Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

alexssandre

Връзване към интернет през суич

Препоръчан отговор


Здравейте,

 

бос съм по темата, така че моля да ме извините ако не съм формулирал правилно въпроса.

 

Предистория:

 

В квартира сме трима съквартиранти. Аз и втория ползваме един и същи доставчик. На две отдели партиди сме. Аз си плащам за мене(ползвам 50 мбс) и втория си плаща за него (30 мбс). Интернета минава (и се разделя според абонаментния план на всеки) през суич. Сиреч 80 мбс достигат до суича и той си ги разпределя.

 

Проблема:

От скоро има трети съквартирант, който иска да ползва от общия интернет и на двама ни като съответно иска да ни доплаща за това.

Може ли да закачи трети кабел към суича и да ползва от т.н. общ интернет? Ще бъде ли засечен от доставчика? Доставчика не разпознава ли в този смисъл освен айпитата и мак адресите? 

 

Ако включването е възможно, кабела му може ли да се вклшючи директно в компа (настолен комп) , тъй като той иска да позва и рутер, а компа му реално няма приставка за уайфай. Рутера ми се струва излишен.

 

В момента е включил кабела си в суича. От там кабела му отива в рутера, а от рутера в компа. Рутера ми се струва излишен, но той иска да си го ползва. Трябва ли да му ресетна настройките и да му ностройвам нещо на рутера е другият въпрос?

 

Благодаря много! Надявам се да сте ме разбрали :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако сте на отделни сметки не би имало проблем и той да си направи сметка и да ползва интернет. Само че комутатора (и канала до доставчика) трябва да са гигабитови, защото вие с горните скорости сте запълнили 100 мегабитов канал.

А неговия маршрутизатор трябва да се настрои по начина на аутентикация на доставчика ви

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Зависи от доставчика, предполагам че това е някоя квартална ЛАН-ка която регистрира потребителите си по МАС адрес и съответно на ниво активна сесия по МАС ограничава и скороста иначе незнам как на един суич ще ви дели 50 / 30 mbps , дай малко инфо и за рутера. Моето предложение е да си пуснете общ нет 100 mbps и с рутера да си го цепите като скорости но това трябва да се поддържа от рутера. Иначе колегата по-горе го е описал точно , обикновенно предоставят 100mbps суич, максималната скорост на входящия канал ви се ограничава от него, евентуално ако той си пусне интернет ще му е максимум 20 при тези услови. Дай инфо за доставчика все пак и ще мога да съм по-конкретен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ви,

 

Както сте написали, доставчика явно разпознава и по мак адрес. Защото с вкарания трети кабел в суича (тп линк 8 портов, 100 мбс) не тръгва никаккъв интернет. На новия въобще не му се отваряло отделна партида, много скъпо му било. 

 

Слава богу доставчика ми предоставя на мене, ползвайки 50 мбс и второ айпи, което дадох на новия съквартирант.  Звъннахме на хотлинията и ни казаха настройките. Това, което ме притеснява, е че ще ми се раздели трафика на две сега(ползвам 3Д програми и геиминг), а доставчика можел да доставя в този район само максимум 50 мбс. :(  На новия съквартирант съм му казал, че ще го тестваме за една седмица и ако имам проблеми и не ми върши работа нета, да се оправя.

 

А рутера го махнахме. Новите настройки не успяхме да ги въведем, тъй като не можем да влезем в настройките на рутера. Ресетнахме го, въвеждаме 192.168.0.1(това поне пише на дъното) и нищо. Кръгчето се върти....

 

Благодаря ви много момчета, за бързите отговори :)

....забравих да спомена за доставчика - Мегалан. Апропо доставчик, какво значи аутентикация на доставчика :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

....евентуално ако той си пусне интернет ще му е максимум 20 при тези услови.

Няма да е 20, защото етернет пакетите са 10 бита за байт и максимума от 100 мегабита е около 9 мегабайта/с

 

....забравих да спомена за доставчика - Мегалан. Апропо доставчик, какво значи аутентикация на доставчика :)

Какъв е начина по който доставчика разпознава потребителите. Например при вас е по МАК адрес, но може да е PPPoE например


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.