Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Филипов

FAQ по потребителските аспекти на цифровизацията

Препоръчан отговор


Или за малоумните реклами, пропиляните милиони за глупости и други неизказани неща.

 

Моля никой да не пише до завършваяне на изложението.

 

Както винаги, нещата почнаха отзад напред. И целта не е хората да ползват нещо, а да останат в мъглата.

 

Първото най-важно неказано в малоумната реклама:

 

Всичките тези глупости се отнасят само и единствено за гледащите с антена. За гледащите на кабелна и сателит (плащащи месечен абонамент) това не се отнася!

 

Тъпото "едното от едната страна, другото от другата" - не е баш така.

 

Има разни телевизори и нещата са различни.

 

1. Нови LED/LCD/Plasma, произведени последните няколко години. По правило поддържат изискваното MPEG4 и при тях нещата стават без външен декодер. Понякога за да излязат нещата трябва да се избере точната държава, която не винаги е България.

 

За всичко останало трябва външен декодер.

 

2. Стари от горната група. В повечето случаи ако имат "цифров тунер" декодирането е само до MPEG2. Има звук, няма картина (чер екран).

 

3. Още по-стари от тях, както и почти всички кинескопни, имащи AV вход. По-добре е да се свърже по SCART и RGB, но ако не се поддържа може да се наложи превключване на декодера в режим CVBS (комплексен видеосигнал) По този сигнал се свързват и телевизорите с CHINCH (камбанка) входове.

 

4. Някои модели кинескопни, нямаши конструктично AV вход. Такива са Велико търново 84, 95 и следващи, разни руски като Електрон 380, 423 и по-стари, има и "маркови" - Phiilips, Samsung. За тях декодерът трябва да е с вграден модулатор. Такива са например Strong 8113, Neo 2100. Свързат се както едно време видеокасетофоните - чрез RF кабел през антенния вход.

Заб. Много често тези телевизори са с офазено шаси и просто е невъзможно изкарването на стандартен AV вход.

 

Та като ги свържете трябва да изкарате менюто на екрана. Това става чрез допълнителен Scart - Scart iили Scart - Chinch кабел, който не е вклюен в комплекта на декодера и се продава отделно. Някои телевизори имат по няколко видеовхода, съобразете на кой е свързано.

 

Покритието със сигнал е горе-долу добре само в големите градове. Само в тях и някои села, в които има монтирани предаватели можете да минете със стайна антена (някои модели декодери са комплектувани с такива като горецитираните) или 40-50 см проводник. Внимавайте с опцията в менюто, някои приемници (декодери) пускат захранване за активна антена на входа. Да не окъсите (претоварите).

 

Та в останалата територия (на село) за да гледате трябва външна антена. Съвсем не малка част от територията дори и с такава няма сигнал. Нищо ново, едно време за да гледаш телевизия дори и в градовете трябваше да имаш външна антена.

 

На който е останала антена от "едно време" - почти сигурно няма да свърши работа. Повечето са за доста по-ниска честота от сега използваните, а и кабелът е некачествен, опечен и напукан. Освен това аналоговата беше на хоризонтална поляризация, а сега цифровата е на вертикална. Така че нова антена с нов кабел. С перпендикулярни на предишните пръчки.

 

Така че вече сте го свързали, пускате автоматичното сканиране. Каквото намери, намери. При цифровата няма снежинки, има квадрати, и запичане на картина и звук. Ако има такива неща, значи сигналът от антената е недостатъчен. Променете мястото / ориентацията. В някои случаи заради особености на терена може да се хване сигнал, предназначен за съседен регион.  

 

Каките от специализирания "дезинформационен" телефон в общия случай са технически неграмотни. Телефонът е или зает и се набутвате да слушате тъпо съобщение, или е включен секретар, който ви обяснява че отговарят от 8:30 до 22:30. Да, ама обикновено след 21:30 са си заминали.  Някои са чули бисери от рода да си насочат антените към небето ( все едно че е сателит). Няма да получите информация къде наблизо има предавател, особено ако във ваше село няма. А има и такива, в които е имало аналогови ретранслатори, а сега няма и помен от цифра.

 

Не разчитайте на разни "карти на покритие" Те са само за парлама че уж има покритие навсякъде. Или поне за изискваните от лиценза проценти. Та, ама не са от територията, а от населението. И са за антена. Отделно има още в доста села да се инсталират предаватели. В голяма част от територията никой не е измерил реалното покритие.

 

Та преди да давате пари за каквото и да е:

Вие НЕ гледате кабелна телевизия или сателит!

Уверете се че имате сигнал. Отнася се за малките населени места извън окръжните градове. Вероятно някой съсед вече гледа, вижте как е при него.

Не е необходимо да изхвърляте стария си телевизор и да го сменяте с нещо модерно заради това. Вижте към коя от четирите групи се отнася вашият случай!

Изяснете дали не сте от последната - т.е. трябва да закупите декодер с вграден модулатор!

Изберете модел декодер. Някои са доста зле откъм чувствителност. Не избирайте най-евтиното, ако има достатъчно сигнал по-добре изберете  за няколко лева повече модел, комплектуван с антена, вместо след това да дадете излишни пари за някоя скъпа.

За всеки телевизор трябва отделен приемник! Освен ако не желаете на всеки да гледате една и съща програма.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е каква помощ да дадем на хората с антени след като всичко е в мъглата? Всичко се направи да се вземат парички и после всеки ще се оправя кой както може. Само не ми беше ясно от цялата тази дандания, защо спряха аналоговия сигнал. Поне там където не може да се цифровизира района и няма покритие, хората да могат да гледа телевизия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Еmo...хубаво питаш,но и сам си си отговорил в началото на поста---Всичко е за да си вземе някой парсата.Нали не мислиш,че некой го е еня какво ще гледа народа!Туй за ,,Европиезация,,цифровизация,качество на сигнала и прочее е бля,бля...Всичко е заради парите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:offtopic_s: автора е помолил за нещо :(

 

Моля никой да не пише до завършване на изложението.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:offtopic_s: автора е помолил за нещо :(

Сори,ма аз съм импулсивен :) Няма да спамя повече  :offtopic_s:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...