Премини към съдържанието
Viiipeer

Какво означава агломерирани коркови тапи?

Препоръчан отговор


Здравейте! Решил съм да бутилирам вино, но не ми хареса идеята да е с пластмасови тапи като тези - http://zlatnatabachva.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=119&category_id=13&option=com_virtuemart&Itemid=54, като вместо това ще бъдат от корк, но има евтини - такива от агломериран корк и по-скъпи,

 

Предполагам, че по-скъпите са за предпочитане, но дали тези от агломериран корк ще са също не лоши?

 

Благодаря!  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен зависи какво вино ще се бутилира.Някакси не върви на отлежало вино да сложиш евтина тапа,и същевременно да се продава по-скъпо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предполагам, че по-скъпите са за предпочитане, но дали тези от агломериран корк ще са също не лоши?

Според това което пише в нета, вино запечатано с агломерирани трябва да се употреби най-много след година(в 4 източника съответно 18, 12,12 и 6 месеца). Иначе не видях други солидни негативи. За сравнение на изцяло естествените тапи дават 5 години. (как по дяволите има тогава над 100 годишни вина?)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз няма да го продавам, целта ми е да си затворя половината от виното в бутилки, другото - за пиене.

Според мен зависи какво вино ще се бутилира.Някакси не върви на отлежало вино да сложиш евтина тапа,и същевременно да се продава по-скъпо.

Според това което пише в нета, вино запечатано с агломерирани трябва да се употреби най-много след година(в 4 източника съответно 18, 12,12 и 6 месеца). Иначе не видях други солидни негативи. За сравнение на изцяло естествените тапи дават 5 години. (как по дяволите има тогава над 100 годишни вина?)

 

Благодаря за информацията! За пластмасовите пък пише, че мухлясвали след време.... Ще взема от най-скъпите тогава... Ще ги "мина" с разтвор от серниста киселина и така....

Целта да избера корк, пред пластмасови тапи е именно целта да отлежи виното по-дълго.;-)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте! Решил съм да бутилирам вино, но не ми хареса идеята да е с пластмасови тапи като тези - http://zlatnatabachva.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=119&category_id=13&option=com_virtuemart&Itemid=54, като вместо това ще бъдат от корк, но има евтини - такива от агломериран корк и по-скъпи,

 

Предполагам, че по-скъпите са за предпочитане, но дали тези от агломериран корк ще са също не лоши?

 

Благодаря!  

 

Много се "вталяваш"! Стари винари са ми показвали сигурен начин за затваряне на вина. Т.е обикновенна коркова тапа, която за по сигурно обливат с парафин или восък, но това последното не е задължително. Колоко ще изкара виното в бутилката зависи не само от тапата, но и от качеството на виното, бутилката, начана на съхранение и пр. Предполагам, че не смяташ да го оставяш да отлежи 100г.  В подкрепа на думите си - при почистване на мазето преди около година намерих бутилка коняк и бутилка вино бутилирана по гореописания начин. Никой от семейството нямаше спомен от кога тези две бутилки са в мазето, но според мен са минимум на 20г  20г за виното явно бяха много защото след отварянето, то беше разкошно, но малкото останало за другия ден, на другия ден вече не ставаше за нищо.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Естествено, че нямам намерение да го държа 100 години... говорим за съхранение до 5 години... Какво искаш да кажеш с това " за по-сигурно"...?

Много се "вталяваш"! Стари винари са ми показвали сигурен начин за затваряне на вина. Т.е обикновенна коркова тапа, която за по сигурно обливат с парафин или восък, но това последното не е задължително. Колоко ще изкара виното в бутилката зависи не само от тапата, но и от качеството на виното, бутилката, начана на съхранение и пр. Предполагам, че не смяташ да го оставяш да отлежи 100г.  В подкрепа на думите си - при почистване на мазето преди около година намерих бутилка коняк и бутилка вино бутилирана по гореописания начин. Никой от семейството нямаше спомен от кога тези две бутилки са в мазето, но според мен са минимум на 20г  20г за виното явно бяха много защото след отварянето, то беше разкошно, но малкото останало за другия ден, на другия ден вече не ставаше за нищо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

. Какво искаш да кажеш с това " за по-сигурно"...?

Лично аз не бих коментирал, но така са ме съветвали стари винари. В същност ако попиташ 10 човека, то ще ти дадът 10 различни съвета. За съхранение на вино в рамките на 5г. не се изисква много. Използва се стандартна тъмна бутилка за вино, която най добре е да затвориш с обикновенна коркова тапа. Виното трябва да е напълно превряло и утаило се. Не трябва да има кисела жилка. Изобщо има куп съвети за пр. деня като метерология в, който трябва да се бутилира за начина на поставяне на бутилката, за помещението, което трябва да осигури някаква постоянна температура и пр. и пр. Лошото е, че ако си истински винар, то няма да устоиш на изкушението да отвориш бутилка преди периода ,който си намислил

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще се съхранява в специални бутилки за вино и коркови тапи от по-скъпите. Бутилираното вино мисля да сложа в специални кашони, но не съм сигурен до колко ефекта от корковите тапи ще е налице, при положение ако се съхранява в кашони...

 

Благодаря, че помагате!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ето какви са видовете тапи: http://corkst.dir.bg/_wm/gallery/item.php?did=3421589&df=17&dflid=3

четвъртата е агломерирана. тапата трябва да е с диаметър най малко 4 мм по голям от този на бутилката. това е от сайта на рис корк, които правят тапи в португалия и нямат по пет вида тапи като горните препоръчвани фирми. имат размери за всякакви бутилки. не може да се варят тези тапи както пише един, трябва да се купи добра машина с челюсти да се слагат. ако тапата е с по малък диаметър от горния в сравнение с бутилката, виното вероятно ще се окисли, та ако някой си мисли че на ръка ще ги вкарва се лъже

post-358090-0-91648900-1427355408_thumb.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.