Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - обща дискусия 3

ivoarch

Препоръчан отговор

преди 4 минути, MZ/X написа:

Демонстрираш доста плитичко познаване на Debian. Devuan e 99% Debian с единствена разлика systemd. Твоето твърдение е равнозначно да кажеш, че Debian дистрото e безсмислено.
Debian освен systemd, който му е по подразбиране за инит система, поддържа нa 100% също sysvinit, OpenRC, runit, s6.
Просто екипът от Devuan значително улеснява изолацията на systemd, което ВСЕКИ напреднал потребител може да направи и САМ в Debian, ако му се прахосва разход на време за това.

Debian е страхотна дистрибуция и една от най-добрите.
Просто това анти-системд и цепенето от Debian ми идват в повече. Напълно безмислено е според това разклонение с Devuan. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

преди 1 час, MZ/X написа:

А най-смехотворното е, че се тупа у гърдите за свободен софтуер, а е базирана на комерсиалния Убунту. Смех, па смех до откат. 

Твърдението е манипулативно. Това, че един проект се спонсорира или поддържа от частна компания, не го прави комерсиален. Каноникал печелят от услуги. По същата логика, можем да прикачим "комерсиален" и към Debian. Не случайно имаше толкова добра поддръжка на HP устройства, която беше инсталирана по подразбиране в стандартните им десктопи. Това беше един от основните им спонсори. Да не говорим, колко компании спонсорират Линукс фондацията. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, pnn написа:

Просто това анти-системд и цепенето от Debian ми идват в повече. Напълно безмислено е според това разклонение с Devuan. 

Идват ти в повече, щото не си пробвал и няма как да оцениш предимствата на systemd-free дистрибуция.
Пробвай си в твоя вилает - Obarun, Artix - за да се убедиш сам.
Първата - Obarun я пробвах преди сигурно година у другия форум и по това време беше най-напредналата дистрибуция в имплементацията си със s6 инит система.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Китайските геймъри удариха невиждан шамар на Линукс гейминга, шамар като с лопата, направо го угробиха.
След включването им в статистиката Windows геймингът нарасна до 97.75% дял в Steam, Linux геймингът се срина до 0.84%.
Китайският геймър - Windows 10, Intel, NVidia, 2К monitor, 16 GB RAM.
Шамари с лопатата от китайците и за AMD.

Статистиката за месец март на Steam:
https://www.phoronix.com/news/Steam-Linux-March-2023 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Китайските геймъри удариха невиждан шамар на Линукс гейминга, шамар като с лопата, направо го угробиха.
След включването им в статистиката Windows геймингът нарасна до 97.75% дял в Steam, Linux геймингът се срина до 0.84%.
Китайският геймър - Windows 10, Intel, NVidia, 2К monitor, 16 GB RAM.
Шамари с лопатата от китайците и за AMD.

Статистиката за месец март на Steam:
https://www.phoronix.com/news/Steam-Linux-March-2023 

Ползвам AMD и предимно Linux. Оказа се много добра комбинация.

Освен това не се надъхвай толкова срещу AMD и Linux. AMD отвяха Intel. 

Китайските геймъри удариха невиждан шамар на Линукс гейминга,

"Не било компютри ами компоти"

Valve показва огромен спад на геймърите на Linux за март, но цифрите са съмнителни

3nSgZXl.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 часа, vpvelev написа:

Ползвам AMD и предимно Linux. Оказа се много добра комбинация.

Освен това не се надъхвай толкова срещу AMD и Linux. AMD отвяха Intel. 

"Не било компютри ами компоти"

Valve показва огромен спад на геймърите на Linux за март, но цифрите са съмнителни

3nSgZXl.png

Къде AMD са отвяли Intel, че не мога да намеря НИКАКВО доказателство за това?

https://www.cpubenchmark.net/market_share.html 
https://mezha.media/en/2022/11/12/x86-processor-market-amd-loses-share-in-desktops-and-laptops-and-improves-position-in-servers/
https://www.tomshardware.com/news/intel-amd-4q-2021-2022-market-share-desktop-notebook-server-x86
https://www.crn.com/news/components-peripherals/amd-caps-2022-with-nearly-30-percent-cpu-share-against-intel
https://www.theregister.com/2022/11/10/amd_cpu_share/

Хайде, съгласен съм на ПОНЕ един линк, твърдящ че АМД са отвяли Интел?

Не ме разбирай погрешно - и аз все още ползвам AMD.
Не са лоши процесори AMD, ако разбира се Intel не съществуваха.

По второто ти "доказателство" за превъзходството на AMD над Intel, как смяташ?
Къде ще е по-голямата величина на статистическа грешка - в извадката от 0.84% за Linux, или от извадката от 97.75% от Windows статистиките на Steam?
Прилагам Windows-ката, която явно не ти е удобна:
VvitUPo.jpg 

Така че, не бъркай мечтаното "отвяване" от теб с реалността.

Което пък ме връща към повода за спора ни - новата стойност на дяла на Linux гейминга от 0.84% в Steam. И шамарът с китайската лопата, за да се срине с 0.54% от предишната си най-висока достигната до оня момент позиция от 1.37% дял.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

здравейте имам въпрос за dhcp +static dns

имам debian11 (bullseye)

искам да ползвам dhcp, но dns сървърите да са само тези. които сложа аз.

четох, че трябва да добавя в /etc/dhcp/dhclient.conf реда с dns-ите 

supersede domain-name-servers 94.140.14.14, 94.140.15.15;

обаче така оставя и онези, които взема по dhcp и добавя моите по надолу.

за момента използвам най дърварското решение през /etc/rc.local:

# change dns
sleep 5s &&echo '# nameserver changed from /etc/rc.local' >/etc/resolv.conf &&echo 'nameserver 94.140.14.14' >> /etc/resolv.conf &&echo 'nameserver 94.140.15.15' >> /etc/resolv.conf

би трябвало има и по елегантно решение... пробвах и варианти през /etc/network/interfaces - все едно не съм редактирал файла...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 2.04.2023 г. в 14:25, vpvelev написа:

Valve показва огромен спад на геймърите на Linux за март

Дори и да станат 99.99%, Валве няма да се откажат да поддържат, а дори и разработват игри И за линукс. Любовта на Валве към Уиндоус е очевидна: като напишеш в някоя дискусия думата "Windows" и натиснеш "Публикувай", думата излиза цензурирана със сърчица. Смятай колко обичат Windows-а, щом са го цензурирали. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, the professor написа:

имам debian11 (bullseye)

# change dns
sleep 5s &&echo '# nameserver changed from /etc/rc.local' >/etc/resolv.conf &&echo 'nameserver 94.140.14.14' >> /etc/resolv.conf &&echo 'nameserver 94.140.15.15' >> /etc/resolv.conf

би трябвало има и по елегантно решение... пробвах и варианти през /etc/network/interfaces - все едно не съм редактирал файла...

Не става ли директно от тук?

2U0YIZx.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, vpvelev написа:

2U0YIZx.png

става, изобщо не бях се сетил, че може и през графичния интерфейс на network-manager :) пък искам да го променя на такова място, че ако забравя да мога да намеря, къде съм пипал... 10x

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, the professor написа:

имам debian11 (bullseye)

# change dns

Графичната среда има други файлове за настройка та затова не бръсне за слива /etc/network/interfaces който в повечето случаи е  празен, потърси за файловете на network manager

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 22.03.2023 г. в 11:44, pnn написа:

За всеки влак си има пътници. Проектът Debian не пострада от създаването на Devuan. Не съм се интересувал, кои точно разработчици я създадоха и какво са правили преди това в Debian, но, точно в този период при базовата дистрибуция се забеляза видимо подобрение. Дали е случайно или не, нямам представа. От версия 9 насам, Debian е във възход и се поддържа на много добро ниво. Упадъка беше при версия 7 и 8. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.04.2023 г. в 16:14, vpvelev написа:

2U0YIZx.png

тази настройка не работи при мен, избирам от падащото меню  > method > automatic DHCP (addresses only) слагам си  dns и давам save и после като разкача и закача конекцията, всичко си остава както е било преди да редактирам... в /etc/resolv.conf също...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, the professor написа:

тази настройка не работи при мен, избирам от падащото меню  > method > automatic DHCP (addresses only) слагам си  dns и давам save и после като разкача и закача конекцията, всичко си остава както е било преди да редактирам... в /etc/resolv.conf също...

Опитай се да редактираш директно файла на network  manager или създай нова връзка

https://manpages.debian.org/unstable/network-manager/NetworkManager.conf.5.en.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ! Някой има ли информация, какво ще стане след спиране на поддръжката на Nvidia-390 драйвъра в новите ядра? Мисля, че някой коментира, че това ще стане след версия 5.17. Nouveau не ме устройва (засега), а двете ми карти - 710 и 730 работят с този драйвър, независимо, какво пише в описанието на новия. Подозирам, че дори да изпипат Nouveau драйвъра, поддръжката на старите карти няма да им е приоритет и нищо няма да се промени по отношение на тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Драйверът за твоите видеокарти(за моделите на които трябваше да се гадая кои са), е 470, а не 390. 
390 серията драйвери не се обновява повече от NVidia, a поддръжката за карти като твоите са прехвърлени в 470 драйвера - само секюрити пачове, нищо ново, и е с крайна поддръжка до септември 2024. 
В новия Debian 12 не видях 390-legacy, има 470 за Tesla?, но твоите са Kepler архитектура. 
Така че ако искаш съвместимост с нови ядра с твоите видеокарти в Debian 12 и ако наистина 470 Debian драйверът е само за Тесла и не е приложим за твоя случай - то инсталация по стария класически начин:
https://www.nvidia.com/en-in/drivers/results/200634/ 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поддръжката на 390 приключи към края на миналата година. Това означава, че който използва "Fermi" - край. Поддръжката на ядрото за тези карти е до 5.17, а за X - не знам.
Старият ми лаптоп е с 420M и мога да бутам за сега с актуални стабилни дистрибуции като openSUSE Leap 15.4/15.5, Ubuntu 22.04 LTS, Debian 11 и наследниците на CentOS (Alma Linux и Rocky Linux). Nouveau драйверът върви много зле на "Fermi". Шапка свалям на nvidia, че поддържаха видеото ми 12 години. Машини са в това отношение!
Както @MZ/X ти написа, твоите карти са "Kepler" архтиектура и можеш да си буташ 470 драйвера без проблем за сега :)
Друг съвет - не разчитай на пакети, а директно си дърпаш драйвера на nvidia от сайта им и си го инсталираш. На Сусе брах ядове с техните пакети.
Ето и повече информация за поддръжката на драйверите им:
https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3142

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, pnn написа:

Както @MZ/X ти написа, твоите карти са "Kepler" архтиектура и можеш да си буташ 470 драйвера без проблем за сега :)

Точно със старият процесор GF108 са, независимо, колко памет са прикачили. Аз също брах ядове с 470 от бинарни пакети и сега съм с 390 и на двата компютъра. Също от бинарни пакети. Всъщност се инсталира мета пакета от бинарен файл, но, реално, драйвърът се компилира и не е в двуичен формат. На този с full hd монитор имаше проблеми незабавно след инсталирането, а служебният компютър с по- малкият 17 инчов екран, работи известно време и също даде някакви проблеми. Сега и двата компютъра са с драйвър 390, поддържат 75 херца и съм доволен от работата им. 

Засега ще ползвам стари дистрибуции, докато се поддържат. После ще му мисля за някоя по- нова карта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, cybercop написа:

Точно със старият процесор GF108 са, независимо, колко памет са прикачили. Аз също брах ядове с 470 от бинарни пакети и сега съм с 390 и на двата компютъра. Също от бинарни пакети. Всъщност се инсталира мета пакета от бинарен файл, но, реално, драйвърът се компилира и не е в двуичен формат. На този с full hd монитор имаше проблеми незабавно след инсталирането, а служебният компютър с по- малкият 17 инчов екран, работи известно време и също даде някакви проблеми. Сега и двата компютъра са с драйвър 390, поддържат 75 херца и съм доволен от работата им. 

Засега ще ползвам стари дистрибуции, докато се поддържат. После ще му мисля за някоя по- нова карта.

Извини ме. Сега видях, че има различни разновидности на 710 и 730, като има от тях хем от "Fermi", хем от "Kepler".
Ами това е положението. Използваме стари дистрибуции, докато поддържат версии на ядрото до 5.17 и това е. Имаме избор. Аз неслучайно си избрах Сусе за тази цел :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, MZ/X написа:

за моделите на които трябваше да се гадая кои с

аз за какво започнах отговора си така, с рогите напред :D

Щото питащият трябваше да си даде Device и/или ID-то на картите за да имаме прецизност
По принцип преобладаващо 700 серията са Kepler, но от тях има И 730 Ферми, а 710 фУрми няма.
Ето го всичките, питащият да види кои са неговите Device и/или ID-та на двете му карти, за да е на 100% сигурен кой драйвер му трябва за всяка от картите му.
https://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/525.89.02/README/supportedchips.html 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, MZ/X написа:

аз за какво започнах отговора си така, с рогите напред :D

Щото питащият трябваше да си даде Device и/или ID-то на картите за да имаме прецизност

Питащият си знае кои са картите, защото ги е купувал. Въпросът ми беше, какво ще стане след премахването на поддръжката на драйвър 390 при новите ядра. 

nvidia730.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, cybercop написа:

Въпросът ми беше, какво ще стане след премахването на поддръжката на драйвър 390 при новите ядра. 

Пожелавам ти дотогава да си купиш  GeForce RTX 4090 и да не се притесняваш 5-6 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, vpvelev написа:

Пожелавам ти дотогава да си купиш  GeForce RTX 4090 и да не се притесняваш 5-6 години.

До тогава, вече почти е дошло. Мога да си купя такава карта, но за елементарната дейност, която извършвам с компютъра, просто не мога да ѝ използвам възможностите. Вероятно ще е пак някоя по- евтина до 200 лева. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, cybercop написа:

Питащият си знае кои са картите, защото ги е купувал. Въпросът ми беше, какво ще стане след премахването на поддръжката на драйвър 390 при новите ядра. 

Искрено се извинявам, че съм Ви дал насила ценна информация, която не сте поискали.
Твърдо обещавам, че подобен следващ случай няма да се повтори, EVER!

Точният отговор на Вашия въпрос е - ще духате супата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, cybercop написа:

Въпросът ми беше, какво ще стане след премахването на поддръжката на драйвър 390 при новите ядра. 

Абсолютно нищо няма са стане. Поддръжката на "Fermi" приключи края на миналата година и 390 повече няма да се обновява. Може да се използва до версия на ядрото 5.17, а с по-високи такива - не. За наша радост има дистрибуции с дълга поддръжка като opensuse Leap. Версия 15.5 ще поддържа ядро 5.14 с всички security пачове.

Ако искаш по-висока версия ядрото от 5.17 -> Nouveau, ако не - затворения драйвър на nvidia. Поддръжката на Linux Kernel 5.15 LTS e до края на 2026. Поддръжката на suse leap 15.5 сигурно и тя ще е до тогава или поне така си мисля.

Аз лично ще си карам на стабилното suse, докато старият лаптоп ми стане тотал щета. Това е положението.

Имаме избор, поне за сега 🙂

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...