Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Новината на седмицата : http://linux.softpedia.com/blog/fedora-26-linux-operating-system-is-now-available-for-download-516917.shtml

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

qvqQaHh.png

http://i.imgur.com/HIfEHlk.png

http://i.imgur.com/vYwRPmy.png

Най-добре е да се използва Netinstall - направо се свалят последните версии на пакетите:
64-битов образ - https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/26/Workstation/x86_64/iso/Fedora-Workstation-netinst-x86_64-26-1.5.iso
32-битов образ - https://download.fedoraproject.org/pub/fedora-secondary/releases/26/Workstation/i386/iso/Fedora-Workstation-netinst-i386-26-1.5.iso
По време на инсталацията се избира графична среда и се настройва клавиатурната подредба. Добре е и създаденият потребител да се направи администратор.
След инсталацията:
   - първа стъпка - инсталиране на пакетен мениджър:

sudo dnf install yumex-dnf

- втора стъпка - добавяне на репата rpmfusion:
https://rpmfusion.org/Configuration/
   - кодеци:

sudo dnf install totem gstreamer1-libav gstreamer1-plugins-bad-free gstreamer1-plugins-bad-freeworld gstreamer1-plugins-good gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-vaapi

И т.н. Успех!

@p4p : Базовите декодери за видеото и входните устройства( X Window system ), инсталират ли се заедно с графичната среда или трябва да се отметнат допълнително ? И, има ли прикачен мениджър на вход към всяка графична среда ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Всичко си има.:)

Когато избереш графична среда всичко необходимо за нея се инсталира.

Редактирано от p4p (преглед на промените)

преди 25 минути, p4p написа:

Всичко си има.:)

Когато избереш графична среда всичко необходимо за нея се инсталира.

По принцип съм правил инсталация от този носител, но имам спомен за някакъв проблем. Cinnamon се инсталира без забележка, но с една от по- леките - LXDE или Xfce имаше проблем със сесията. Когато ми остане време ще направя инсталация и ще споделя впечатления.

Пробвах новата Fedora във виртуалка, то друга не съм и пипал до сега. Беше ми интересно да видя LXQt, понеже дебианското така и не тръгна под виртуалката. Очаквах нещо различно и неразбираемо - ами не, Linux, като Linux :). Само пакетният менажер е друг. Което ме подсеща - и този dnf/yum и pacman на Manjaro/Arch ми се виждат доста по-леки и бързи от apt на *buntu. Относно LXQt, малко бавно зарежда, със сигурност много по-бавно от Debian LXDE, но после е все така пъргаво и все така си има всичко необходимо за мен. От горните полезни пакети, не забелязах totem, та си качих и целият gnome май :), нищо непоправимо. Иначе успях да омажа Qupzilla. Зарежда на черен фон и нищо не изобразява. Видях, че е миналогодишен бъг, но не видях как се оправя, преинстал не действа. Това го постигнах по време на инсталацията на virtualbox additions. На нито една дистрибуция не става гладко и винаги липсва нещо, което не е споменато в упътванята. При Debian беше build-essential, при Fedora-та качих един куп пакети докато зацепи и нямам идея кой е същественият. Да речем, че е несъществен бъг на виртуалката. Качих Chromium, малко е по-бавен. Но нещо не схванах как се инсталира pepper-flash. rpm-ът се инсталира в /usr/lib/adobe-flashplugin, .tar.gz разархивирам в /usr/lib64/chromium-browser/PepperFlash/, както пишат в нета, но и в двата случая Chromium-ът не го намира. Да няма нов начин при тази версия? Да не забравя единственият бъг, който срещнах - доста приложения не се разбират с кирилските имена на папките в ~/home. Инсталирането на български език, поне на тази графична среда, не е препоръчително.

Иначе Fedora се оказа толкова лесна и приятна като Debian/Ubuntu базираните. На практика няма разлика за мен. Взех да се чудя, с какво последните са толкова по-полулярни?

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Totem го има:

http://i.imgur.com/6GjWm3J.png

Flash:

http://i.imgur.com/Xxt8C3k.png

Не ползвам chromium, но гледам, че има chromium-pepper-flash.

Нямам проблем с българския език в LXQt.

преди 14 часа, RagnerBG написа:

Иначе Fedora се оказа толкова лесна и приятна като Debian/Ubuntu базираните. На практика няма разлика за мен. Взех да се чудя, с какво последните са толкова по-полулярни?

Принципът за работа с повечето дистрибуции е еднакъв. Щом знаеш, какво е хранилище и пакетен мениджър, няма да ти е трудно да мигрираш. RPM базираните дистрибуции също са доста популярни. DNF е поне едно ниво над YUM, но не може да се каже, че с нещо превъзхожда APT. При .RPM базираните дистрибуциите имаше едно зацикляне при пакетните мениджъри, което бе отстранено със създаването на DNF. Да се направи такова нещо не е по силите на всеки. От екипа на Mageia направиха един добър ход и се прехвърлиха на новия пакетен мениджър. Ясно беше, че не могат да се справят с такава мащабна задача сами и трябваше да циклят с URPMI на ниво от преди десет години. Да му мислят от Novell, защото Zypper е под нивото и на URPMI.

Относно Fedora - качествена дистрибуция с добра поддръжка. Уязвимостите се отстраняват много бързо. Но, поддръжката от 13 месеца винаги ще я спъва. Както и да усъвършенстват механизмите за надграждане - друго си е да имаш малко по- дълга поддръжка. CENTOS има поддръжка и заради нея, но си е друга дистрибуция и с друга насоченост.

преди 12 часа, p4p написа:

Totem го има:

http://i.imgur.com/6GjWm3J.png

Flash:

http://i.imgur.com/Xxt8C3k.png

Не ползвам chromium, но гледам, че има chromium-pepper-flash.

Нямам проблем с българския език в LXQt.

Totem ясно, че го има, но на мен не ми трябваше, а го пуснах без да искам от тук :) :

sudo dnf install totem gstreamer1-libav gstreamer1-plugins-bad-free gstreamer1-plugins-bad-freeworld gstreamer1-plugins-good gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-vaapi

и се накачва целият Gnome. Иначе за pepper-flash-а, аз нямам твоите репота (Russian Fedora) и за това не ми излиза там. Качих го направо от adobe.com, но нещо не се получава. Сега си играя с това. А за кирилицата, става дума за това:

1zfmq6o_th.png

Проблемът е с някои приложения, които не разпознават пътят. Май не е системен, а си е до самите приложения.

Проблемът е, когато пътят се отвори през друго приложение, примерно Downloads таба на Chromium. Иначе през файловият менажер няма проблеми, нито през вградените в дистрибуцията, приложения. Но го има в поне 2, които инсталирах допълнително.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 11 часа, RagnerBG написа:

Проблемът е, когато пътят се отвори през друго приложение, примерно Downloads таба на Chromium. Иначе през файловият менажер няма проблеми, нито през вградените в дистрибуцията, приложения. Но го има в поне 2, които инсталирах допълнително.

Подобен проблем с йероглифи, вместо кирилица съм имал преди много години. Провери, дали е локализирана правилно системата с "localectl" и дали имаш достатъчно шрифтове. За браузърите, аз ползвам DejaVu, което си е класика. Изпълни и "fc-cache -fv" в терминала за да презаредиш кеша на шрифтовете.

Тествах Fedora с LxQt от жив диск. Направи ми впечатление, че Qupzilla непрекъснато се срива. Някой друг, констатирал ли е подобно нещо? На машината има достатъчно RAM памет и със сигурност, причината не е недостиг на ресурси.

Здравейте колеги,

след major update на Ubuntu 16.04 терминалът ми не показва host и в коя директория се намирам. 

Освен това стрелките за скролване в командите не работят и се появяват символите от снимката.

Някаква идея какво се случва?

Благодаря!

Снимка от 2017-07-14 09-39-00.png

преди 21 минути, deyan4 написа:

Здравейте колеги,

след major update на Ubuntu 16.04 терминалът ми не показва host и в коя директория се намирам. 

Освен това стрелките за скролване в командите не работят и се появяват символите от снимката.

Някаква идея какво се случва?

Благодаря!

Как я извърши тази важна актуализация ?

Натисни Alt+F2, напиши в полето :

gksu xterm

и стартирай терминала.

След това, изпълни в него.

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

sudo dpkg-reconfigure fontconfig

sudo update-grub

sudo reboot

Сподели, има ли някаква промяна.

Отвори потребителската директория, задай на файловия мениджър да показва скритите файлове и ми покажи файловете, които започват с .bash.

П.П.: Този пост не е за новините.

преди 11 минути, cybercop написа:

Как я извърши тази важна актуализация ?

Натисни Alt+F2, напиши в полето :

gksu xterm

и стартирай терминала.

След това, изпълни в него.

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

sudo update-grub

sudo reboot

Сподели, има ли някаква промяна.

Отвори потребителската директория, задай на файловия мениджър да показва скритите файлове и ми покажи файловете, които започват с .bash.

Ами след включване ми излезе горе в инфо полето, че има важен update.

Изпълних командите, които си посочил, но без никаква промяна.

.bash_history

.bash_logout

.bashrc

Във всички терминали ли се получава това явление. Ако искаш, пусни една снимка от xterm. Изпълни в терминала тези команди и, тогава ми пусни снимка, да видя, какво става.

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

преди 19 минути, cybercop написа:

Във всички терминали ли се получава това явление. Ако искаш, пусни една снимка от xterm. Изпълни в терминала тези команди и, тогава ми пусни снимка, да видя, какво става.

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

Ами истината е, че в началото xterm показваше всичко, както трябва, но аз по навик изпълних командите от другата конзола.

Сега и двете са зле...

преди 6 минути, deyan4 написа:

Ами истината е, че в началото xterm показваше всичко, както трябва, но аз по навик изпълних командите от другата конзола.

Сега и двете са зле...

Все пак, изпълни командите в xterm и ми пусни снимка да видя, какво става. Не ти трябва да виждаш символи, докато ги пишеш.

В началото ти писах да стартираш терминала с администраторски права. Може и това да е причина, всичко да бъде наред.

преди 10 минути, cybercop написа:

Все пак, изпълни командите в xterm и ми пусни снимка да видя, какво става. Не ти трябва да виждаш символи, докато ги пишеш.

В началото ти писах да стартираш терминала с администраторски права. Може и това да е причина, всичко да бъде наред.

xterm.png

Сега, изпълни :

cat /etc/hostname

и, кажи, какво е съдържанието на файла.

Ако няма нищо, кажи, кой текстов редактор ползваш (gedit, pluma ...).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.