Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Мойра

Поощрява ли държавата търговията с гласове?

Препоръчан отговор


Държавата поощрява търговията с гласове

На сделки подлежат и депутатските места - за тях дори има негласни тарифи

 
Публикувано изображение
 

Снимка: БГНЕС

При вота за 42-ро НС на 12 май т.г. почти 25% от избирателите са били купени (5% изтъргувани гласове и 18% контролиран вот), сочат данни на Асоциация „Прозрачност без граници“. Това представлява 885 436 избиратели от общо 3 541 745, пуснали действителни бюлетини, и 90 047 с недействителни.

Трябва обаче да се има предвид, че покупко-продажбата на гласове, тази откровена корупционна размяна, е

само една съставка

макар и важна, на по-голямо зло - на „сенчестия политически пазар“.

Какви други елементи съдържа „пазарът на политическата корупция“? Към него спадат пазарите на малцинствени групи, но и на „електорални сегменти“ - насочване към конкретни целеви групи и най-вече към социално слабите слоеве, които са най-податливи на „парична инвазия“.

На пръв поглед абсурден е пазарът на политически партии. Но той реално съществува, и то в две ключови форми. Или се предлага „дубльор“ на някоя водеща партия, за да Ӝ отнема гласове (както беше с НДСВ 2 на изборите през 2001 г.), или големи „акули“ с пари си купуват по-малка партия, за да я имат евентуално за коалиционен партньор след изборите.

Обикновено по време на кампании се купува и влияние - именно това правят солидни бизнес фирми, които „инвестират“ в подбрани от тях лидери, ръководства и партии. Стремежът на някои партии към електорален успех на всяка цена е създал и пазар на избирателни комисии.

Публикувано изображение

 

На сделки подлежат и депутатските места - за тях дори има негласни тарифи (виж таблицата). Подобни на този „бизнес“ са и пазарите на висши пос­тове, държавни длъжности и длъжности в местната власт. Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията на местните избори през 2007 г. само организираната престъпност е инвестирала около 200 млн. лв. за купуване на гласове. Целта е да си осигури още по-голям комфорт при разпределяне на националното богатство на страната.

В годините на прехода „пазарът на политическата корупция“ увеличава своето присъствие в политическия живот. За това способства и държавното субсидиране на партиите, което през 2013-а ще бъде още по-голямо, ако, разбира се, не се направят законови промени. Тази година 13 партии (4-те парламентарни, но и онези от извънпарламентарните, които са получили в изборите над 1% от гласовете) ще вземат общо над 52 млн. лв. държавни пари.

Ето някои финансови абсурди от избори 2013 г. в България:

1. Държавна субсидия. Сумите, с които държавата финансира партиите, се определят според техните резултати на изборите. За целта един глас официално се оценява на 12 лв., или почти 6 евро. (Тази цена изглежда

абсолютно нереална

в сравнение със „свободната“. Точни изчисления за сенчестия пазар трудно може да се правят, но несъмнено един глас там струва 5-10 пъти повече, от 50 до 150 лв.)

Какви са субсидиите в други европейски демокрации? На партиите в Италия се полагат по 1,52 евро за всеки получен глас годишно, а в Германия - по 0,25 евро. Сиреч в най-бед­ната държава в ЕС - България, се отделят най-много пари за финансиране на партиите.

2. Узаконено беззаконие. Благодарение на пробойните в Изборния кодекс и по-специално на чл. 155 (1) повечето български партии сключват по два договора с медиите, така техният финансов таван за парламентарните избори става двоен, вместо 4 милиона - 8 млн. лева. Така партиите могат да оправдаят част от прекомерните финансови разходи по изборите.

На практика българската държава тройно финансира своите партии, защото веднъж им отпуска субсидия, втори път им дава право да получават големи лихви в банките от тези субсидии за „партийна дейност“. И трето - имат възможността да преотдават държавна собственост (в която са се настанили) на частни фирми, от които трупат допълнителни незаконни приходи (въпреки забраната на чл. 22 и 32 от Закона за политическите партии).

И реално се получава така, че на политическия пазар в България партиите са станали класически търговски дружества (нещо като получастни-полудържавни субекти). При това самата държава по съвършено легален начин финансира тяхната уродлива „търговия с гласове“ по време на избори.

Многобройни са преките и косвените вреди, които феноменът „търговия с гласове“ нанася на икономиката, обществото, държавата. По различни пътища той подкопава и самата национална сигурност. Именно поради това за борба с него са необходими цялостно преосмисляне на провежданата политика за сигурност и същинска политическа реформа на всички части, звена и елементи на политическата ни система.

 

Публикувано изображение

   

Мощен сенчест бизнес се върти около избори

Онези български партии, които си купуват политическа легитимност по полулегален начин, използват все по-разнообразни и сложни методи. Различните видове „търговия с гласове“ най-общо може да се разделят на натурална, непряка и парична (виж схемата горе вдясно). Изобретателното търсене на нови форми продължава, както се видя на изборите за 42-ро НС, през май т. г.

При натуралната „търговия“ например последният писък на модата е изплащането на вересии. Хора на партии и коалиции ходят в селските магазини и облекчават длъжници, които обаче се задължават да гласуват за „когото трябва“.

Особено силно развитие получава т.нар. контролиран вот - стимулиране на работници на фирми да гласуват за определени партии. Стимулът може да е паричен, но и заплаха с уволнение. Напоследък се разпространява и изнудваческото назначаване на безработни по формулата „работа срещу глас“. Този „хит“ вече масово се използваше на извънредните парламентарни избори т. г.

За паричния вид „търговия с гласове“ работи цял пазарен механизъм. Той включва и маркетингова система, при дистрибуторите на гласове получават двойно възнаграждение: веднъж - за личния си глас, и втори път - за всеки отделен човек, когото са довели и насочили към „правилен“ вот. Особено актуално става купуването на цели махали, родове, футболни агитки и т.н.

Все по-съвършени са и „предприятията“ за нелегитимно набиране на гласове. Най-популярни са системите на десетниците, петдесетниците и т. нар. индийска нишка. 

 

----------------------

* Авторът е преподавател в Колежа по икономика и админстрация - Пловдив. Статията му публикуваме със значителни съкращения. Заглавията са на редакцията.

(в. Преса, печатно издание, брой 255 (606) от 19 септември 2013)

Проф. д-р Георги Л. МАНОЛОВ*

 

http://pressadaily.bg/publication/23712-%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BE%D1%89%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

 

 

Всички знаем, че открай време политическите партии си купуват гласове.

В статията са разкрити механизмите, по които става това.

Дали наистина държавата поощрява тази търговия и дали това е случайно?

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

то няма отдавна държава

на тая мафия държава ли му викат

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Дали наистина държавата поощрява тази търговия и дали това е случайно?

 

 

Държавата, това са те - политиците. Няма как да не поощряват това, което сами са измислили.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че въпросът е риторичен. На това се крепят почти всички правителства след 1990-та досега - купуване на гласове (особено важи за циганския/турския слой от населението), съчетано с ниска избирателна активност от страна на българите.

Причините за нашата, българска тъпотия са много - не ни се гласува, защото

* ни мързи

* си мислим, че нашият глас няма абсолютно никаква тежест / няма да променим нищо ако (не гласуваме)

* безотговорни / незаинтересовани сме

 

Затова има лек, но партиите нямат изгода да въведат няколко решителни стъпки и промени като:

1. Образователен ценз - само образованите хора с минимум основно или средно образование имат право да гласуват. Не може гласът на един трудноговорящ циганин да тежи точно толкова, колкото гласът на един среднообразован човек или инженер. Това не е дискриминационно, това просто е належащо. По-разумно е умните хора да определят собствената си съдба.

 

2. Задължително гласуване. Демокрацията според мен е съвкупност както от права, така и от задължения. Едно демократично общество не може да се олицетворява с това да правиш каквото си искаш. Със задължителното гласуване ти засвидетелстваш отговорността си пред държавата, като неин гражданин и участваш пряко в избора на нейното управление.

 

Само с тези две мерки нещата ще се променят в положителна посока, но това са миражи - партиите и статуквото нямат интерес това да се случи. Така, че пак само си говорим.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ами време е да започне, щото ше има така чакат да им гласувам :D


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ами време е да започне, щото ше има така чакат да им гласувам :D

Прав си. Ние да им гласуваме безплатно, а те да печелят... :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Причините за нашата, българска тъпотия са много - не ни се гласува, защото

* ни мързи

* си мислим, че нашият глас няма абсолютно никаква тежест / няма да променим нищо ако (не гласуваме)

* безотговорни / незаинтересовани сме

Изпуснал си основната причина, поне за мен:

Няма за кого да се гласува.

Както е казал Бай Ганьо - "Те всичките са маскари"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма за кого да се гласува.

Както е казал Бай Ганьо - "Те всичките са маскари"

 

Маскари, маскари, но така са изпипали нещата, че гласуваме за тях толкова години, мислим си, че изборите са честни и спим ли спим... :D

Ето как някои си купуват гласове

Всички партии са купували и купуват гласове.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм държавен служител (без връзки) и на последните избори ни заставиха вкупом да гласуваме за определена политическа партия, като искаха да се отчетем със снимка. На мен ми е писнало от всичките но разбира се не желая да си загубя работата. Отидох, маркирах поръчаното квадратче, снимах го и.. маркирах и съседното така че ХАК ДА ИМ Е!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Държавата, това са те - политиците.  

 

А олигарсите държат в ръцете си политиците, което означава, че те управляват държавата.

Олигарсите пазаруват депутатски места за себе си или за приближени, които имат задачата да прокарват и защитават интересите им.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А олигарсите държат в ръцете си политиците, което означава, че те управляват държавата.

Олигарсите пазаруват депутатски места за себе си или за приближени, които имат задачата да прокарват и защитават интересите им.

А тези олигарси, са създадени от политици или работят за политиците. Едните не могат без другите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А тези олигарси, са създадени от политици или работят за политиците. Едните не могат без другите.

 

Политиците могат да управляват и без олигарсите, но олигарсите без подкрепата на политиците ще загубят влиянието си.

Но де ги тези честни български политици? :rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Политиците могат без олигарсите, но олигарсите без подкрепата на политиците ще загубят влиянието си.

Но де ги тези честни български политици? :rolleyes:

Не могат. Никой няма да стане политик за хиляда-две хиляди лева заплата.Те осигуряват на олигарсите политически чадър, а онези работят за тях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не могат. Никой няма да стане политик за хиляда-две хиляди лева заплата.Те осигуряват на олигарсите политически чадър, а онези работят за тях.

 

Могат, но така им изнася.

Ако България наистина стане правова държава, тогава ще има честни избори.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Могат, но така им изнася.

Ако България стане правова държава, тогава ще има честни избори.

То е добре да е правова държава, но тези които работят в съдебната система също са корумпирани. Изобщо корупцията е на всички нива, и просто не виждам начин това да изчезне или да се промени в скоро време.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То е добре да е правова държава, но тези които работят в съдебната система също са корумпирани. Изобщо корупцията е на всички нива, и просто не виждам начин това да изчезне или да се промени в скоро време.

 

И аз.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Могат, но така им изнася.

Ако България наистина стане правова държава, тогава ще има честни избори.

Че тя и сега е "правова" - всеки предизборен клип завършва със задължителното по закон напомняне, че "купуването и продаването на гласове е престъпление".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Че тя и сега е "правова" - всеки предизборен клип завършва със задължителното по закон напомняне, че "купуването и продаването на гласове е престъпление".

 

Аз не знам за случай, в който някой да е осъден за купуване или продаване на гласове.

Навярно е поради това, че подобно престъпление се доказва трудно?

п.п.  Преди малко прочетох това.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че въпросът е риторичен. На това се крепят почти всички правителства след 1990-та досега - купуване на гласове (особено важи за циганския/турския слой от населението), съчетано с ниска избирателна активност от страна на българите.

Причините за нашата, българска тъпотия са много - не ни се гласува, защото

* ни мързи

* си мислим, че нашият глас няма абсолютно никаква тежест / няма да променим нищо ако (не гласуваме)

* безотговорни / незаинтересовани сме

 

Затова има лек, но партиите нямат изгода да въведат няколко решителни стъпки и промени като:

1. Образователен ценз - само образованите хора с минимум основно или средно образование имат право да гласуват. Не може гласът на един трудноговорящ циганин да тежи точно толкова, колкото гласът на един среднообразован човек или инженер. Това не е дискриминационно, това просто е належащо. По-разумно е умните хора да определят собствената си съдба.

 

2. Задължително гласуване. Демокрацията според мен е съвкупност както от права, така и от задължения. Едно демократично общество не може да се олицетворява с това да правиш каквото си искаш. Със задължителното гласуване ти засвидетелстваш отговорността си пред държавата, като неин гражданин и участваш пряко в избора на нейното управление.

 

Само с тези две мерки нещата ще се променят в положителна посока, но това са миражи - партиите и статуквото нямат интерес това да се случи. Така, че пак само си говорим.

Демокрацията е право на избор! Задължителното гласуване е диктатура!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз не знам за случай, в който някой да е осъден за купуване или продаване на гласове.

Навярно е поради това, че подобно престъпление се доказва трудно?

п.п.  Преди малко прочетох това.

9 човека х 44 лв не се равняват на кой знае колко пари, а тоя брат`чед ще изгори с тая пробация, за да има положителен отговор на въпроса дали има някой осъден за търговия с гласове, та вероятно ще го сочат с пръст години наред и ще го дават за пример.

Казват, че сигнали има безброй, държавата формално спазва правилата, ама "проклетата съдебна система" разтакава делата, минава време, забравят се показания, губат се доказателства и накрая делото минава в архивите, докато един прекрасен ден се изгуби из тях.

А въпросните "хора на Темида" са или не са част от държавата "според зависи" с около 4 възможни отговора, като в анкета:

- отговор А - държавата се меси в работата на съдебната система, въпреки независимостта на последната

- отговор Б - съдебната система се меси в работата на държавата - къде пряко, къде косвено

- отговор В - пречат си взаимно една на друга и лидерите заканително размахват пръсти

- отговор Г - никой на никого не се бърка, всички са доволни и щастливи, най-вече тия, на които следва да се търси отговорност, защото минават "метър".

Първите 3 варианта може и да са интересни, но нищо повече, та везните определено клонят към отговор Г, изключая мургавелкото с 44-те лв, завалията.

Демокрацията е право на избор! Задължителното гласуване е диктатура!!!

Демокрацията е съвкупност от права и задължения, казано е много точно в горния коментар. Ако не дадеш вота си, после с какво право ще търсиш сметка, че нещата не се развиват в желаната посока? При задължително гласуване нямаше да се стигне до 100+ дни протести с неизвестнен край продължителност, както и малко по-малко дни на контрапротести. Те са вредни за всички ни, защото енергията, която се хаби в тях би могла да се използва далеч по-рационално. 

Не упреквам протестиращите, защото в момента упражняват част от демократичните си права, но пък надали щеше ги има, ако всички бяхме гласували на 12 май, щяха да отпаднат предпоставките за недоволство. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

9 човека х 44 лв не се равняват на кой знае колко пари, а тоя брат`чед ще изгори с тая пробация, за да има положителен отговор на въпроса дали има някой осъден за търговия с гласове, та вероятно ще го сочат с пръст години наред и ще го дават за пример.

Казват, че сигнали има безброй, държавата формално спазва правилата, ама "проклетата съдебна система" разтакава делата, минава време, забравят се показания, губат се доказателства и накрая делото минава в архивите, докато един прекрасен ден се изгуби из тях.

А въпросните "хора на Темида" са или не са част от държавата "според зависи" с около 4 възможни отговора, като в анкета:

- отговор А - държавата се меси в работата на съдебната система, въпреки независимостта на последната

- отговор Б - съдебната система се меси в работата на държавата - къде пряко, къде косвено

- отговор В - пречат си взаимно една на друга и лидерите заканително размахват пръсти

- отговор Г - никой на никого не се бърка, всички са доволни и щастливи, най-вече тия, на които следва да се търси отговорност, защото минават "метър".

Първите 3 варианта може и да са интересни, но нищо повече, та везните определено клонят към отговор Г, изключая мургавелкото с 44-те лв, завалията.

Демокрацията е съвкупност от права и задължения, казано е много точно в горния коментар. Ако не дадеш вота си, после с какво право ще търсиш сметка, че нещата не се развиват в желаната посока? При задължително гласуване нямаше да се стигне до 100+ дни протести с неизвестнен край продължителност, както и малко по-малко дни на контрапротести. Те са вредни за всички ни, защото енергията, която се хаби в тях би могла да се използва далеч по-рационално. 

Не упреквам протестиращите, защото в момента упражняват част от демократичните си права, но пък надали щеше ги има, ако всички бяхме гласували на 12 май, щяха да отпаднат предпоставките за недоволство. 

Да дам вота си за КОГО!?!

Задължен бях да гласувам преди 89-та и то за една партия!!!

Сега и да гласуваш и да не гласуваш, пак ще дойде на власт ...

Вече се видя!!! Изборите се манипулират от мноооого отдавна!

Знаеш ли какво е право и какво задължение?При положение че имам право, не трябва да ме задължават (Яко изречение налииии)!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да дам вота си за КОГО!?! ...

 

... Знаеш ли какво е право и какво задължение?При положение че имам право, не трябва да ме задължават (Яко изречение налииии)!!!

1. Вот се дава за, дава се и против.

2. Със сигурност знам що е то право и що е задължение, може би по-добре от теб, но няма да споря и не желая да си мерим сега...

3. Яко е! Ама нищо не следва от това - единственото право, което ти осигурява демокрацията е да имаш права. Няма опция да имаш само права, защото нито една система не би могла да функционира нормално при дисбаланс, а балансът се осигурява от задълженията.

Вземи за пример правото на труд (конституционно е) - то е право, което мигом сам си го превръщаш в задължение, защото празната чиния не я напълни с права, а с хляб, който си осигуряваш сам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1. Вот се дава за, дава се и против.

2. Със сигурност знам що е то право и що е задължение, може би по-добре от теб, но няма да споря и не желая да си мерим сега...

3. Яко е! Ама нищо не следва от това - единственото право, което ти осигурява демокрацията е да имаш права. Няма опция да имаш само права, защото нито една система не би могла да функционира нормално при дисбаланс, а балансът се осигурява от задълженията.

Вземи за пример правото на труд (конституционно е) - то е право, което мигом сам си го превръщаш в задължение, защото празната чиния не я напълни с права, а с хляб, който си осигуряваш сам.

1.Явно не си гласувал, щом си мислиш че има отрицателен вот!

2.Нямаш никакви задължения, че да знаеш какво е!Даже и данъци не плащаш, че да знаеш!!

3.Ако имаш приходи, може да не работиш.Имаш това право.

4.Възползвам се от демократичното си право да не ти отговарям повече!Това не е задължение!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1.Явно не си гласувал, щом си мислиш че има отрицателен вот!

2.Нямаш никакви задължения, че да знаеш какво е!Даже и данъци не плащаш, че да знаеш!!

3.Ако имаш приходи, може да не работиш.Имаш това право.

4.Възползвам се от демократичното си право да не ти отговарям повече!Това не е задължение!!!

1. Не съм гласувал само един единствен път, някъде през 90-те.

2. Задължения да искаш, а данъците си плащам редовно и в срок. Нямам 1 ст задължения към държавата или общината, само към банки, но и там съм изряден.

3. Съгласен!

4. Радвам се за което! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.