Премини към съдържанието
GoodfeIlas

Slackware - проблем с звука

Препоръчан отговор


Направих чиста инсталация на slackware като имах проблеми със звука. Слушам музика през audacious, където показах звуковата ми карта и вече може да пускам музика с него, но когато си пускам филм с mplayer, самият филм тръгва, но няма звук. Същото става с youtube и подобни. Инсталирах си flash player и клиповете ми тръгват, но нямат звук. Ползвам slackware 14.1.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

mplayer -ao alsa 

Може да провериш в опциите на самия плеър.Аз понеже не ползвам GUI версията на mplayer нямам меню :)

Имам си файл в който съм си сложил моите си нещица.

Компилирал със Mesa със vdpau, съпорт и mplayer също.

ето ти моя конфиг

vo=vdpauvc=ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau,ffodivxvdpau,ffh264crystalhd,ffodivxcrystalhd,ffmpeg2crystalhd,subcp = cp1251subfont-encoding=unicode subfont-osd-scale=2.8subfont-text-scale=2.9subpos=78channels=6ao=alsa

пп

Натоварването на процесора при гледане на fullhd 1080p е около 6%

Редактирано от tux (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Къде е този config, защото не го виждам (пуснал съм настройката да ми показва скритите директории и файлове).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
$HOME/.mplayer/config

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И така не стана, но сега даже не ми позволява да усиля звука на mplayer :)


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И така не стана, но сега даже не ми позволява да усиля звука на mplayer :)

Ако и ти си компилирал mesa и mplayer както аз то тогава може да ги добавиш.Виж опциите на mplayer

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако и ти си компилирал mesa и mplayer както аз то тогава може да ги добавиш.Виж опциите на mplayer

Компилирал съм mplayer както съм компилирал и всички други програми.

Редактирано от GoodfeIlas (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай имаш ли звук така?

$> speaker-test -c 2 

 

Едва ли проблема е Мplayer само, щом си без звук и във броузера.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

speaker-test 1.0.27.1Playback device is defaultStream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channelsUsing 16 octaves of pink noiseALSA lib pcm_dmix.c:1022:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slavePlayback open error: -2,No such file or directory 

Това ми изкара.

Има ли смисъл да инсталирам по старата версия 14.0 ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма звук така ли?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай http://docs.slackware.com/howtos:hardware:sound_problems_on_slackware

 

#Edit

------------

Модулите заредени ли са ти?:

 

$> lsmod | grep snd

 

snd_via82xx            24326  3snd_mpu401_uart        13712  1 snd_via82xxgameport               14522  1 snd_via82xxsnd_rawmidi            24472  1 snd_mpu401_uartsnd_ac97_codec        104827  1 snd_via82xxac97_bus               12602  1 snd_ac97_codecsnd_seq                54679  0

 

.....

 

също може да пробваш да инсталираш pulseaudio.

 

# Edit

----------

 

пробвай също и така:

да превклучиш ако е в тих режим (Понякога става и тази изгъзица :))

 

$> amixer -q -c 0 set Master 20+ unmute

 

Пиши по бързо :)

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пак няма звук :(

 

Ето:

snd_hda_codec_realtek   34792  1snd_hda_codec_hdmi 29622  1snd_hda_intel   34861  4snd_hda_codec 143196  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intelsnd_hwdep 6388  1 snd_hda_codecsnd_pcm   76009  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intelsnd_page_alloc   7098  2 snd_pcm,snd_hda_intelsnd_timer   18614  1 snd_pcmsnd   58630  15 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_hda_codec,snd_hda_intelsoundcore 5354  1 snd 

amixer -q -c 0 set Master 20+ unmuteamixer: Unable to find simple control 'Master',0 

Редактирано от GoodfeIlas (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пак няма звук :(

 

Ето:

snd_hda_codec_realtek   34792  1snd_hda_codec_hdmi 29622  1snd_hda_intel   34861  4snd_hda_codec 143196  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intelsnd_hwdep 6388  1 snd_hda_codecsnd_pcm   76009  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intelsnd_page_alloc   7098  2 snd_pcm,snd_hda_intelsnd_timer   18614  1 snd_pcmsnd   58630  15 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_hda_codec,snd_hda_intelsoundcore 5354  1 snd 

amixer -q -c 0 set Master 20+ unmuteamixer: Unable to find simple control 'Master',0 

 

 

Тогава

 

$> amixer sset Master unmute

$> amixer sset Master 10%+

 

И пробвай за звук

$> speaker-test -c 2

 

Иначе модулите са ти заредени.

 

# EDIT

----------

 

Имаш ли alsa-utils пакета инсталиран?

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

amixer sset Master unmuteamixer: Mixer attach default error: Invalid argument

amixer sset Master 10%+amixer: Mixer attach default error: Invalid argument 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

amixer sset Master unmuteamixer: Mixer attach default error: Invalid argument

amixer sset Master 10%+amixer: Mixer attach default error: Invalid argument 

ХМ

 

Имаш ли аудио в групатати на усер

 

като root:

 

gpasswd -a <усер име> audio

 

имаш ли alsa-utils ?

 

Дай само amixer?

 

$ amixer

 

Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 65536 Mono: Front Left: Playback 65536 [100%] [on] Front Right: Playback 65536 [100%] [on]Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 65536 Front Left: Capture 43800 [67%] [on] Front Right: Capture 43800 [67%] [on]

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

gpasswd -a <усер име> audio

gpasswd -a <nikola> audiobash: nikola: No such file or directory 

alsa-utilsbash: alsa-utils: command not found 

amixeramixer: Mixer attach default error: Invalid argument 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

gpasswd -a <усер име> audio

gpasswd -a <nikola> audiobash: nikola: No such file or directory 

alsa-utilsbash: alsa-utils: command not found 

amixeramixer: Mixer attach default error: Invalid argument 

 

без <>

 

само така дай:

 

# gpasswd -a nikola audio

 

и си инсталирай всички пакети на alsa за slackware

 

- alsa-utils

- alsa-plugins

- alsa-lib

 

Мисля яе беха това..

 

Ставам утре ще помагам..

Късмет.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Подкарах всичко вече. Благодаря на помощта на всички !!

Редактирано от GoodfeIlas (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Подкарах всичко вече. Благодаря на помощта на всички !!

Какъв бе проблема?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Реших го доста просто и на късмет (все пак ползвам Slackware от 4 дена). Намерих и компилирах всички пакети alsa..  като след това ги инсталирах. Рестартирах и вече имах звук.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Днес и аз реших да изтествам един Арч на VBox и, както предполагах - каналите бяха Muted :)

Както и да е, оправих ги, имам звук, сега имам друг проблем -  българска фонетична клавиатурна подредба, как да я добавя ( xfce4 ) ?

 

 

EDIT: Оправих се, извинявам се за оффтопик-а.

Редактирано от iptables (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.