Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Relic_hunter

Възможен ли е такъв компютър

Препоръчан отговор


Здравейте. Първо искам да се извиня предварително ако съм объркал раздела на темата, но мисля че това, което искам да питам е точно за общи хардуерни въпроси. На въпроса: Понеже от малък съм доста любопитен и съответно научните канали като National Geographic и Discovery Science са ми любимите, защото от тях научавам много - бях гледал едно предаване посветено на темата проводници и свръхпроводници. Там казаха, че компютрите се нуждаят от охлаждане, защото тъй като има проводници в тях - тези проводници имат определено съпротивление,  което поражда повишаване на температурата и има опасност от изгаряне. В това отношение чиповете били много по-уязвими и за това именно процесора си има вентилатор и паста и т.н. Споменаха също, че на този етап учените са открили такива вещества, които действат като свръх-проводници, но само под много ниска температура (най-често охлаждани от течен азот) и за това нямат много приложения. И тук идва въпроса ми относно свръх-проводниците: Ако след време учените открият или създадат вещество, което да действа като свръх-проводник (тоест да няма никакво съпротивление и да не загрява) и да бъде такъв на стайна температура - без да се нуждае от охлаждане - това според мен ще доведе до нова ера в компютрите. Компютри, които не загряват - следователно няма да имат нужда от охлаждащи устройства (вентилатори и др. такива шумни устройства). И второ: По National Geographic даваха предаване посветено на диамантите и тяхното приложение в технологиите. Вече има технологии с които по изкуствен път се създават диаманти. Тези диаманти били много по-здрави от естествените и в зависимост от това дали имат примеси биват два вида: електро проводими и такива, които НЕ провеждат електричество. Електропроводимите имали леко син отенък заради примесите на метал в тях и можело да послужат в изграждането на компютърни чипове, които нямало да изгарят. Сегашните изгаряли лесно, защото били направени от Силиций. А тези от диамант провеждали топлината много по-бързо или нещо от тоя сорт и не можели да изгорят.  

 

Какво мислите за тези идеи ??? Знам, че сега звучат малко като фантастика, но все пак мисля, че в близко бъдеще биха били осъществими :)  П.С: Ако намеря линк към клипчето за диамантите мога да го сложа - да го изгледате (дори мисля че може да го има някъде качено както беше по ТВ - с БГ аудио)  :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

О свещена простота.

 

направени от Силиций

"Силиций" не го познавам. Не знам и какво е направил.

 

ако съм объркал раздела на темата

Не, но...:

 

Понеже от малък

Наистина ли Сте пораснал?

 

Какво мислите за тези идеи ??? Знам, че сега звучат малко като фантастика, но все пак мисля, че в близко бъдеще биха били осъществими :)

Една питанка е достатъчна, не звучат като фантастика, но това не означава че непременно ще бъдат осъществени, поне под тази форма. Колко много патенти и изобретения в това число и в областта на компютрите, включително и напълно осъществими с днешните технология събират прах, дори и такива, върху които е работено до степен да са завършен продукт, който само трябва да се пусне в производство.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1. не само шините загряват, всъщност интегралните схеми загряват много по-вече. А именно пистите в тях са много тънки и имат нужда да са от точно специфичен материал т.е. не можете да сложите изобретения материал, а ви трябва полупроводник. Ако той трябва да е проводник при определени обстоятелства и изолатор при други. Така че в момента сме много далеч от това. Да не говорим че в момента все още няма създадени идеални свръхпроводници т.е. все пак ще има някаква топлина

2. Диамантите и сега се ползват като основа за интегрални схеми, защото са много добри изолатори и много добри топлопроводници.. Но формата на кристалната решетка не ги прави много подходящи за правене на самите интегрални схеми

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм ... Да направиш компютър от диаманти и свръхпроводници, за да спестиш един вентилатор?!?... Не ми изглежда практично. Дори и да съществува теоретично такъв компютър, според теб - колко ще струва, и кой би го купил?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм ... Да направиш компютър от диаманти и свръхпроводници, за да спестиш един вентилатор?!?... Не ми изглежда практично. Дори и да съществува теоретично такъв компютър, според теб - колко ще струва, и кой би го купил?

Ако трябва да сме честни подобни неща биха имали място, но в дейтацентровете, примерно 1000 квадратни метра сървърно при висока плътност (>20 сървъра в рак) консумира към 1 и отгоре мегавата. И това се превръща в топлина (>90%), която трябва да се отведе

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами то хватката е не да липсва вентилатор, а с вентилатор да загрява още по-малко, а от там да могат да се пуснат по-високи волтажи и по-високи честоти. Лично аз рядко гледам "популярни канали" и не съм попадал скоро на подобни филми, но преди 20-30 години много усилено се коментираха подобни неща в научната литература или по-скоро научните списания. Щом още не са създадени подобни неща, значи ще си останем с коментарите и следващите 20-30 години. И все ми се струва, че преди някой да усъвършенства топлоотвеждането, вече компютрите няма да са това, което са сега. Имам предвид, съвсем различни технологии, наподобяващи работата на човешкия мозък. Ама и тия неща се коментират поне от 30 години така, че и това не ми се вярва много да стане. Абе...каквото кажат арабите, това ще е.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може да се прочете този труд. В него топлинната проводимост е засегната от страница 61, но е добре да се прочете целият. Малко числа има, но който иска да знае..Ще си плаща поне с време. Също и трябва да изчетете литературата на който се базира и която е описана в последните страници на файла. Мисля, че ако успеете да разберете всичко ,ще можете да кандидатствате поне за професор по топлинна проводимост.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.