Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кратък политически анализ

ScD

Препоръчан отговор

Всичко е чудесно. Изпратихме поредното неработещо правителство. А сега накъде?Ако разгледаме събитията от последата година и 2-3 месеца, можем да отбележим десетки, да не казвам стотици гафове от страна на почти всички политически партии. Кратък обзор на действията на правителството, макар и крайно неизчерпателно, прави журналиста Росен Цветков в кратко видео.Очевидно е, че много хора не биха гласували за БСП след позорният за тях европейски вот. Макар че и БСП, и ДПС имат твърд електорат, който би гласувал за тях, дори ако тяхно правителство свали валутния борд и се стигне до криза подобна на онази "Виденова зима", има съществени разлики м/у двете. "Новата" формация АБВ отчупи малко парченце от питата, но по-интересното в случая е какво ще се случи в БСП след като излъчат нов лидер. "Стария" си би шута към европарламента, въпреки че отричаше до последно, че ще го направи.ДПС за сметка на това привличат все по-големи части от ромското население. Дали чрез финансови средства или други обещания - не мога да твърдя, но това е факт. В села, в които не е имало и един глас за ДПС, на последните местни избори бяха избрани кметове от ДПС.Да се прехвърлим обаче и от другата страна на оградата. Националистическите партии АТАКА и НФСБ претърпяха такъв крах, че само най-верните им привърженици биха гласували за тях на следващите избори. Волен Сидеров направи толкова много гафове, че дори на летище не трябва да го пускат без усмирителна риза.Новият герой на фронта Бареков излезе първоначално с големи обещания за "чисти ръце". Но малко след като и той си би шута за европарламента, формацията му започна да се разпада. Интересен ход на ББЦ е изявлението им, че няма да участват на следващите избори в коалиция. Причината е проста. За да може една коалиция да получава субсидия, трябва да бъде парламентарно представена, докато самостоятелните партии е достатъчно да имат 1% на изборите. Това навежда на мисълта, че от ББЦ имат сериозни съмнения, че ще успеят да се "класират". В крайна сметка обаче, въпреки прокламирането на "нов морал" и чисти ръце, така и не стана ясно от къде събра тази формация 2 млн. лева за предизборна кампания.Реформаторският блок, макар и идейно да обединява част от десните партии, той има сериозен проблем с явната невъзможност лидерите им да си поделят ръководството на подобна коалиция. Тъй като много десни лица участвали в политиката през периода на прехода са там, те не могат да отстъпят, да разпуснат ръководените от тях формации и да сформират една нова дясна партия.ГЕРБ. След като миналата година успешно бяха свалени като правителство поради редица грешни правителствени решения, магистралите не успяха да надвият исконните желания на голяма част от българския народ за достоен живот. Бойко Борисов си хвърли оставката, оставяйки редица неуредености и седна на скамейката, за да гледа сеира на доволните БСП и ДПС, че още веднъж ще докопат благата баница. В следствие на което, ГЕРБ набра значителен потенциал от недоволството на хората, но също така и загуби много, държейки се като дете, на което са му откраднали близалката - сърдеше се, повтаряше как си иска близалката обратно и се оплакваше как ще му я изядат и ще му върнат само клечката.Опирайки до най-съществения въпрос, а именно "За кой да гласуваме?", нещата стават доста неприятни. Всички партии са значително дискредитирани. Хората викат "червени боклуци" и "герб никога повече", няколко клоуна от страни забавляват народа, а ДПС мазно потрива ръце.А сега накъде?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 123
  • Създадено
  • Последен отговор

Като за начало може да си напишете на едно листче имената на партиите, които биха могли да влязат в следващия парламент. Или на всички, ако желаете.

След това започвате да задрасквате тези, които не бихте искали да влязат.

От останалите си избирате тази, която най-малко ви отблъсква.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да се прехвърлим обаче и от другата страна на оградата. Националистическите партии АТАКА и НФСБ претърпяха такъв крах, че само най-верните им привърженици биха гласували за тях на следващите избори. Волен Сидеров направи толкова много гафове, че дори на летище не трябва да го пускат без усмирителна риза.

Привържениците на Националистическите партии ще има за кого да гласуват и ще го направят.

Твърде вероятно е Патриотичен фронт да влезе в новия Парламент.

ВМРО реши: Отива на избори с НФСБ, напуска коалицията с Бареков

Ръководството на ВМРО – Българско национално движение отчита историческата възможност за създаване на обединен Патриотичен фронт с НФСБ и други патриотични партии и организации. Отдавнашна теза на ВМРО е, че патриотичните формации в България трябва да се обединят. Това се казва в съобщение на партията до медиите.

Ръководството на ВМРО единодушно реши: 1. Приема предложението на НФСБ за създаване на Патриотичен фронт, който да работи за защита на българските национални интереси. 2. Прекратява участието си в коалицията с „България без цензура“, Земеделски народен съюз и движение „Гергьовден“. ВМРО разчита на запазване на коректни отношения с тях.

Ръководството на ВМРО призовава всички честни българи за обединение на идващите избори, за да бъде прекратен престъпният грабеж, довел България на прага на национална катастрофа и за да бъде извадена антиконституционната партия ДПС от властта, се посочва в съобщението.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210500

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Привържениците на Националистическите партии ще има за кого да гласуват и ще го направят.Твърде вероятно е Патриотичен фронт да влезе в новия Парламент.  ВМРО реши: Отива на избори с НФСБ, напуска коалицията с Бареков

Ще ми е интересно да видя какво биха направили, но някак си не мога да приема да си дам гласа за "волни пеперудки", които прелитат от цвят на цвят.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще ми е интересно да видя какво биха направили, но някак си не мога да приема да си дам гласа за "волни пеперудки", които прелитат от цвят на цвят.

Има достатъчно хора, които ще гласуват за Патриотичен фронт, но и аз като теб не съм от тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...А сега накъде?

Как накъде? Посоката е съвсем ясна - наникъде...

ГЕРБ ще спечели изборите, но няма да може да състави самостоятелно правителство и ще търси коалиция, която няма да намери. БСП+ДПС ще запазят приблизително досегашния си резултат (на никого от електората им не му пука за евровота, а АБВ не е играч), който сумарно ще е по-висок от тоя на ГЕРБ, но пак недостатъчен. И Бареков ще замести Атака на 4-тото място, а него никой няма да го иска. Други (Атака и/или реформатори разни) я влязат, я - не, та най-вероятно ще се върнем в изходна позиция. Казано иначе, избори до дупка, кризата - също.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Как накъде? Посоката е съвсем ясна - наникъде...ГЕРБ ще спечели изборите, но няма да може да състави самостоятелно правителство и ще търси коалиция, която няма да намери. БСП+ДПС ще запазят приблизително досегашния си резултат (на никого от електората им не му пука за евровота, а АБВ не е играч), който сумарно ще е по-висок от тоя на ГЕРБ, но пак недостатъчен. И Бареков ще замести Атака на 4-тото място, а него никой няма да го иска. Други (Атака и/или реформатори разни) я влязат, я - не, та най-вероятно ще се върнем в изходна позиция. Казано иначе, избори до дупка, кризата - също.

Това е сериозен проблем. За пореден път май ще опрем до избора на "по-малкото зло", което никак не ме радва.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е чудесно. Изпратихме поредното неработещо правителство. А сега накъде?

Сега ще си изберем поредното неработещо правителство съставено от негоднициПубликувано изображение

Направо чудесно!!!!!Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ГЕРБ ще спечели изборите, но няма да може да състави самостоятелно правителство и ще търси коалиция, която няма да намери. БСП+ДПС ще запазят приблизително досегашния си резултат (на никого от електората им не му пука за евровота, а АБВ не е играч), който сумарно ще е по-висок от тоя на ГЕРБ, но пак недостатъчен. И Бареков ще замести Атака на 4-тото място, а него никой няма да го иска. Други (Атака и/или реформатори разни) я влязат, я - не, та най-вероятно ще се върнем в изходна позиция. Казано иначе, избори до дупка, кризата - също.

Не съм съгласен с някои аргументи, но пък мисля че заключението е близко. На електората на БСП+ДПС може и да не им пука за евровота, но това важи и за останалите гласуващи, та дори и в по голяма степен, защото парата и кебапчета си вървяха и за еврото. Моето предположение е, че ще загубят сумарно някой процент - главно заради БСП. Особено пък ако стане скандалче за шефския пост (а сме в България, та едва ли ще се размине.)

Бареков ще загуби много гласове спрямо евроизборите. А и според мен, който му дърпа конците вече е разбрал, че е бита карта и го е зарязал. Струва ми се над 60%, че ББЦ няма да влезе в парламента. Тука е голямата въпросителна: при кой ще идат тия хора. Ако преценяваме по IQ-то, което се иска за да повярваш на Бареков... Атака, НФСБ, БСП, ГЕРБ, ДПС(не че са най-умни ама тяхните избиратели са особена група), в тоя ред. Може и заблудени реформатори да има.

Много малко неща биха ме отчаяли тотално и Атака в новия парламент е едно от тях. Не, че мисля че ще направят нещо лошо, колкото че ще бъде показателно за броя хора с "отрицателно" (с извинение) IQ в България имайки предвид какво сториха в този парламент. Но все пак надеждата умира последна и не им давам повече от 5% шанс. Сега с ВМРО към НФСБ повече залагам за тях, но пак не ми се вярва.

Реформаторите трудно ще влязат... Много разделение и много караници.

Та ми се струва най-вероятно 3 партии... :

[*]ГЕРБ имат нищожен шанс за мнозинство. Зависи дали и колко се скарат в БСП.

[*]ДПС винаги са знаели, във всеки момент от коя страна е лютеницата на филията. Ще искат коалиция с ГЕРБ.

[*]Все пак БСП са им стари дружки и може да ги навият. Особено ако Борисов веднъж си спомни кво е казал (че няма да управлява ако ГЕРБ не е мнозинство)

Сега ще си изберем поредното неработещо правителство съставено от негоднициПубликувано изображение

Направо чудесно!!!!!Публикувано изображение

Винаги е удоволствие да се поучавам от съдържателните ти постове в раздела. Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Винаги е удоволствие да се поучавам от съдържателните ти постове в раздела. Публикувано изображение

Аааа! За мен е чест!!!!Публикувано изображение

Какво повече от този коментар с ,който аз съм абсолютно съглесен!

Дори дете да попиташ, то и на него му е ясно какво ще се случи на предстоящите избори!

Всичко друго са празни приказки, мечти, блянове!Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

БСП+ДПС ще запазят приблизително досегашния си резултат (на никого от електората им не му пука за евровота, а АБВ не е играч), който сумарно ще е по-висок от тоя на ГЕРБ, но пак недостатъчен.  

За момента (поне до неделя) спокойно можем да разделим БСП от ДПС, защото все пак предстои избор на нов лидер на партията и колкото и да е чудно на много хора, БСП може след избора да започне бавно и системно да бележи възход.

Това, разбира се, зависи от новоизбрания и платформата му, начина на представяне на същата, начина на представянето си пред хората и успеваемостта да се убеди електората, че нещата ще бъдат по-добри и по-социални за тях.

Да не говорим, че АБВ не по-малко чакат въпросния избор, защото пък аз мисля (не от сега), че БСП и АБВ ако намерят мотиви и решения за обединение от тук нататък, тогава си мисля, че на ГЕРБ няма да им е толкова безпроблемна победата.

Огромна част от привържениците на БСП не гласуваха заради това разделение на предните избори, но този факт е поправим и всичко е възможно.

Неделя не е чак толкова далече и ще видим какво ще се случи.

За момента просто разсъждавам, а ББ се надява да продължат караниците в партията, защото разделението там работи за него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...Та ми се струва най-вероятно 3 партии... :

[*]ГЕРБ имат нищожен шанс за мнозинство. Зависи дали и колко се скарат в БСП.

[*]ДПС винаги са знаели, във всеки момент от коя страна е лютеницата на филията. Ще искат коалиция с ГЕРБ.

[*]Все пак БСП са им стари дружки и може да ги навият. Особено ако Борисов веднъж си спомни кво е казал (че няма да управлява ако ГЕРБ не е мнозинство)

...

Ами това е положението! Чакахме година и горница абсолютно несъстоятелното правителство да падне, за да... изберем пак него. Сигурно ще има мнозина, които ще махнат с ръка и ще кажат "Е, голяма работа, една година застой, какво пък толкова...". Проблемът е, че тая година не е в застой, а в бегом назад (бюджетът е изчерпан още посред лятото, кредитният рейтинг на страната ни пак падна, разправии и забрана от ЕС по отношение строежа на газопровода и какво ли още не), през което време другите са вървели напред.

Та като се тегли чертата и времето, загубено в неспирни скандали по Пеевски, банки, неадекватност и какво ли още не, се умножи по все по-открояващият се КБПЗ (коефициент на българската политическа затъпяемост), ще се окаже, че сме се върнали поне с една петилетка назад.

Кой ще компенсира това време и как, след като е надвиснала съвсем реалистичната прогноза за започване от а, б (но не и АБВ) ...?

За момента (поне до неделя) спокойно можем да разделим БСП от ДПС, защото все пак предстои избор на нов лидер на партията и колкото и да е чудно на много хора, БСП може след избора да започне бавно и системно да бележи възход...

Аз мисля почти същото - БСП ще избере такъв лидер, който ще се хареса на електората и не бих се учудил, ако "столетницата" подобри резултата си от последните вътрешно парламентарни избори (малцина редови граждани взимат на сериозно евровота), но дори и с напълно очакваната (в "името на социалистическата идея", бля, бля, бля...) подкрепа от АБВ, сумарно гласовете няма да стигнат за власт, та ще трябват съюзници за поемането на властта, след поредната невъзможност това да стори друг. А другият е ДПС. 

Шапка да им свали човек на "Доган и Сие" - никога не са печелили избори, но винаги са били на власт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И още малко по темата - никога не съм взимал на сериозно прогнозите на разните там социологически агенции, но преди малко попаднах ха това:

Според проучване на "Екзакта", ако изборите са днес, резултатите ще са: ГЕРБ – 26%, а БСП – 15, ДПС – 7%, Реформаторския блок – 6%, България без цензура – 5%, АБВ – 3%, НФСБ и Атака по 2%.

Източник: vesti.bg

При използването на чисто аритметичен подход излиза, че 26+15+7<51, което ще рече, че ще са нужни най-малко 4 участника, за да може да се сформира нов кабинет, пък дори и при редуциране на последните 3, които не достигат до 4%.

Казано иначе, нищо не излиза...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И още малко по темата - никога не съм взимал на сериозно прогнозите на разните там социологически агенции, но преди малко попаднах ха това:

При използването на чисто аритметичен подход излиза, че 26+15+7<51, което ще рече, че ще са нужни най-малко 4 участника, за да може да се сформира нов кабинет, пък дори и при редуциране на последните 3, които не достигат до 4%.

Казано иначе, нищо не излиза...

Тук математиката ти е грешна. Процентите които една партия е изкарала на изборите, биха били равни на тези, които ще има в парламента, само ако нямаше праг или всички участници са над прага. Обаче има - 4% и има солиден процент отдолу. Т.е. теоретично ако една партия изкара 10% и 30 други по 3 тази с 10те ще има 100% представителство в парламента. Смята се така:

[*]Влизат партиите над 4%. По това проучване са ГЕРБ – 26%, а БСП – 15, ДПС – 7%, Реформаторския блок – 6%, България без цензура – 5%

[*]Сумарно са 59 "части" - 100те % се разпределят така 26/59 на ГЕРБ (44%) БСП 15/59 (25.4%) и т.н. Е ще има някакво закръгляне до цял депутат Публикувано изображение. Частта на реформаторския ще е над 10% и с ГЕРБ правят удобно 54... Това е само пример, очевидно по тези данни, Герб ще могат да изкарат мнозинство с която и да е партия.

Ама си спомняме колко бяха точни последните прогнози.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но аз изрично посочих, че сметката е чисто аритметична, а после споменах и това пресмятане с невлезлите. Дори и при новите пресмятания е видно, че ГЕРБ не може да състави самостоятелно правителство (44%), а няма намерение да се коалира, т.е. хвърля мандата на следващия в класирането, който трябва да прави комбина (не са безплатни никога), за да вземе властта, но няма с кого, освен с ДПС, защото нито Бареков, нито реформаторите искат такава коалиция. И сме отново в патова ситуация.

Друг е въпросът доколко тия проценти са достоверни, а и те са към днес, а изборите ще са през октомври. Да не говорим пък, че никоя от споменатите партии не е такава, на която може да има каквото и да е доверие.

Жална ни майка, ще дръпнем с още някоя петилетка назад...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правителство на съгласието между ГЕРБ и БСП с тотално мнозинство е малко вероятно, освен ако не е базирано на разпределение на капитали по пропорционален признак. Смятате ли че е възможно? ГЕРБ са десни центристи, БСП са леви по идеология на думи, не на дела. Няма невъзможни коалиции за власт :)  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

но няма с кого, освен с ДПС, защото нито Бареков, нито реформаторите искат такава коалиция.

Въпрос. Ти ако си на мястото на Радан Кънев или Меглена Кунева и след изборите дойде при тебе Бойко и каже искате ли коалиция, щото отивам при ДПС, какво ще му отговориш?"Ааа, не! Предпочитам да оставя ДПС да управлява, отколкото да си загърбя идеалите и да вкарам непопулистка дясна партия в управлението за пръв път от 5-6-7 правителства"?Иначе и аз да бях на тяхно място и аз щях да кажа преди изборите, че не искам коалиция с ГЕРБ, щото така ще отблъснат анти-ГЕРБ избирателите, а тези колебаещи се между ГЕРБ и реформаторите ще идат при ГЕРБ.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

.. Смятате ли че е възможно?...

Изключено, но само на теория - в България всичко може да се случи.

Въпрос. Ти ако си на мястото на Радан Кънев или Меглена Кунева и след изборите дойде при тебе Бойко и каже искате ли коалиция, щото отивам при ДПС, какво ще му отговориш?...

Едва ли ще се наложи да се отговаря на такъв въпрос. ББ е заявявал 1000 пъти, че не ще коалиция с никого, а още по-малко пък някой ще му повярва, че ще иде при Доган.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изключено, но само на теория - в България всичко може да се случи.Едва ли ще се наложи да се отговаря на такъв въпрос. ББ е заявявал 1000 пъти, че не ще коалиция с никого, а още по-малко пък някой ще му повярва, че ще иде при Доган.

Така. И ние никога не сме виждали г-н Борисов да си променя мнението в двата полюса.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...Иначе и аз да бях на тяхно място и аз щях да кажа преди изборите, че не искам коалиция с ГЕРБ, щото така ще отблъснат анти-ГЕРБ избирателите, а тези колебаещи се между ГЕРБ и реформаторите ще идат при ГЕРБ.

В това има смисъл, но те не са в позиция да предлагат коалиция на ББ. Само обратното е възможно, но малко вероятно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В това има смисъл, но те не са в позиция да предлагат коалиция на ББ. Само обратното е възможно, но малко вероятно.

Едва ли ще се наложи да се отговаря на такъв въпрос. ББ е заявявал 1000 пъти, че не ще коалиция с никого, а още по-малко пък някой ще му повярва, че ще иде при Доган.

Хмм, слушай к'во ти казвам Публикувано изображение

http://frognews.bg/news_73706/Borisov_Gotov_sam_da_podpisha_s_reformatorite_predizborno_sporazumenie/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"За нас властта не е самоцел, и на всяка цена, обяви и предупреди Борисов."

Точно това му е целта, но иска пълна власт. С по-малко няма да се задоволи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ооо ,ама те много хора говорят какво ли не ,обаче в един момент правят точно това ,в което са се заричали никога да не правят.

Пресен пример Сергея. Няколко пъти обяви ,че няма да става евро-депутат,и накрая ...щял да става. Ако някой беше попитал Волен Сидеров преди години дали има шанс да се коалира с ДПС ... ?

ДПС може и да карат Бойко да се чувства длъжен за това ,че го върнаха на бял кон ,съсипвайки правителството на Орешарски Публикувано изображение Бойко може и да се коалира ..кой знае Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като ми каже кой да е български политик "Добро утро", първата ми работа е да погледна къде е слънцето...

... Бойко може и да се коалира ..кой знае Публикувано изображение

Не бих се учудил на нищо в тая държава.

"За нас властта не е самоцел, и на всяка цена, обяви и предупреди Борисов."

Точно това му е целта, но иска пълна власт. С по-малко няма да се задоволи.

Вероятно ще му се наложи да мине и с по-малко от всичко.

Не знам кой какво мисли по въпроса с предстоящите избори, но поне аз смятам, че идва поредният вот "против", а не "за". И ще ми се наложи да гласувам за Х, за да не спечели У. Но това упражнение не е новост.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не знам кой какво мисли по въпроса с предстоящите избори, но поне аз смятам, че идва поредният вот "против", а не "за". И ще ми се наложи да гласувам за Х, за да не спечели У. Но това упражнение не е новост.

За който и Х да глауваме, за да не спечели У, на мен ми се струва, че всички ще получим по един Й накрая...
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...