Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

sliderum

Глобул съучастник ли е с организирана престъпна група?

Препоръчан отговор


Може ли да се определи като съучастничество предоставянето от Глобул на номер на притежателя, или групата притежатели на GameSpace.bg които използуват същия за изпращане на непоискани търговски съобщения (SPAM) към абонатите на компанията. Същите предоставят възможност за участието в игри с награди. Съобщенията, освен че са  SPAM също и са заблуждаващи, защото в тях се твърди, че изпращането с SMS на отговори за участие в играта е напълно безплатно, а след получаване на фактурата и от извлечението на сметката се вижда че:

 

3 15.09.2013 13:34:55 аб.Gamespace 7дни Други УДС    

0,00

 

20 22.09.2013 12:34:59 аб.Gamespace 7дни Други УДС     2,00
1 29.09.2013 12:34:57 аб.Gamespace 7дни Други УДС     2,00   22 06.10.2013 12:34:56 аб.Gamespace 7дни Други УДС     2,00   23 13.10.2013 12:34:57 аб.Gamespace 7дни Други УДС     2,00

Фактически безплатен е само първият SMS, независимо че във всяко последващо съобщение със следващ въпрос в игрите, се твърди че участието е безплатно и отговора се изпраща с безплатен SMS(стойност 0.00лв.)

Въпросната измама е обсъждана вече в интернет пространството, включително във Фейсбук, тъй че от Глобул няма как да се оправдаят за това, че продължават да работят с въпросната компания стояща зад аб.Gamespace. Предполагам, че приходите от SMS-сите си ги поделят също освен цената която компанията плаща за предоставеният номер...Тъй че това съучастие ли е с въпросната така наречена от мен "престъпна група". Само искам да уверя, че на последните две дати в цитата, не съм изпращал SMS за участие в играта. Нямам идея по какъв начин съответно е отчетено изпращането на такъв, освен ако в телефона ми не е вкаран някакъв експлойт или вирус. Моето участие беше с изпращането на въпросният брой SMS-си, но на една дата която беще през месец Септември, след няколко поредни получени съобщения тогава, после ми писна и престанах да изпращам, съответно последните две дати, които са през октомри нямам идея как са отчетени.

 

Последно, известно време(но също през месец Септември), след като спрях да отговарям на въпроси от играта, ми беше изпратен SMS с текст в който ми се даваше възможност с ипращаенто на SMS от мен на определена стойност да се отпиша от участието в играта и от изпращането на друг SPAM на моя номер(естествено в съобщението не беше използуван терминът "SPAM", което искане на пари може да се тълкува като изнудване по българското, а и на която и да е друга стана законодателсто.

 

Далеч съм от мисълта че в Глобул не знаят за какво иде реч, особено след като въпросната измама е обсъждана в интернет пространството и то вече над една година, но въпреки това продължават да предоставят номер и въобще да работят с аб.Gamespace.

 

Та очаквам отговор на въпроса в заглавието: Глобул съучастник ли е с организирана престъпна група?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От край време знам, че подобни игри са вид измама и зарибявка. Избягвам ги винаги когато получа подобни СМС-и (не съм абонат на цитирания оператор). Винаги имайте едно наум, защото измамите дебнат навсякъде.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Все пак очаквам отговор от юрист. Вече и на мен е известно и съм описал каквото трябва, именно SPAM, заблуждаващи съобщения относно стойността на SMS-сите за участието в играта и накрая последният SMS, който практически е изнудване. Това което искам да разбера е, дали Глобул могат да се определят съгласно законодателството ни като съучастници? Вече уточних, че в интернет пространстото измамата е обсъждана, така че дори да се приеме, че първоначално от компанията Глобул не са знаели за въпросната измама(което едва ли е така, но пък е недоказуемо), няма как в последствие да са останали неосведомени. Дали това, че продължават да предоставят номер на аб.Gamespace, може да се сълкува като съучастие?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Все пак очаквам отговор от юрист.

Тогава се обърни към юрист.

Или мислиш, че те дават безплатни консултации по форумите? :cool:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тогава се обърни към юрист.

Или мислиш, че те дават безплатни консултации по форумите? :cool:

Е че защо да не се допиташ допълнително във форума. Със сигурност ще има още някой друг опарен от тези игри, които даже като се замисля не са толкова измамни, колкото зарибяващи - оттам печалба за оператора. Аз лично не съм чувал от познати да са спечелили нещо от тези игри...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В отговор на заглавието - Не, не са част. Те СА организирана престъпна група.

По въпроса - обърни се към КЗП. Ако искаш съвет от юрист - вече се предлагат и такива онлайн, като дори можеш да наемеш адвокат по този начин, но естествено не е безплатно. Пример

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тогава се обърни към юрист.

Или мислиш, че те дават безплатни консултации по форумите? :cool:

За малко щях да ти заложа коментара като най-добър отговор, но навреме се спрях. Темата затова съм я пуснал точно тук, а не в "Мобилни оператори, Мрежи, Промоции, Абонаменти, Услуги" Интересувам се от обща култура. Въпросните съобщения съм ги изтрил, така че няма да гоня търсенето на правата си през КЗП, или чрез съдебно дело.

 

Мисля, че консултациите относно конкретни случаи, свързани с отворени дела в съда(или такива които има сериозно намерение да бъдат отворени и във връзка с това се консултира интересуващият се) не са безплатни, особено когато не са пуснати в тази секция, а се провеждат в офиса на даден юрист, или на негов сайт, или на общ такъв, в който е посочеца разценка за въпросните консултации. Но пък че на въпроси като моя, в секцията в която е пусната темата, едва ли отговора ще е с търсене на заплащане, още повече, че се отговаря на добра воля и никого не задължавам да спами в темата ми. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди почти 3г. имах спор с Мтел оказа се че номера ми е бил включен в Мтел контакт, това е нещо като телефонен указател и получавах по 3-4 рекламни съобщения на ден.

След 4 часов телефонен разговор с кого ли не от йерархията на компанията - спама престана.

Сериозно се бях замислил да ги съдя. По онова време имах 4 номера с един договор и се получаваше страхотна какафония като започна да получавам SMSи един след друг.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Глобул са ОПГ. Както и всички други корпорации които ни ограбват и паразитират на гърба на обикновения човек. Това обаче е демократична страна и всеки е свободен да изрази недоволството си както намери за добре. Обаждай им се на 123 (или както им е системния номер) и ги псувай на воля - при това напълно безплатно :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 Обаждай им се на 123 (или както им е системния номер) и ги псувай на воля - при това напълно безплатно :D

Вече от доста време не е безплатно, освен ако не е на вътрешните номера свързани с машина. Приказките с оператор са платени, макар че цената на минута е по-ниска от обичайното друго тарифиране. :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

sliderum, имаш над 14000 поста в Калдата. Това означава, че киснеш тук много време :) . И 100% си наясно какви други хора има тук - хора със свободно време, използващи го да чешат клавиатурите. Също така съм сигурен, че знаеш, че тук няма квалифицирани юристи, готови да дават безплатни квалификации. И аз го знам, защото и аз кисна тук достатъчно много :) . Ако имаше някой такъв, щяхме да го забележим досега. 

От друга страна, си наясно, че ако искаш сериозен отговор на въпроса си, трябва да се обърнеш към юрист. И да си платиш. Но ти не искаш това, защото нямаш намерение да си търсиш правата.

Така че смисълът на темата ти е не да търсиш отговор на въпрос, той не ти е нужен :) . Смисълът е - да пуснеш в публичното пространство обвинение към Глобул. Но го правиш не пряко, а под формата на въпрос и намеци. Следствие - безсмислено е да ти отговаряме, а темата подхожда повече за раздел "Мобилни оператори" или "Празни приказки" . 

 

ПП. За мен нормалният подход за решаване на даден проблем е:

1) Установяваш какъв е проблема.

2) Измисляш решение.

3) Изпълняваш решението.

Твоят подход обаче е типично български:

1) Установяваш, че има проблем.

2) Почваш да ревеш публично, че си прецакан.

3) Чакаш и други прецакани да се присъединят към теб.

4) Утешаваш се, че не си сам, всички сме прецакани.

5) Напиваш се, и забравяш за случая.

Така действаме всички ние - поединично, и като нация. И докато това продължава, все ще се намират тарикати, които да ни тъпчат.

 

ПП2. Спокойно можеш да приемеш поста ми за спам, тя цялата тема е такава :) .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не рева публично че съм прецакан, просто посочвам омят случай като пример, че такива съществуват. Измислянето на решение е в случай, че се търси такова. Аз не търся решение, а просто си повишавам общата култура по въпроса. Не съм искал някой да се рови в "тухлите" и да ми прилага номера на закони, членове, алинеи и точки, съгласно които Глобул могат, или не могат, да се определят какво отношение имат с въпросните притежатели на аб.Gamespace, а просто въз основа на своите теоретични познания, както се казва, това което помни въпросният отговарящ от законите, да ме осведоми какво си мисли по въпроса ми. Ти да не си адвокат на Глобул? Ако не можеш да отговориш на въпроса на темата, те моля да престанеш да пишеш в нея! Не си ти, който ще определиш като каква е темата ми и къде точно да бъде разположена!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

sliderum, имаш над 14000 поста в Калдата. Това означава, че киснеш тук много време :) . И 100% си наясно какви други хора има тук - хора със свободно време, използващи го да чешат клавиатурите. Също така съм сигурен, че знаеш, че тук няма квалифицирани юристи, готови да дават безплатни квалификации. И аз го знам, защото и аз кисна тук достатъчно много :) . Ако имаше някой такъв, щяхме да го забележим досега. 

От друга страна, си наясно, че ако искаш сериозен отговор на въпроса си, трябва да се обърнеш към юрист. И да си платиш. Но ти не искаш това, защото нямаш намерение да си търсиш правата.

Така че смисълът на темата ти е не да търсиш отговор на въпрос, той не ти е нужен :) . Смисълът е - да пуснеш в публичното пространство обвинение към Глобул. Но го правиш не пряко, а под формата на въпрос и намеци. Следствие - безсмислено е да ти отговаряме, а темата подхожда повече за раздел "Мобилни оператори" или "Празни приказки" . 

 

ПП. За мен нормалният подход за решаване на даден проблем е:

1) Установяваш какъв е проблема.

2) Измисляш решение.

3) Изпълняваш решението.

Твоят подход обаче е типично български:

1) Установяваш, че има проблем.

2) Почваш да ревеш публично, че си прецакан.

3) Чакаш и други прецакани да се присъединят към теб.

4) Утешаваш се, че не си сам, всички сме прецакани.

5) Напиваш се, и забравяш за случая.

Така действаме всички ние - поединично, и като нация. И докато това продължава, все ще се намират тарикати, които да ни тъпчат.

 

ПП2. Спокойно можеш да приемеш поста ми за спам, тя цялата тема е такава :) .

Не зачитай всички под един знаменател, тъй като не е етично да отправяш подобни думи към хора, които не познаваш лично, а само виртуално. За себе си бих казал, че не попадам към първата "категоризация", и сам търся решение на проблемите си, а и съм имал вземане-даване с мобилни оператори и то не веднъж. Затова е форума, за да си създадем нещо като "виртуален говорилник", и всеки да си изкаже мнението по даден казус, ако ще и за най-безумната тема да е, а такива като редовен потребител предполагам знаеш че изобилстват.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Sliderum, достатъчно е да прочетеш общите условия, за да знаеш, че не бива да се регистрираш и да играеш. Освен това виж тази точка: 

 

7. Потребителя ползвауслугата GameSpaceс първоначален едноседмичен безплатен абонамент,след което преминава към платен седмичен абонамент, ако изрично не прекрати абонамента си преди това. Заплащанетона платеният седмичен абонамент става директно, като обявената сума се добавя към месечната фактура, която мобилният оператор издава на потребителя. Заплащането от портебители на предплатените услуги на операторите, става отново директно, като обявената сума се приспада от наличността в акаунта им, към момента на тарифирането.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Sliderum, достатъчно е да прочетеш общите условия, за да знаеш, че не бива да се регистрираш и да играеш. Освен това виж тази точка: 

 

7. Потребителя ползвауслугата GameSpaceс първоначален едноседмичен безплатен абонамент,след което преминава към платен седмичен абонамент, ако изрично не прекрати абонамента си преди това. Заплащанетона платеният седмичен абонамент става директно, като обявената сума се добавя към месечната фактура, която мобилният оператор издава на потребителя. Заплащането от портебители на предплатените услуги на операторите, става отново директно, като обявената сума се приспада от наличността в акаунта им, към момента на тарифирането.

На въпросите съм отговарял в деня на получаване и на първото съобщение или най-много няколко дни по късно, със сигурност обаче няма цяла седмица срок между първият и последният отговор. Вече обясних в предишен коментар, че никакви SMS-си не съм пускал на по-късни дати и че нямам никаква представа, по какъв начин са се озовали по този начин разположени във времето, както показват копираните редове от фактурата(именно тук съзирам манипулация, която може да бъде преследвана по съдебен ред, ако има начин да се докаже).

 

П.П. Въпросните общеи условия и точка 7 от тях, не присъствува в подписаният договор, и не ми е прочитана от друг документ, за да бъда осведомен за нея. На сайта на Глобул преди подписването, което стана в местния офис в града в който живея, съм влизал главно, за да гледам картата с покритието :D Не са ли длъжни продавач-консултантите да уведомяват клиентите си за въпросните общи условия поне устно, след като в доровора липсва страница, или страници с тях или поне с целият им състав?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На въпросите съм отговарял в деня на получаване и на първото съобщение или най-много няколко дни по късно, със сигурност обаче няма цяла седмица срок между първият и последният отговор. Вече обясних в предишен коментар, че никакви SMS-си не съм пускал на по-късни дати и че нямам никаква представа, по-какъв начин са се озовали по този начин разположени във времето, както показват копираните редове от фактурата.

Да, но ако не си се отказал, вече акаунта ти става платен. Прочети всичко от общите условия. Със сигурност не са те излъгали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пусни една тема във форума на lex.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, но ако не си се отказал, вече акаунта ти става платен. Прочети всичко от общите условия. Със сигурност не са те излъгали.

Не съм пускал съобщения на датите, които са подавани като такива през която и да е изминала вече част от месец Октомрви. Невависимо дали от след определена дата, вече участието в игрите става платено, аз не съм участвал в тях с мое знание. Ако евентуално при мен в телефона ми е вкарана зараза, която да генерера автоматичан отговор просто при отваряне на SMS за прочитането му, или дори без въпросният да бъде отворен въобще, това е престъпно действие. Не знам акунт вноските, по който да се осъществяват със седмично автоматично изпращане на съобщения на определенена стойност. Принудителното създаване на акаунт, също е престъпление и автоматичното генериране на платен акаунт, ако видиш ли нарочно, не съм се бил отказал от създаването на такъв е форма на изнудване.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Та очаквам отговор на въпроса в заглавието: Глобул съучастник ли е с организирана престъпна група?

Понякога се чудя дали не пишат двама различни хора от твоя ник ! Аве как може да се вържеш на подобни глупости че чак и да връщаш SMS-си.

Услугите от  оператора ми съм ги забранил всички, включително телефона ми е прехвърлен на несъществуващ номер. Който иска ме намира в нета 24 часа съм онлайн или аз го търся. Аз до сега не помня да съм получил SMS или телефонно обаждане и някой да ми е казал "ела да ти дам едни пари".

Май ти беше дето искаше телефон с две сим карти които постоянно да са на линия ... наслаждавай им се ! На мен една само с интернет ми е напълно достатъчна за да не ме занимават андрешковци.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понякога се чудя дали не пишат двама различни хора от твоя ник ! Аве как може да се вържеш на подобни глупости че чак и да връщаш SMS-си.

Услугите от  оператора ми съм ги забранил всички, включително телефона ми е прехвърлен на несъществуващ номер. Който иска ме намира в нета 24 часа съм онлайн или аз го търся. Аз до сега не помня да съм получил SMS или телефонно обаждане и някой да ми е казал "ела да ти дам едни пари".

Май ти беше дето искаше телефон с две сим карти които постоянно да са на линия ... наслаждавай им се ! На мен една само с интернет ми е напълно достатъчна за да не ме занимават андрешковци.

Както казах, аз не си търся правата, а съм поставил дискусията за моя и надявам се на други четящи темата обща култура. Въпреки името на фирмата която се обсъжда, не съм указал забрани за обсъждане на същите или подобни измами, вършени със съучастието на други оператори присъстващи на нашият GSM пазар.

 

Тъй като се поразчетох в откритите от мен линкове във връзка с тази измама в интернет...Открих че няма такъв с дата от преди времето на подписването на настоящият ми договор...Т.е, вероятно въпросната точка 7 от общите условия, е добавена по-късно...Разбира се, Глобул си е запазил правата за промяна на тези условия, но с това не избягва задължението да уведоми своите вече налични към датата на промяната абонати за същността на тези промени. Аз не съм уведомяван за промяната в точка 7 или за нейното добавяне, ако точка 7 от общите условия не е съществувала към момента, в който сключих договора. Съответно в мен възникна въпроса, дали въобще имам задължения за нещо, което се е променило след датата на сключване на договора, за която промяна дори не съм уведомен? И още един въпрос, който е доста по-дълбока и общовалидна материя въобще в търговското право: По начало моята сделка с Глобул, е договор на физическо с юридическо лице(фирма), договор между две страни по сделката. До колко Глобул въобще има правото да включва трета страна в договорните отношения, която да касае и мен? Много добре знам, че Глобул има правато да сключва договори с подизпълнител на услугите си, но това е друг договор, сключен между Глобул и подизпълнител(ако аб.Gamespace може да се приеме за такъв), който договор е само между тях и не би трябвало да обвързва мен като клиент на Глобул по никакъв начин, защото иначе ме превръща в клиент на трета страна, което нарушава договора между мен и Глобул...Разбира се, в случая нарушението е изцяло по вина на Глобул..Но това си е мое лично разсъждение, така че се надявам някой да отговори, стига да желае и да му е по възможностите на съответните нововъзникнали въпроси :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сигурно все още си в детската градина и не знаеш че безплатно е само сиренето в капана за мишки?

 

Проявил си заинтересуваност, включил си се, ще олекнеш с някой лев.

 

Начините ги пише в общите условия, с които вероятно си се съгласил. Писах ги и в една друга тема за регистрацията на предпклатените карти.

Сигурен съм че в някой подписан от теб договор има че си съгласен да получаваш информация за директен маркетинг и т.н. - разбирай спам. Съгласно закона можеш да го оттеглиш са отделно заявление. Да не търся членовете.

Има и автоматизирани начини, както и разговор с оператор.

Аз съм на Viva, там се праща безплатен празен SMS на 188188. Гарантирано работи, един спам не съм получил.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сигурно все още си в детската градина и не знаеш че безплатно е само сиренето в капана за мишки?

 

Проявил си заинтересуваност, включил си се, ще олекнеш с някой лев.

 

Начините ги пише в общите условия, с които вероятно си се съгласил. Писах ги и в една друга тема за регистрацията на предпклатените карти.

Сигурен съм че в някой подписан от теб договор има че си съгласен да получаваш информация за директен маркетинг и т.н. - разбирай спам. Съгласно закона можеш да го оттеглиш са отделно заявление. Да не търся членовете.

Има и автоматизирани начини, както и разговор с оператор.

Аз съм на Viva, там се праща безплатен празен SMS на 188188. Гарантирано работи, един спам не съм получил.

Вече посочих, че към момента на подписване в условията нямаше въпросният сайт. Аз смятам че вкарването на трети участник в договор между двама е акт на нарушение на договора, аз съм подписал с Глобул и с никой друг.  Това че знам, че Глобул си е запазил правото да променя общите условия не значи, че трябва да е по начин, който нарушава законите на страната и моите граждански и човешки права.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.