Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Началото на един лаптоп. ASUS X550LN

Nadahan

Препоръчан отговор

Добър ден колеги , както може да се досетите от заглавието , закупих си лаптопа , който е в подписа ми преди 1 седмица. ( за по заинтересованите http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productguid=511485&scenario=&productarea=P11010101&detailScenario=Prenosim-kompyutar-ASUS-X550LN-XX003D ). Когато се прибрах вкъщи след покупката , тръгнах да инсталирам windows. Първо качих една 7-ца , но след като се оказа , че диска с драйвъри поддържа само 8 се наложи да преинсталирам отново (сега съм с win8 64bit) . Всичко добре , имаме OС и пълна гама драйвъри. Останах с впечатление , че диска инсталира някакви tool-ове който даже не знам дали ще използвам и допълнително натоварват машината. Та нека да дойдем на това нещо , което ме човърка отвътре от както почнах да работя с лаптопа. Струва ми се леко муден незнайно защо. Свикнал съм на настолен компютър и въпреки , че е на 6 години , по ми се нрави работата му отколкото на новозакупената машина. Дано си внушавам. Днеска пуснах един тест на лаптопа и ще кача резултатите да видите дали случайно има нещо нередно , което може да се забележи от теста.

Снимките са разделени на 2 етапа. Едните са направени по време на работен режим на машината ( Battery life ) , а другата снимка е направена по време на работен режим ( Performance ).  Подчертавам , че съм пуснал 2 идентични теста в съответните режими на работа.

Режим ( Battery life )

post-315088-0-51194100-1409838590_thumb.

post-315088-0-78638400-1409838624_thumb.

Режим ( Performance )

post-315088-0-87813200-1409838651_thumb.

Посъветвайте ме нещо или това е напълно нормална работа на машина с такива компоненти. Благодаря за отделеното време и за отговорите , които чакам с нетърпение  ! ;)

PS : Ако темата не е за тука , ще помоля някой от модераторите да я измести.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 57
  • Създадено
  • Последен отговор

Нормално е да ти е муден след всички глупости, които се накачил Windows 8.1

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това са само стрес тестове, които могат да покажат дали лаптопа би прегрявал при сериозно натоварване. За нова машина, стойностите са в допустимите граници. Малко клока на процесора ми се вижда нисък, но все пак нали е с понижен волтаж за да пести ток...

На режим Battery Life е нормално да ти е по-муден, заради ограничаването на процесора по по-ниска честота.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колега Еmokostov , какво предлагаш да направя , след като с win7 качването на драйвъри става много сложна задача.
Колега ScD , мудничък ми се струва даже . когато е включен на заряд и режим Performance , може и да е внушение нямам представа.

Преди 2 дена качих една игра просото за тест , и когато Alt + Tab -вах установих , че след като от десктопа се връщам в играта са му нужни около 3,4 секудни , в който екрана стои черен. Мерси за бързите отговори !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колега Еmokostov , какво предлагаш да направя , след като с win7 качването на драйвъри става много сложна задача.

Колега ScD , мудничък ми се струва даже . когато е включен на заряд и режим Performance , може и да е внушение нямам представа.

Преди 2 дена качих една игра просото за тест , и когато Alt + Tab -вах установих , че след като от десктопа се връщам в играта са му нужни около 3,4 секудни , в който екрана стои черен. Мерси за бързите отговори !

аз все още не съм преминал към 8-цата, понеже съм малко скептичен. А и имам странното чувство, че от майкрософт пускат нови уиндоуси по-често отколкото аз преинсталирам...

ако лаптопа ти е точно както е описан в линка, подозирам че виновника ще е харда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А кое му е сложното?

Влизаш в сайта на производителя, теглиш си драйвърите по продуктов код, съхраняваш ги на D:/

Преинсталираш само C:/ и после от D:/ си инсталираш драйвърите на 7-цата. Тая гимнастика, ако нямаш флашка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

аз все още не съм преминал към 8-цата, понеже съм малко скептичен. А и имам странното чувство, че от майкрософт пускат нови уиндоуси по-често отколкото аз преинсталирам...

ако лаптопа ти е точно както е описан в линка, подозирам че виновника ще е харда.

виновник като слаб хард изобщо като модел или някакъв проблем. Ако имаш предвид някоя програма да го закача и да споделя резултатите , ще съм ти благодарен.

Колега quickJO , на доста места четох , че повечето нови лаптопчета са направени да работят безпроблемно с win8. В краен случай , ще премина към това упражнение. Важно е да мога да оптимизирам възможно най-добре машината , че след 2 седмици напускам страната

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колега quickJO , на доста места четох , че повечето нови лаптопчета са направени да работят безпроблемно с win8. В краен случай , ще премина към това упражнение. Важно е да мога да оптимизирам възможно най-добре машината , че след 2 седмици напускам страната

Виж какви услуги се стартират, изключи не нужните (забрани и да се стартират със системата), изтрии ненужни програмки, ако са се появили.

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не може да направиш. Просто работиш с лаптопа по този начин. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А кое му е сложното?

Влизаш в сайта на производителя, теглиш си драйвърите по продуктов код, съхраняваш ги на D:/

Преинсталираш само C:/ и после от D:/ си инсталираш драйвърите на 7-цата. Тая гимнастика, ако нямаш флашка.

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X550LN/HelpDesk_Download/ драйвъри ми намира само за win8 ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X550LN/HelpDesk_Download/ драйвъри ми намира само за win8 ...

http://www.driverscape.com/manufacturers/asus/laptops-desktops/x550ln/156421 - Може да ползваш и http://drp.su/download.htm . А ако нищо не разбираш , по-добре го дай на сервиз , така и така натам ми мирише , че вървиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какъв сервиз бе приятелю ? Лаптопа е на 1 седмица

За преинсталация , приятелю. Отбелязах ли , че много неща не са ти ясни или забравих. Когато разполагаш със скромни възможности ,за поддръжка на ОС , всеки ден в който работи адекватно машината с определена ОС е подвиг?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не мога да разбера какво имаш предвид. Windowsa е инсталран по стандартен начин , не мисля че има 10 различни начина за инсталиране на ОС. Преинсталирам си компютъра сам от 4 години и никога не съм имал проблем с поддръжката. Другото което е инсталирано на лаптопа са нещата от диска на Асус, който прави абсолютно всичко сам ,  и програмите за benchmark. След всеки драйвър компютъра се рестартираше сам и след като се включи преминаваше към следващата стъпка. Така , че не може да става въпрос за мое невежество в поддръжката. Пак казвам че може само да си внушавам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не мога да разбера какво имаш предвид. Windowsa е инсталран по стандартен начин , не мисля че има 10 различни начина за инсталиране на ОС. Преинсталирам си компютъра сам от 4 години и никога не съм имал проблем с поддръжката. Другото което е инсталирано на лаптопа са нещата от диска на Асус, който прави абсолютно всичко сам ,  и програмите за benchmark. След всеки драйвър компютъра се рестартираше сам и след като се включи преминаваше към следващата стъпка. Така , че не може да става въпрос за мое невежество в поддръжката. Пак казвам че може само да си внушавам

1. Не се инсталирал всичко от диска, който ти е даден от производителя. Само драйверите. Махаш абсолютно всякакви допълнителни простотии.

2. Не знам как си инсталирал Windows 8. Ако си го оставил да си наслага всичките Update, задължително лаптопа ще бави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моето скромно мнение е, че лаптоп и i7 е твърде лоша комбинация. Дори и лаптопите от по-висок клас, в тази комбинация, греят при натоварване, при това значително. И тъй като един лаптоп е основно за мобилно ползване, т.е. от време на време, а не като основна машина, то разумния избор е процесор максимум i3 и Линукс.... Извинявам се за офтопика.....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко си има Асус-ът за Windows 7

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X550LN/HelpDesk_Download/

Добре е само да обновите BIOS до верися 305.

Иначе компонентите са Intel chipset &VGA;Realtek Audio, LAN & Cardreader; Wireless - Ralink, Realtek....

Всички устройства имат драйвъри за Windows 7 X86/X64

Да попитам - регистрирахте ли си машината в сайта на Asus?

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X550LN/HelpDesk/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Emokostov , благодаря за отговора , довечера ще преинсталирам машината.
belivakov , колега напълно разбирам че има всичко за win7 , но 8цата не е направена за да бави машината а УЖ за да оптимизира работата й. Първият път когато инсталирах win7 нямах драйвъри под ръка , а флашката си я бях направил бутваща и нямах друга под ръка. Затова просто реших да пробвам win8 , така или иначе дават него по каталог. Пак казвам може да си въобразявам , също така колкото и да не ми се вързва защото никога не съм бил с оргинална ОС , така и тази на лаптопа не е ( не мисля че това е проблем според мен. )

PS : не съм я регистрирал

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моето скромно мнение е, че лаптоп и i7 е твърде лоша комбинация. Дори и лаптопите от по-висок клас, в тази комбинация, греят при натоварване, при това значително. И тъй като един лаптоп е основно за мобилно ползване, т.е. от време на време, а не като основна машина, то разумния избор е процесор максимум i3 и Линукс.... Извинявам се за офтопика.....

Не е off topic ами направо си прав колега.

Emokostov , благодаря за отговора , довечера ще преинсталирам машината.

belivakov , колега напълно разбирам че има всичко за win7 , но 8цата не е направена за да бави машината а УЖ за да оптимизира работата й. Първият път когато инсталирах win7 нямах драйвъри под ръка , а флашката си я бях направил бутваща и нямах друга под ръка. Затова просто реших да пробвам win8 , така или иначе дават него по каталог. Пак казвам може да си въобразявам , също така колкото и да не ми се вързва защото никога не съм бил с оргинална ОС , така и тази на лаптопа не е ( не мисля че това е проблем според мен. )

PS : не съм я регистрирал

Тя осмицата ако изпълняваше това, за което е направена, нямаше да има оплаквания и реване по всевъзможните форуми. Както виждаш и тук не сме изключение. Слагай ако можеш Windows 7. Ако няма драйвери този драйвер пакет трябва да ти свърши работа.

Доколкото виждам тук има и драйвери за Windows 7.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото виждам тук има и драйвери за Windows 7.

И аз го видях същия линк  и му го дадох с около 50 минути преди теб. и за Driver pack solutions-а , твърдя , че ме повтаряш с около 50 минути закъснение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само аз ли си мисля че е по-муден заради лаптопския бавен твърд диск? Windows 8 е бая оптимизиран в сравнение със 7 и определено е по-пъргав.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само аз ли си мисля че е по-муден заради лаптопския бавен твърд диск? Windows 8 е бая оптимизиран в сравнение със 7 и определено е по-пъргав.

Та ако причината е харда , какво предлагаш да направя ? Покупка на SSD или изцяло сменяне на харда ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Та ако причината е харда , какво предлагаш да направя ? Покупка на SSD или изцяло сменяне на харда ?

Ако има възможност, предполагам че едно SSD като системен дял ще забърза доста нещата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако има възможност, предполагам че едно SSD като системен дял ще забърза доста нещата.

В момента точно няма как да стане , най-вероятно по Коледа. И все пак за да сме сигурни , че забавянето идва точно от там има ли някакъв тест на който може да го установим ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако чувстваш че лаптопът bootва бавно, че програмите стартират мудно, менютата не излизат особено бързо -- вероятно харда е основният проблем. Все пак в Task Manager можеш да провериш дали процесора ти или паметта не са необичайно силно натоварени.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...