Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

balki65

Шрамайер: ''България е далече от европейската зрялост''

Препоръчан отговор


Много е трудно да се прогнозира по-нататъшното развитие на България. В страната не функционира нито една от институциите на правовата държавност и демокрацията. Там всичко е само фасада, пише Клаус Шрамайер.

В обширна статия Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София и добър познавач на България, се спира на развитието на страната след последния доклад на Брюксел за постигнатия напредък по механизма за сътрудничество и проверка от юли 2012. Статията е писана преди предсрочните парламентарни избори в България за "Годишника за източноевропейско право". Предлагаме Ви откъс от нея:

В България не функционира нито една от институциите на правовата държавност и демокрацията. Там всичко е само фасада, а задкулисни кукловоди дърпат конците. В тази страна честни и способни хора като бившата правосъдна министърка Маргарита Попова нямат никакви шансове и бързо биват сменяни. В качеството си на вицепрезидент в момента тя отговаря за помилванията. В същото време в съдебната система, т.е. във върховните съдилища, в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), в самия ВСС и в Конституционния съд (КС) е пълно с марионетки, пише Клаус Шрамайер.

Управляващите не искат съдебна реформа

Той цитира изследване на Петя Владимирова, в което се казва, че един от най-важните съдебни органи в България - Върховният административен съд (ВАС) - редовно нарушава Закона за съдебната власт (ЗСВ). Като пример за това са посочени неспазването на законовите срокове и случайното (електронно) разпределение на делата по смисъла на чл. 9, ал. 1 от ЗСВ и др.

Вина за това положение носят преди всичко близкият до предишното правителство председател на съда Георги Колев и скандалната кандидатка за Конституционния съд Венета Марковска. На този фон Петя Владимирова стига до извода, че в страната не може да бъде проведена никаква съдебна реформа, тъй като самото българско правителство не желае такава.

В тази връзка Шрамайер цитира един бивш вътрешен министър, който беше казал, че за правителството са добри онези съдии, с които то може да говори. Нищо чудно тогава, че наказателното правораздаване в България заема незавидното 81-во от общо 97 места в класацията на "Световния проект за справедливост", а гражданското правораздаване е поставено на 40-то място.

Клаус Шрамайер пише, че според политолога Евгений Дайнов България не е нито демократична, нито правова държава, а по-скоро тя мутира от фасадна демокрация с мафиотска власт в ръцете на няколко клана към един вид корпоративен фашизъм. В същото време единствената стабилна голяма партия БСП не успя да се социалдемократизира под ръководството на Станишев, произлязъл от бившата комунистическа номенклатура - при това въпреки подкрепата за него от страна на европейските социалисти и лично на техния шеф Мартин Шулц, или пък на някои депутати от Бундестага.

Антиевропейски настроения

По-нататък Шрамайер припомня, че миналия октомври двама независими български депутати основаха коалиция "Не на ЕС". В нея се включиха непарламентарни сили като Християн-социалният съюз, Съюзът на демократичните партии и движението "Ера 3". Коалицията си постави за цел излизането на България от Общността, понеже от присъединяването си към ЕС насам страната била загубила между 4 и 8 милиарда лева. Навремето учредителите посочиха, че "Не на ЕС" пледира за връщането на смъртното наказание, носенето на оръжие и национализацията на енергийните дружества, а и е против толерирането на малцинствата, например ромското.

Тук е моментът да се посочи и решението на София от 11 декември 2012 година да блокира присъединяването на Македония към ЕС, ако Скопие не се откаже от "антибългарската си политика". Тук българското правителство има предвид различното тълкуване в Македония на общата история и най-вече филма "Трето полувреме" за неспасяването на македонските евреи, както и твърденията за дискриминация на македонски граждани, които се самоопределят като българи. Бившият президент Желю Желев определи това поведение на българската държава като грешка. Това поведение показва също така колко далече е България от европейската зрялост и то цели 5 години след присъединяването ѝ към ЕС, което през 2007-ма стана възможно единствено благодарение на снизходителното отношение на останалите страни-членки.

Положителните знаци

И все пак в България се долавят и някои положителни сигнали, пише по-нататък Клаус Шрамайер. Очевидно българското общество вече не е склонно да мълчи за несправедливостите. Доказват го протестите от миналата година срещу лобистките поправки в Закона за горите, съпротивата срещу новия Закон за културата и всички други протести, вкл. тези на съдиите срещу Висшия съдебен съвет и исканията за свикване на Велико народно събрание и премахването на олигархичните структури.

Клаус Шрамайер заключава, че България е изправена пред неизвестно политическо бъдеще - на фона на рязката загуба на авторитет от ГЕРБ, разпада на консервативното дясно, вътрешните боричкания в БСП (Станишев срещу Първанов) и липсата на нови продуктивни идеи, личности и партии.

 

 

http://www.dw.de/%D1%88%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D1%80%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82/a-17173687?maca=bul-CB_Trud_bg-8745-html-cb

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Че то всичко си е вярно.Те чак сега ли го разбраха.Каде са били през последните години.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

A , те са едни двуличници.Защо , когато нашите политици като отидат в Брюксел следват едни прегръдки ,едни целувки.Вместо да ги бият през ръцете.Сега и за бежанците се оказаха двулични.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Авторе, правиш ли разлика между анализ и новина?

Сподели, ако обичаш, къде тук виждаш второто, за да бъде темата в този раздел.

 

Благодаря!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

|руската мафия не дава българия току така


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

|руската мафия не дава българия току така

 

Така е ,руската мафия дърпа на едната страна ,турската мафия дърпа на другата  страна,а ние робите се дупиме ,а на тези ,а на онези.

Извод ?? Всички депутати са проститутки.Те са хората ,които би трябвало да защитатват нашите интереси,но уви не го правят ,а се продават като евтини курви.

 

 

Авторе, правиш ли разлика между анализ и новина?

Сподели, ако обичаш, къде тук виждаш второто, за да бъде темата в този раздел.

 

Благодаря!

 

Преместете темата на човека където и е мястото,но това няма да промени фактът ,че всяка дума е истина.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.