Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

algor

Жестоко насилие над деца в интернат в Стралджа

Препоръчан отговор


Жестоко насилие над деца в интернат в Стралджа

16:51  |  25 септември 2013 Общество

 

 

Публикувано изображение

 

Върху децата в Социално-педагогическия интернат (СПИ) в Стралджа е упражнявано системно насилие от членове на персонала. Те са прилагали изключително жестоки форми на наказания, установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Прокуратурата е сезирана.

Проверката е по разпореждане на председателя й Ева Жечева след сигнал на френски доброволци, които са работили в интерната по линия на УНИЦЕФ. 
В дома живеят 17 възпитаници между 16 и 18 г. 

Децата от интерната в Стралджа не се чувстват защитени и не разпознават местните институции като органи, които да им предоставят закрила, сочи заключението на експертите от агенцията. 

Инспекторите са установили следи от побои върху телата на част от момчетата. Младежите са посочили, че са бити с пръчки, бухалки, палки и прътове

"Обезпокоително е, че децата са с висок праг на поносимост към агресията, враждебни мисли, свързани с отмъщение за причиненото насилие, мисли за самоубийство поради силното отчаяние, че изход и спасение няма", смята психологът, работил с тях по време на проверката. 

Според експертите от ДАЗД като жертви на ежедневно насилие, в момчетата се затвърждава агресивният модел на поведение и механизъм на действие. 
Това се разминавало с целта, с която са настанени в интерната – чрез активна работа на специалисти да бъде променено тяхното асоциално и агресивно поведение. 

От проверката става ясно, че децата имат сериозни затруднения при четене и писане, знанията им не съответстват на класа, в който се обучават.
Не им е осигурена храна в съответствие с изискванията за здравословно хранене на учениците, не са им правени медицински изследвания и профилактични прегледи. 

Повечето деца нямат лични дрехи и вещи, тоалетни принадлежности и хигиенни средства. 
Материалната база не се поддържа в добро състояние. 

Установено е още, че не е регламентиран и достъп на външни лица до децата от интерната, липсват и правила за работата на доброволци с учениците. 

За отстраняване на пропуските на директора на интерната в Стралджа е дадено задължително предписание. 

За резултатите от проверката е уведомен министърът на образованието и науката, за да се предприемат на необходимите действия за защита правата и интересите на децата от интерната.
Сезирани са Районна прокуратура и Регионална здравна инспекция в Ямбол. 

Четирима служители от интерната са отстранени от работа до изясняване на  сигнала за насилие. 
Назначен е нов временно и.д. директор.
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.