Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

algor

НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020-а

Препоръчан отговор


НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020-а

22 октомври 2013 16:53 / обновена в 20:10 | Ал. Гинева, Д. Манолова

 

 

Публикувано изображение

 

Депутатите приеха предложението на Атака за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци до 1-ви януари 2020 година. Това стана с неочакваната подкрепа на 59 народни представители от БСП и изявената през целия пленарен ден твърда подкрепа на всички депутати от групата на ГЕРБ.

Докато ГЕРБ заявиха наченки на подкрепа още в предишната седмица, то решението на 59 народни представители от БСП да подкрепят предложението на Волен Сидеров изненада и социалистите. Първата реакция срещу решението дойде от председателя на парламента Михаил Миков. „42-рото Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на българската Конституция, нито пътят, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема акт, който дори днес да изглежда приемлив, той се приема с мотиви, които не отговарят на действителните текстове и съдържание на конституцията", каза Миков. Той допълни, че България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. „Съвременна модерна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", коментира Миков. 

На тотално противоположна позиция се оказа социалистът Антон Кутев. Той е един от 59-мата депутати от левицата, които изненадващо се оказаха на едно мнение с ГЕРБ и Атака и на противоположен полюс спрямо коалиционния партньор ДПС и останалите социалисти в пленарната зала.

„Това е показване на желание да бъдат чути българските граждани в тяхното нежелание да се продава земя. Аз гласувах „за" с желание да подам ръка и да покажа, че чуваме това, което хората казват", мотивира се Кутев. Според него обаче този мораториум не е достатъчен да се спре продажбата на земи и ако трябва да се направи, според него са необходими други законодателни мерки. „Нямаме хора, които да са нарушили решението на групата. В този случай се бяхме разбрали, че който иска, може да подкрепи мораториума, така че няма разцепване на групата или хора, които по някакъв начин да се се отклонили от решение", каза депутатът от БСП.

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че ще направят опит да сезират Конституционния съд, защото решението е в разрез с нея. Решението се явява в драстично противоречие с Договора за присъединяване на България към ЕС, каза Местан и допълни, че в този смисъл решението е противоконституционно. ПГ на ДПС ще представи становище до КС с искане решението да се обяви за противоконституционно, каза председателят й. „Ние обаче съзнаваме, че нямаме самостоятелен ресурс, за да ангажираме КС, тоест необходими са ни още 14-15 подписа. Ако не ги получим от други парламентарни групи, ще бъдем принудени и като председател на ДПС вече го правя: обръщам се към президента Росен Плевнелиев да се възползва от правото си по конституция и той да сезира КС за обявяване на противоконституционността на днешното решение", каза Местан.

В кулоарите на парламента от Атака заявиха, че нямат никакви притеснения дали решението е юридически издържано и няма шанс страната ни да понесе санкции заради него. Лидерът на Атака беше повече от доволен от гласуването. Той посъветва парламентарния председател Михаил Миков да не плаши хората, тъй като никаква наказателна процедура не може да се наложи на България. „Няма текст, в който да бъде изключена държавата от Евросъюза, това са излишни сплашвания. Напротив, вместо да се концентрираме да обясним да Брюксел защо се налага да вземем това решение, ние започваме един друг да се плашим с дядо Торбалан. Не е добре, не е редно да го правят", каза Сидеров. По думите му е по-добре да се помисли какви мерки да се предприемат от правителството и законодателя, за да бъде детайлно регулиран въпросът и да сме сигурни, че от 1 януари догодина продажбата на земя на чужденци ще бъде спряна.

Междувременно ГЕРБ и Атака си подадоха ръка не само в гласуването, но и по време на близо 5-часовите дебати за удължаване на забраната за продажба на земеделска земя на чужденци. По-рано в парламента се появи и земеделският министър проф. Димитър Греков, който за пореден път обясни, че няма проблем с продажбата на земя на чужденци, защото към този момент родната земя не е атрактивна за чуждестранни инвестиции. Причините за това са две: нямаме добро поливно земеделие и нямаме комасирани парцели земя. Голяма част от инвеститорите, които искат да вложат пари в земеделска земя, предпочитат съседна Румъния, въпреки по-високите цени. Основен мотив за това е добрата система за окрупняване на парцелите и изградените напоителни системи в плодородните земи.

Въпреки тези факти, обаче, малко над пет часа депутатите спориха трябва ли да се подкрепи, или не предложението на Атака за удължаване на мораториума за продажба на земя. Дискусията бе прекъсната от три дълги почивки, едната от които в нарушение на правилника.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, пък, напусна парламента след края на гласуването, без да коментира има ли, или не разцепление в червените редици, и да се очаква ли конфликт с коалиционния партньор ДПС заради разминаването в позициите.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1162468

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И Румъния направи същото но.. има едно голямо НО.. ЕС заплаши с глоби  и наказания... и мисля че могат да го направят преспокойно ...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И да ги питаш ,защо го направиха.Те и сега си купуват земя , чрез посредници.Просто ,трябваше да създадат известни условия за продажба.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

по-точно казано препродават я

вярвате ли в тия енергийни източници за необработваемите земи а

аз не

http://farmlandbulgaria.com/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ма, страшна новина. чудо невиждано. Най - голямото постижение на Българската политика праз последното 100-летие. 

То, не, че сега като юридическо лице или члез посредник или чрез друга юридическа хватка чужденците не могат да си закупят колкото си искат земя. Бе няма ли длуги наболяли теми  за разглеждане касаещи българина пряко????


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Народът си е виновен за глупавия мораториум и ще си сърба супата

 

В разрез на всякаква правна, конституционна и международна логика, българският парламент гласува със смазващо мнозинство текст на Волен Сидеров, който задължава министерски съвет да наложи нов мораториум върху продажбата на земя на физически лица-граждани на ЕС. Докато течеше последният час от разискванията, Европейската Комисия излезе със становище, че нито тя, нито българските институции, могат да продължат забраната и ако България не приведе законодателството си в надлежния ред през 2014, ще започне наказателна процедура.

Но не винете депутатите, винете себе си. През 1975 година, Милтън Фридман казва, че решението на обществените проблеми не е да се избират правилните хора, а да се създаде обществено мнение, което прави политически изгодно дори грешните хора да правят правилните неща. В България имаме точно обратното. Робувайки на вековни стереотипи, че светът през 21-ви век продължава да е съставен от множество воюващи помежду си държавици и народи, както и че е възможно българите нито да работят, нито да учат, а само да избират политици, които да управляват тяхната собственост, така че парите да падат от небето, ние създадохме обществено мнение, което прави политически изгодни в парламента да се правят само грешни неща.

Социологията показва, че българите не разбираме проблемите със земята, не знаем, че досега е могло да се купува земя от чужденци през юридически лица, не знаем, че колкото повече търсене, толкова повече растат цените, не знаем, че мораториумът пада само за граждани на ЕС, но твърдо подкрепяме той да продължи. Разбира се, цялото това незнание е умело подхранвано чрез мащабна PR акция на АТАКА, които вероятно ще ползват тази тема за евроизборите догодина (тъй като национализирането на чужди компании в България си е чисто вътрешен въпрос и не върви за евроизбори).

Какво тогава се изненадваме, че депутатите с почти пълно единодушие приеха предложението на Сидеров, което:

-   Задължава Министерски Съвет да наложи мораториум, което е невъзможно, тъй като мораториум се налага от Народното Събрание

-   Ефективно противоречи на Конституцията в сегашния й вид и ще задължи НС да започне нейна промяна или някаква процедура за излизане то ЕС (т.к. противоречи и на договора за присъединяване, но пък и такава процедура няма).

-   Ще започне наказателна процедура срещу България, като глобите ще ги плащаме всички ние чрез данъците си

-   Няма да има никакъв положителен или отрицателен ефект що се отнася до земята, тъй като инвеститорите работеха, работят и ще работят винаги чрез юридически лица. Забраната за физически лица се отнася до имигранти от ЕС, които искат да си купят нивичка до къщата.

Българският народ за пореден път се поддаде на политически популизъм и беше изманипулиран от доста прозрачна пропагандна PR кампания, дърпаща емоционалните струни на вековни комплекси и стереотипи. Пожела си да се продължи мораториума и българските депутати, загрижени за рейтинга си, го продължиха. Опасенията за всички негативни правни (и в следствие, икономически) ефекти бяха разсеяни набързо от депутата от ГЕРБ, Владимир Тошев, който каза, че в парламента не е важно дас е правят прецизни закони, а да има страст и плам в речите.

Най-абсурдното е, че за около 7 часа дебати, единствено крайно-левият Янаки Стоилов произнесе словосъчетанието, което е разковничето вече над 2000 години коя държава ще е бедна и коя богата – „защитена частна собственост“, обяснявайки на предполагаемо „десните“ си колеги от ГЕРБ каква глупост правят. Редица останали депутати от всички парламентарни групи малко или много убеждаваха българите как тяхната частна собственост е първо на прадедите им, после на държавата, после на политиците, после на българския дух, после на Хан Аспарух и чак накрая тяхна.

Не е страшно, че ще забраним или няма европейски граждани да купуват директно българска земя. Страшното е, че лъжем сами себе си по най-балъшкия възможен начин и отказваме да научим уроци, които историята преподава на човечеството над 2000 години. Но пък, в крайна сметка, затова Рейгън е казал крилатата си фраза “бедността е справедливото наказание за глупостта и мързела“. Ние явно сме мазохисти.

 

http://karolev.com/narodut-si-e-vinoven-za-glupaviq-moratorium-i-shte-si-surba-supata/

Позвалявам си да постна статията от блога на Каролев, защото с думи прости и без много локуми са обяснени простичко нещата, които ни чакат, защо ни чакат и какво всъщност щеше да се промени, ако беше вдигната забраната от 2014-та година, както трябваше да стане.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Българският народ за пореден път се поддаде на политически популизъм и беше изманипулиран от доста прозрачна пропагандна PR кампания, дърпаща емоционалните струни на вековни комплекси и стереотипи. Пожела си да се продължи мораториума и българските депутати, загрижени за рейтинга си, го продължиха. Опасенията за всички негативни правни (и в следствие, икономически) ефекти бяха разсеяни набързо от депутата от ГЕРБ, Владимир Тошев, който каза, че в парламента не е важно да се правят прецизни закони, а да има страст и плам в речите.

 

 

2 лв. са нужни на чужденците, за да заобиколят мораториума за земята

Срещу начален капитал от два лева всеки чужденец може да стане собственик на земеделска земя у нас въпреки мораториума, наложен от парламента. Правото на това е разписано в българското законодателство, според което няма проблем чужд гражданин да основе фирма у нас и чрез нея да притежава имот. По смисъла на Закона за собствеността на земеделска земя: „земеделските земи могат да бъдат собственост на граждани, на държавата, на общините и на юридически лица”. В следващите текстове се уреждат възможностите за собственост от чужди лица, но нито в този, нито в друг закон се забранява на чужди граждани да основават фирма у нас – българско юридическо лице или казано с други думи: българска фирма. В интернет могат да бъдат намерени различни оферти на фирми, които могат да помогнат на всеки да си регистрира собствена фирма. Формално, за да си регистрираме дружество с ограничена отговорност, или както е известно като ООД, са ни необходими два лева начален капитал. Разбира се, регистрацията е съпътствана с множество други разходи и стъпки. Обикновено, регистрацията струва около 250 – 300 лева, като в това се включват и разходи по регистрацията в Агенцията по вписванията, такса за запазване на името на фирмата, откриване на сметка на фирмата и други. Основно земеделските земи се притежават чрез дружествата със специална инвестиционна цел. Капиталът на едно такова дружество не може да бъде по-малък от 500 000 лв.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1162515

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако благодарение на този мораториум бъде продължена забраната за работа на българи в европа -не ми се мисли къде ще се крият някои хора от гнева на няколкостотин хиляди българи!

Жална им майка на команизите от 4 януари 2014.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ройтерс:

В ЕС може да удължат забраната за работа за българи след решението за земята

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014г. забрана българи да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.

Това съобщи "Ройтерс" по повод днешното решение на парламента да се удължи до 2020г. забраната чужденци да купуват земеделски земи.

Агенцията цитира изказването пред БНР на Шантал Хюс, говорителката на еврокомисаря Мишел Барние, че "ако България иска мораториумът да остане в сила след началото на следващата година, тогава трябва да получи подкрепа от всички останали страни в ЕС. Това означава и ревизия на присъединителния договор и новото му ратифициране от всичките 28 страни."

"Ройтерс" допълва, че председателят на парламента Михаил Миков, от чиято партия 59 депутати одобриха предложението на "националистическата и антиевропейска партия "Атака", е предупредил, че решението противоречи на конституцията. "Модерна България не може да взима решения на базата на политическия популизъм", казва Миков.

 

dnevnik.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ройтерс:

В ЕС може да удължат забраната за работа за българи след решението за земята

 

 

Е, не! Що ми се струва ,че това е само повод. Дали тово или онова, то пак щяха да си намерят повод за нещо си. България никога не е била обичана от някои сегашни наши "стратегически партньори" - историята го е доказала, а ние се скъсахме да ближем "дупета"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, не! Що ми се струва ,че това е само повод. Дали тово или онова, то пак щяха да си намерят повод за нещо си. България никога не е била обичана от някои сегашни наши "стратегически партньори" - историята го е доказала, а ние се скъсахме да ближем "дупета"

и за чий изобщо ни беше тоя ЕС

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

и за чий изобщо ни беше тоя ЕС

EС е едно необходимо зло. Няма да е далеч времето когато тази структура ще се разпадне. Още от сега се чуват подобни гласове и то от страни учредили ЕС. Всички следим медиите нали????

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

EС е едно необходимо зло. Няма да е далеч времето когато тази структура ще се разпадне. Още от сега се чуват подобни гласове и то от страни учредили ЕС. Всички следим медиите нали????

малко ни нашите злини ми и тоя таралеж да си турим у скъсаните гащури

то бива мазохизъм бива ама

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ризова: Г-н Миков, какво мислите за мораториума върху продажбата на земя за чужденци? Миков: Ами за мен той е нелегитимен. Ризова: Ваш почитател ни пише: "Кажете на Миков да не подписва този мораториум, за да не излезе в държавен вестник!". Ще го направите ли? Миков: Ами аз го подписах! Ризова: Защо го подписахте?! Миков: Защото за мен той е нелегитимен..... ("Лице в лице" 23.10.2013)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

и за чий изобщо ни беше тоя ЕС

За да може всеки, който иска и има възможност да работи в страна извън България с надежда за по-добра реализация. За да можем да пътуваме безпроблемно в рамките на Евросъюза, избягвайки гализмацията с визите. Възможност / явно все-още недостатъчна / за финансов контрол върху средствата, отпускани на страната. И за съжаление, най-трудната за изпълнение задача / тук съм много песимистично настроен / е да се опитаме да си създадем европейски манталитет. Последната задача засега търпи пълен провал........

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Червената шапчица
 

Публикувано изображение

Димитри Иванов

Вай, вай, продаваме си българската земя, завайкал се Волен Сидеров. Вай, вай националист е Волен, изложи ни пред Европа, завайкали се другите. Аз се не вайкам. Казвам си: Продажници сме, продаваме се, но някой иска ли да ни купи? Тодор Живков се криел от суперполицая Гешев, ама Гешев търсил ли го? Защо ще ни купуват родината, като я харизахме? На наши и чужди. Казаха ни: Разрушете си южната граница, разрушихме я. Хубав ден за българската демокрация! Ура! Времето е наше!

Запрете се бре, рекох тогава по телевизията. Виктор Юго написал стихотворение за глупавия принц, дето казал "Времето е мое", пък излязло, че времето е ничие. Йок, ти си комунист, рипнаха ми бройлерите на мен, дето съм дърт free-range петел.

Сега всеки всякакъв от всякъде да заповяда - ние ще го хрантутим и гункаме, дамите от Хелзинкския комитет ще опищят орталъка, че му нарушаваме правата, ако той си е хвърлил документите, а ние се поинтересуваме той какъв е и откъде е.

Разрушихме си напоителните системи, сега внасяме генномодифицирани зарзавати. Закрийте си отлично работещите реактори - Йес, слушкаме, декомисионирахме ги. Нарежете си ракетите, нарязахме ги. Нямайте армия, само теляци в униформи за "коалиции на желаещите" и за кадем офицерчета службогонци в НАТО. Нямайте шпиони и ние пак йесмени - йес сър, буйрум ефенди, на ти списъка на българските шпиони. След толкова надупване кой ще си поиска нещо от теб. Ама още искат нихната мама.

Войните сега ги дават по телевизията, но в тв репортажите не усещаш как мирише на напалм, дефолиант, горящ каучук и човешко месо. Не мирише приятно, да знаете. Техническото развитие надскочи умственото, камо ли нравственото. Вече дистанционно с дронове убиват, без задника да си помръднат от командния център, без бой да помиришат. Хайлази!

И шпионите калпазани. И тях техниката ги разхайти. Шпионажът и предателството са от време оно, когато онзи показал тайния входник към крепостта и после го наградили и го убили. Ама сега прекалено лесно, бе. Милиарди разговори подслушват, Барак Обама даже Ангела Меркел подслушвал. Мързелашка работа.

Не беше така, здравата се работеше. Чували сте за "българския чадър" и Георги Марков. Той беше инженер-химик и технолог във фабрика "Победа", която правеше вакса за обувки в едни кръгли тенекиени кутийки. Там работеше и леля ми Анка Ганева и всяка сутрин те двамата минаваха пеша покрай мястото, дето после издигнаха телевизионна кула, после покрай бараката на учителя Дънов със стъклената куличка отгоре да посреща Дънов изгрева и кварталът още се казва "Изгрев" и после надолу към фабрика "Победа". Инженер-технологът Георги Марков написа текста за едно листче, което намираш като отвориш картонената кутийка, в която е кръглата тенекиена кутийка с вакса. На листчето пишеше "Инструктаж за експлоатация. Обувките се покриват с тънък филм боя, след което се лъскат с предназначена за целта четка, след което..." Вери нон юзър-френдли написано.

Аз се хилех, че тоя инженер-химик две думи на човешки български език не може да скалъпи. Сбърках. Джери прописа, и то великолепно. Стана най-добрият сценарист в тв сериала "На всеки километър". После от Лондон написа чудесните "Задочни репортажи".

Предполага се, че предателят го убиват, след като е бил употребен. Да, това често се случва, но то не се случи с Джери. Домашният му любимец, неговата котка го одраска и Джери умря от най-банален сепсис.

Сега са ми влезли в компютъра електронните копои и ме дебнат какво пиша, че утре да ме погнат във форума троловете и хейтърите, ама "Нъц!" Nuts! Кукиш! Аз все още ретро - с писалка на бял лист пиша.

Пиша, че британските служби не бяха мързелани като сегашните електронни подслушвачи. Потрудиха се британските другари, напънаха си мозъците, измислиха легендарния "български чадър". Той бе не по-малко ефектна измислица от измишльотината, че българите щели да убият папата в Рим.

Папата не потвърди, но и никога не отрече ясно, че българите са искали да го убият. Щото к'во прайваш, като те емнат за кюретата педофили, за банковите далавери и убийства, за "самообесилия се" на един лондонски мост, за "Банко Амброзиано", за "Опус Деи" и евреите, като те попитат защо папата се снимал на стъпалата пред Ватикана с генералите на Хитлер?

Тогава разчиташ на "Шалом", разчиташ на Леа Коен - тя талантливо пише - да казват, че България е виновна за изтребването на македонските евреи, макар че тогава за разлика от папата българският първосвещеник защити българските евреи. Заради каква политическа комбина папата поляк Йоан Павел II подло мълча за "вината" на Сергей Антонов и се измъкваше с празни приказки?

Немските книжки с детски приказки, които моята гувернантка немкиня ми даваше, бяха с много картинки и малко текст. Четях текста, за да разбера какво се разказва в приказката, нищо че текстът беше на немски и с готически букви. В наши дни само няколко западни вестника със стара традиция и от висока класа имат заглавия с готически шрифт, а в царство България е вестник "Мир" - "българският "Таймс", най-дълго излизалият, най-добре списваният и най-авторитетният български вестник.

Текстовете на приказките неусетно ги наизустих. И "Хензел и Гретел", и "Спящата красавица" и другите. Само "Червената шапчица" не. Дали Шарл Перо или братя Грим я написали, или е скитащ сюжет, днес хич не ме интересува, а навремето още по-малко. Не я четях, ядосвах се на шапчицата й. Така ли се рисува червена шапка? Аз си я представях като червените баретки на студентките. Студентите носеха червени фуражки, а студентките бяха с червени баретки. Знаех, че червеношапковците са достойни момчета и момичета, понеже едно време те освиркали княз Фердинанд, който бил грандоман и надут пуяк. Родители, внимавайте какво говорите пред децата си; те всичко чуват и запомнят. Думата грандоман не ми беше ясна, но с пуяците бях наясно. Пуйките, кокошките, патките и гъските, които отглеждахме в Катуница, не бяха толкова глупави колкото пуяците. Пуяците, като им свирнеш или им креснеш "Здравейте юнаци!", те дружно "Гъл-гъл-гъл. Здраве желаем, господин генерал". Същински сегашни гербери от ГЕРБ пред техния генерал, същински царисти от НДСВ, Национално движение Симеон Втори пред техния "цар".

Веднъж отидох да разговарям с него в неговата скромна къщурка в Мадрид и го нарекох "сир" сякаш съм в двореца на Краля-слънце и той замълча, запази самообладание, направи си оглушки за иронията.

Тодор Живков поддържаше тайни връзки с "царя". Павел Писарев ми разказа как в Париж французите подарили на Тодор Живков президентска лимузина "Рено" и той я пратил на Симеон. Красив жест! Бо Джест. Beau Geste е героят на P. C. Wren за приключенията на достоен англичанин във френския чуждестранен легион.

Тодор Живков бе приет от генерал дьо Гол през 1966 г. Преводач беше Нино Нинов от БТА, който работел преди това като журналист във френския ежедневник "Комба", а когато издателят на Combat дойде в София, аз пък бях неговият преводач. "Комба" беше ляв и некомунистически за разлика от комунистическия L'Humanite. "Юманите" излизаше в 500 хиляди, Combat в 150 хиляди, но в "Комба" пишеха Албер Камю, Жан-Пол Сартр, Реймон Арон, Андре Малро и пр. личности, привлечени от издателя, и когато издателят дойде в София, накара ме да купя български вестници. Разгърна ги и почна безразборно да ми посочва: Ей това ми преведи, ей онова ми преведи, ама мотамо. И аз дума по дума от "Работнически дело" и от "Труд" - "великият братски Съветски съюз", "дружбата, като слънцето и въздуха..." и пр. За мое величайше учудване той после написа в "Комба", че сме имали свободен печат, понеже сме иронизирали нашата обвързаност с Кремъл.

Вече бях голям, четях историята на България и бях предубеден от дете - търсех и намирах потвърждения, че Фердинанд, дядото на Симеон, докарал на България национална катастрофа, понеже победите на българския войник го направили да се надува като пуяк и той сглупил.

Студентите освиркали Фердинанд още преди това - на 3 януари 1907 г., при откриването на Народния театър. Княз Фердинанд се обидил и затворил университета, а тогавашният министър на народното просвещение Иван Шишманов се възмутил от простотията на княза и му хвърлил оставката си.

От стотина дни пак има протести. Протестират "умните и красивите". Досадниците, които блокират автотрафика и скандират "Оставка, Оставка!". Напомнят за някогашните скандиращи "Бе-Ка-Пе, Бе-Ка-Пе, Ка-Пе-Ес-Ес!" И не обичам изпълнения на зурли, пардон на вувузели в съпровод на тъпан. Имаше една поговорка "Кой бие тъпана, кой събира парсата?" Или беше "Един бие тъпана, друг събира парсата". Забравил съм. Тъпанарите нарекоха себе си умните и красивите, което беше некрасиво, но те са ясни - лошото управление да се махне, за да дойде по-лошо; колкото по-зле, толкова по-добре за герберите.

Сега могат да привлекат студентите. Те са млади, но вече глупави. Тъй млад, а вече глупав, възторгваше се велик френски публицист.

Някои университетски преподаватели знаят за достойния Иван Шишманов. Но 200 преподаватели се оказаха духовно нечистоплътни страхливци - солидаризираха се със студентите - те имали право на граждански протест.

Добре, но протестът е политически и би трябвало да е извън университетите, както студентите на 3 януари 1907 г. протестирали срещу Фердинанд пред Народния театър, когато откривали Народния театър. Rebus sic standibus, сиреч тъй стоят нещата.

И "Ла дона е мобиле", сиреч мебелите са на жената, както рекъл български бракоразводен адвокат, който не е Петър Стоянов. Как хубаво я пееше тази ария Лучано Павароти! Нали не сте против Риголето? Верди честваме тази година. Либретото на "Риголето" е по Le roi s'amuse на Виктор Юго. Тази моя писаница беше фейлетон. Не казвайте филийтон, студенти. То не идва от филийка. Намазана със свинска мас.

Я почакайте малко... по радиото казват какво ще е времето тия от Института по метеорология и хидрология към БАН.

Ама да отидат на логопед, да се научат да произнасят българско "р" на български. И да не казват "вятърът ще е от източната четвърт". Вятър ги вее тях. Няма източна четвърт; може югоизточна и североизточна. Това го знаеше и дядо ми Димитри кюмюрджията, дето с гемийката си карал кюмюр за мангалите в Цариград. Той беше виждал морски компас и "розата на ветровете" с нейните 32 румба за посоките на вятъра. А синоптиците - от университета направо в БАН и хал хабер си нямат от тяхната наука. Сигурно са политиканствали вместо да учат. Та сега те са дръж ми шапката, както аз казвам, шменти капели, както казва генералът наш, пардон - генералът ваш. Барем да бяха Dаs kleine Rotkappchen. Червената шапчица.

 

segabg.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Долнопробни клевети от комунистическо ченге със отвратителни грехове!

Много тежка присъда може да получи за клеветите си тоя МРЪСНИК!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Долнопробни клевети от комунистическо ченге със отвратителни грехове!

Много тежка присъда може да получи за клеветите си тоя МРЪСНИК!

а ти ще се обосновеш ли

за такива незнаещи като мене

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе каква котка убила Г. Марков?

Той един от началниците на КГБ от СССР каза още преди 20 години как са ставали нещата със убийството!

Просто това е гавра!

Интригантство!

Просто няма смисъл да се обсъжда-който иска да търси подробности във интернет!

Жалко за изданието "СЕГА" ,което публикува такива неща!

Иронията е ,че българите са по зле от руснаците и както са тръгнали ще го осъзнаят по най -болезнения начин!

За тебе не се отнася- ти както казват руснаците си "НЕ при чем"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.