Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

plamen74

Въпрос за странен проблем със звуковите карти?

Препоръчан отговор


Компютъра е на дъщеря ми, но има един много гаден шум (като пращене, свистене и пукане). Има две звукови карти, като си работят и двете, но и на двете го има тоя шум?! Ето общото инфо за компютъра от Еверест:


 


Field Value
Computer
Computer Type ACPI Multiprocessor PC
Operating System Microsoft Windows XP Professional
OS Service Pack Service Pack 3
Internet Explorer 6.0.2900.5512
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Computer Name PC
User Name USER
Logon Domain PC
Date / Time 2013-10-09 / 18:03
 
Motherboard
CPU Type Intel Pentium 4, 3000 MHz (15 x 200)
Motherboard Name Asus P4P800 SE  (5 PCI, 1 AGP, 1 WiFi, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Motherboard Chipset Intel Springdale i865PE
System Memory 1024 MB  (PC3200 DDR SDRAM)
DIMM1: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM  (3.0-3-3-8 @ 200 MHz)  (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)  (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
DIMM3: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM  (3.0-3-3-8 @ 200 MHz)  (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)  (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
BIOS Type AMI (02/17/05)
Communication Port Communications Port (COM1)
Communication Port Communications Port (COM2)
Communication Port Printer Port (LPT1)
 
Display
Video Adapter ATI Radeon HD 3600 Series  (512 MB)
Video Adapter ATI Radeon HD 3600 Series  (512 MB)
3D Accelerator ATI Radeon HD 3650 (RV635)
Monitor Samsung SyncMaster 198T/910T/MagicSyncMaster CX901T (Analog)  [19" LCD]  (HSCY210176)
 
Multimedia
Audio Adapter Analog Devices AD1985 @ Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller [A-2/A-3]
Audio Adapter Creative Audigy SE (SB0570) Sound Card
 
Storage
IDE Controller Intel® 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
Floppy Drive Floppy disk drive
Disk Drive Generic STORAGE DEVICE USB Device
Disk Drive ST3250823A  (250 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Optical Drive HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B  (DVD+R9:8x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
SMART Hard Disks Status OK
 
Partitions
C: (NTFS) 49999 MB (33372 MB free)
D: (NTFS) 184.1 GB (135.1 GB free)
Total Size 232.9 GB (167.7 GB free)
 
Input
Keyboard Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse HID-compliant mouse
 
Network
Primary IP Address ...
Primary MAC Address ...
Network Adapter TP-LINK 150Mbps Wireless Lite N Adapter  ...
Network Adapter VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter  ...
 
Peripherals
Printer Èçïðàòè íà OneNote 2007
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Controller [A-2/A-3]
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Controller [A-2/A-3]
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Controller [A-2/A-3]
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Controller [A-2/A-3]
USB2 Controller Intel 82801EB ICH5 - Enhanced USB2 Controller [A-2/A-3]
USB Device TP-LINK 150Mbps Wireless Lite N Adapter
USB Device USB Human Interface Device
USB Device USB Mass Storage Device
 
DMI
DMI BIOS Vendor American Megatrends Inc.
DMI BIOS Version 080009
DMI System Manufacturer System manufacturer
DMI System Product System Product Name
DMI System Version System Version
DMI System Serial Number none
DMI System UUID 2CEB8308-8EE8D911-A69E6D83-6B0DF40D
DMI Motherboard Manufacturer ASUSTeK Computer Inc.
DMI Motherboard Product P4P800SE
DMI Motherboard Version Rev 2.xx
DMI Motherboard Serial Number MB-1234567890
DMI Chassis Manufacturer Chassis Manufacture
DMI Chassis Version Chassis Version
DMI Chassis Serial Number Chassis Serial Number
DMI Chassis Asset Tag Asset-1234567890
DMI Chassis Type Desktop Case
DMI Total / Free Memory Sockets 4 / 2

Има ли начин да се разбере защо го има този шум и как да се отстрани?
Колонките са на Delux:
Публикувано изображение
Свързани са с USB за захранване и с аудио жак към зеления изход на вградената звукова карта! 
Пробвах обаче и със слушалките и на двете звукови карти, и на предния панел, но шума си го има?!
Сканирано е с MBAM но нищо не е намерено! Предполагам, че е хардуерен проблема и за това пуснах темата в този раздел (но може и софтуерно да е, защото през LiveCD с линукс го няма шума)?!
 
Ето и две снимки от Еверест за звуковите карти:
 
Публикувано изображение Публикувано изображение
 
Пробвал съм да изключа едната и да остане другата, но шума си го има Даже като местя отворен прозорец и се чува?! Дали а хардуерен или софтуерен проблема ще кажете вие!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Опитайте да преинсталирате драйверите им.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А сигурно ли е че тонколоните работят коректно?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А сигурно ли е че тонколоните работят коректно?

Днес са купени, защото до сега беше с касетофон през AUX входа му, но и там си го имаше проблема.

Драйверите са преинсталирани, но пак си го има шума. Странното е, че под Линукс го няма, а под Уиндоус го има?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пипали ли сте каквито и да е "настройки" като еквалайзери, "подобрения", звуконапудрящи програми/"функции", "корекции" на звука ? А със какъв кабел свързвате устройствата ? Да не е някой китайски неекраниран за 2 лева ?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Напълно подкрепям колегата горе относно кабела.

Имах проблем (брумеше от него) със такъв кабел китайски (кръгъл). Докато не взех читав кабел.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, да речем, че кабела е бил проблема, но това в случая с касетофона, а сега колонките си имат техен вграден кабел, и шума си го има?! На слушалките също го има без значения на кой от изходите се пробва (дали на вградената, дали на другата PCI или на предния панел). С други слушалки, колонки е тествано и пак си го има. В настройките на звуковите карти нищо не е пипано (всичко си е по подразбиране)! Програми за подобряване на звука никога не съм ползвал, пък и нямам намерение да ползвам!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако помислите логично ще стигнете до извода, че ви остават само два варианта - най-вероятният е проблемен драйвер (напълно е възможно самият драйвер да не е читав, нищо, че е последна версия, предполагам от сайта на производителя на дъното и външната звукова карта, и затова логично трябва да опитате с по-долна версия), а следващото е хардуерен проблем и с двете звукови карти - вградената (с аудио чипа на дъното) и външната на PCI (дефектна), което е много по-малко вероятно, отколкото първият вариант.

 

Факта, че под Linux няма проблеми напълно подкрепя първият вариант (най-вероятно знаете как е решен проблема с драйверите в Линукс, за разлика от Window$) и изключва хардуерен проблем.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как сте преинсталирали драйверите ? Първо деинсталирате сегашния --> рестарт --> изчиствате "остатъците" със driver sweeper --> инсталирате наново драйверите от сайта на производителя на дънната платка или от диска !

На мен все ми се струва, че си бъзикал настройки за еквалайзери, ефекти и други и си омазал нещата и сега не знаеш къде и какво си пипал и защо е станало така. Провери всички опции и настройки за звука ! Като за начало - изключи всички еквалайзери, dolby ефекти ! Най-вероятно без да си усетил си задал еквалайзер bathroom...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как сте преинсталирали драйверите ? Първо деинсталирате сегашния --> рестарт --> изчиствате "остатъците" със driver sweeper --> инсталирате наново драйверите от сайта на производителя на дънната платка или от диска !

На мен все ми се струва, че си бъзикал настройки за еквалайзери, ефекти и други и си омазал нещата и сега не знаеш къде и какво си пипал и защо е станало така. Провери всички опции и настройки за звука ! Като за начало - изключи всички еквалайзери, dolby ефекти ! Най-вероятно без да си усетил си задал еквалайзер bathroom...

Както казах всички настройки са си по подразбиране! Не ми е за първи път да се занимавам с компютри! Драйвери от диск нямам, защото компютъра го взех за дъщеря ми втора ръка и си дойде с този проблем! Да, преинсталирането (по описания от теб начин) е с драйвер от сайта на производителя (в случая от сайта на Асус за вградената и от сайта на производителя на PCI картата)!

 

@programings ще пробвам с по-стар драйвер да видя какво ще е точно положението! На мен ми се струва, че като има две работещи звукови карти се получава тоя бъг - все пак има два различни звукови драйвера за всяка от тях, и си пречат според мен?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да си "пречат" поне така мисля. Пробвай да забраниш едната от device manager-а и оставиш другата. Но пак не би трябвало да си пречат - то ползва или едната или другата. То проблема си личи, че е софтуерен, щом под линукс не прави така. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако имате включен микрофон и е усилен на макс, проблема може да идва от там.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На мен ми се струва, че като има две работещи звукови карти се получава тоя бъг - все пак има два различни звукови драйвера за всяка от тях, и си пречат според мен?!

 

Ако според теб се получава от това, то говориш за проблем на хардуерно ниво, което означава, че трябва да се проявява и под Linux, където го няма. Щом сменяш OS (софтуер), и проблема изчезва, значи е ясно в кое трябва да търсиш вината (в случая не в Window$, а в драйверите).

 

Двете карти работят по различен начин с отделни аудио чипове (звуковата карта на PCI слота си работи като отделно звено, независимо от вграденият в дънната платка хардуер), и няма как да си пречат, нито хардуерно, нито по някакъв начин откъм драйвери.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако имате включен микрофон и е усилен на макс, проблема може да идва от там.

Не, микрофон няма (все още не съм купил)! Утре ще направя тест с по-стари драйвери да видя какво ще се получи?!

Интересното е, че като местиш някой отворен прозорец и се чува все едно стържеш със стиропор върху стъкло (слаб звук е, но си се чува - с по-голям интензитет в дясната колонка (със слушалките е същото)!?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Оказва се, че си е хардуерен проблема! Още щом деинсталирах драйверите и на двете звукови карти и рестартирах, още преди да се зареди системата го има шума, но в много по-малка степен, а след като зареди си е същия както и с драйверите?! Почистих след рестарта и отново рестартирах! Странно е, че под Линукс го няма!

Сега има звук само през PCI картата, но е по-силен на лявата колонка, а на дясната е наполовина по-слаб, а вградената въпреки, че инсталирах драйвера (изтеглен от производителя на дъното - няма по-стари в сайта) няма никакъв звук, пък и през нея пращенето е по-силно!

 

Edit: Оправих и звука на вградената, но въпреки това и през двете карти си го има шума?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не четох подробно постовете, но според мен причината е нещо от сорта на усилен "плъзгач" на звука на някое устройство, което не се ползва постоянно за звук- примерно и най- вероятно за CD- то. При мен също се е получавало това. Така, че най- добре дай на "mute" в миксера за звук, на CD-то. Или Aux-in.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не четох подробно постовете, но според мен причината е нещо от сорта на усилен "плъзгач" на звука на някое устройство, което не се ползва постоянно за звук- примерно и най- вероятно за CD- то. При мен също се е получавало това. Така, че най- добре дай на "mute" в миксера за звук, на CD-то. Или Aux-in.

Вярно не си прочел постовете по-горе! Както казах шума го има дори и след премахване на драйверите, още преди да се зареди системата, а това си е на хардуерно ниво! Странното е, че под Линукс след като се зареди системата шума изчезва, а под Уиндоус се удвоява?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А защо не извадиш PCI картата от слота и да пробваш само с вградената?

И след това я върни, забрани вградената от BIOS-а и пробвай пак.

 

И още нещо - като влезеш в BIOS шума има ли го?

Или се появява след започване на зареждането на уиндоуса.

Шума има ли го докато зарежда линукса?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А защо не извадиш PCI картата от слота и да пробваш само с вградената?

И след това я върни, забрани вградената от BIOS-а и пробвай пак.

 

И още нещо - като влезеш в BIOS шума има ли го?

Или се появява след започване на зареждането на уиндоуса.

Шума има ли го докато зарежда линукса?

Пробвах и тези варианти, но шума си го има! В BIOS го няма шума, а като извадих външната звукова карта и при самото зареждане на системата го няма, но след като се зареди се появява и то с по-голяма сила! Когато са и двете карти го има и по време на зареждането на системата! След забрана на вградената от биос също липсва пир зареждане на системата, но след като се зареди отново се появява! И да, има го шума до като се зарежда линукса (в много по-малка степен, че за да се чуе трябва колонките да ги усиля до край, а не както е при уиндоус с двете карти), но след като зареди изчезва?! Тази работа нещо много странна взе да става!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом си с ХР, отвори си панелчето с плъзгачите за звука и пробвай да изключваш или намаляваш някои от нещата, които не ползваш постоянно и сам определи дали има промяна...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Една смотана идея - завърти щепсела на компа наобратно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 

Щом си с ХР, отвори си панелчето с плъзгачите за звука и пробвай да изключваш или намаляваш някои от нещата, които не ползваш постоянно и сам определи дали има промяна

Единственото което не съм намалил от тези плъзгачи е Wave - всичко друго е изключено и плъзгачите са на свалена до край! 

Само по този начин се намалява шума, така че за да се чуе трябва да усиля колонките до край.

 

 

 

Една смотана идея - завърти щепсела на компа наобратно.

Това не виждам как би повлияло, но за пробата го направих - без ефект!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен проблема идва от дефектен филтриращ кондензатор или (по-малко вероятно) от вентилатор. И при линукс софтуерно успява да подтисне шума...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Възможно е! Ще се търси ново дъно за тая антика, че с този шум си не е работа! 

Благодаря на всички, които се включиха в темата!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 

Единственото което не съм намалил от тези плъзгачи е Wave - всичко друго е изключено и плъзгачите са на свалена до край! 

Само по този начин се намалява шума, така че за да се чуе трябва да усиля колонките до край.

 

 

 

Това не виждам как би повлияло, но за пробата го направих - без ефект!

 

Пламен, не исках да те обидя, мислех за варианта, че се получава брум - бях чел за решение с врътването на щепсела, на работата шефа ми си пада по звученето, и при връзването на две звукови карти към една голяма колона се получи подобен брум, след питане назад напред се оказа, че го премахнахме след като отрязохме белия кабел в разклонителя - този за заземяване май се води. Мисля, че Стефан/LZ4JW/ може да ти помогне по този въпрос. Ако е въобще това.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.