Премини към съдържанието
stereofonix

Реализация на NAT през DHCP с ADSL

Препоръчан отговор


Значи аз съм на DSL 512 Безкрай и искам да споделя нета с съседа а в саита на БТК казват че това може да стане и от модема "БТК осигурява един реален IP адрес към ADSL услугата.

За БТК ADSL 256 Темпо и БТК ADSL 512 Безкрай осигурения IP адрес е динамичен.

За БТК ADSL 512 BIZ, ADSL 1024 BIZ и ADSL 2048 BIZ осигурения IP адрес е статичен.

За да осигурите Интернет достъп до повече компютри във Вашия офис, може да ползвате NAT през DHCP или да ползвате статично IP адресиране."

Въпроса ми е как може точно да стане това ... каде и какво трябва д асе настрои .. само знам че трябва да има Switch след това или се бъркам?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

След модема включваш един Switch и от там вземаш интернет за твоя компютър и за компютъра на съседа ти.

Но все пак кажи какъв модем ползваш поне.

EDIT:Ако това е рутера от другата ти тема тогава не ти трябва Switch. Той има вграден такъв и можеш да включиш до 4 компютъра клиенти на него.

Редактирано от spica (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

значи модема ми е ZXDSL831 ... и може ли кажеш какви настроика да слона на мрежовата карта както на мен така и на съседа :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
значи модема ми е ZXDSL831 ...  и може ли кажеш какви настроика да слона на мрежовата карта както на мен така и на съседа  :)

<{POST_SNAPBACK}>

За този модем ще ти трябва Switch. Настройките на картите трябва да са каквито са сега на твоята карта. Предполагам че е "Automatic Assign IP-Address" или както се казва чрез DHCP. Разбира се в модема трябва да разрешиш DHCP-то за повече от един компютър ако единият от двамата няма интернет.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А как да разбера дали модема ми е разрешиш DHCP-то за повече от един компютър ако единият от двамата няма интернет ?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А как да разбера дали  модема ми е  разрешиш DHCP-то за повече от един компютър ако единият от двамата няма интернет ?

<{POST_SNAPBACK}>

1. Поглеждаш какво IP има компютърът който има инатернет. Примерно 192.168.1.2.

2. Отваряш един браузер и набираш страницата http://192.168.1.1 (настройки на модема)

3. Намираш къде са настройките на DHCP-то.

4. Променяш ги и си готов.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

За 512 Безкрай рутираща функция не се полага, модема работи чрез NAT - преобразувайки реалния динамичен IP адрес, към статичен (или динамичен в зависимост от настройките на DHCP Server-а или статичното задаване в настройките на Лан картата) нереален вътрешен адрес. За всички пакети за домашни потребители (темпо и безкрай) рутиращата функиця на модема е ограничена и лимитирана до един вътрешен адрес 192.168.1.2 - това е направено чрез избор на маска 255.255.255.252 и ограничение чрез DHCP Server-а, който е лимитиран по следния начин:

Start IP Address: 192.168.1.2

End IP Address:192.168.1.2

При така конфигуриран модем е НЕВЪЗМОЖНО пускането на втора машина през суич или хъб. Само за BIZ пакетите се предвижда активирана рутираща функция на модема за неограничен брой машини и настройкат би следвало да изглежда по следния начин:

Start IP Address: 192.168.1.2

End IP Address:192.168.1.255

(Маската на етернет интерфейса на модема на 255.255.255.248 за БТК-ADSL-256+ или 255.255.255.240 за БТК-ADSL-384+, за БТК-ADSL-96+ и БТК-ADSL-128+ се конфигурира 255.255.255.252, както се вижда информацията е стара и е възможно маската в момента за BIZ абонаментните планове да е 255.255.255.0 с оглед отпадналото ограничение в броя на потребителските станции.)

Следователно или трябва да минеш на пакет BIZ за да бъде активирана рутиращата функиця и да можеш през самия DHCP Server чрез суич автоматично да получаваш интернет на повече от една машина или си оставаш на 512 Безкрай и ползваш някой от следните варианти:

1-ви - си купуваш рутер, който закачаш веднага след модема и конфигурираш

2-ри - използваш втора лан карта на своята машина, шарваш връзката от входящия кабел от модема и по този начин през втората лан карта може да закачиш още един човек директно или да сложиш суич и да закачиш повече от един човек (съзнаваш, че при този вариант машината която сепарира сигнала е необходимо да бъде винаги пусната за да могат останалите машини да имат интернет)

3-ти - случайно си връзкар и имаш познати работещи в БТК и чрез тях си издействаш да ти бъде активирана рутиращата функция без да минаваш на пакет BIZ и да плащаш съответно по-висока такса за рутиращата "екстра".

4-ти - ти си дългогодишен абонат на БТК ADSL улугата и имаш уникалния шанс старата парола за достъп до модемите все още да е актуална (има я публикувана на достатъчно много места включително и от мен), да влезеш с нея и сам да промениш настройките на DHCP Server и да подмениш маската.

Единствената разлика между абонаментен план 512 Безкрай и 512 BIZ е активната рутираща функция на модема, а съответно разликата в цените е с около 20лв. по-висока, съответно БТК ще продължава здраво да драпа ако искаш да ползваш съответната функция да заплащаш по-високата цена за съответния пакет, докато не преоссмислят своята политика и пазарна стратегия.

П.П. Това е причината модемите да са подключени с парола и БТК упорито да крие достъпа до модемите, за да пази монополното си право на собственост върху рутиращата функция и по този начин да я търгува.

Редактирано от Rub4o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.