Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с температура на ядро на процесор

COBRA

Препоръчан отговор

Здравейте, днес ми се случи странен проблем. На един приятел му се скапа дъното и понеже няма в момента финансовата възможност реших да му подаря моето старо дъно със процесора, рам памета и охлаждането които свалих и прибрах в кутия при купуването на новата машина. Дъното е M3N78-PRO, процесора е АМД Athlon 64 X2 6000+, охлаждането е Акаса, а рам паметта 2x2 гигабайта OCZ REAPER ( прилична за времето си машинка) . Само да кажа всичко е работило до последно, редовно сменяна паста и чистено, и прибрано заради ъпгрейд. Извадих нещата, монтирах ги в кутията, в която запазихме останалите неща. Захранване корсар 400 вата, хард диск, и видеокарта R7 250 Sapphire. Инсталирах направо нов уиндоус 7 64 битов и при инсталиране на драйвъри компа угасна, след повторното вклюване тръгна но при инсталиране на програма пак угасна, реших да проверя какво става и качих Аида, при проверка се оказа нещо странно, Температура на процесора 57, ядро-1 97 градуса???!!! Ядро-2 62 градуса, чипсет 95 градуса. Веднага смених пастата на чипсета и на процесора и отново стартирах, температурите бяха Процесор 48 градуса, Ядро-1 95 градуса, Ядро-2 52 градуса, чипсет 40 градуса. При опит за каквато и да е по тежка инсталация направо умира. Сложих друг стар процесор който имах АМД 4000+ на същото дъно и няма проблем, с това охлаждане процесора държи 38 градуса и на двете ядра. Чипсета е 40 градуса.

Та въпросът ми е какъв точно е проблема? Досега не съм имал подобен, процесора преди махането му е работил безупречно, а сега изведнъж това. Има ли някакъв начин да се оправи, сега компа бачка но все пак тоя процесор е по слаб а исках да му дам по добрият. Мерси на всички отзовали се.

ПП: Само да кажа няма как да кача снимки защото махнах процесора а и без това той не изкарваше и пет минути включен,а сега с този си бачка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пипни с ръка чипсета и опипай около сокета на процесора. Барни го и от задната страна. Най-сигурната дисгностика за повишена температура остава мануалната. ;)

Има голяма възможност някой датчик да не засича правилно. Случвало ми се е тъкмо с процесор на АМД. Провери дали наистина топли толкова и пиши.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А това го направих, чипсета направо пареше но след като сложих нова паста се оправи,даже намерих едно малко вентилаторче и го боднах отгоре за да охлажда допълнително. С процесора беше сложно че охлаждането е малко голямо и нямаше как да пипнеш отдолу. Но факт е че при опит за инсталиране на програма температурата на ядро 1 стигна 100 градуса и компа директно угасна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото си спомням във форума веднъж се обсъждаше тема за засъхнала паста под капачката на процесора (м/у кристала и капачката). Решението беше да се отстрани капачката внимателно с нож и да се подмени тази паста. Операцията е придружена със сериозен риск да затриеш процесора окончателно.

Разбира се, проблема може и да е съвсем друг, но ми се струва напълно възможно да се е случило нещо такова.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опитай да включиш компютъра и да влезеш в BIOS, където нблюдавай в реално време темпеартурите. Ако ситуацията е нормална, значи проблемът е на ниво ОС и може да е вирусче.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В биоса ми показва общата температура без да показва различните ядра, и няма проблем, това става при натоварване на процесора, щом го натовариш малко и умира, вирус трудно, форматирах целият хард и инсталирах нова ос, не знам дали може да оцелее някой. Факт е че със другият процесор няма ядове,сложа ли този и пусна ли нещо спира.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам подобен процесор на един стар компютър - 4200+. При него AIDA показва подобни неща, но слава богу още не е правил по-сериозни проблеми. 40 градуса обща температура  и по 58-62 за всяко ядро. Радиатора на процесора е сравнително студен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам подобен процесор на един стар компютър - 4200+. При него AIDA показва подобни неща, но слава богу още не е правил по-сериозни проблеми. 40 градуса обща температура  и по 58-62 за всяко ядро. Радиатора на процесора е сравнително студен.

Имал съм същия проблем с един Athlon X2 4000+ - датчикът засичаше грешно, но от това не следваше изключване или физическо прегряване, както е про теб работата. Опита ли да заредиш някоя live ОС, за да проверим дали все пак не е от уиндоуса?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, ...................

Проблема е в деградиране на пастата под капачката както е споменал колегата по-горе. 

Оправяне има но не се прави с нож:) Мястото е малко и става с бръснарско ножче. Винаги има риск да надереш подложката ако не си го правил и да прекъснеш писти. Също така има някой процесори който не са с паста а капачката е залепена върху кристала и там не може да се махне, но твоя случай вероятно не е такъв. Оправял съм подобен проблеми и единия беше абсолютно същия като твоя. разлика между ядрата над 35 градуса. След интервенцията спадна на под 10 и процесора и до момента си работи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм зареждал лайв ос, но според мен няма смисъл със по слабият процесор сега си бачка без проблеми, сако като сложа този става така, освен това смених два различни уйндоуса. Просто сложа ли по силният умира, със по слабият в моемнта си работи без грешка.

Значи да търся някоя фирма да го оправи, по принцип не съм вързан в ръцете но съм много припрян и нямам търпение, просто ако трябва нещо внимателно най вероятно ще го съсипя. Все пак мерси за отговорите, значи има някаква надежда. Ще се пробва, ако не стане остава си с този процесор и това е, по лошо няма да стане.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е в деградиране на пастата под капачката както е споменал колегата по-горе. 

Оправяне има но не се прави с нож :) Мястото е малко и става с бръснарско ножче. Винаги има риск да надереш подложката ако не си го правил и да прекъснеш писти. Също така има някой процесори който не са с паста а капачката е залепена върху кристала и там не може да се махне, но твоя случай вероятно не е такъв. Оправял съм подобен проблеми и единия беше абсолютно същия като твоя. разлика между ядрата над 35 градуса. След интервенцията спадна на под 10 и процесора и до момента си работи.

Аз се чудех къде точно ще излъжа, цитирайки по памет :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, днес ми се случи странен проблем. На един приятел му се скапа дъното и понеже няма в момента финансовата възможност реших да му подаря моето старо дъно със процесора, рам памета и охлаждането които свалих и прибрах в кутия при купуването на новата машина. Дъното е M3N78-PRO, процесора е АМД Athlon 64 X2 6000+, охлаждането е Акаса, а рам паметта 2x2 гигабайта OCZ REAPER ( прилична за времето си машинка) . Само да кажа всичко е работило до последно, редовно сменяна паста и чистено, и прибрано заради ъпгрейд. Извадих нещата, монтирах ги в кутията, в която запазихме останалите неща. Захранване корсар 400 вата, хард диск, и видеокарта R7 250 Sapphire. Инсталирах направо нов уиндоус 7 64 битов и при инсталиране на драйвъри компа угасна, след повторното вклюване тръгна но при инсталиране на програма пак угасна, реших да проверя какво става и качих Аида, при проверка се оказа нещо странно, Температура на процесора 57, ядро-1 97 градуса???!!! Ядро-2 62 градуса, чипсет 95 градуса. Веднага смених пастата на чипсета и на процесора и отново стартирах, температурите бяха Процесор 48 градуса, Ядро-1 95 градуса, Ядро-2 52 градуса, чипсет 40 градуса. При опит за каквато и да е по тежка инсталация направо умира. Сложих друг стар процесор който имах АМД 4000+ на същото дъно и няма проблем, с това охлаждане процесора държи 38 градуса и на двете ядра. Чипсета е 40 градуса.

Та въпросът ми е какъв точно е проблема? Досега не съм имал подобен, процесора преди махането му е работил безупречно, а сега изведнъж това. Има ли някакъв начин да се оправи, сега компа бачка но все пак тоя процесор е по слаб а исках да му дам по добрият. Мерси на всички отзовали се.

ПП: Само да кажа няма как да кача снимки защото махнах процесора а и без това той не изкарваше и пет минути включен,а сега с този си бачка.

проблемът ти е в капачката... http://store2.data.bg/professor/HTML/amd_IHS_remove/amd_IHS_remove.html на доста процесори съм сменил пастата под капачката по тази процедура... странното е че преди да почнат да прегряват, повечето от тях бяха бачкали по 1-2, че и повече години...

Оправяне има но не се прави с нож :) Мястото е малко и става с бръснарско ножче. Винаги има риск да надереш подложката ако не си го правил и да прекъснеш писти. Също така има някой процесори който не са с паста а капачката е залепена върху кристала и там не може да се махне, но твоя случай вероятно не е такъв. Оправял съм подобен проблеми и единия беше абсолютно същия като твоя. разлика между ядрата над 35 градуса. След интервенцията спадна на под 10 и процесора и до момента си работи.

точно така си е. аз съм го правил с макетен нож, но с бръснарско вероятно е по лесно щото е по тънко, проблемът е че може много лено да си нарежеш пръстите, поради липса на дръжка...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

проблемът ти е в капачката... http://store2.data.bg/professor/HTML/amd_IHS_remove/amd_IHS_remove.html на доста процесори съм сменил пастата под капачката по тази процедура... странното е че преди да почнат да прегряват, повечето от тях бяха бачкали по 1-2, че и повече години...

точно така си е. аз съм го правил с макетен нож, но с бръснарско вероятно е по лесно щото е по тънко, проблемът е че може много лено да си нарежеш пръстите, поради липса на дръжка...

Специално един 6000+ му знам цялата история. В началото си работеше добре, но след година почна да прегрява. Сложихме по приличен охладител и добре вентилирана кутия и ситуацията се стабилизира за около 1-1,5 година и след това нищо не помагаше. За това и наричам процеса деградиране на пастата. Понеже тези процесори по принцип са по-топлички и се стига до свличане на пастата и едното ядро започва да прегрява.

Професоре поздравления за материала който си написал, само едно нещо бих искал да отбележа. 

На снимката на вкарания макетен нож под ъгъла на капачката си поставил ножа със скосената част на резеца нагоре което предизвиква изтласкване на острието към подложката и повишава риска от надраскване. Смятам, че острието обърнато наопаки а именно скосената част на режещата повърхност да е от към подложката ще е по-малко рисково. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре,де,никакъв начин ли няма да се закрепи отново капачката след цялата процедура?

Кой е казал че няма ?

Има разбира се, но си има специфика. Трябва много да се внимава за да е монтирана както трябва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

има начин естествено, аз почиствам добре от старото лепило капачката и процесора (примерно с дървена клечица за да не драска), за паста ползвам mx2 - такава имам... пробвал съм и с бяла, но с нея резултата е много лош... преди да сложа капачката монтирам процесора на дъното, слагам паста на кристала, намазвам ръба на капачката със силикон като оставя празно място (както си е била фабрично) през което да излезе излишният въздух) и я лепя върху процесора (точно по същия начин както е била преди свалянето, а не да е завъртяна на 90, или 180 градуса - то си личи как е била по лепилото преди да го почистя). после най добре е да се фиксира капачката с хартиено тиксо за дънната платка, за да не се размести (като се закопчава охлаждането много лесно може капачката да се плъзне на страни...) когато закопчея отгоре радиатора да я притиска... след 4-5 часа силикона стяга и свалям охлаждането, след което внимателно свалям хартиеното тиксо, слагам паста и пак закопчавам охлаждането...

Специално един 6000+ му знам цялата история. В началото си работеше добре, но след година почна да прегрява. Сложихме по приличен охладител и добре вентилирана кутия и ситуацията се стабилизира за около 1-1,5 година и след това нищо не помагаше. За това и наричам процеса деградиране на пастата. Понеже тези процесори по принцип са по-топлички и се стига до свличане на пастата и едното ядро започва да прегрява.

Професоре поздравления за материала който си написал, само едно нещо бих искал да отбележа. 

На снимката на вкарания макетен нож под ъгъла на капачката си поставил ножа със скосената част на резеца нагоре което предизвиква изтласкване на острието към подложката и повишава риска от надраскване. Смятам, че острието обърнато наопаки а именно скосената част на режещата повърхност да е от към подложката ще е по-малко рисково. 

бая процесори съм отвори по тоя начин сигурно поне 20-30 че и повече... отначало колегите бяха слагали дори охлаждания с пелтие и пак са изключвали компютри - просто капачката не загрява и не провежда топлината към охлаждането...

статията на не съм я писал аз, тя е от форума на comexgroup.com и е писана Mollov, просто видях, че ще затриват сайта и форума и си сейфнах статията... пробвал съм и с конец да режа лепилото, но не става, дори с конец за зъби... макетния нож обаче е дебел и огъва бая процесора и си е риск... друг риск е че могат да се намачкат карката на процесора или ако ножа се вкара прекалено навътре да отреже някой SMD елемент... пък дали капачката е за сваляне аз определям по следните условия:

1. разлика в температирите на ядрата по високи от 10-12 градуса (може да се тества с програма, като в таск мениджъра се настрои set affinity и се махне отметката на едното ядро)

2. при натоварване в началото температирите скачат с поне 5-6 градуса на секунда, така и падат при отпадане на натоварването (капачката е доста масивна и медна - ако има добро топлоотдаване към нея температурите не могат да растат с голяма скорост, и когато капачката се нагрее и отпадне натоварването - ще падат още по бавно)

3. съпоставям температурата на радиатора на пипане със температурата на процесора - разликата не трябва да е повече от 15-20 градуса (даже това е много - под 10 градуса трябва да е) - защитата на процесора е настроена на 120 градуса и при правилно поставена паста и добро охлаждане ако процесора е на 80-90 градуса ще се опарите - аз лично трудно издържам да си държа пръстите над 55 градуса, някои издържат и 60... при правилно изпълнена процедура и с хубава паста amd стават доста по студени от интел и е много трудно дори с боксовото охлаждане да минат 75 градуса при макс натоварване (при интел с бокс охлаждане 75 градуса се минават като нищо)...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...