Премини към съдържанието
tetelina

Най-лошите професии в научната сфера

Препоръчан отговор


Американското научно списание Popular Science публикува традиционния си рейтинг за най- лошите професии в научната сфера.

Напук на своята екзотичност, някои от назованите по-долу научни занимания действително съществуват реално, поне в Америка. В хода на оценката редакцията на списанието се е водила от критерии като опасност, болка, напрежение, отвращение и унижение, на които се подлага или които изпитва човек, който се занимава с дадения вид научни изследвания.

По този начин списанието е стигнало до извода, че най-лоша от най- лошите професии за 2005 година се явява професията на опитното зайче. Като пример се сочи научна работа в Калифорнийския университет в Сан Диего, където е платено по 15 долара на час на студенти- доброволци за това, техните нос и очи да бъдат подложени на действието на хлорпикрин / В СССР в уроците по начална военна подготовка се е използвал като учебен газ/.

В Топ- най-лоши занимания са влезли също така:

Торен аналитик

Сътрудниците на Центъра по продоволствена безопасност в университета в Джорджия провеждат научни изследвания, опитвайки се разберат по какъв начин да се преборят с болестотворните микроорганизми, съдържащи се в тора на крави, свине и други домашни животни. Те са принудени да работят с ужасно вонящи субстанции. Ежегодно четирикраките обитатели на САЩ произвеждат 1.5 млрд тона тор и неговата утилизация се явява сериозен проблем.

Учители по биология в щата Канзас

В този щат се водят ожесточени битки между религиозните фундаменталисти и поддръжниците на Дарвин. Учителите по биология не са в състояние да преподават на учениците теорията на еволюцията, което превръща преподаването изобщо в твърде трудно занимание.

Изследовател на екстремофили

Група геолози изучава калните езера в Калифорния, където изследват микроорганизмите, наречени екстремофили – те са способни да поглъщат миша отрова. На теория, с тяхна помощ може да се обеззаразяват земи, заразени с миша отрова. Работата на учените се извършва в страшна горещина и невъобразими миризми, смес от вонята от развалени яйца и развалена риба.

Танцьор от НАСА

В задълженията на този сътрудник на НАСА /професионален танцьор/ влизат танци със суперчувствителни роботи – цел на това е проверката на работата на дадения механизъм и обучението на робота на способи за комуникация с астронавтите.

Изследовател на урината на орангутана

Сътрудник на Харвардския университет, който в продължение на много години изучава маймуните, е принуден да взема от приматите / в това число и дивите/, анализи на урина и кир. Това се прави, за да се проследи здравното състояние на орангутана. Маймуните по правило не разбират важността на тази работа и активно се съпротивляват на учения.

Разработчик на ядрено оръжие

В последните години водещи ядрени лаборатории на САЩ преживяха серия скандали. На тяхна територия бяха иззвършени саботажи, спецслужбите откриха липса на секретни материали, а някои от служителите бяха обвинени в шпионаж.

Вулканолог

Една от най-опасните и рискови професии в сферата на науката изобилства със смъртни случаи.

Събирач на сперма

Твърде неприятна работа на сътрудници на лаборатории, които вземат образци от сперма и се занимават с изкуствено оплождане. Те са принудени да провеждат чести и нискоапетитни процедури с тази субстанция. Но все пак работата им е увенчава с висок смисъл: от 1995 година в САЩ са се родили 250 000 бебета благодарение на изкуственото оплождане.

Търсач на приключения

Всяка година изследователският институт Earthwatch Institute привлича десетки доброволци, които отиват в най- затънтените места по Земята, за да разберат как живеят представителите на дивата флора и фауна. Комфортът там отсъства напълно.

Източник

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доколкото разбирам нито една от изброените професии не съществува у нас което ме радва .

Американците за това са американци ,защото измислят,експериментират ,прилагат и сбъдват "Американската мечта".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм и предполагал какви професии им. А съм сигурен че и не се заплащат много добре, но е по-добре от нищо, а може би греша... ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.