Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с разпознаване на памет на лаптоп

polaana

Препоръчан отговор

Здравейте, имам проблем с един лаптоп Lenovo G50-30. Има 4 GB RAM и му сложих Mint 13, 32 битова ос. Оказа се обаче че той вижда само 1.9 GB RAM. Инсталирах и едно Убунту 12.04 пак 32бита и пак разпознава само 1.9 GB RAM. Дали е от някаква настройка в биоса или нещо друго? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

2 или 1 плочка е рамта? Как я вижда самият биос на лаптопа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, имам проблем с един лаптоп Lenovo G50-30. Има 4 GB RAM и му сложих Mint 13, 32 битова ос. Оказа се обаче че той вижда само 1.9 GB RAM. Инсталирах и едно Убунту 12.04 пак 32бита и пак разпознава само 1.9 GB RAM. Дали е от някаква настройка в биоса или нещо друго? 

А защо инсталирате x86 архитектура, вместо x64 ? Разбира се че няма да може да адресирате пълния размер на оперативната памет ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От това е,аз също не се бях замислил,след това преминах отново от 86х на 64х и всичко си дойде на мястото. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първо сложи най-новите версии на дистрибуциите, Убунту 14.04 или Минт 17. 1.9Г е нормално, ОС разпознава около 3.5 освен това си със споделена видео карта и тя яде около 1Г явно има и други загуби. Може да ползваш 32 битова ОС, но трябва да си сложиш PAE ядро.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дори и за Х86 пак "вижда" много малко от паметта?! Да, освен видеото да заделя 1GB.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С ядро 3.2.0-67-generic съм. Не искам да слагам 64 битова ос, защото ползвам една програма, която няма читава 64 бит версия. Мислех, че ще ми разпознае към 3 ГB РАМ и това ме устройваше. Ще пробвам с друго ядро. Благодаря за отговорите!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На батерия колко ти кара, интересно ми е новата Bail Trail как е? И новите ядра имат много по-добра поддръжка на тази видео карта, т.е. >= 3.16.0

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сложих ядро 3.7.4 и нещата се оправиха, видя 3.8 ГБ от RAM. На батерия със старото ядро караше около 2 часа, дават му 4 часа според производителя. За картата още нямам мнение пак поради ядрото. Тези дни като имам време ще пробвам и 3.16.0 ядро , имам още неща които не мога да подкарам, а не искам да сменям версията на ментата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А защо инсталирате x86 архитектура, вместо x64 ? Разбира се че няма да може да адресирате пълния размер на оперативната памет ...

А, колко ? 

1.9 GB не е обема, който разпознават non-pae ядрата.

Дори i486 ядрата разпознават и работят поне с 3.2 GB RAM.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...