Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте, много искам да се занивам с програмиране и искам да започна от рано с това. Ако някой пита 8ми клас съм и мн искам да се занимавам с това, но не знам откъде да започна. Може ли няколко предложения за книги или за уроци или за мещо благодаря предварително :)  :D

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В каква точно сфера искаш да се занимаваш?

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Конкретно кой език искаш да изучаваш, защото не са един или два ? Ще трябва доста литература да прочетеш, но така без конкретна насока няма как някой да те насочи към кое да наблегнеш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Започни със С/С++/C#... докато ги понаучиш, вече ще си се ориентирал в каква посока да продължиш, а имаш ли основата от там насетне ще ти е по-лесно. Някой може да препоръча и друг език за програмиране, но поне за начало според мен това е добър избор.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чел съм и доколкото знам Javascript e за уеб програмиране нали? но мен ме влече джава, някои казват че бил труден и тр да се  започне с C

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

но мен ме влече джава, някои казват че бил труден и тр да се  започне с C

Java е труден, а C е лесен :) интересна логика.

И как може да те влече даден език, като и идея си нямаш от него?

 

Леко е пристрастна тази статия.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чел съм и доколкото знам Javascript e за уеб програмиране нали? но мен ме влече джава, някои казват че бил труден и тр да се  започне с C

То да не мислиш че джавата е по-лесна... като имаш мерак - започни с нея. Тя също ще ти даде добър старт. Идеята за С/С++/С# е просто един от възможните варианти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 

Нямах това предвиг исках да кажа че доста хора пишат че джавата се използвала и така. Всички дават една и съща книга за джава която вече не е на пазара ако може да препоръчаш/те 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чел съм и доколкото знам Javascript e за уеб програмиране нали? но мен ме влече джава, някои казват че бил труден и тр да се  започне с C

Това е много добре, но Вие все още не сте споделил в коя точно насока искате да се развивате ...

Desktop приложения ли ще пишете, Web Application-и ли, драйвери, AI логика, скриптове ... С какво по - точно искате да се занимавате ?

 

Освен това ... "Java да е по - труден от C" ? С това не мога да се съглася ... По поне две причини:

1) Няма как да сравняваме езици, които са доста различни, визирайки проблемните области, за които са предвидени да дават решения и за които се ползват.

2) Java-та е sandbox-ната чрез JVM-а - там трябват доста умения (и абсурдно написан код), за да постигнете краш на ОС-то. От друга страна, в хардуерния раздел е пълно с теми, свързани с крашове, проблемни драйвери и т.н., където основно се ползва С. С това на ум, при писане на програма на С, програмиста трябва да следи за не едно и две неща, докато при "кафето", JVM-а Ви спасява за част от тях.  При С, "забравянето" да освободим ресурс може да породи наистина страхотни проблеми в и извън самата програма.

 

Разкажете малко по - подробно къде се виждате след 2-3 години, за да можем по - правилно да Ви насочим към литература, езици и материали, които да проучите и използвате ...

 

Поздрави !

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искам да се занимавам с програмиране на приложения за десктоп и преносими устройства но нз какъв е подходящият език

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

  • Подобни теми

    • от eXXcal
      #include <iostream> #include <fstream> #include <map> #include <ctime> #include <string> #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <vector> #include <list> #include <iterator> #include <algorithm> #include <utility> #include <time.h> using namespace std; class CPerson { private: string name; string EGN; public: CPerson() { name=" "; EGN=" "; } CPerson(const string n, const string e) { name=n; EGN=e; } string getname()const { return name; } string getEGN()const { return EGN; } void setname(const string n) { name=n; } void setEGN(const string e) { EGN=e; } virtual void print() = 0; //1.1 int getAge() const //1.2 { int age; time_t currentTime; struct tm * ltm; time( &currentTime ); ltm= localtime( &currentTime ); int year = atoi(getEGN().substr(0, 2).c_str()); int month = atoi(getEGN().substr(2, 2).c_str()); int day = atoi(getEGN().substr(4, 2).c_str()); int cyear = 1900 + ltm->tm_year; int cmonth = 1 + ltm->tm_mon; int cday = 1 + ltm->tm_mday; age = cyear - (year + 1900); if (cmonth < month) age--; if (cmonth == month && cday < day) age--; return age; } }; class CStudent: public CPerson { private: string FN; map<int, int> st_tests; public: CStudent() { FN=" "; } CStudent(const string n) { FN=n; } CStudent(const string o, const string p, const string n):CPerson(o,p) { FN=n; } void setFN(const string n) { FN=n; } void setst_tests(map<int, int> m) { st_tests=m; } string getFN() const { return FN; } bool operator () (CStudent a, CStudent b) const { return a.average() < b.average(); } map<int, int> getst_tests() { return st_tests; } void print() { cout<<"Ime: "<<getname()<<endl; cout<<"EGN: "<<getEGN()<<endl; cout<<"FN: "<<getFN()<<endl; map<int, int>::iterator it=st_tests.begin(); while(it!=st_tests.end()) { cout<<it->first<<" "<<it->second<<endl; it++; } } void add_st_tests(int a, int b) { map<int, int>::iterator it=st_tests.begin(); while(it!=st_tests.end()) { st_tests.insert(pair<int,int>(a,b)); } } double average() //2.1 { double sum=0; map<int, int>::iterator it=st_tests.begin(); for (it=st_tests.begin();it!=st_tests.end();it++) sum+=it->second; if(st_tests.size()!=0) return sum/st_tests.size(); return -1; } int search(const int a) //2.2 { return st_tests.find(a)->second; } }; class CGroup { private: string spec; int kurs; int grupa; vector<CStudent> students; public: string getspec() const { return spec; } int getkurs() const { return kurs; } int getgrupa() const { return grupa; } vector<CStudent> getstudents() { return students; } void setstudents(vector<CStudent> a) { students=a; } void setspec(const string n) { spec=n; } void setkurs(const int n) { kurs=n; } void setgrupa(const int n) { grupa=n; } CGroup(const string s, const int k, const int g) { spec=s; kurs=k; grupa=g; } void addstudent(CStudent &a) { students.push_back(a); } /* int ReadFile() //3.1 { ifstream st; st.open("students.txt",ios::in); if(!st) { cout<<"Cannot open students.txt or file does not exist."<<endl; return 0; } string a, b, c; int d, e, i=0; if (st.is_open()) { do { st >> a >> b >> c; students[i].setname(a); students[i].setEGN(b); students[i].setFN(c); do { st >> d >> e; students[i].add_st_tests(d,e); }while(st.peek() != '\n' || st.peek() != '\r'); i++; }while(!st.eof()); } st.close(); }*/ double averagetest(int a) //3.2 { double sum=0; int br=0; vector<CStudent>::iterator itt; for (itt=students.begin();itt!=students.end();itt++) { map<int, int>::iterator it=(*itt).getst_tests().find(a); while(itt!=students.end()) sum+=it->second; br++; } cout<<sum/br; return sum/br; } list<CStudent> averageparam(const int a, const int b) //3.3 { list<CStudent> l; int i=0; vector<CStudent>::iterator itt=students.begin(); for (itt=students.begin();itt!=students.end();itt++) { if((*itt).average() >= a && (*itt).average() <= b) l.push_back(*itt); i++; } cout<<"List ot studenti sus sreden broi tochki mejdu "<<a<<" - "<<b<<endl; list<CStudent>::iterator it=l.begin(); for (it=l.begin();it!=l.end();it++) (*it).print(); return l; } int averageabove(const int a) //3.4 { int br=0; vector<CStudent>::iterator itt=students.begin(); for (itt=students.begin();itt!=students.end();itt++) if((*itt).average() > a) br++; cout<<"Broi studenti sus sreden broi tochki nad "<<a<<": "<<br<<endl; return br; } void averageage(const int a) //3.5 { cout<<"Sreden uspeh na "<<a<<" godishni studenti."<<endl; vector<CStudent>::iterator itt=students.begin(); for (itt=students.begin();itt!=students.end();itt++) { int b=(*itt).getAge(); if(a == b) cout<<(*itt).getname()<<" "<<(*itt).average()<<endl; } } void beststudent() //3.6 { cout<<"Student s nai-visoka uspevaemost."<<endl; CStudent temp; vector<CStudent>::iterator itt=students.begin(); for (itt=students.begin();itt!=students.end();itt++) if ((*itt).average() > temp.average()) temp = (*itt); temp.print(); } void sortaverage() //3.7 { sort(students.begin(),students.end(),CStudent()); } void sortasc() //3.8 { } void averageage() //3.9 { } }; int main() { CStudent p1("Ivan","9711156070","61360140"); CStudent p2("Petar","9703041020","61360127"); CStudent p3("Mihail","9708032540","61360134"); p1.add_st_tests(1,55); p1.add_st_tests(2,80); p1.add_st_tests(3,69); p2.add_st_tests(1,98); p2.add_st_tests(2,25); p2.add_st_tests(3,56); p3.add_st_tests(1,32); p3.add_st_tests(2,87); p3.add_st_tests(3,57); CGroup g1 ("SIT",1,1); g1.addstudent(p1); g1.addstudent(p2); g1.addstudent(p3); g1.averagetest(2); }  
      Имам малък проблем с програмата .Успешно се  Build -ва , не изкарва грешки .А като се Run - не ми изписва map set iterator not dereferencable  също така и standard c++ libraries out of range && 0 .  Може ли някой да помогне ? Благодаря предварително
       
       Ето го и условието :
       
      1. Да се дефинира абстрактен клас CPerson, с член данни име и ЕГН, освен необходимите методи, да се напишат и следните:
      абстрактен метод за печат
       
      метод, който връща възрастта на човека на база на ЕГН-то
       
      2. Да се дефинира клас CStudent наследник на CPerson, съхраняващ информацията за факултетен номер на студента и контейнер съхраняващ резултатите на студента от различни тестове (код на теста и получения брой точки, напр. (map<unsigned, unsigned> st_tests). Освен необходимите конструктори, методи и оператори (сред които е функцията за печат) да се добавят:
       
      метод, който връща средния брой точки получени от студента
       
      метод, който връща брой точки по код на тест, подаден като параметър
       
      3. Да се дефинира клас група студенти CGroup, съхраняващ информацията за специалност, курс, група и контейнер от студентите в нея (напр. vector<CStudent>). Освен необходимите методи, да се реализират и следните член функции:
       
      да се дефинира конструктор с параметър име на файл, съдържащ необходимата информация за запълване на контейнера
       
      изчислява и връща средния брой точки за тест, подаден като параметър
       
      връща списък от студенти (list<CStudent*>) със среден брой точки принадлежащи на интервал [a;b] (a,b - параметри)
       
      изчислява и връща броя на студентите със среден брой точки, по-голям от числото подадено като параметър
       
      изчислява и връща средния брой точки на студентите на възраст, подадена като параметър
       
      намира студента с най-висока успеваемост на тестовете
       
      сортира студентите по среден брой точки
       
      сортира тестовете в низходящ ред по среден брой точки, получени от студентите в групата
       
      изчислява средната възраст на студентите от групата
       
      4. Да се създадат няколко обекта от класа CGroup и се демонстрира работоспособността на методите му като се направят различни справки и съпоставки между тях (напр. коя специалност има по-висока средна успеваемост на тестовете, коя по-висока средна възраст, коя повече студенти получили точки над зададена стойност). Да има обработка на изключения на необходимите места.
    • от victork
      Привет на всички!
      Изчетох доста в раздела за Windows, но не намерих решение на моят проблем. Взехме служебен лаптоп с преинсталиран Windows 10 S. За съжаление идея нямах какво точно представлява тази версия на Уиндоус, тъй като и досега ползвам 7, от която съм достатъчно доволен.
      Почнах да тегля софт за колежката (тази, която ще ползва лаптопа) и с учудване установих още на първото приложение (WinRAR), че не може да се инсталира. Тази "страхотна" версия позволява САМО инсталиране на софтуер от Windows Store. А в този Store няма елементарни неща като WinRAR, Chrome...
      Моля, ако някой знае как да избегна това ограничение... да сподели. Разбира се, Уиндоуса любезно ми предлага ъпгрейд до Pro, което обаче струва 49$...
      Предварително благодаря!
    • от callpchelp
      Здравейте!
      Търся безплатен софтуер за откриване на дублиращи файлове, възможно най-прост. CCleaner и IObit не ми харесват, нещо много семпло и работещо, ако е в портабъл вариант, още по0добре. Отдавна не ми е трябвала такава програмка, преди години ползвах една, но не я намирам из архивите.
       
       
      Благодаря предваритрелно!
      Весели празници!
    • от Rewivo
      Здравейте.
      Трябва ми безплатна версия на IDI Spell checker. Ако е възможно по-нова.
      Благодаря много.  
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.