Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Малкия стар войник

Как да се грижим за нашия преносим компютър?

Препоръчан отговор


Здравейте, пускам тази тема с цел да се обясни, на хората как да се грижат за лаптоп/ите си, къде да ги оставят и т.н. Дано темата да бъде полезна.

1. Най-слабото място ( нееднократно споменавам и неслучайно ) е топлината.
Топлината се генерира от малкото пространство и от факта, че както настолните машини, така и лаптопите са магнит за прах.

При наличие на една прашинка в стаята / помещението, тя неминуемо ще намери своя път до... лаптопа :)

Публикувано изображение
 

Разбира се, задръстването с прах не става изведнъж, но при нормална употреба, в рамките на 6-7 месеца, прахта се набива в тесните пори за вход и изход на въздушния поток в лаптопа, като значително намалява дебита на охлаждането и количеството въздух, което от своя страна води до повишаване на температурите в лаптопа, а това води до скъсяване на живота основно на дънна платка, твърд диск и батерия ( особено силно се отразява топлината на цикъла на живот на батерията на лаптопа ), и респективно до трайността и цикъла на живот на целия преносим компютър.

Друг много критичен фактор - натоварването на процесора ( и/или графичния чип - видео картата ) води до отделяне на много топлина ( обикновено - в 3D режим или при много изчисления на процесора, които са следствие на много едновременно стартирани програми и приложения или на работа с големи и тежки програми и файлове ).

Това, в комбинация с прахта, която невидимо се наслоява, и то на места, където се вижда само след отваряне на лаптопа от специалист ( в сервиз ), води до много въртене на горещ въздух вътре в лаптопа и ако изхода не е достатъчно почистен, този горещ въздух просто се върти вътре в преносимия компютър и скъсява живота на всеки един от компонентите.

Публикувано изображение
 

Много пъти слоят от прах запушва точно изходите, които не могат да бъдат достигнати, ако лаптопът не се разглоби.

Отделно - топлината е това, което убива батерията много бързо. Просто батериите са чувствителни към големи температурни разлики, каквито се получават, когато се пусне 3D игра и цикълът им на живот се намалява значително, защото тогава топлина се отделя не само от процесора, но и от графичната ( видео ) карта ( и то в порядъка на 75-80 градуса ).
 

Твърдите дискове значително намалят бързодействието си при температура на работа около 50 С, а животът им се скъсява посредством появяване на реалокейтнати и лоши сектори, които в голяма част от случаите се получават при прегряване.

Именно поради тази причина, е от изключително значение лаптопът да бъде редовно ( поне веднъж годишно ) почистван и то от хора, които добре знаят какво правят, защото операцията има тънкости и трябва да се внимава.

Компонентите в лаптопите ( преносимите компютри ) са фини, и се изисква особено внимание и рутина за да се извърши операцията без негативни последствия.

Друг момент е, че при почистване на лаптопа, задължително се сменя и термо пастата на процесора ( в много от случаите - и на графичната видео карта, и на чипсета ).
 

2. Внимавайте къде оставяте своя лаптоп - опитайте се да е малко по-далече от течности, чаши с вода, топли места, електроуреди и ръбове на маси.

Идеята да се оставят на леглото / дивана не е никак добра.
От една страна това са мебели, на които човек е свикнал да сяда със засилка, а от друга - лаптопът, поставен върху мека мебел ( покривка, легло и т.н. ), няма откъде да засмуква въздух, за да се охлажда и това определено не би му повлияло добре.
 

3. Опитайте се да държите лаптопите на малко по-високи места, ако има деца в дома Ви.
Случаите, в които малките палавници са направили нещо на мобилния компютър, което налага ремонт, не са никак малко, но от друга страна случаите на надъвканите и издрани лаптопи от домашни любимци не са много по-малко.

                                               КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ОПТИМАЛНО ЗА ПРЕНОСИМИЯ КОМПЮТЪР?

Публикувано изображение   

Охлаждащите подложки ( охлаждащи поставки ) за лаптоп са изключително добро решение от гледна точка на това, че:

- поставят лаптопа на твърда основа - входовете му за въздух са отворени, лаптопът може да диша;

- цените има са съвсем приемливи: започват от около 20-ина лв. , а за 50-ина можете да вземете наистина добра охлаждаща поставка за лаптоп с 2 или 3 вентилатора, които допълнително да спомагат за по-добрия въздушен поток. 

Следваща стъпка:
 

Ако нямате възможност на този етап да се сдобиете с охладителна подложка ( охлаждаща поставка ) за преносимия компютър, на първо време е добре да спазвате следните простички правила:

- лаптопът не трябва да се поставя на мека повърхност.
Да, по-удобно е да ползваме мобилния компютър в скута или в леглото, но това определено не му се отразява добре ( по-горе изложих причините ).

- трябва да се внимава да не се запушват изходите за охлаждане на въздуха от процесора.
Обикновено са отстрани, но има модели на които са отзад – погледнете Вашият лаптоп откъде извежда топлия въздух и се старайте да не запушвате или поставяте лаптопа в близост до преграда от страната, от която са те.
Аз например, много често виждам как потребителите имат навика да си оставят кутиите от цигари точно пред въздухоотводите, което не е добра практика.

- опитвайте се да натоварвате лаптопа по-малко:
а именно – намалете ненужно стартиращите се автоматично с операционната система програми.
Програми като Неро и Бит комет добавят в автоматичното стартиране поне 3-4 напълно излишни модула, което излишно товари лаптопа, кара го да работи по-бавно, отколкото може, да грее и да отделя топлина повече.

Опитайте се да не пускате голям брой програми едновременно, ако не работите с тях в момента.

Махайте батерията на лаптопа в момента, в който е включен в контакта и батерията е заредена.
 

Твърденията, че батерията трябва да се ползва, когато лаптопът е на ток, са погрешни – единственият негатив може да бъде при спиране на тока да загубите това, което не сте запазили, за сметка на това, че батерията, съхранявана правилно, би имала много по-дълъг живот.

Въпреки, че лаптопите могат да работят и без тях, те са в основата на смисъла им, а именно:
Батериите - как да се грижим:
При по-дълъг срок за използване на лаптопа на ток: Заредете батерията до около 40-50% от нейния текущ капацитет, поставете я на тъмно ( в непрозрачен плик например) място, при температура между 18 и 25С.
При често използване на батерията: Заредете я поне на 90%, за да ви е под ръка и когато се наложи, да има ток в нея. Поставете я на сенчесто място - в никакъв случай на слънце!.

Температура и място за съхранение: Идеалните са: тъмни места и около 20С.
Желателно ( за да не пиша задължително ) е мястото да не е влажно.
Избягвайте места където има вероятност от разливане на течности ( кухненската маса, например ) или излагане на пряка слънчева светлина.

Капацитет на съхранение: Ако няма да използвате батерията за повече от 4-5 дни, е добре тя да е заредена до около 40% от капацитета и.
Когато отново ви се наложи да я ползвате, е добре да направите един пълен цикъл на зареждане.
Избягвайте оставянето на батерията без употреба за повече от 2-3 месеца, има вероятност тя да дефектира.

Цикъл на разреждане: добре е поне веднъж на месец-два да разреждате и в последствие да зареждате батерията на лаптопа докрай.
Разреждайте батерията, посредством употребата й без ток, докато тя не се изключи сама.
В последствие, заредете батерията до край.

Полезни програми за батериите са BatCal и HP Battery Check.
Първата ви помага с пълен цикъл на зареждане, само следвайте инструкциите, втората ви дава информация относно състоянието на батерията на лаптопа.
Друга информираща програма е Aida64.
С нейна помощ, можете да проверите нивото на износване на батерията.
Инсталирате, отивате в меню "Управление на захранването" и се информирате относно статистическите данни за батерията на вашия лаптоп.
Нормалното ниво на износване на батерията на нов лаптоп е между 2 и 15%.
Между 16 и 25% място за притеснение няма: в батерията има още достатъчно живот.
Премине ли 55% нивото на износване, батерията ви започва да "си отива", и е време да помислите за резервна, особено ако често ви се налага да работите с лаптопа на батерии.
 

Рециклирането на батерията на лаптопа към момента е почти безпредметно.
Цената за рециклиране е около 10% по-ниска от тази за нова батерия и животът на рециклираните батерии е по-кратък, отколкото на новите.
До рециклиране трябва да прибягвате само, ако не можете да намерите нова батерия за вашия лаптоп, а тя ви е необходима.

Имайте предвид, че топлината ( и нагряването в частност ) е враг номер едно за батерията на вашия лаптоп.
Колкото по-подложена на топлина е тя, толкова по-кратко ще работи.
Именно поради това, съветът ни е да изваждате батерията на лаптопа, ако ще играете на игри ( а те нагряват всички компоненти в преносимия компютър, създават висока температура в корпуса и по този начин се нагрява и батерията ), ще извършвате натоварващи процесора операции и т.н.

- редовното почистване на лаптопа от прах може само да допринесе вашият мобилен компютър да има по-дълъг живот, по-бърза и стабилна работа.
Топлината в него е най-големият враг на Вашия преносим компютър в дългосрочен аспект ( изключвам инцидентите ).

- софтуерната профилактика е нещо много важно – не само за цикъла на живот, а и за бързодействието на лаптопа като цяло.
Добре оптимизираната и инсталирана ( и настроена ) операционна система дава огромни предимства и много по-лека работа на машината.

Надявам се, че тази тема ще разясни, малко нещата как да ползваме преносимите си компютри. Успех :)

Извинявам, се забравих за това. 

                                                            Източник: http://sofiacomputers.net/grija-za-laptopa.php

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

2.15 ... Ако мнението или материалът публикуван от вас не е Ваше дело, задължително трябва да се посочи, че е цитат и да се даде линк към източника ... Щом си го копирал - моля да си редактираш мнението.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Цикъл на разреждане: добре е поне веднъж на месец-два да разреждате и в последствие да зареждате батерията на лаптопа докрай.

Разреждайте батерията, посредством употребата й без ток, докато тя не се изключи сама.

В последствие, заредете батерията до край.

Цялата идея на това действие е да се калибрира софтуерния 'датчик' за процентен остатък от батерията.

Аз лично не бих си оставял да ми пада батерията на каквото и да било, дозареждането е доказано по-добър

начин за съхранение на голяма част от батериите.

 

Браво за статията, но наистина трябваше да посочиш източника ако не си го писал ти. Все пак, браво!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Споменете източника! Не си приписвайте заслуги!  http://sofiacomputers.net/grija-za-laptopa.php

Извинявам, се просто ми се доспа и забравих, да поставя линк/а.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво за темата :D

Как до сега никой не се е сетил да направи такава важна тема за този раздел , аз рядко влизам във него понеже да ви кажа честно - смятам че доста от потребителите , купуват лаптопи понеже е модерно а не необходимо :D и почват след месеци да реват :)

За батерията , ама изобщо никой не може да ме убеди в условията и на използване :no-no: Гледам по нагоре има и тема как да се използва :( че аз за какво съм взел лаптоп , да си купя и ЮПС ли - да държа батерията в шкафа ли ? ай сиктир бе , това е консуматив и така или иначе след 3/4 години си заминава та ако ще и в трезор да е държана :D Батерията във лаптопа се контролира много добре , зарежда се и спира когато се зареди , като лаптопа продължава да  работи на зарядното и какво ще я вадя :no-no: ми по този начин , когато сте в къщи , вадете и на GSM батерията .

Но това си е мое мнение и не ангажирам никого със него :D грешно е да се пазят батериите във шкафа а да не се грижите за охлаждането на лаптопа :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Темата като тема - добре, ама темата като съвети :no-no: - от общи приказки до напълно погрешни и дори вредни "съвети".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моля, темата да бъде изтрита!!!

3.5 Администрацията на форума по никакъв начин не се ангажира със заличаването на профили, теми и постове по желание на собствениците/авторите им. И защо реши, че темата трябва да се премахне???

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Лелее, като гледам поста на Jonov и свят ми се зави - цели 9 емотиконки е нацвъкал. Имам усещането, че гледам една от онези стари игри дето се пускаха от касетка в клубовете едно време! Иначе за мнението му +1 от мен :)

 

П.П. А за автора, макар че е направил копи пейст, все пак се е потрудил да го направи и да го публикува, а това си е ценно време, което е отделил, така че браво!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моля, темата да бъде изтрита!!!

Не се плаши, даже и да не ти харесват някои от коментарите.

Това са неща, които някои не знаят, а други просто ги пропускат в ежедневието си.

С един бегъл прочит ще се убедят, че тези неща са много важни.

 

P.S. На моя нетбук имам програма, която ограничава зареждането на батерията до 80% с цел удължаване на живота и`.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

3.5 Администрацията на форума по никакъв начин не се ангажира със заличаването на профили, теми и постове по желание на собствениците/авторите им. И защо реши, че темата трябва да се премахне???

Забравих, да спомена източника и всички почнахте да ме критикувате... 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.