saint_jazz 99 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 ЗдравейтеИмам един странен случай с локална мрежа. В локалната мрежа са няколко компютъра, лаптопи и принтера. Преди няколко дена в Explorer-Network на нито един компютър не може да се видят другите машини в мрежата. Но странното е че интернет има и всички изградени връзки преди това - работят. Принтира се, мапнантите папки и дялове работят и т.н., но решиш ли да създадеш нови - мрежата е празна. Рестатрираха се всички мрежови устройства в мрежата, подвързвах два компютъра само към рутера, после само към суича, но ефект няма.Сед няколко дена всичко се оправи от самосебеси.Защо се получи така?Помагайте с идеи и предположения. П.П. Компютрите са с win XP и 7, а като дадеш на See full map - дава всички машини в мрежата (но само схематично) Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
techmaniac 11275 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Би ли обяснил малко по-подробно как свързваш машините в мрежа т.е. как е конфигурирана мрежата ? Доставчик -> суич -> маршрутизатор или доставчик ->маршрутизатор -> суич ? Пуснат ли е NetBIOS на двете машини, отпушени ли са портове, антивирусни и защитни стени има ли ? Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
saint_jazz 99 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 (редактирано) Схемата е входящ рутер за интернет, 16 портов суич и 2 4-ри портови суича.Преди да стане този проблем всичко работи. А тестовете съм ги правил с настолен компютър и лаптоп с Win 7 със статични IP-та и ги свързвах само с рутера и после само със суича. Антивирусни има, и защитната сте е вдигната. Редактирано 16 октомври 2013 от saint_jazz (преглед на промените) Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
techmaniac 11275 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Схемата е входящ рутер за интернет, 16 портов суич и 2 4-ри портови суича.Преди да стане този проблем всичко работи. А тестовете съм ги правил с настолен компютър и лаптоп с Win 7 със статични IP-та и ги свързвах само с рутера и после само със суича. Антивирусни има, и защитната сте е вдигната.Не знам какво ще кажат колегите, но за мен тази конфигурация на мрежата допълнително усложнява нещата. По-добре би била следната схема входящ суич -> маршрутизатор който раздава адреси по DHCP. За две машини в този си вид мрежата е доста усложнена (лично мнение). Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
saint_jazz 99 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Не знам какво ще кажат колегите, но за мен тази конфигурация на мрежата допълнително усложнява нещата. По-добре би била следната схема входящ суич -> маршрутизатор който раздава адреси по DHCP. За две машини в този си вид мрежата е доста усложнена (лично мнение).Незнам защо мислиш така, но е малко странно. Входящото устройство за всяка една локална мрежа е рутер, Той осъществява връзката между доставчик и локална мрежа. А суичовете играят ролята на разширители на локалната мрежа. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
techmaniac 11275 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Незнам защо мислиш така, но е малко странно. Входящото устройство за всяка една локална мрежа е рутер, Той осъществява връзката между доставчик и локална мрежа. А суичовете играят ролята на разширители на локалната мрежа.Е да така е. Дори само маршрутизатор е достатъчен за две машини в една мрежа, тъй като най-опростените модели дори имат минимум 4 порта. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
saint_jazz 99 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Е да така е. Дори само маршрутизатор е достатъчен за две машини в една мрежа, тъй като най-опростените модели дори имат минимум 4 порта.Добре, може би не съм уточнил - Входящата връзка е PPOE акаунт с филтрация по MAC от страна на доставчика. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
techmaniac 11275 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Добре, може би не съм уточнил - Входящата връзка е PPOE акаунт с филтрация по MAC от страна на доставчика.Да така и предполагах. Вариант едно е да останеш само с маршрутизатора с въведени данни на PPoE акаунта, и да вържеш жично машината. Втория и недотам логичен вариант - маршрутизатор -> суич към който връзваш настолната машина. По-назад в темата имах предвид че третия суич е излишен в случая... Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
saint_jazz 99 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 (редактирано) Да така и предполагах. Вариант едно е да останеш само с маршрутизатора с въведени данни на PPoE акаунта, и да вържеш жично машината. Втория и недотам логичен вариант - маршрутизатор -> суич към който връзваш настолната машина. По-назад в темата имах предвид че третия суич е излишен в случая...Основното в случая е че изведнъж локалната мрежа "срива" - никой не вижда никой. И няколко дена след това без да се прави нищо по нея всичко се възстановява.Моята логика бе първоначално - проблем с рутера, но след тестовете със свързването към рутера и суича - предположих вирус. Другото което ме наведе на тази мисъл странна грешка на машините с WIN XP - нещо от сорта че нямам нужните права над тази работна група. Редактирано 16 октомври 2013 от saint_jazz (преглед на промените) Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
techmaniac 11275 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Основното в случая е че изведнъж локалната мрежа "срива" - никой не вижда никой. И няколко дена след това без да се прави нищо по нея всичко се възстановява.Моята логика бе първоначално - проблем с рутера, но след тестовете със свързването към рутера и суича - предположих вирус.Най-лесно ще установиш проблем в маршрутизатора като тестваш жично как стоят нещата без участието на суичове. Лично мен много ме съмнява проблема да е в него, или пък в злонамерен софтуер. Всичко се изяснява с обстойни тестове с и без участието на даден елемент в мрежата т.е. кое е проблемното звено. Все пак в цялата работа си мисля, че нещо куца по конфигурацията на мрежата, или пък евентуално в някоя настройка на софтуера. Тествай как се държат машините без защитни стени и антивирусни, а ако трябва провери дали си съвпада работната група на мрежата, защото и това може да е причина да не се виждат. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
simtech 8450 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Занимавал съм се много с конфигурация на файлови сървъри, споделени директории и мрежови рутери под Windows и мога да ти кажа, че няма нищо по-отвратително от Windows за целта. Както си работи системата и изведнъж от нищото DNS услугата пада или какви ли не други аномалии, включително и описаната. Обикновено се оправя като директно достъпиш компютъра по IP в мрежата, тогава излизат и споделените директории за този компютър. Ако не - провери настройките на защитната стена дали ти е разрешен порт за връзка към Windows File&Folder sharing-а. Виж дали не дава в event log-а някакви грешки, свързани с computer browser. Общо взето имплементацията на Microsoft за тоя File&Folder sharing в Microsoft Network-а си е жива гавра и от Win Me не успяха да го оправят като хората и до сега. Не се учудвай, ако имаш внезапни аномалии под Windows. Колкото и парадоксално да звучи - нормално е. 1 Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
nologo 4014 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 .....Другото което ме наведе на тази мисъл странна грешка на машините с WIN XP - нещо от сорта че нямам нужните права над тази работна група.Проверете все пак за зарази по машините с XP. Има един специализиран раздел в този форум. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
simtech 8450 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Проверете все пак за зарази по машините с XP. Има един специализиран раздел в този форум.Стига с тия вируси. Очевидно грешката не си я виждал, за това ще я публикувам, използвайки гадателските си способности. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
nologo 4014 Докладвай публикувано 16 октомври 2013 Стига с тия вируси. Очевидно грешката не си я виждал, за това ще я публикувам, използвайки гадателските си способности. Никъде не съм споменал вируси. Ако ти имаш проблем, свържи се с администратора на твоя сървър/ мрежа. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
techmaniac 11275 Докладвай публикувано 17 октомври 2013 Стига с тия вируси. Очевидно грешката не си я виждал, за това ще я публикувам, използвайки гадателските си способности. Това съобщение излиза при липса на връзка с отсрещната машина, която няма нищо общо в случая с проблема на автора. При него проблема е в изчезването на мапнатите устройства, но при ръчното им изписване са достъпни. Според мен както казах проблема е някъде в липсата на правилна аутентикация между двете машини.Аз също имам мрежа с две машини (7 и XP), но подобен проблем не съм имал. Единствено на картата на устройства XP машината не може да бъде поставена в нея поради неизвестна за мен до този момент причина. Тествал съм с и без антивирусна както с и без пусната стена.Ето преди време един мой проблем който разреших благодарение на колега от форума, и май проблема на автора се доближава с цитирания. Нека пробва с еднакви юзърнейм и парола на двете машини. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
simtech 8450 Докладвай публикувано 17 октомври 2013 (редактирано) ....която няма нищо общо в случая с проблема на автора.Има много общо. Общото е, че computer browser услугата и целият протокол на MS е леко некадърен, както се вижда от многобройните проблеми. Тогава като се опитваш да достъпиш работната група или ти я дава празна или плюе грешка, че не може да намери никакви компютри. До колкото разбирам не може да открие компютрите в работната група, но може да достъпва map-нати устройства, но там можеш да зададеш адреса и във формат на IP. Дадох една примерна грешка, защото точно тая че workgroup-а е недостъпен и подобен род нещо не можах да я изровя през първите 10 секунди от ровене в нетя и повече не ми се ровеше. Общо взето преоткрива топлата вода, ако достъпнеш отсрещният компютър по IP. Но защо на толкова много компютри едновременно се е случило и какво е бърникано по рутера и защитните стени в мрежата е мистерия. Никъде не съм споменал вируси. Ако ти имаш проблем, свържи се с администратора на твоя сървър/ мрежа.Някъде да съм писал, че имам подобна грешка? А и да имах, има лек проблем - аз съм администратора на сървъра. Редактирано 17 октомври 2013 от simtech (преглед на промените) Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
saint_jazz 99 Докладвай публикувано 17 октомври 2013 (редактирано) Стига с тия вируси. Очевидно грешката не си я виждал, за това ще я публикувам, използвайки гадателските си способности. Точно това е грешката.Пробвах и с достъпване по IP но през win 7 веднага ме прехвърля към интернет експлорер. при което ми дава грешка. Мисля че преди IP-то трябваше да се изпише още някакъв символ за да те запази в уиндоус експлорер, но не помяна какво беше.А как е възможно да се разпадне мрежата за всички компютъри едновременно и след ден сама да се възстанови? Редактирано 17 октомври 2013 от saint_jazz (преглед на промените) Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
simtech 8450 Докладвай публикувано 17 октомври 2013 (редактирано) Точно това е грешката.Пред IP адреса се слагат две наклонени наляво черти. Например "192.168.3.51" За всички компютри как може да се разпадне мога само да предполагам. Като цяло Microsoft Network-а просто е малко смотан, а причините могат да бъдат толкова много, че иди разбери. Погледни в event viewer-а логовете за записи, които включват computer browser услугата. Виж и настройките на рутера. Редактирано 17 октомври 2013 от simtech (преглед на промените) Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове
saint_jazz 99 Докладвай публикувано 17 октомври 2013 Пред IP адреса се слагат две наклонени наляво черти. Например "192.168.3.51" За всички компютри как може да се разпадне мога само да предполагам. Като цяло Microsoft Network-а просто е малко смотан, а причините могат да бъдат толкова много, че иди разбери. Погледни в event viewer-а логовете за записи, които включват computer browser услугата. Виж и настройките на рутера.Благодаря много за съветите и за мненията по темата. Ще погледна и ще пиша какво е станало.Благодаря и на останалите за отделеното време и енергия. Сподели този отговор Линк към този отговор Сподели в други сайтове