Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - обща дискусия 3

ivoarch

Препоръчан отговор

Има ли нещо по особенно с привилелгиите при Арч защото не мога да цъкам с десен бутон на мишката върху десктопа и не мога да поставям нищо на него ? Когато вляза като root тоя проблем го няма.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Не, няма такова нещо и никога не е имало. Нямам представа какво се е объркало, може да е заради различната среда. Ако седнеш на моя, няма да разбереш, че не е Кубунту, освен по бързодействието. Всичко си е същото.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Има ли нещо по особенно с привилелгиите при Арч защото не мога да цъкам с десен бутон на мишката върху десктопа и не мога да поставям нищо на него ? Когато вляза като root тоя проблем го няма.

Коя рабoтна среда ползваш?

Проблема не е от превилегийте, да щракаш по десктопа права не се искат, ако ползваш Gnome (и не само) подобните, значи ти се е объркало нещо по гонфигурацията, и мениджъра koйто се грижи за тези работи е изключен. Във Гноме tweek tool имаше една опция да включавш иконите на десктопа, така ще включиш и щракането. За управлението на тези неща се иска EWMH и NET_WM_DESKTOP но ДЕ-тата ги имат ( но тва е друга тема).

Що се отнася за root, и че там нещата вървят добре, е защото root си ползва настройките по подразбиране, и там не си умазъл нищо, за тва се казва, че като root не е хубаво да се бачка във системата, ВИНАГИ МОЖЕ ДА ОПЛЕСКАШ НЕЩО, и после лошо. С една дума, уплескал си само потребителя.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Средата е mate  и  как се е омазало  това с юзера си нямам идея защото  при инсталацията  си избрах само средата и след това съм написал стандартните неща за регион,клавиатура и потребител  без да ръчкам никъде. Премахнах pacmanXG4  и на негово място инсталирах Pamac от AUR . Това е всичкото което  реално е правено. Има и един друг дерт с swap  дяла който неще да се монтира сам и в момента карам и без  него . 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш достатъчно рам, можеш спокойно и без него да караш. Иначе се указва още при инсталацията, но с тоя графичен мениджър не знам какво и как се омазва.

mkswap /dev/sdaХ

Където X е дялът където искаш да е swap.

swapon /dev/sdaX

Където sdaX е дялът, на който ще е swap.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Още на 3-тия ден взеха да излизат бъгове с тоя Арч :) Има сериозен проблем  със някой от средите  както и  със Acestream  плеара който аз си го ползвам. Явно портването  на пакети от други линукси нещо им куца. Ще направя още една инсталация  да видя дали няма да се оправи  и го отсвирвам за 2-3 месеца докато не  оправят тия неща. Мозо това с дяла го направих и от GParted  и след  рестарт се размонтира гадината :) Другата опция е да ползвам XFCE  на която трябва да си  играя да  премахвам  цветовете на текста под иконите върху десктопа . Тия дето обичат да ровят под капака  нека да кажат защо  в Дебиан тия неща работят  без проблеми  а  в Арч и дериватите му има ядове след като  реално пакетите са едни и същи .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Инсталирай  Ацестреам  и  пусни да гледаш една торен телевизия  и после ела да кажеш  дали няма ядове :) Самото дистро не е виновно  а са виновни тия дето събират пакетите в случая.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Средата е mate  и  как се е омазало  това с юзера си нямам идея защото  при инсталацията  си избрах само средата и след това съм написал стандартните неща за регион,клавиатура и потребител  без да ръчкам никъде. Премахнах pacmanXG4  и на негово място инсталирах Pamac от AUR . Това е всичкото което  реално е правено. Има и един друг дерт с swap  дяла който неще да се монтира сам и в момента карам и без  него . 

1.Икони и щраканe по десктопа

- пробвай със тази kоманда да разрешиш опцията:

dconf write /org/mate/desktop/background/show-desktop-icons true

2. Погледни дали имаш добавен swap дяла във /etc/fstab , ако го нямаш го дабави кoето става ето така:

# отвори със едитора ,като root и сложи партицията със swap дяла. !!Замени X/dev/sdaX none swap defaults 0 0

И да черпиш ;)

П.С За да  ползваш линукс, се иска по някога малко усилие,  защото ЛИНУКС НЕ Е ПОТРЕБИТЕЛСКИ НАСТРОЕН, независимо кoе дистро ползваш ;)

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само да хапна и го почвам  от начало :) Винаги след инстал  си донагаждам  някой работи  и не ме е страх  да ръчкам тук и там.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Още на 3-тия ден взеха да излизат бъгове с тоя Арч :) Има сериозен проблем  със някой от средите  както и  със Acestream  плеара който аз си го ползвам. Явно портването  на пакети от други линукси нещо им куца. Ще направя още една инсталация  да видя дали няма да се оправи  и го отсвирвам за 2-3 месеца докато не  оправят тия неща. Мозо това с дяла го направих и от GParted  и след  рестарт се размонтира гадината :) Другата опция е да ползвам XFCE  на която трябва да си  играя да  премахвам  цветовете на текста под иконите върху десктопа . Тия дето обичат да ровят под капака  нека да кажат защо  в Дебиан тия неща работят  без проблеми  а  в Арч и дериватите му има ядове след като  реално пакетите са едни и същи .

С цветовете нямаш проблеми. Просто слагаш този СКРИТ файл в Home/user http://dox.bg/files/dw?a=592951f088

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само да хапна и го почвам  от начало :) Винаги след инстал  си донагаждам  някой работи  и не ме е страх  да ръчкам тук и там.

Еми щом ти е, по лесно да правиш инсталаций, вместо да изпълниш две команди, ДЕЙСТВАЙ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Hand -ръка ,handly-ръчно превода би следвало да е Ръчен мониторинг на управление на захранването все пак ингилизкия език не е толкова богат и цветущ като българския :) .Cop,  дай един скрийншот от къде го четеш това

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Hand -ръка ,handly-ръчно превода би следвало да е Ръчен мониторинг на управление на захранването все пак ингилизкия език не е толкова богат и цветущ като българския :) .Cop,  дай един скрийншот от къде го четеш това

HandLe

http://s19.postimg.org/3wdbk64s3/2014_05_27_154939_1280x1024_scrot.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е какво ще му се управлява на монитора ,освен честотата която при лаптопите рядко има възможност да се пипа и е 60 hz и осветлението ,аз друго не виждам :)

При мен е така -Контрол на управлението за захранването на монитораПубликувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази опция я има.  Преводът е за допълнителна опция в нова версия на xfce-power-manager.

Това, което виждаш на български, няма нужда от превод. Става въпрос за нови опции, които ще влязат в следващата версия на мениджъра.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

- Не. Смисълът е че това е софтуерен мениджър, който се грижи за управление на захранването.- Съгласен съм. Проблемът е че се използват думи, превода на които трбва да се замести с няколко такива. Да не забравяме, че английският е наситен с такива термини и точно затова е удобен в такива ситуации. Изходът евентуално ще дойде с заобиколен превод по смисъл. За който може да му дойде наум, обаче. 

Е какво ще му се управлява на монитора ,освен честотата която при лаптопите рядко има възможност да се пипа и е 60 hz и осветлението ,аз друго не виждам :)

То опира само до осветлението, но това подразбира кога да се спира, колко време да чака и прочие. Например докато върви филм трябва да се изключи тази функция.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не съм ви чул.че Арч е  лесно дистро :) 1 час борба за инсталацията на драйвер за видеото :D Минах на Цинамон и  вече  всичко е както трябва  да бъде с леки изключения разбира се . Всъщност   мисля направо да  го изтрия това недоразумение защото в момента даже неще да ми монтира другите дялове поне да  мога да  ги видя.  Това е тотален буклук и го заявявам най отговорно и категорично без да ме интересува  какви са му предимствата на смотания паклетен менажер,лекотата на работа и всичките там изсмукани от пръстите нба някой достойнства на тая дистрибуция.  Съжалявам ,че загубих и вашето и моето време да ви ангажирам да ми давате отговори на  разни въпроси свързани с тоя шит. Минавам си на стабилния,сигурен,лесен и работещ Дебиан завинаги  няма и да помирисвам друга дистрибуция.Който има нерви нека да се занимава с Арч  и дериватите му ама аз  вече нямам нито нерви нито време да  губя в експерименти с тоя буклук неземен.Ега го в буклука щом от 100 други дистрибуции дето съм ползвал тая се оказа най мизерна и не годна за ползване ни от начинаещ ни от програмист. Това и след 100 години няма да е  удобно за домашно ползване па вие си мислете квото искате.

Eто ви една снимка да си я гледате за спомен от прекрасния Арч   дето прясно инсталиран неще да маунтне 1 дял на ФАТ32

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не съм ви чул.че Арч е  лесно дистро :) 1 час борба за инсталацията на драйвер за видеото :D Минах на Цинамон и  вече  всичко е както трябва  да бъде с леки изключения разбира се .

Щом ти дето си със голям ескпириънс се затрудняваш какво остава за начинаещи :)

Ха ха начи щом Алкатраз е на моето мнение за АРЧ значи тази ОС е тотален булшит :tease2::giggle1:

Ма кой казал че Arch е лесно да се инсталира и настрои ? :)

И какъв е смисъла тогава от тази ОС?

Голям Шнур за създателите на това недоразумение АРЧ :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има archwiki за неопитния потребител. Там е описано как се инсталира и настройва. Не е кой знае колко трудно нещо, явно графичния интерфейс ви липсва. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като е добър ела да го накараш да ми маунтне дисковете без да рова в конзолата да го ева в мизерята неземна :) Четете ако искате  100 уикита като имате време за губене . Кво да чета бе мъжки ?  Ти да не мислиш,че  всеки занае чужд език и  е на ясно как да  зададе въпрос в търсачката  и да си намери отговора през 10 форума в 11-тия :) Ей за това Mint и Ubuntu  ше загробат другите дистрибуции в дън земя и рано или късно  ще си останат само те като еталон  за удобство при ползването. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не съм ви чул.че Арч е  лесно дистро :) 1 час борба за инсталацията на драйвер за видеото :D Минах на Цинамон и  вече  всичко е както трябва  да бъде с леки изключения разбира се . Всъщност   мисля направо да  го изтрия това недоразумение защото в момента даже неще да ми монтира другите дялове поне да  мога да  ги видя.  Това е тотален буклук и го заявявам най отговорно и категорично без да ме интересува  какви са му предимствата на смотания паклетен менажер,лекотата на работа и всичките там изсмукани от пръстите нба някой достойнства на тая дистрибуция.  Съжалявам ,че загубих и вашето и моето време да ви ангажирам да ми давате отговори на  разни въпроси свързани с тоя шит. Минавам си на стабилния,сигурен,лесен и работещ Дебиан завинаги  няма и да помирисвам друга дистрибуция.Който има нерви нека да се занимава с Арч  и дериватите му ама аз  вече нямам нито нерви нито време да  губя в експерименти с тоя буклук неземен.Ега го в буклука щом от 100 други дистрибуции дето съм ползвал тая се оказа най мизерна и не годна за ползване ни от начинаещ ни от програмист. Това и след 100 години няма да е  удобно за домашно ползване па вие си мислете квото искате.

Eто ви една снимка да си я гледате за спомен от прекрасния Арч   дето прясно инсталиран неще да маунтне 1 дял на ФАТ32

Публикувано изображение

Недей така, изказваш се тотално неподготвен и говориш на кило, без да се замисляш. Прочете ли първо, че Cinnamon не е добре имплементиран все още в Arch и че има проблеми? И дисковете си ги маунтвам като във ВСЯКО ЕДНО друго дистро. Да, описвам си ги със скрипт в fstab, за да ми се маунтват автоматично при старт на ОС, но това го правя и на всяка една друга дистрибуция. И никой наистина не е казал, че е лесен за настройване, въпреки че няма нищо сложно, а че СЛЕД като го настроиш е МНОГО по-лесен от Мунту, Бунту и Шибунту. Как ми се иска да имах възможност да ти го инсталирам, всичко да е готово и после само да ползваш, за да те видя тогаз каква песен щеше да запееш...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

man mount

"Normally,  only  the superuser can mount filesystems.  However, when fstab contains the user option on a line, anybody can mount the corresponding system."

То и радиото така пее ... ама кой ли да чете :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...