърбия, Македония. За да отидат на курорт в Кипър, например, руснаците трябва само да попълнят готова бланка и да я пратят по електронна поща, а в отговор от посолството пристига разрешение за влизане в страната (провиза), което е достатъчно да си разпечаташ на принтер и да го покажеш на летището.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кой каквото и да говори САЩ и Русия са суперсилите-пари,власт,въоръжение и прочее и прочее -всичко е при тях.Затова си правят каквото си искат с ,,останалия свят,,!

Китай и Индия са новоизгряващите супер-сили, а САЩ и Русия се съобразяват с тях. Конфигурацията на силите се променя, но това е процес, а не нещо, което се случва внезапно.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Kитай е с Русия - поне за Сирйския проблем са на едно мнение

Не, уважаема колежке, Русия е с Китай. Има разлика.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Kитай е с Русия - поне за Сирйския проблем са на едно мнение

Ето нещо по този въпрос http://bulgarian.ruvr.ru/2013_03_20/Kitajskijat-drakon-i-ruskata-mechka-podrjazaha-noktite-na-amerikanskija-orel/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Китай и Индия са новоизгряващите супер-сили, а САЩ и Русия се съобразяват с тях. Конфигурацията на силите се променя, но това е процес, а не нещо, което се случва внезапно.

Индия не може да се класифицира като супер-сила при все бедността и ситуацията там. Китай също може да е икономическа, но откъм военна супер-сила има още на къде. Русия и САЩ все още остават двете супер-сили, които сериозно могат да дирижират ситуацията. Супер-силите на 21 век ще са икономическите, а не военните. Но това не означава да се подценяват Русия и САЩ.

Кипър готов да даде военна база на Русия Явно сме свидетели и съвременници на нещо много по-голямо от нашите политически борбички тук, в България. Руския флот и авиация в Средиземно море - на хвърлей място от половината горещи точки в Близкия Изток ....

А ние как дадохме на хамериканците миризливи дупенцата си или по-точно управляващите? Не може ли и руснаците да имат присъствие в района? Честно казано - не вярвам руснаците да тръгнат на кръстоносен поход да завоюват Близкият изток, така че заглавието на статията е най-малкото пресилено и демагогско. Всички ги е "страх" от големият лош вълк Русия, само дето изключително САЩ прави поразиите по света.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Индия не може да се класифицира като супер-сила при все бедността и ситуацията там. Китай също може да е икономическа, но откъм военна супер-сила има още на къде.

Говорим за тенденции и потенциал. Можем да добавим и една Бразилия напр., въпреки проблемите, които има в момента.

 само дето изключително САЩ прави поразиите по света.

Дам. Много истина има в думите ти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.