Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Vic7im

[300-400лв] Избиране на перфектния монитор в случая.

Препоръчан отговор


Ако не мислите да четете цялата тема, не си правете труда да предлагате!
Здравейте!
До една, максимум две седмици, ще си закупя монитор максимум до 400лв, по възможност и по-евтин( целя се някъде към до 350лв).Ще бъда максимално изчерпателен, за да може да предложите най-доброто,което смятате,че ще ми върши добра работа.

Компютърни характеристики:
Asrock z77 pro4-m
Intel I5-3570k
Saphire HD7850 2GB 
2x4gb Corsair Vengeance
Другите неща, мисля,че няма смисъл да ги споменавам.

За какво ще се използва ? 
Мониторът, ще се ползва най-вече за игри и гледане на филми. Програми от сорта на фотошоп и т.н. не използвам.

Сега да минем към въпросите ми:
1.Реално мога ли да усетя някаква разлика в игрите/филмите между монитор с 2ms и 8ms време за реакция?
2.Ще видя ли голяма разлика в монитор с IPS матрица и такъв без? Както и има ли други матрици, които да дават предимство в някой аспект?
3. Херците на монитора имат ли значение за фпс базирани игри,както и за всички останали? 
4. Какво точно са динамичен и статичен контраст? И има ли голямо значение дали е 5 000 000, 8 000 000, 20 000 000 и т.н.
5. Колко поне е желателно да бъде броят цветове на монитора ?
6. Какво значи тип на екрана Wide и какви други има?
7. Знам,че предимно се предлага DELL IPS 23' UltraSharp 8ms , но с какво толкова е по-добър да речем от този LG IPS 23' ?

Май това са за сега. Ще помоля на въпросите да отговарят само наистина запознати хора, а не "чул недочул" типове.

Това което знам е, че искам да бъде 23-24 инча и да има кабел директно влизащ в видеокартата без преходници, защото сегашният ми монитор е стар с преходник и се  получават едни странни вълни при определени игри, а до колкото разбрах това се оправяло,ако не се ползва преходник.
Моля да не предлагате наизуст, това което сте предлагали до момента на други потребители в този ценови диапазон, а да се съобразите с нуждите за които ще се ползва. Няма да откажа и ако покажете сравнение между определени модели в ю-туб или другаде.

От сега благодаря на всички,които ще вземат участие в темата и ще ми помогнат да избера точният монитор. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добър ден! 

1. Няма никакво значение, 8ms са си предостатъчни, или поне на мен лично не ми прави впечатление. По-скоро рекламен трик.
2. Има разлика, да. По-добро изразяване на цветове, добър зрителен ъгъл на виждане и така нататък. Има и други видове матрици, имаме си специална тема. 
3. Не. Компютърът подава сигнал до 60Hz. Е, зависи все пак, ако ще се гледа активно 3D, са нужни до 120Hz за всяко едно око, но тук не намирам такива изисквания.
4. Има значение, но това изцяло зависи от самата стая, в която ще се намира мониторът, доколко е осветена, тъмна и така нататък. 
5. Wide е широкоекранен тип монитори. Има и други, разбира се. 

За по-точна информация има Google. 

Мониторът може да се вземе от emag, заради това, че идва с безплатна доставка: LED Dell 23'', Wide, DVI, U2312HM

Конкретния модел в този ценови диапазон е перфектния вариант за монитор, има достатъчно качествена картина. 
 

 

 

Ще помоля на въпросите да отговарят само наистина запознати хора, а не "чул недочул" типове.

Да, като един тук, където предлага конфигурации, пък не знае колко дълга видеокарта му се побира в кутия. Има достатъчно реномирани сайтове за тази цел. 

Поздрави! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мониторът може да се вземе от emag, заради това, че идва с безплатна доставка: LED Dell 23'', Wide, DVI, U2312HM

Конкретния модел в този ценови диапазон е перфектния вариант за монитор, има достатъчно качествена картина. Свързва се през HDMI, няма нужда от преходници и такива неща. 

 

аз не видях тоя монитор да има HDMI... има DisplayPort, с който ако не се лъжа също може да се върже към видео картата, защото поне според официалния сайт на Sapphire има:

1 x Dual-Link DVI

1 x HDMI (with 3D)

2 x Mini-DisplayPort

 

Аз лично ползвам следния 

Монитор LED Philips 23.6", Wide, HDMI x 2, Черен, Колонки, 247E3LHSU2

Но щом бюджета е до към 350лв., делл-а, който ти предлагат е по-добре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На въпросите:

 

1. Не. Много е изписано и има информация колкото искаш по въпроса, накратко само ще кажа, че за да забележиш разлика, дължаща се на фактора "време за реакция", както се цитира от търговците у нас, забавянето трябва да е доста по-голямо.

 

2. Зависи. Всеки човек има различен усет, както зависи и от това дали до момента си ползвал CRT или TN монитор. По принцип разликата е забележима между TN и IPS, но от CRT на IPS, разликата може и да не е видима, поради начина на предаване и изобразяване на цветовете при различните технологии. Други матрици има, да, като VA, но те постепенно се изместват от пазара за сметка на IPS.

 

3. Херците, са честота на опресняване на картината. Или с други думи, брой пъти, в които мониторът опреснява картината за една секунда. И този показател е различен от показателя "кадри в секунда". Има отношение към всичко, което се изобразява на монитора ти, не само към игри, но крайният резултат ще зависи и от кадрите, които се подават от видео картата към монитора за изобразяване и ако картата например подава повече кадъра в секунда, отколкото пъти монитора може да обнови картината на монитора, обикновено 60, така или иначе всеки кадър отгоре е на практика излишен, защото монитора ще обнови картината "само" 60 пъти.

 

4. Контрастът е на практика е съотношението между осветеността на най-светлия цвят (бял) и най-тъмният цвят (черен). А динамичен/статичен мисля, че си говори само по себе си - статичният е това съотношение при статичен/единичен кадър, докато динамичният - при продължително време/при движение на картината. А тея цифри са по-скоро маркетингов подход, отколкото някакви реални стойности, с които да се ориентираш.

 

5. Няма значение. В такъв смисъл, че няма съвременен монитор, който да не може да изобрази всички нюанси и цветове. Тук това, което е важно е типа матрица, разликата в реалистичността на цветовете ще дойде от там, т.е. дали е IPS или TN.

 

6. Това е ориентировъчно понятие, с което се означава, че даден дисплей е със съотношение на страните по-голямо от 1,37:1. Тоест, за широкоекранни може да се приемат монитори със съотношение 16:10, 16:9 (по-популярните), а 4:3, 5:4 се приема, че не са. Това са най-разпространените съотношения. Има и много други, както при по-големите дисплеи, да кажем 21:9.

 

7. Има доста ревюта на всякакъв тип монитори, погледни в TFTCentral или FlatPanelsHD, които правят доста добри тестове на много монитори и може да добиеш доста добра представа.

 

Всичко останало относно избора на монитор е доста специфично за всеки, заради лични предпочитания, въпросният DELL е може би най-доброто, което се предлага на пазара в този клас, така че аз също ти го препоръчвам. Единственият му недостатък е, че няма HDMI, но при наличието на DVI, DP, D-Sub, не мисля, че е фатално, и 7850 трябва да има и DVI, ако не DP порт, който е за предпочитане. Така няма да се налага да използваш и преходници.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз не видях тоя монитор да има HDMI... има DisplayPort, с който ако не се лъжа също може да се върже към видео картата, защото поне според официалния сайт на Sapphire има:

1 x Dual-Link DVI

1 x HDMI (with 3D)

2 x Mini-DisplayPort

Ами заблудих се от линка по-горе, където има включено LG. Но има лични съобщения за тази работа, не бе нужно да цапаме темата. Нали? 

Сега ще го редактирам, ама коректност от странна на автора, затова как се постват линкове, никаква не видях.

ПП: И все пак, няма да стане работата с Display порта. Вариантът е чрез DVI.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за бързите отговори и най-вече на The_Reaver за подробното обяснение на всеки от въпросите ми.
MasterPlay, не съм очаквал,че два линка поставени директно може да означават каквато и да било то некоректност, моля за извинение, ще се съобразя с забележката и ще ги променя.
Очевидно логичният избор е да взема DELL монитора и най-вероятно така и ще стане. Забелязах обаче,че има и друг подобен  Dell P2314H има ли някаква значима разлика от 2312-ката?
Видео картата разполага с 
2 x Dual-Link DVI

1 x HDMI (with 3D)
1 x DisplayPort
DisplayPort 1.2
Което значи,че няма да бъде нужен преходник?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е възможно най-лошия вариант за IPS монитор.

 

Забелязах обаче,че има и друг подобен  Dell P2314H има ли някаква значима разлика от 2312-ката?

Модела е доста нов и аз лично не съм го виждал на живо, и нищо не мога да кажа, но според това ревю на P2414H, тази серия е с AH-IPS, което е по-добре от масовите e-IPS матрици. Не знам дали и 2314H е с AH-IPS, не намерих инфо за него, но предполагам, че е наследника на 2312 и трябва да е по-добър.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И едно допълнение за P2314H, също няма наличен HDMI порт, и е от професионалната серия на DELL (мониторите, означени с P - Professional, за разлика от U- (Ultrasharp) серията), който обаче по характеристики и представяне почти не се отличава от U2312HM и от DELL явно са решили да направят по-достъпен монитор от тази серия за масовия потребител. За мен лично е леко изненадващо, тъй като си създават малко вътрешна конкуренция, но ако е наистина с AH-IPS матрица, е по-добрият избор, а и да е с e-IPS, пак е за предпочитане, тъй като е по-нов модел.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте отново, 2-те седмици минаха и вече е време да си купувам монитора(най-вероятно понеделник), но заедно с него ми се налага да си закупя и хард/ссд/ссхд за другия компютър. По-долу ще обясня, кое точно,как и между какво се чудя. Значи общия бюджет  с доставки и т.н.  го закръглям на 550( всичко трябва да стъпи в тези 550лв).Другият компютър е 2-рият от подписа ми и се нуждае от нов хард, та ето какви са нещата между които се чудя.1. От къде да си взема 2-та артикула? Колебая се между никем и емаг. По-всичко изглежда,че в емаг излиза доста по-евтино като сметнем и че не плащам за доставка, но мога ли да им се доверя? От преди 8 дена съм им пратил мейл с запитване за един монитор DELL P2314H дали всичко от описанието му е точно и дали е с AH-IPS, та все още чакам отговор и по-всичко личи,че няма да получа такъв. Ако някой е пазарувал от там да сподели как е минало.2. Дали да взема ssd/hdd/sshd и съответно от този избор с какъв монитор да го съчетая?Ако взема sshd или ssd, то ще го сложа на този компютър (пц1 от подписа ми),а сегашния ми WD 1TB ще го метна на стария( пц2 от подписа). Ето и вариантите: a) Този вариант е, ако ще се пазарува от никем  DELL U2312HM + Seagate 1TB SSHD б) DELL P2314H + SAMSUNG 840 EVO 120GB  - Тук получавам добър монитор, който се предполага,че е от профешънал серията на дел но с неизвестно какъв ипс е + малко по обем ссд,което не съм сигурен до колко ще ми стигне. в)  ACER IPS 23' + SAMSUNG 840 EVO 250GB - тук ще получа повече обем и предполагам монитор с доста остаряла ипс матрица, но все пак ипс. г)  ACER IPS 27' + HDD SEAGATE 1TB  - тук получавам голям екран с неизвестно колко добро качество и обикновен хард.И сега няколко финални въпроса: - До сега винаги съм бил с SAMSUNG SyncMaster 795DF и не знам до колко ще видя разлика в тези ипс монитори, както и дали ще има значение за мен ипс от 240 или 330лв ще е , просто се нуждая от добър монитор с нормални цветове. Смятате ли,че ще има огромна разлика между дел и ейсър?- Нали не е проблем компютъра да се ползва само с ssd без hdd и има ли значение в какво положение и къде го поставям, както и с същите кабели като hdd-то ли се свързва?Та май това е всичко. Разчитам на вашето мнение,опит и информация за финалният избор. Каквото се изпише до неделя ще го взема в предвид и понеделник ще поръчвам.Поздрави!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На тези въпроси само ти можеш да си отговориш. Знаеш каква е разликата м/у дисковете. Колко и какво, ще слагаш на него не знаем. Монитора от какво разстояние, ще го гледаш и това не знаем. А относно CRT за мен си остават по-качествени като картина. Затова си взех IPS, че до някъде да компенсирам разликата. Като цяло, ще си доволен 17" си е малко.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вземи DELL-а от Никем. Аз съм с такъв монитор и смея да кажа, че е страхотен :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На тези въпроси само ти можеш да си отговориш. Знаеш каква е разликата м/у дисковете. Колко и какво, ще слагаш на него не знаем. Монитора от какво разстояние, ще го гледаш и това не знаем. А относно CRT за мен си остават по-качествени като картина. Затова си взех IPS, че до някъде да компенсирам разликата. Като цяло, ще си доволен 17" си е малко.

Дори и с 120гб-товото ссд ще се справя известно време с ниския капацитет и ще се ползва за уин. както и за някой мморпг игри + лол и цс 1.6. Монитора ще се гледа предимно от нормално бюро предполагам 30-40 може би 50см ?Както и вечер като си легна и си пусна някой филм да речем 2-2.5 метра.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както и вечер като си легна и си пусна някой филм да речем 2-2.5 метра.

Щом, ще гледате от такова разстояние вечер, се насочете към 27 инчов монитор.

Иначе, когато сте пред компютъра,( за по-големият диагонал монитор) е препоръчително да се гледа поне от 70 см.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази възможност мислил ли си е?1TB WD Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEXA-DATA SSD SX900 64GB SATA323 WIDE LG IPS231P-BN LED IPSОбща стойност - 537.11 лв. с ДДС http://nikem-bg.net/cart/1002735p1r45984p1r44100p1rf.html

 

Така си решаваш проблемите добър монитор + SSD за ОС и основните програми + същия като твоя хард. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дори и с 120гб-товото ссд ще се справя известно време с ниския капацитет и ще се ползва за уин. както и за някой мморпг игри + лол и цс 1.6. Монитора ще се гледа предимно от нормално бюро предполагам 30-40 може би 50см ?Както и вечер като си легна и си пусна някой филм да речем 2-2.5 метра.

 

Доста ме притеснява това разстояние 50см. Аз моя 24" го гледам от 1м. Сега пуснах един филм от 2-2.5м става за гледане без да коригирам субтитрите. По принцип от това разстояние е подходящо телевизор 50". Игрите може да не ги записваш на SSD-то. Не виждам смисъл. Най-много да го развалят по-бързо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А защо не от ''Sky''?     ASUS 23" MX239H, 5ms, 80000000:1, 250 cd/m2, VGA, HDMIx2, Speakers, LED, IPS     TOSHIBA 1000GB 7200rpm 32MB SATA III                                                                                                          Крайна цена 549,73 лв.                                                                                                                                                                                                                           MX239H

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А защо не от ''Sky''? 

      ASUS 23" MX239H, 5ms, 80000000:1, 250 cd/m2, VGA, HDMIx2, Speakers, LED, IPS

     TOSHIBA 1000GB 7200rpm 32MB SATA III

                                                                                                          Крайна цена 549,73 лв.

                                                                                                     Публикувано изображениеUntitled.png      

                                                                                                                   MX239H

То хубаво от скай, ама не виждам причина, след като същия монитор в никем е с 10лв по-евтин... Не,че тея 10 лева са кой знае какъв келепир, ама като сложиш и една доставка 20-30лв, защото съм далечко от София са си от значение.

Иначе този монитор не изглежда лош, по-добър ли е от DELL U2312HM, като изключим ах-ипс-са, по други критерии превъзхожда ли го ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

НЕ пести от монитор. Не само защото с тази идея почна темата, а защото е в пъти по-важен от устройство за съхванение на данни поради ред причини. Затова не мисля, че е добра идея да се ореже от монитора, за да се набутат HDD и SSD в бюджета. Казвам го по принцип.

Виждам, че AH-IPS матрицата наклонява везните към ASUS-а и няма лошо, изглежда много добър монитор, за съжаление трудно се намира информация за него, но по малкото, която има изглежда, че по нищо не отстъпва на U2312HM, даже го превъзхожда поради наличието на HDMI и вградени говорители. DELL-а си има обаче повече възможности да се настройва по височина, както и да се завърта. AH-IPS (Advanced High Performance IPS) на практика е от най-новите стандарти за IPS (2011 г. в сравнение с 2009 за E-IPS) и има леки подобрения, които обаче не съм сигурен, че ще видиш в ниския клас монитори, каквито влизат в бюджета ти. Все пак е за предпочитане. Личи си и по цената, но в твоя случай безпроблемно влизат монитора + HDD, което е и моята препоръка. Кой HDD, няма значение. 

ASUS имат много успешни монитори в този клас, ML238H, който е страхотен и няма причина да не смятам, че MX239H не е още по-усъвършенствана версия, както направиха DELL от U2311H към U2312HM.

SSD вземи когато имаш възможност за нещо хубаво (Intel 520/530, Samsung 840 EVO). Не че ще се скапе веднага, ако го ползваш за всичко, но съм сигурен, че няма да ти стигне мястото.

 

П.П. И ако все пак избереш U2312HM, питай ги коя ревизия е. Гледай да не е А00.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Егати майтапа, играх си 10 минути да пиша отговор и накрая ми крашна браузъра тъкмо преди да постна  :no-no: .Та хайде отначало но по-кратка версия. 

 

НЕ пести от монитор. Не само защото с тази идея почна темата, а защото е в пъти по-важен от устройство за съхванение на данни поради ред причини. Затова не мисля, че е добра идея да се ореже от монитора, за да се набутат HDD и SSD в бюджета. Казвам го по принцип.

Виждам, че AH-IPS матрицата наклонява везните към ASUS-а и няма лошо, изглежда много добър монитор, за съжаление трудно се намира информация за него, но по малкото, която има изглежда, че по нищо не отстъпва на U2312HM, даже го превъзхожда поради наличието на HDMI и вградени говорители. DELL-а си има обаче повече възможности да се настройва по височина, както и да се завърта. AH-IPS (Advanced High Performance IPS) на практика е от най-новите стандарти за IPS (2011 г. в сравнение с 2009 за E-IPS) и има леки подобрения, които обаче не съм сигурен, че ще видиш в ниския клас монитори, каквито влизат в бюджета ти. Все пак е за предпочитане. Личи си и по цената, но в твоя случай безпроблемно влизат монитора + HDD, което е и моята препоръка. Кой HDD, няма значение. 

ASUS имат много успешни монитори в този клас, ML238H, който е страхотен и няма причина да не смятам, че MX239H не е още по-усъвършенствана версия, както направиха DELL от U2311H към U2312HM.

SSD вземи когато имаш възможност за нещо хубаво (Intel 520/530, Samsung 840 EVO). Не че ще се скапе веднага, ако го ползваш за всичко, но съм сигурен, че няма да ти стигне мястото.

 

П.П. И ако все пак избереш U2312HM, питай ги коя ревизия е. Гледай да не е А00.

Още преди коментара Ви, клонях към асуса + хдд, но вече съм кажи-речи на 100% решен покупката да бъде:ASUS MX239H + 1TB SG 3Y WARR Монитора е с симпатичен дизайн и изглежда с доста прилични характеристики, а за хард избрах сиджейта, заради 3 годишната гаранция. Ако имате нещо друго в предвид като хард в този ценови диапазон, споделете.Цената с доставката възлиза на около 550лв, което ме устройва напълно. Ако имате други предложения,забележки и т.н. пишете. Благодаря на всички от сърце! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз предлагам ACER 

Монитор ACER H226HQLbmid IPS 279лв. в технополис отзад има по един порт VGA HDMI DV-IМОДЕЛ H226HQLBMID IPS ДИСПЛЕЙ IPS РАЗМЕР НА ЕКРАНА В INCH 21,5 " РАЗМЕР НА ЕКРАНА В СМ 54,6 СМ РЕЗОЛЮЦИЯ 1920X1080 КОНТРАСТ 100 000 000:1 ОСВЕТЕНОСТ 250 CD/M2 ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ 178/178 ТУНЕР НЕ ИНТЕРФЕЙС HDMI/DVI/D-SUB МЕЖДУТОЧКОВО РАЗСТОЯНИЕ 0.248 MM ЦВЯТ ЧЕРЕН РАЗМЕР 498X385X173 ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ 5 СКО ТЕГЛО 3.27 KG ГАРАНЦИЯ 24 МЕСЕЦА ЦЕНА В МАГАЗИН НА TЕХНОПОЛИС 279,00 ЛВ МАРКА

ACER

 

Можете да го видите тук! Монитора на външен вид от моя гледна точка много ми харесва на външен даже и осигурява добра картина щото съм работил на по малък прототип 19инч този е 21инч намира се и в техномаркет за по 340 350 лв. успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имаш вариант и за 27 инчов с AH-IPS панел!

 

LED IPS AOC 27", Wide, 2 x HDMI, MHL, Черен, I2757FM

Toshiba 500GB, 7200 об./мин, 32MB, SATA 3.0

 

Общо 566лв. с безплатна доставка!

 

Ето и едно хубаво ревю от колегите от хардуеара на по-малките модели от същата серия!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1 приятел е със този монитор

http://nikem-bg.net/computer-components/ACER-23--WIDE-S232HLABID-LED/picture.html

тои го ползва предимно за игри но често гледаме филми в тях и качеството е униклно мн готина картина просто супер :)

 

лично аз като си зимам нов монитор мисла да е нещо от сорта на този

http://nikem-bg.net/computer-components/24-PHILIPS-Slim-LED-1920x1080-DVI-246V5LSB

 

 

поздрави :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за предложенията, това с 27' е примамливо, но не мисля,че мога да се доверя на емаг. За това сигурно ще си остана на асус+сиджейта от никем. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.