Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

talaz = denken

Безвреден / безопасен ли е боб с люспи

Препоръчан отговор


1. Интересувам се за това дали, ако сготвя стар боб, без да изчистя люспите от зърната, на 85 годишен човек-дали е вредно за здравето и при какви заболявания? 2. По въпрос 1 ме интересува и трябва ли да ги почиствам, ако има фрактура централис ацетибулгит (счупена тазова кост), декубационни рани (рани от залежаване), екстрасистули, паркинсон, прекаран инсулт? Моля към групата изброени заболявания в допълнение с неизброено има такова, трябва да се съобразяваме и да отделяме от боба прозрачните люспи - да го споменете. 3. Как най-бързо, качествено и лесно се почиства стар боб от люспите му? 4. Нормално ли е още при плакненето с топла вода на боба - да запобнат да се отделят люспите от зърната на боба? 5. Колко вода към колко боб се прави, за манджа и когато се пюрира боба-колко вода е нужна към сухото съдържание, за да не се втвърди пюрето и да е приятно за човек, който само с пюрета се храни?  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Човек, като ти гледам темите - объркал си сайта. BG-Mama няма нищо общо с Kaldata ! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има боб без люспи в магазина и люспите съдържат баласт и други ценни съставки .Единствено ако има гастрит ,ще му тежи на корема.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре е самият сорт боб да е хубав, но как да ги познаваш, не мога да ти кажа. Има и такъв без люспи. Накисваш го във вода един ден преди да го готвиш. В тенджера под налягане става по-бързо, но и в нормална се получава. Около 30-40 минути за тенджера под налягане и около час и половина в нормална. След като го свариш, задължително махаш водата и го прецеждаш в гевгир, защото иначе спомага за образуване на газове. От там нататък вече го готвиш по избрания начин.  Не мога да кажа как се махат люспи и как се пюрира. Пробвай да потърсиш в нета, дано да има инфо.

п.п. също може да готвиш на пюрета грах, леща, спанак, картофи, моркови...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.