Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - обща дискусия 3

ivoarch

Препоръчан отговор

Еми и в Debian се налага да ровя в конзола, както и при Ubuntu Server-а се чопля в шела ама не се оплаквам. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

:D на добра машина ще вървят  добре и ще  са стабилни повечето от известните дистрибуции ,ай стига с тоя АРЧ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не тук въпроса е че не винаги всичко е наготово, и трябва да се потрудиш. Това дали машината е на няколко месеца или години не е от голямо значение. Linux върви добре на нетолкова хардуерно обезпечени машини. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Що не се съберете, и не си направите един фен клуб на Арч (Отчаяни съпруки) :), пък там, да си дъвчите каквото искате, между вас си :)

exit

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хората не искат да се чоплят, а да ползват Линукс :) .Смешна работа ,да направиш ОС ,която може да се ползва след много четене, явно създателите и са някакви садисти :) .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мейл земи та го  преведи това че Киро от Мало-Големанци  не те разбира ама хич. Къв  супер юзер ви гони като в  Минт 8 дето е на  маса години само се цъка  на диска  и то те пита за парола. Кое е по лесно бе тигри : Да цъкна на  таба с драйвера и то да го свали и да го инсталира след което да бия рестарт или да отвора pamac и да нацъкам 3  пакета дето си мисля ,че уж са точните и след рестарта да ми изреве,че  има конфликти с на баа му фърчилото след което да се рова 2 часа в конзолата само за кирливия драйвер. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не тук въпроса е че не винаги всичко е наготово, и трябва да се потрудиш. Това дали машината е на няколко месеца или години не е от голямо значение. Linux върви добре на нетолкова хардуерно обезпечени машини. :)

Нали говорим за стабилност,какво му е толкова стабилното на тоя АРЧ,какво по-бързо прави, баси легендите :)

Иво нали тук е дискусия за Линукс,а АРЧ е такава дистрибуция ,що да не обсъждаме недъзите и :)

Редактирано от McLane (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ЗА мен Arch си е стабилно дистро, особено ако го доизпипаш както си трябва. По същия начин са и Debian, CentOS.

Това че даден потребител не може да си доизпипа нещата по своему си има за него дистрибуции като Ubuntu и Mint. Разбира се че това далеч не е проблем на Linux. ;)

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мейл земи та го  преведи това че Киро от Мало-Големанци  не те разбира ама хич. Къв  супер юзер ви гони като в  Минт 8 дето е на  маса години само се цъка  на диска  и то те пита за парола. Кое е по лесно бе тигри : Да цъкна на  таба с драйвера и то да го свали и да го инсталира след което да бия рестарт или да отвора pamac и да нацъкам 3  пакета дето си мисля ,че уж са точните и след рестарта да ми изреве,че  има конфликти с на баа му фърчилото след което да се рова 2 часа в конзолата само за кирливия драйвер. 

Драйвърът се инсталира с една команда, след което забравяш за него. Винаги си с ПОСЛЕДНАТА версия, без да правиш каквито и да било гимнастики. А с маунтването нещо си се объркал, при това жестоко. Пак повтарям - дискове се маунтват както във всяко едно друго дистро.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дам точно това имах предвид в поста си по-горе. Маунтва се както при всяко дистро. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Cent OS  и тя ли е същата ,трудна за инсталиране и настройка ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За твое  успокоение а и за наплашените от Arch не, инсталатора е с графичен интерфейс. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Знам де, :wink12:  имам я на флашка и съм я пробвал,просто подадох пас на Мозо и той се хвана на въдицата ,ех как си знаех............

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Cent OS  e много по лесна за инсталация и работа. Малко е затворена от към екстри но си има лек и за тая работа. RHEL,Debian,Ubuntu ползват 80% от  сървърите на планетата и домашните потребители също. В другите 20%  са разни ентусиасти за които конзолата е втора природа или са  вързани за софтуера на Майкрософт и нямат мърдане от там В Cent OS  никога няма да видиш пакет който не е проверен поне 100 пъти от разни  и различни знаещи и можещи хора и след стриктен контрол от страна на RHEL e сложен в хранилищата. Такива мизерии да  инсталираш и то да забива или да крашва там няма да  видиш. На тия дистрота са поверени  сървъри и информация за стотици милиони долари и никой нема си сложи таралеж в гащите с дистрота  дето пакетите влизат в хранилището на 3-тия ден след проверка  от някой пиян администратор :)

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Cent OS  и тя ли е същата ,трудна за инсталиране и настройка ?

Инсталирането и настройките са много лесни. Инсталаторът е графичен, по- лесен за ползване от този на Fedora 20, а след инсталирането, трябва да добавиш rpm fusion free и nonfree.  Добавянето става с едно кликване на мишката.

Ако решиш да инсталираш, след инсталацията пусни тема в която да пише точната версия и дали е 32 или 64 битова. Ще ти пусна направо връзка към подходящите хранилища. Добавянето става, като кликнеш върху връзката. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм пипал Arch и не изпитвам желание да го правя. Преди много, много години в една далечна галактика, когато Ubuntu все още пращаха дискове ... ми пратиха. Пуснах го ... и май толкова ми беше сблъсъка с Ubuntu. Оставих си един и другите ги раздадох, както повеляваше завета ... Инсталирал съм Ubuntu Server или както там се води, защото ... да кажем, че хората си го искаха. Инсталирал съм разни CentOS-и, Fedori, даже май имам няколко Debian-а за цвят. Ако изключим дивотиите, които творят с разните upstart-и, systemd-та и т.н. всички в конзола са почти еднакви ...

2/3 от дистрибициите за които говорите съм ги виждал само на картинка.

... обаче все още общовалидните принципи важат ... дисковете, които са в машината се описват в fstab и ... работят.

И ако ми позволите един съвет: научете се на принципи. Дистрото ще го смените един, два, три ... колкото пъти искате. Принципите ... е, те са принципи, защото важат навсякъде.

В този форум например съм чел сумати постове как било хипер, мега, ултра важно дистрото да има хубав ... Network Manager. Когато видях какво представлява това чудо, първата ми мисъл беше как да го разкарам. Как ли са живели хората преди това ... направо ум не ми го побира. Обаче ifconfig все още върви навсякъде (пък ако повече ви кефи има и ip). Какво да правиш .. принцип. 

Ей такива малки нещица, които ще ви спестят главоблъсканици от сорта на: в това дистро не ми монтира диска, не ми пуска нет, ама къде в насторйките на NM е ... и после ... ами живота става по-хубав ...

btw fsck графика! :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Cent OS  e много по лесна за инсталация и работа. Малко е затворена от към екстри но си има лек и за тая работа. RHEL,Debian,Ubuntu ползват 80% от  сървърите на планетата и домашните потребители също. В другите 20%  са разни ентусиасти за които конзолата е втора природа или са  вързани за софтуера на Майкрософт и нямат мърдане от там

Даже съм я пробвал 3 дена бях с нея ,не ми хареса и я махнах :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм пипал Arch и не изпитвам желание да го правя. Преди много, много години в една далечна галактика, когато Ubuntu все още пращаха дискове ... ми пратиха. Пуснах го ... и май толкова ми беше сблъсъка с Ubuntu. Оставих си един и другите ги раздадох, както повеляваше завета ... Инсталирал съм Ubuntu Server или както там се води, защото ... да кажем, че хората си го искаха. Инсталирал съм разни CentOS-и, Fedori, даже май имам няколко Debian-а за цвят. Ако изключим дивотиите, които творят с разните upstart-и, systemd-та и т.н. всички в конзола са почти еднакви ...

2/3 от дистрибициите за които говорите съм ги виждал само на картинка.

... обаче все още общовалидните принципи важат ... дисковете, които са в машината се описват в fstab и ... работят.

И ако ми позволите един съвет: научете се на принципи. Дистрото ще го смените един, два, три ... колкото пъти искате. Принципите ... е, те са принципи, защото важат навсякъде.

В този форум например съм чел сумати постове как било хипер, мега, ултра важно дистрото да има хубав ... Network Manager. Когато видях какво представлява това чудо, първата ми мисъл беше как да го разкарам. Как ли са живели хората преди това ... направо ум не ми го побира. Обаче ifconfig все още върви навсякъде (пък ако повече ви кефи има и ip). Какво да правиш .. принцип. 

Ей такива малки нещица, които ще ви спестят главоблъсканици от сорта на: в това дистро не ми монтира диска, не ми пуска нет, ама къде в насторйките на NM е ... и после ... ами живота става по-хубав ...

btw fsck графика! :D

Факт, просто трябва да се хване общата концепция. После е лесно, а и човек осъзнава, че е плямпал пълни глупости. Не им се сърдя, аз също съм минал по този път плюейки.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тоя па да се сърдел,сякаш той е я създал и на него се караме :) .Мозо взимаш се насериозно прекалено много, седи мирен ,всеки има право на мнение особено ако е аргументирано с факти за това е демокрация

Редактирано от McLane (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Mozo: Все още си на пътя. Мисля, че все още търсиш индивидуалност и смяташ, че има дистрибуции за начинаещи и такива за напреднали. Почти всеки твой пост е в този дух.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз понеже харесвам опростени неща си ползвам ментата :) .Може да се инсталира и от пълен лаик на тема Линукс,  стабилна е и не изисква кой знае какви ресурси ,както се казва "За всекиго по нещо" 5 вида среди слагаш според машината квото те кефи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пределно ми е ясно,че всичките дистрибуции на ниво конзола са еднакви  и ако знаеш командите ще си ги ползваш без да те е много грижа кое е дистрото и къв му е пакетния менажер и как се обновява и тн. Тука няма да споря  ама хич. Цялото това приключение с Арч го направих от чисто любопитство  и мерак  за да видя кво толкова го хвалят и що за животно е . Ако седна да чета 2 седмици тук и там за да си  настроя 5 програми  ще се изгубя в превода :) Като му  преправя 100 файла и пренапиша 20 други работи  е ясно ,че ше тръгне и ще работи както искам но не това е идеята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...