Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предимства и недостатъци при различните дисплеи

Препоръчан отговор

Здравейте! Искам да попитам ,какви са предимството и недостатъците при следните видове дисплеи: IPS ,TN ,TFT ,LCD ,Amoled ,Super Amoled ,Oled и Retina и др. Допълнете ме ,ако пропускам нещо. По какво се различават ,как са устроени и кой вид е считан за най-добър ,като комплекс от качества? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изпуснал си IPS и TN матриците, а кое е по-добро и защо нека някой по-знаещ да обясни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изпуснал си IPS и TN матриците, а кое е по-добро и защо нека някой по-знаещ да обясни.

Да ,изпуснал съм и OLED и ще ги добавя в описанието на темата. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То Retina си е най-добър (според мен), ма то нещо като при 4К телевизорите! Не мисля има голямо приложение-поне за сега.

А иначе за другите видове дисплеи има мисля достатъчно инфо из нета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То Retina си е най-добър (според мен), ма то нещо като при 4К телевизорите! Не мисля има голямо приложение-поне за сега.

А иначе за другите видове дисплеи има мисля достатъчно инфо из нета.

И моите впечатления на пръв поглед клонят към Retina и може би LCD. Amoled , Oled и super amoled ми изглеждат с прекалено наситени цветове ,клонящи към нереално изкривяване на картината. Примерно на снимка. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....И моите впечатления на пръв поглед клонят към Retina... 

Проблема е , че няма с какво да го ,,захраниш,, тоя дисплей-с такава резолюция.Иначе мисля си е най-добрия, но....Не мисля е толкова приложим на практика.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е , че няма с какво да го ,,захраниш,, тоя дисплей-с такава резолюция.Иначе мисля си е най-добрия, но....Не мисля е толкова приложим на практика.

Демек Retina дисплей означава по-голям разход на енергия ,което е значителен минус ,за дисплей на телефон да речем. За момента мисля че само ,apple ползват тази технология. В такъв случай кой дисплей е икономичен? За момента телефонът с най-добър дисплей се води последния флагман на LG с LCD дисплей. При него са достигнали най-висока резолюция с най-миниатюрни пиксели. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За монитори на компютри става и с кинескоп. Недостатъците и предимствата са ясни на всички. Нещо доста хора се дърпат от тази доказана с годините технология ама те ще сменят монитори през 3-4 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Демек Retina дисплей означава по-голям разход на енергия ,което е значителен минус ,за дисплей на телефон да речем. За момента мисля че само ,apple ползват тази технология. В такъв случай кой дисплей е икономичен? За момента телефонът с най-добър дисплей се води последния флагман на LG с LCD дисплей. При него са достигнали най-висока резолюция с най-миниатюрни пиксели. 

Ами темата ти е в Монитори,Аудио и Видеокарти и се предполага, че под дисплей визираш монитор (на лаптоп да речем, или просто монитор) :)

Не знам дали има по-голям разход на енергия, но да...Аpple-МаcBook използват такива дисплеи, които са с резолюция 2560х1600 пиксела, та затова казах, че е добър дисплей, но не мисля приложим на практика (мое мнение).Затова и направих сравнение с 4K телевизорите.

В тоя ред на мисли на практика според мен е по-добре да се заложи на друг вид дисплей.

А за предимства и недостатъци по-добре виж инфо в нета, че има доста какво да се коментира, но и е според нуждите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За монитори на компютри става и с кинескоп. Недостатъците и предимствата са ясни на всички. Нещо доста хора се дърпат от тази доказана с годините технология ама те ще сменят монитори през 3-4 години.

Основен недостатък на кинескопа е ширината на пръв поглед. Може да има и доста други ,но аз не съм на ясно и за това отворих темата. Skalata_73 Става въпрос за технологиите на дисплеи ,като цяло ,било то на ,лаптоп ,таблет ,смартфон . . . Последно когато ми се наложи да си избирам смартфон си зададох въпроса ,по какво се различават различните дисплеи и кой е най-добър? Предполагам доста хора са размишлявали на тази тема и ще им е интересно да разберат. Защо реших да пусна тема тук , а не направо да потърся инфо в нета? Защото информацията ще е на английски ,който не ми е особена сила ,ще включва куп подробности ,които едва ли бих разбрал. Доста по-добре и ясно се научава по време на диалог. Задаване на конкретни въпроси и получаване на конкретни отговори. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...Skalata_73 Става въпрос за технологиите на дисплеи ,като цяло ,било то на ,лаптоп ,таблет ,смартфон . . . ... 

...А при телевизорите!? Ами само IPS панелите са над 15 вида!

...Защо реших да пусна тема тук , а не направо да потърся инфо в нета? Защото информацията ще е на английски ,който не ми е особена сила ,ще включва куп подробности ,които едва ли бих разбрал. Доста по-добре и ясно се научава по време на диалог. Задаване на конкретни въпроси и получаване на конкретни отговори. ...

Темата ти е много добра и ми харесва, но ако трябва да се изкоментира всичко неимоверно ще се поства доста инфо от нета.Затова ти казах да провериш какво по-конкретно те интересува.Еднозначен отговор едва ли ще намериш кое е НАЙ.

А и както казах зависи от нуждите на човек и джоба му разбира се.

Иначе-поздрави за темата, ще я следя с интерес :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Skalata_73 Радвам се ,че темата ти се е сторила интересна. Аз предимно се интересувам за смартфон и таблет. Телевизорите не ме вълнуват особено ,аз телевизия почти не гледам. Както споменах по-горе на дали съм единствения ,който си е задавал този въпрос при избор на смартфон примерно. 
Надявам се да се включат и други потребители ,които да ни разяснят по-подробно. Тази тема може да е полезна на доста българи за в бъдеще. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

амолед дисплеите нямат конкуренция при предаване на черния цвят. Самите пиксели светят до колкото знам а не подсветка  под тях, поне така беше при галакси с серия.

Недостатък е изгарянето на дисплея при по-висока яркост и един и същ кадър за продължително време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...