Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте, колеги! След 4-5дневни опити да се разберем с това дъно нещата не вървят на добре и реших да видим дали някой от вас му се е случвал нещо подобно. Значи ето от къде тръгна всичко. Купих воден охладител Corsair H100i и след монтажа всичко запали без проблем дори направих няколко теста на 4,2/4,4GHz и всичко беше повече от добре. След това реших да инсталиран софтуерът за управление на охладителя и там ударих на греда. По никакъв начин компа не го разпознава, пробвах всички USB портове без успех. Порових се във форумите и излезна, че тези дъна искат да се ъпдейтне биоса, ъпдейтнах биоса до версия 1,8(това е последната за това дъно) и дъното разпозна охладителя и вече можех да го настройвам и контролирам. Направих си настройките и следва да направя клок, но за моя изненада като влезна в биоса не мога да задам по-голям множител от 38. :no-no: Веднага се сетих за турбо и енергоспестяващата функция да ги спра, но ефект нямаше. При всеки мой опит да задам по-голям множител от 38, биоса веднага ме спира и ми връща на 38. Пробвах с готовите опции за клок от биоса, но ефект няма множитела пак се връща на 38. Другото, което ми направи впечетление, е че ми изчезна опцията да клоквам всяко ядно отделно, както и вградената видеокарта вече не е налична(и в биоса и в Device Manager). След доста, четене по немски и английски форуми се оказа, че тези дъна на Asrock имат такъв проблем(по точно сериите Pro3/4,Extreme3/4), но до решение на проблема не се стига. Там имаше мнения за флашване на по-стара версия на биоса и разбирасе го пробвах, но без успех. Ето и нещата който пробвах до сега, но без успех:
1. Минаване на по-стара версия на биоса(при по-стара версия пак не разпознава охладителя), както и на по-нова.
2. Ресет на биоса с джъмпера и батерийката(един час стоя без батерията).
3. Изключвах турбо режима, енергоспестяващите функции и какви ли не настройки.
4. Накрая дори преинсталирах Windows-а, но промяна няма.
И така заради този охладител оплескахме клока и до сега каквото и да правя макс. на 38 множител стой(преди границата беше от 16 до 55). По форумите хората са си решили проблема с гаранционна подмяна на дъното и аз вече на там клоня, но ще направя последни опити. Нещо също интересно в CPU-Z и Speecy ми показва, че процесорът ми е 3570К, което е така, но във msinfo32 ми илиза някакъв Xeon в раздела конфликт.
Ето и няколко снимки на проблемните места:
post-274884-0-54415600-1390326360_thumb.
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

 

Конфигурацията е тази от подписът ми! Благодаря на всички отзовали се с идеи и мнения.

Редактирано от Jotto_del (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има развитие по проблема. Преди 2 дни бях направил запитване към Asrock Europa и днес получих отговор. Проблемът според тях, е че нещо се е объркало по време на актуализацията на биоса и сега едниственият начин е да се препрограмира на ново BIOS чипа. Сега ще пристъпя към процедурата да им изпратя дъното и като ми го върнат ще споделя дали всичко е ОК.

 

Един съвет за тези който искат да ъпдейтват биоса на дъна с чипсет Z77/Z87 "Не го правете ако нямате проблем". Вече в интернет намерих доста потребители с такъв проблем повечето са на Asrock, но има и такива с Gigabyte и Asus. Проблемът ни е един и същ на всички заключен множител и не разпознаване на вградената графика. Има късметлии, които са флашнали стара версия на BIOS-а и проблема се е оправил, но повечето нямаме този късмет.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За да приключа темата ето какво се случи. След като направих запитване до Асрок Европа те учтиво ми отговориха, че знаят за проблема и ми изпратиха нов БИОС РОМ чип програмиран с новият 1.80 БИОС. След като го замених всичко си дойде на мястото и вече имам отключен множител(16-59) и вградената карта вече се разпознава от дъното. Накратко ще опиша процедурата за смяна на БИОС РОМ чип при дънoто Z77 Pro4(същата е процедурата и при другите дъна от сериите на Асрок Z77).

 

Първо изключваме захранващият кабел и махаме батерийката на биоса след това се насочваме към БИОС чипа:

Публикувано изображение

 

След това с клещи или със специални щипки се издърпва на горе чипа. Ето снимка след премахването на самият чип:

Публикувано изображение

 

Ето снимка на самият чип:

Публикувано изображение

 

След това се слага и новият чип и се избутва с пръсти на долу:

Публикувано изображение

 

Процедурата по смяна на чипа е готова и следва обратната процедура по слагането на батерийката и захранващият кабел. :)

 

Пак ще се повторя за ъпдейт на биоса да не се прави без причина, защото при мен самата процедура премина успешно при ъпдейта, но след това се появиха въпросните проблеми със заключен множител и неразпознаване на вградената видео карта.

 

Темата може да се заключи! ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.