Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

sliderum

"Лачените обувки на незнайният войн", отведоха Рангел Вълчанов

Препоръчан отговор


 

Публикувано изображение

Няколко дни преди да навърши 85 години почина големият български режисьор Рангел Вълчанов, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.

След поредица болести и операции, през последните години той страдаше и от тежко онкологично заболяване. По зла ирония на съдбата, този изключителен сладкодумец загуби напълно гласа си.

Рангел Вълчанов е най-уважаваният у нас и по света български кинорежисьор.

Роден е на 12 октомври 1928 г. в село Кривина, Софийско. Завършил е театрална режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1953 г. в класа на проф. Боян Дановски.

След участия като актьор и асистент режисьор в няколко филма, през 1958 г. дебютира като режисьор с "На малкия остров" по сценарий на Валери Петров, в който изпъква самобитният му талант. Филмът е твърде различен от дотогавашния стил и начин на показване на "революционните" събития. С постановление на ЦК на БКП от 1958 г. филмът е свален от екран.

Следващите филми на Рангел Вълчанов, също по сценарии на Валери Петров - "Първи урок" (1960) и "Слънцето и сянката" (1962) - утвърждават майсторството на режисьора, таланта му, умението му да работи както с големи актьори, така и с непрофесионални изпълнители.

Филмографията на режисьора е поредица от успешни, харесвани от зрителите филми: ""Инспекторът и нощта" (1963), "Вълчицата" (1965), "Бягство в Ропотамо" (1973) - опит за филм мюзикъл, "Следователят и гората" (1975).

В началото на 70-те години, след копродукцията "Езоп", режисьорът е поканен да направи два филма в Пражката студия "Барандов" - "Лице под маска" и "Шанс".

През 1978 г. Рангел Вълчанов получава възможност да снима филм по свой сценарий, за който мечтае близо 20 години преди това.

от vesti.bg статия

 

Сбогом, бай Рангеле :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Светъл път до Бог

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поклон пред паметта му! :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много съжалявам, много. Напусна ни един истински грамотен човек, интелектуалец, актьор, режисьор, талант неописуем, автор на култови заглавия в киното ни.

Много са филмите, които е режисирал, голямата част от които са образци, но "Лачените обувки на незнайния войн" е флагманът на творчеството му - филм, будещ дълбок размисъл, подтикващ към неконтролируем смях, но и предизвикващ горчиви сълзи.

Сбогом, бай Рангеле!

http://www.youtube.com/watch?v=lkl1KOobAe0


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поклон пред светлата му памет  :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...