Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Пловдив е европейската столица на културата 2019 от България


algor

Препоръчан отговор

Пловдив е европейската столица на културата 2019 от България

Последна промяна в 19:05 на 05 сеп 2014, 14486 прочитания

 

zx450y250_1440509.jpg

 

Пловдив ще е европейската столица на културата за 2019 г. от българска страна, беше обявено днес. От миналия петък до днес журито за Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за номинация от България за 2019 година - София и Югозападен район, Пловдив, Варна и Велико Търново.

По този повод европейскиият комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу поздрави Пловдив. "Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата", казва тя".

Две държави независимо една от друга ще излъчат Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. В Италия победителят между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане известен през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

Титлата не означава единствено изобилие от културни събития или наличие на историческо и художествено наследство. Тя се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.

В дългосрочен план до 2019 г. за победителя тя би трябвало да насърчи строителството и подобряването на инфраструктурата, равния достъп до култура за откъснати райони и социални групи, отключването на местното етническо и културно многообразие. В над 50-те града, които са участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за възникването на музеи и концертни зали и редица фондове и други институции, които да се грижат за устойчивото развитие на културата и отвъд фестивалната година.

След като журито обяви номинацията си за български град – столица на културата през 2019 г. тази вечер, предложението им ще постъпи в Министерството на културата, което следва да го предложи на европейските институции. Очаква се да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина. Досега няма прецедент те да не са приели избора на експертното жури, дори след претенции от страна другите кандидатури.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г.

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/05/2375315_plovdiv_e_evropeiskata_stolica_na_kulturata_2019_ot/

 

 

Честито на всички!

 

Както споделих вече на няколко места, според мен Пловдив е безспорно най-добрата българска кандидатура за Европейска столица на културата.

Това е град с повече от (ако не се лъжа) около 8000 години история и това е единственият град в България, в който се намират римски театър, римски стадион и римски одеон.
За Стария град и още стотиците културно-исторически забележителности от всички епохи няма смисъл дори да зачекваме темата..
Не на последно място е и център на богата област в природогеографско и социално-икономическо отношение.

 

anime3.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Преди време британският вестник Телеграф проведе проучване, според което Пловдив е не само 6-тият най-стар град в света, но е също и най-старият жив град в Европа.

 

прочетете и вижте

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...